Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Dla użytkowników Idea POP (https://forum.cdrinfo.pl/f5/dla-uzytkownikow-idea-pop-36137/)

AleX69 22.06.2004 19:12

Cytat:

Napisany przez BD
... Ja dodatkowo czekam az wreszcie abonamentowca przestana wciskac dotowane telefony za 1 zl i kaza normalnie placic za aparat ale w zamian znacznie obniza koszty polaczen.

caly swiat na takich promocjach hula - jak mielismy jednego operatora i aparaty po 40.000.000-60.000.000 (na "stare") powiedzialem kuplowi, ze w US sa po 1$ to mnie wysmial "To nie mozliwe, jak sobie wyobrazasz telefony w polsce po 1zl?!" ... i mamy :D

wszyscy operatorzy po budowali infrastruktury - czas na obnizanie polaczen :spoko:

BD 22.06.2004 19:45

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
No to super :)
I jeszcze jedno - jak miałoby wyglądać to przeniesienie numeru? Tak, jak Ty zrobiłeś (w sensie, że zmienił się powiedzmy "prefiks" a reszta została bez zmian), czy w ogóle zostaje cały numer?

Nie bierzesz caly numer wraz z poczatkiem. To o czym pisalem w moim przypadku to tylko byla dobra wola sprzedawcy ktory zadal sobie trud i poszukal czy taki numer jest wolny.

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
No, tego typu promocje to już są (chociaż w porównaniu do kart, średnio atrakcyjne) .

Wiesz drogi telefon + tanie polaczenia sa ciekawe. Jest wielu ludzi ktorzy nie musza miec najnowszego modelu telefonu i spokojnie zostana przy telefonie ktory maja z poprzedniej promocji i przesiada sie na tansza taryfe.

BD 22.06.2004 19:50

Cytat:

Napisany przez AleX69
caly swiat na takich promocjach hula - jak mielismy jednego operatora i aparaty po 40.000.000-60.000.000 (na "stare") powiedzialem kuplowi, ze w US sa po 1$ to mnie wysmial "To nie mozliwe, jak sobie wyobrazasz telefony w polsce po 1zl?!" ... i mamy :D

wszyscy operatorzy po budowali infrastruktury - czas na obnizanie polaczen :spoko:

Wiesz gdzies czytalem ze dotowanie tanich telefonow do promocji jest szalenie kosztowne i przeklada sie to na koszt polaczen bo operator gdzies musi sobie odbic wydana kase.
Jezeli nie bedzie dla danego klienta dotowal telefonu bo ta osoba kupi go po cenie rynkowej albo nabedzie we wlasnym zakresie to wtedy mozna jej obnizyc polaczenia.
Co ciekawe wypowiadal sie o tym ktos z ERY ale do tej pory panuje cisza ...

PS
Ciekawe wlasnie zalogowalem sie do IBOA i nie moge nic zrobic kolo abonamentu bo cialge jest tylko do odczytu ikazda mi czekac. Czyzby wszyscy zmieniali po akcji POPa?

andrzejj9 22.06.2004 19:53

Cytat:

Napisany przez BD
Nie bierzesz caly numer wraz z poczatkiem. To o czym pisalem w moim przypadku to tylko byla dobra wola sprzedawcy ktory zadal sobie trud i poszukal czy taki numer jest wolny.

Rozumiem, chciałem się tylko upewnić. Trochę trudno mi to sobie wyobrazić, bo jednak początek numery jest właśnie tym, co odróżnia od siebie poszczególnych operatorów.

Cytat:

Wiesz drogi telefon + tanie polaczenia sa ciekawe. Jest wielu ludzi ktorzy nie musza miec najnowszego modelu telefonu i spokojnie zostana przy telefonie ktory maja z poprzedniej promocji i przesiada sie na tansza taryfe.
Tak, ale w tych ofertach nie musisz kupować telefonu. Możesz to zrobić i wtedy płacisz za niego kilkaset złotych (teoretycznie taniej, niż kupując go bez promocji, ale w praktyce i tak dużo taniej można go znaleźć we własnym zakresie), ale nikt cię do tego nie zmusza.

andrzejj9 22.06.2004 19:54

Cytat:

Napisany przez BD
Wiesz gdzies czytalem ze dotowanie tanich telefonow do promocji jest szalenie kosztowne i przeklada sie to na koszt polaczen bo operator gdzies musi sobie odbic wydana kase.
Jezeli nie bedzie dla danego klienta dotowal telefonu bo ta osoba kupi go po cenie rynkowej albo nabedzie we wlasnym zakresie to wtedy mozna jej obnizyc polaczenia.

Nawet w jednym ze sprawozdań finansowych ERY, które ostatnio przeglądałem, była taka wypowiedź. W sumie to nic nowego, wszyscy o tym wiedzą, a i to, co dzieje się teraz w segmencie telefonów na kartę ewidentnie potwierdza tę prawidłowość.

BD 22.06.2004 20:10

Andrzejj9 - fakt poczatek numer odroznia operatorow ale jak bedzie mozna przejsc z numerem to juz sie to zmieni. Poza tym nie ma innej mozliwosci aby ktos z numerem 602 xyz xyz przeszedl do plusa i dostal np 601 xyz xyz jak ten bedzie zajety ...

epol 22.06.2004 20:13

Ja przedłużając w IDEI umowe na rok nie wziałem nowego telefonu tylko wybrałem/wynegocjowałem sobie inne usługi. Oto one: 10minut/40sms, pakiet 50 sms, sekundowe naliczenie od pierwszej sekundy i to wszystko przez caly czas trwania umowy (1 rok). Oprócz tego mam standadowe 30min/120sms z abonamentu, za który płace niecałe 50zł brutto. No i oczywiście neiskończony kapitał minut za 2zł miesięcznie. Teraz odstaje co miesiąc rachunek na kwote coś okolo 51-52zł :)

AleX69 22.06.2004 20:43

Cytat:

Napisany przez BD

alez oczywiscie dla mnie to kolejna teoria spisku ... wydaje mi sie ze operatorzy wiecej przycinaja na abonamecie niz na 'stratnej promocji' - ktora jest ryzykiem wliczonym ... to "dotowanie" aparatow w promocji to tez wielki kit jak i drogie aparaty dla biznesu :mruga:

... i tak jak widac na zalaczanym obrazku 'goraco' to sprzedaja sie perpaid'y bez telefonow :spoko:

bgn 23.06.2004 14:35

Cytat:

Napisany przez mallow
A ja mam w zrob to sam smsy do idei po 17 gr, wiec chyba 20 groszy do innych sieci bedzie, ustawice sobie naliczanie sekundowe i 1 wybrany nymer, sekunda za grosza bedzie :D
pozdro ;)

nie bedzie - przeczytaj uwaznie jesli dostaniesz sie na strone idei>mialem te taryfe - ale jestem towarzyski i jeden numer mi nie wystarczal, a na innych mnie rypalo po kieszeni

bgn 23.06.2004 14:38

Cytat:

Napisany przez BD
.

Ja dodatkowo czekam az wreszcie abonamentowca przestana wciskac dotowane telefony za 1 zl i kaza normalnie placic za aparat ale w zamian znacznie obniza koszty polaczen.

calkowicie sie z toba zgadzam - tym bardziej, ze ten nowitki telefon za 1 zeta laduje na gdzieldzie lub w komisie i dotyczy to 80% sprzedanych w promocji telefonow

BD 23.06.2004 14:47

Cytat:

Napisany przez bgn
calkowicie sie z toba zgadzam

Bardzo mi milo BGN ;)

przemas 23.06.2004 17:10

ja mam nadzieję, że "change your network, not your number" w przypadku np heyah na pop będzie bezpoblemowe...
ale to już życie zweryfikuje
natomiast jeśli mówimy o umowach abonenckich to rozwiązanie takiej umowy wiąże się [chyba] z karą. przynajmniej takie coś widziałem jakiejś umowie [bo sam nigdy takiego czegoś nie podpisywałem] a zmiana operatora to IMO rozwiązanie umowy. inaczej nalezy sie liczyc z kosztami zapisanymi w umowie

epol 23.06.2004 17:21

Umowe podpisujesz na 1 lub 2 lata. Po tym okresie umowa przeistacza się w umowe nieokresową, która można zerwac bez żadnej kary.

andrzejj9 23.06.2004 19:52

Cytat:

Napisany przez przemas
ja mam nadzieję, że "change your network, not your number" w przypadku np heyah na pop będzie bezpoblemowe...
ale to już życie zweryfikuje
natomiast jeśli mówimy o umowach abonenckich to rozwiązanie takiej umowy wiąże się [chyba] z karą. przynajmniej takie coś widziałem jakiejś umowie [bo sam nigdy takiego czegoś nie podpisywałem] a zmiana operatora to IMO rozwiązanie umowy. inaczej nalezy sie liczyc z kosztami zapisanymi w umowie

To zrozumiałe, że jest takie zabezpieczenie, bo łatwo jest chyba wyobraźić sobie sytuację, kiedy ktoś podpisuje umowę na dwa lata, bierze telefon za tysiąc złotych i zrywa umowę po miesiącu.. Operatorzy muszą się przed tym bronić. Natomiast przepis dotyczący możliwości zachowania starego numeru obowiązywałby raczej w momencie, kiedy te dwa lata już minęły i klient chce (i może) rozwiązać umowę. Podpisuje umowę z innym operatorem, a ten ma obowiązek zapewnić mu ten sam numer. Tak przynajmniej ja bym to widział.

przemas 23.06.2004 20:33

też tak sobie tą sytuację wyobrażam.
mnie ciekawi czy będę mógł zachować mój nr heyah [bardzo fajny numer :D] i przejsc do chociażby popa

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:30.