Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Dobra i solidna ładowarka AA i AAA w miare mała (https://forum.cdrinfo.pl/f5/dobra-solidna-ladowarka-aa-aaa-miare-mala-70022/)

grzeniu 11.12.2008 09:06

Ile czasu się będzie ładował nie ma znaczenia, to i tak razem siedzi zamknięte w skrzynce.
Chodzi tylko o to, żeby ładowarka pilnowała napięcia akumulatora i doładowywała w razie spadku.

Chyba w końcu zainwestuję w jakiegoś najtańszego UPS-a, one chyba mają układ automatycznie doładowujący akumulator?

prometeusz 11.12.2008 10:37

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 986059)
Ile czasu się będzie ładował nie ma znaczenia, to i tak razem siedzi zamknięte w skrzynce.
Chodzi tylko o to, żeby ładowarka pilnowała napięcia akumulatora i doładowywała w razie spadku.

Chyba w końcu zainwestuję w jakiegoś najtańszego UPS-a, one chyba mają układ automatycznie doładowujący akumulator?

Patrz co ja kupilem - szukaj:D

romanesco 17.12.2008 10:10

W niemieckim ALDI'm będą dostępne takie akumulatorki:
http://www.aldi-essen.de/OFFER_D_MO/OFFER_52/BIG04.HTM
Być może u nas też niedługo będą w ofercie :hmm:

I tu pytanie, chyba do @jou
Może w irlandzkim sklepie też były kiedyś takie i je kupiłeś :pytanie:
Ciekaw jestem, ile są warte. Bo w LIDL'u były ale firmy "Tronic" i o ile pamiętam, je polecałeś.

joujoujou 17.12.2008 12:20

Były, ale nie kupiłem, bo mam Tronic z lidla - wystarczająco dużo, by przez najbliższe miesiące się nie interesować. :)

prometeusz 17.12.2008 21:29

Jak myslicie warto dac za to GP tyle
Bo nic sensownego (firmowego) po za nia i pewnie gdzies ewentualnie sanyo strasznie drogie bym znalazl :sciana:
Czy lepiej te noname
http://www.allegro.pl/item503578597_...jajakosci.html
Powoli oryginalny akumulatorek zaczyna tracic pojemnosc i pora w koncu cos dokupic

ro29 23.12.2008 20:22

Witam !

Kupiłem BC-900 wraz z kompletem akumulatorków Technoline 2700 :) (+ 2 x Eneloop - bo 2 już miałem)

Oczywiście jak zwykle mam problemy :( ... więc uderzam do Was o pomoc ...

Po pierwsze - szukam polskiej PEŁNEJ instrukcji do BC-900 - dostałem tylko w komplecie tą skróconą. Jak na razie korzystając z Google niewiele znalazłem - tzn. znalazłem w jednym miejscu ale nie mogę pobrać ...

I druga sprawa - pytanie - z tego co wyczytałem (pisząc skrótowo) - wkładam 4 akumulatorki i naciskając MODE mogę zmienić czy chcę ładować, czy testować itd. ?
Czy też przedtem muszę wybrać dla jakiego kanału chcę zmienić tryb pracy ?
Bo jak po włożeniu 4 aku naciskam MODE to nic się nie zmienia ... :(

Aha - żeby było jasne w instrukcji skróconej jest napisane tak jak ja robię ... i nic ...

Z góry dzięki za pomoc !!

Pozdrawiam
ro29

P.S. Jak na razie włożyłem te nowe 4 aku co były razem z ładowarką nastawiłem prąd ładowania 500 mA i ładuje - potrzebuję akumulatorków na jutro ... a zamówiłem za późno a na dodatek były problemy z przesyłką :( ... szkoda gadać ...

melag 23.12.2008 20:41

Najpierw jednokrotnie naciskasz pierwszy kanał, to uruchamia procedurę dla wszystkich kanałów, następnie wybierasz poprzez przycisk "mode" odpowiedni tryb pracy ładowarki. Teraz wszystkie kanały mają wybrany ten sam tryb pracy.
Tak jest przynajmniej w BC-700.

sobrus 23.12.2008 20:59

Chociaż prawdę mówiąc to czasem mam z tym problemy, aby przyciski zatrybiły :D
Można się nieco naciąć, ale w końcu zawsze sie udaje...
Widać od razu że nie czytałem instrukcji ;)

ro29 23.12.2008 21:56

Witam !

Dzięki za odpowiedzi.
Ja doczytałem się w anglojęzycznej instrukcji, że trzeba przytrzymać przycisk MODE przez 1 sekunde ... teraz nie mam jak sprawdzić, ale jak aku się naładują to oczywiście zobaczę ...

Pozdrawiam
ro29

ro29 24.12.2008 09:53

I znów problemy ... :(

Witam ponownie !

Niestety coś chyba jest nie tak z tą ładowarką - albo tymi akumulatorkami Technoline.
Otóż - wczoraj pierwsze ich ładowanie zakończyło się tak:
- najpierw 4 kanał 1337 mAh i 1,39 V
- pierwszy kanał 2,29 mAh i 1,4 V
- drugi kanał 2,72 mAh i 1,43 V
- i UWAGA - trzeci kanał - zakończyłem ręcznie ładowanie jak pojemność podawana wynosiła 2,91 !! mAh (aku 2700) - napięcie było 1,47 V - bałem się że się aku uszkodzi jak dalej będzie się ładowało
Czy to normalne - pomijam tą niską pojemność jednego z aku - bo to pierwsze ładowanie - ale fakt, że ładowanie w trzecim kanale nie chciało się zakończyć ??

A może to ma związek z tym - że jak włączam tą BC-900 to zauważam dziwną sytuację - na 1,2 i 4 kanale na krótki moment pojawią się jakieś wartości - np. 89, 88 i 35 - a na tym trzecim ... NIC !! Dopiero po chwili jak zaświecą się wszystkie segmenty dla testu to na wyświetlaczu 3 kanału jest jak w innych ?

Koledzy pomóżcie bo mnie coś bierze - czy trafiłem na uszkodzony egzemplarz ?? Oczywiście pytania są dwa - czy u Was w BC-900 też przy włączeniu nie wyświetla się nic na 3 kanale i czy spotkaliście się z sytuacją, że ładowarka ładowała znacznie ponad pojemność aku i nie chciała skończyć ??

Pozdrawiam
:(
ro29

romanesco 24.12.2008 10:03

Ja mam co prawda BC 700 ale od BC 900 zbytnio się nie różni, poza tym że BC 900 ma jeszcze wyższe prądy ładowania.
Takich cyrków jak u Ciebie nie mam. I nigdy nie pokazała wyższej pojemności akku, aniżeli deklarowana przez producenta. W jakiej firmie ją kupiłeś :pytanie: A poza tym jaką opcję ładowania wybrałeś:pytanie:

marynarz 24.12.2008 10:11

Moja BC700 laduje akku Varty 2500 spokojnie do 2900. Pojemnosc jest podawana szacunkowo na akku (jako typowa). Te losowe wartosci ktore sie pojawiaja wynikaja po prostu z wlaczenia sprzetu. Zanim procesor przejdzie reset to ma w rejestrach losowe wartosci i to sie wyswietla.

ro29 24.12.2008 10:17

Witam !

Cytat:

Napisany przez romanesco (Post 989303)
Ja mam co prawda BC 700 ale od BC 900 zbytnio się nie różni, poza tym że BC 900 ma jeszcze wyższe prądy ładowania.
Takich cyrków jak u Ciebie nie mam. I nigdy nie pokazała wyższej pojemności akku, aniżeli deklarowana przez producenta. W jakiej firmie ją kupiłeś :pytanie: A poza tym jaką opcję ładowania wybrałeś:pytanie:

1. Chyba w niezbyt dobrej ... : http://www.allegro.pl/item496393948_...0_mah_box.html
2. Charge 500 mA

Cytat:

Napisany przez marynarz
Moja BC700 laduje akku Varty 2500 spokojnie do 2900. Pojemnosc jest podawana szacunkowo na akku (jako typowa). Te losowe wartosci ktore sie pojawiaja wynikaja po prostu z wlaczenia sprzetu. Zanim procesor przejdzie reset to ma w rejestrach losowe wartosci i to sie wyswietla.

Rozumiem, że to jakieś losowe wartości - ale chyba powinny się pojawić na wszystkich wyświetlaczach ?

ro29

romanesco 24.12.2008 10:31

Cytat:

Napisany przez ro29 (Post 989313)
Witam !
1. Chyba w niezbyt dobrej ... : http://www.allegro.pl/item496393948_...0_mah_box.html
2. Charge 500 mA

W Poznaniu miałeś na miejscu http://www.sklep.likor.pl/sklep,2755...n,26653,0.html to Ty gdzieś po necie szukasz :P

U mnie to jest tak: po włożeniu akku do komór podłączam ładowarę. Następuje test wewnetrznego procesora a po chwili domyślnie uruchamia się ładowanie o wartości 200 mA. Jak chcę zmienić, to naciskam przycisk odpowiedniej komory (np. 1) a później poprzez MODE wybieram tryb pracy. I to wszystko.
Aha... jeszcze CURRENT do zmiany wartości prądu ładowania.

ro29 24.12.2008 23:35

Witam !

Cytat:

Napisany przez romanesco (Post 989317)
W Poznaniu miałeś na miejscu http://www.sklep.likor.pl/sklep,2755...n,26653,0.html to Ty gdzieś po necie szukasz :P

U mnie to jest tak: po włożeniu akku do komór podłączam ładowarę. Następuje test wewnetrznego procesora a po chwili domyślnie uruchamia się ładowanie o wartości 200 mA. Jak chcę zmienić, to naciskam przycisk odpowiedniej komory (np. 1) a później poprzez MODE wybieram tryb pracy. I to wszystko.
Aha... jeszcze CURRENT do zmiany wartości prądu ładowania.

od 1) Masz sporo racji - już chciałem kupić w tej firmie ale mnie lekko zdenerwowali - a to najpierw wycofali aukcje, gdzie jeszcze było sporo sztuk do kupienia i wystawili nową z wyższą chyba o 10 zł ceną, później co aukcja to zmiana kosztów przesyłki ... jakoś nie lubię takiego krętactwa ...
A po drugie - i tak bym wybrał przesyłkę, bo mieszczą się gdzieś na peryferiach Poznania i na dodatek na drugim końcu miasta w stosunku do mnie ;)

od 2) Dziś już mi się nie chce sprawdzać, jutro może potestuję ...

A jak ta ładowarka powinna reagować po włożeniu naładowanych lub prawie naładowanych aku ? Bo u mnie uruchomiło się ładowanie i trwało 15-25 minut zależnie od konkretnego akumulatorka.

Pozdrawiam
ro29

sobrus 25.12.2008 00:16

Hmm nie wiem czy dobrze rozumiem, ale BC700 zawsze ładuje więcej niż jest podana pojemność producenta :)
Po prostu efektywność ogniw jest taka, że do ładowania potrzebują ok 30% więcej energii, niż magazynują.
A więc np w akku 2500 trzeba wepchać ze 3000mAh. Pojemność podana podczas ładowania nie jest więc pojemnością akku, a ilością prądu który pochłonął.

Pomiar pojemności można wykonać tylko funkcją TEST lub REFRESH. I taki pomiar jest dokonywany podczas rozładowywania, a nie ładowania :taktak:

Mi podczas ładowania zawsze pokazuje sporo wyższe wartości niż faktyczna pojemność akku. Ale moim zdaniem to norma.

Cytat:

The coulometric charging efficiency of nickel metal hydride batteries is typically 66%, meaning that you must put 150 amp hours into the battery for every 100 amp hours you get out. The faster you charge the worse this gets.
Źródło : http://www.powerstream.com/NiMH.htm

romanesco 19.01.2009 12:25

Po krótkiej przerwie, pojawiła się w sprzedaży na Allegro, kultowa ładowarka BC 700. Kto jest zainteresowany, niech kupuje, póki jest okazja.

ro29 16.02.2009 23:29

Witam !
Dzięki za powyższe wypowiedzi.
Jak widać opinie są różne ...
Jako, że ostatnio czasu u mnie brak - zbytnio za testowanie tej BC900 się nie zabrałem.
Jednak przez ostatnie prawie dwa miesiące kilka razy akumulatorki ładowałem - i zaobserwowałem trochę dziwne sytuacje. Może ktoś mi to wyjaśni :(

1. Dziś naładowałem 4 aku Sanyo ENELOOP 2000 - pojemność po ładowaniu prądem 500 mA - w granicach 1800-1880 - czy to nie trochę za mało ? Przed chwilą włączyłem opcję TEST - zobaczymy co pokaże ...
Aha - akumulatorki dość świeże - tzn. 2 sztuki kupione z ładowarką, pozostałe dwie około pół roku temu.

2. Moje stare akumulatorki ;)
Z tego co pamiętam i co kiedyś czytałem - opisane poniżej objawy mogą świadczyć o ich "śmierci technicznej" - ale chciałbym się upewnić.

2.1. Komplet 4 aku GP 2300 - ma ponad 2 lata - używałem go do starego Kodaka, ładowane były cały czas 8168 - przez pierwszy rok byłem bardzo zadowolony - później zaczęły się problemy - praktycznie jeden z kompletów do niczego się już nie nadawał na końcu - na drugim można było zrobić 30-50 zdjęć.
Teraz po kupnie BC900 myślałem, że je "odświeżę" - przeprowadziłem dwukrotnie odświeżanie - prądem 200 i 500 mA (ładowanie). Niestety - w obu przypadkach ładowały się do około 1500-1600 - a działeniem niewiele różniły w porównaniu jak ładowałem tą starą ładowarką.
Moje pytanie więc brzmi - czy ładowarka nie odświeża dobrze i nie jest w stanie ich "doładować" - czy też fakt ponad 2 lat i wielokrotnego ładowania ich w 8186 spowodowały ich starość - i nadają się tylko do recyklingu ?

2.2. Komplet dwóch akumulatorków GP 2500 - kupiony około dwóch lat temu - przez półtora roku leżały nieużywane i niedoładowywane - później naładowałem je tą 8186 dwukrotnie - starczyły na około 100 zdjęć Kodakiem (np. nowymi Eneloop'ami potrafiłem zrobić 400). I podobna sytuacja jak wyżej - sądziłem, że BC900 je "odświeży" - niestety - ładowały się do około 1800-1900 - i starczyły na podobną ilość zdjęć jak przy ładowaniu tą starą ładowarką.
Więc pytanie - czy czas - oraz fakt, że leżały niużywane - zrobiły swoje i też już niewielki pożytek z nich będzie ??

Z góry dzięki za pomoc ... aha - te akumulatorki Technoline jakie były w komplecie razem z zakupioną BC-900 - są jak na moje dotychczasowe użytkowanie - średniej jakości - spora różnica w pojemności - jak dłużej je poużywam, to będę mógł powiedzieć coś bardziej konkretnego.

Pozdrawiam
ro29

loki7777 17.02.2009 08:34

Co do lezenia aku w domu to mam identyczna sytuacje - dobrze ze to tylko aaa firmy krzak i chodza w pilocie - bo na poczatku nie chcialy w ogole w bc ruszyc ale stara ladowarka MW dala im kopa i poszly;)
Wydaje mi sie ze nie ma sensu kupowac aku na zapas, bo trafia je szlag od nie uzywania.

nimal 17.02.2009 16:42

aku, z tego co pamietam, powinny lezec naladowane (dlatego jak kupujesz nowe to juz cos tam w sobie maja)
same rozladowuja sie tez od lezenia (ponoc w miesiac - taki jest standardowy napisa na aku, ale na bank jest to dluzej)
czyli, jezeli ich nie uzywasz i nie doladowujesz - nie stosujesz sie do zalecen producenta - i pewnie sie niszcza

sobrus 17.02.2009 18:52

dokładnie tak jest. Jak masz za duzo akku to ciągle musisz je monitorować bo inaczej szlag je trafi.
Wyjątek to infinum/recyko+/eneloop, bo te nawet przez rok się nie wyładują.

ro29 17.02.2009 23:41

Witam !
A więc - z tego co piszecie wnioskuję, że te dwie aku GP 2500 po prostu "szklag trafił" jak leżały te półtora roku nie ładowane ? W sumie to też tak trochę podejrzewałem ... choć sądziłem, że ta słynna BC900 je może odratuje ;)

Wiem, że nie opłaca się kupować na zapas - po prostu kiedyś kupując "przy okazji" wziąłem jeszcze dwa te GP 2500 - myślałem, że zacznę je użytkować np. do discmana - ale jakoś nie było potrzeby, a 4 sztuki GP 2300 (2 komplety po 2) do mojego starego Kodaka mi wystarczały ...

Ale wrócę jeszcze do pytania na które jak na razie brak sugestii - do tych 4 sztuk GP 2300 - które przez te dwa lata były regularnie użytkowane i ładowane tą starą ładowarkę - nie było to zbyt często (może z 50-70 razy) więc teoretycznie powinny jeszcze działać - a jak pisałem - nawet po naładowaniu ich BC900 - praktycznie nie da się ich używać w aparacie - sądzicie, że tutaj zadziałał fakt, że były ładowane tą 8168, która je przegrzewała - i "szlag je trafł" ? I mimo iż BC900 ładuje je do tej pojemności około 1500 - to tylko teoria i nic już na to się nie poradzi ? Nie pytam o to, żeby na siłę jeszcze coś z nich zrobić - po prostu czytałem choćby w tym poście, że BC900 potrafi uratować takie aku - a u mnie nic z tego ...

I na koniec raport z testu tych Eneloop (pisałem wczoraj o ich ładowaniu i fakcie, że naładowały się tylko do koło 1800-1880 mAh) - wyniki funkcji TEST okazały się następujące:
1. 2,06 A , 1,47 V
2. 2,04 A , 1,46 V
3. 2,09 A , 1,48 V
4. 2,05 A , 1,46 V

Dla mnie wygląda to OK - zwłaszcza, że z tego co wczoraj znalazłem w tym temacie - właśnie funkcja TEST pokazuje właściwą pojemność. Ale czy to nie za duża rozbieżność ? I czy pojemność powyżej nominalnej to OK ? (wiem pytałem już o to, w przypadku tych Technoline - ale opinie były wtedy skrajne)

Pozdrawiam i mam nadzieję, że doświadczeni koledzy coś mi znów wyjaśnią za co z góry dziękuję :)
ro29

sobrus 18.02.2009 07:37

moim zdaniem wyglądają na OK. Różnice są praktycznie zawsze.
Jeżeli używasz je parami to proponowałbym (końcówkami)
4+5, 6+9

romanesco 25.03.2009 09:50

Czytam aktualne opisy funkcji naszej BC 700 i dowiaduję się, że jest możliwość ręcznego wyboru rodzaju akku Ni-Cd lub Ni-MH.
Cytat:

Ręczne ustawianie rodzaju akumulatorów: NiCd, lub NiMH
Nie kojarzę aby w mojej wersji ładowarki była taka funkcja. Sądziłem, że ładowarka rozpoznaje automatycznie rodzaj akku. Czyżby w obecnej wersji dodano w firmware tę funkcję :hmm:

sobrus 25.03.2009 09:53

nic takiego nie zauważyłem. Oba typy ładują się prawidłowo.

romanesco 25.03.2009 09:59

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1013410)
nic takiego nie zauważyłem. Oba typy ładują się prawidłowo.

Zgadza się. O co więc chodzi :pytanie:

sobrus 25.03.2009 10:03

nie wiem olać to :piwo:

CIAPEK 25.03.2009 10:14

dokładnie. Jak działa to po co wnikać ;)

romanesco 25.03.2009 10:20

Cytat:

Napisany przez CIAPEK (Post 1013415)
dokładnie. Jak działa to po co wnikać ;)

Tu chodzi o rzetelność informacji podawanych przez sprzedawcę. Jeśli takiej funkcji nie ma, to znaczy, że opis wprowadza w błąd klienta.

romanesco 24.06.2009 11:33

Jako, że pożyczyłem moją BC 700 kuzynowi, który chciał sobie odświeżyć swoje akku, zmuszony byłem użyć do naładowania swoich akumulatorków, ładowarkę Forever'a. I miałem z nią dziwny przypadek. Wyładowane do cna akumulatorki (telefon nie działał a dodatkowo sprawdziłem jeszcze testerem) włożyłem do ładowarki. Po ok. 30 min. sygnał akustyczny jednej z komór oznajmił, że akku zostało naładowane. Również dioda kontrolna oraz ikonka na wyświetlaczu o tym świadczyła. Proces ładowania drugiego akku trwał nadal. Ki diabeł, myślę.. przecież to niemożliwe. Do tej pory proces ładowania trwał zawsze ok. 3 godzin. Zastanawiałem się co zrobić, gdy nagle wyłączyli prąd. Odłączyłem ładowarkę i czekam. Kiedy po ok. 2 godzinach włączyli, włączyłem ponownie ale wpierw rozładowałem akku żeby nie było jakiegoś efektu pamięci z dotychczasowego ładowania. Później kiedy rozpoczął się proces ładowania, czekałem co się stanie. I wszystko przebiegło tym razem, jak zwykle. Zastanawiam się teraz, co było przyczyną takiego zachowania się ładowarki?

sobrus 24.06.2009 11:37

Coś sie jej pomyliło :D
Być może była niesformatowana.

romanesco 24.06.2009 11:42

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1031820)
Coś sie jej pomyliło :D
Być może była niesformatowana.

To były akku wielokrotnie już ładowane.

sobrus 24.06.2009 11:46

To nie wiem. Moze juz wczesniej były jakieś wahania prądu i ładowarka zgłupiała.
Większość czeka na załamanie napięcia gdy akku jest pełny (napięcie nieznacznie spada i to jest znak ze juz koniec).
Tak działają ładowarki badające "delta V".

dwozny 26.06.2009 22:11

Cytat:

Napisany przez romanesco (Post 1031818)
Jako, że pożyczyłem moją BC 700 kuzynowi, który chciał sobie odświeżyć swoje akku, zmuszony byłem użyć do naładowania swoich akumulatorków, ładowarkę Forever'a. I miałem z nią dziwny przypadek. Wyładowane do cna akumulatorki (telefon nie działał a dodatkowo sprawdziłem jeszcze testerem) włożyłem do ładowarki. Po ok. 30 min. sygnał akustyczny jednej z komór oznajmił, że akku zostało naładowane. Również dioda kontrolna oraz ikonka na wyświetlaczu o tym świadczyła. Proces ładowania drugiego akku trwał nadal. Ki diabeł, myślę.. przecież to niemożliwe. Do tej pory proces ładowania trwał zawsze ok. 3 godzin. Zastanawiałem się co zrobić, gdy nagle wyłączyli prąd. Odłączyłem ładowarkę i czekam. Kiedy po ok. 2 godzinach włączyli, włączyłem ponownie ale wpierw rozładowałem akku żeby nie było jakiegoś efektu pamięci z dotychczasowego ładowania. Później kiedy rozpoczął się proces ładowania, czekałem co się stanie. I wszystko przebiegło tym razem, jak zwykle. Zastanawiam się teraz, co było przyczyną takiego zachowania się ładowarki?

Moja ładowarka GP PowerBank Travel zachowuje się podobnie, po włożeniu pary akumulatorków ładuje je około 15 min, następnie dioda sygnalizuje że ładowanie się zakończyło, dopiero tak za 2-3 razem ładuje do końca :ysz:

romanesco 29.07.2009 09:41

Test ładowarki BC 700
Zamieszczony w majowym numerze "Komputer Świat". Potwierdza tylko już znaną nam opinię :spoko:

Wawelski 29.07.2009 13:09

No i popisali się.

Ciekawe czemu w tabelce do czasu ładowania dali prąd ładowania 750mAh (i co to za jednostka - prąd ładowania podaje się w mA). Do tego poniżej stoi, że możliwe prądy to 200, 500 i 700 (nie ma 750) mA.

Nie uwzględnili w punktacji pomiaru pojemności, mierzenia temperatury, odświeżaniu ani o tym, że każdy kanał może robić co innego i innym prądem (to nie tylko możliwość ładowania różnych pojemności jednocześnie). A przyznali punkty za mechaniczne zabezpieczenie przed odwrotnym włożeniem aku.

Jak chcą testować, to mogą się trochę pouczyć, jak to się robi.

romanesco 29.07.2009 13:14

Też to zauważyłem :taktak: Dla mnie nie ma to znaczenia, bo tę ładowarkę mam i znam pełne jej możliwości :) Ale dla tych, co chcieliby kupić, to informacja niepełna i myląca. Co nie zmienia faktu, że nawet kupując ją "w ciemno" każdy dokona bardzo dobrego wyboru :spoko:
EDIT: @Wawelski
Wyedytuj post i popraw zapis linka :spoko:

Zetoxa 03.10.2009 15:43

może alternatywa dla kultowej bc-700

https://www.hurt.com.pl/?o=shpp&i=6117&start=newsletter

romanesco 06.10.2009 09:18

Cytat:

Napisany przez Zetoxa (Post 1050144)
może alternatywa dla kultowej bc-700

https://www.hurt.com.pl/?o=shpp&i=6118
:wow: Też Techno Line. Niestety, nie ma dokładnego opisu funkcji jakie ta ładowarka realizuje. Poza tym zastanawia mnie też brak jakichkolwiek przycisków wyboru funkcji...

czechoj 11.10.2009 15:21

Panowie specjaliści od ładowarek, różnice techniczne pomiędzy modelami BC-700 a BC-900 mozna znaleźć w specyfikacjach, jednak prosze o kilka uwag praktycznej wyzszości wersji 900....

Matefusz 11.10.2009 16:15

Mam obydwie. Osobiście używam BC-700 a BC-900 używają rodzice w domu. Ta druga ma większe prądy ładowania. Takie przynajmniej różnice zauważyłem. No i kolor ;)

Sunna 11.10.2009 16:18

No i chlebaczek ma do noszenia jej i jeszcze jakies adapterki.
I to by bylo na tyle.

Matefusz 11.10.2009 16:30

Cytat:

Napisany przez Sunna (Post 1051921)
No i chlebaczek ma do noszenia jej i jeszcze jakies adapterki.
I to by bylo na tyle.

Racja, zapomniałem o tym. Adapterki na R14 i R20.

nimal 13.10.2009 14:13

wyzszy prad ladowania do ustawienia (jak mnie pamiec nie myli), czyli dla malych aku wada, dla duzych zaleta

sobrus 14.10.2009 10:11

Praktycznie dla wszystkich akku to wada.
Przyjmując ze powinno się ładować prądem C/10 (przy takich warunkach akku powinien osiągnąć swoją zaplanowaną żywotność) - to najniższe ustawienie jest optymalne dla akku 2000 mAh. Ustawienie 500 jeszcze ujdzie ale wyższych nie polecam.
W instrukcji BC700 napisane jest wyraźnie ze jeżeli nie ma powodu do pośpiechu - powinno się używać 200mA (który dla AAA i tak jest zawsze za duży).

Dodatkowo akku ładowany wyższym prądem szybciej pokaże stan naładowania, małym prądem można upchać w niego nieco więcej energii. Choć różnice nie są olbrzymie.

Przed wielkim boomem na akku i ładowarki "2H" typowy prąd ładowania w ładowarkach był w okolicach 50-150mAh i akku ładowało się 14 godzin. Wtedy akku kosztowały dużo, ale służyły latami (mam w domu jeszcze kilka akku NiCD z 1987 roku, ale większość zajeździłem ładując w nowych szybszych, "lepszych" ładowarkach - bo stara miała prąd 50mA).

Dziś akku są tanie więc problemu takiego nie ma, wystarczy że wytrzyma 100-200 ładowań i będzie OK. Tyle że ładowarka Energizera (niby "tylko" 550mA) potrafi zajeździć nowe akku w 10 ładowań (pomaga dopiero refresh w BC700 bo akku mimo naładowania nie chcą działać). Kosztowała 1.5x więcej niż BC700. :ysz:

romanesco 14.10.2009 11:02

Ilość załączników: 1
Zanim kupiłem BC 700, używałem takiej:
Załącznik 53152
I muszę szczerze powiedzieć, że byłem z niej zadowolony. Nie "zajeździła" mi akku. Pomimo, że prąd ładowania ma 1000 mA a rozładowania 500 mA.
Te same akku, które były w niej ładowane, ładuję w BC 700 i nadal używam.

sobrus 14.10.2009 11:07

Nie zawsze objaw zajeżdżenia widać, ale moze ta była lepsza. Ma rozładowanie a to juz coś (energizer kosztował 180zł i tylko ładował, w dodatku parami :ysz:).
Zajeżdżone akku grzeją sie jak chlera przy ładowaniu i mają problem z urządzeniami pobierającymi dużo prądu (aparat cyfrowy np). Jak coś chce mało prądu problemu nie ma.
Dodatkowo, czasem akku te mają problem z zasygnalizowaniem naładowania (spadek napięcia). Przeładowują sie w ładowarce procesorowej i napięcie rośnie im do dziwnych wartości (1.6V na przykład). Pare takich ładowań i akku trup.

ed hunter 11.03.2010 07:23

Niebezpieczna ładowarka Energizera

Cytat:

Naukowcy z US-CERT (United States Computer Emergency Readiness Team) ostrzegają, że oprogramowanie dołączone do ładowarki akumulatorów Energizer DUO USB zawiera trojana ułatwiającego uzyskanie dostępu do zaatakowanego komputera z systemem Windows.
:blink:

romanesco 11.03.2010 07:46

Testowałeś już (lub ładowałeś) coś w swoim nowym nabytku :pytanie:

Ormianin 11.03.2010 13:18

Ale @Ed chyba takiej nie ma... tylko zacytował informacje o tym ze Energizer DUO USB roznosi trojany... ja mysle ze od BC-700 nie ma lepszej (tańszej) ładowarki

romanesco 11.03.2010 13:38

Cytat:

Napisany przez Ormianin (Post 1086795)
Ale @Ed chyba takiej nie ma... tylko zacytował informacje o tym ze Energizer DUO USB roznosi trojany... ja mysle ze od BC-700 nie ma lepszej (tańszej) ładowarki

Ed kupił sobie właśnie BC 700. Wiem to od niego samego :tak!:

Zetoxa 11.03.2010 15:29

bo Edi to światowy człowiek :sciana:

grzeniu 11.03.2010 18:30

Bo lepiej zmądrzeć późno, niż wcale :sciana:

ed hunter 11.03.2010 19:03

E tam zmądrzeć, jak była potrzebna, to kupiłem.

Eneloopy mają po prawie 2000 (na 2000 możliwych i niszczeniu ich byle czym), najstarsze lidlowe 2500 po około 1500 do w najnowszych 1800, i tyle. Działa świetnie, tylko polecać.

melag 11.03.2010 19:09

Rzeczywiście, świetna ładowarka, używam ją jakieś 1,5 - 2 lata.

:taktak:

Diabolique 14.03.2010 01:58

czy ktos z tu obecnych posiada MH-C9000? prosze podnieść ręke i nacisnąć przycisk. dziekuje.

AleX69 04.05.2010 16:19

Ilość załączników: 1
przedwczoraj spalila mi sie ic-8800 wraz z akumulatorami ||
ladowalem zwyklym trybem dwa acu z lidla i dwa panasonic

Załącznik 54728

chyba nie trudno zgadnac kto byl winowajaca ...

rycho 04.05.2010 16:24

To nie ja!

ed hunter 04.05.2010 16:33

Ja też nie! Chociaż... no diabli wiedzą.

Zaczynam się bać tych akumulatorów z Lidla, to może one wykończyły mi dwie ładowarki uniwersalne z Lidla?

sobrus 04.05.2010 22:11

o kurde nie sądziłem że akku może zabrać ze sobą do grobu ładowarkę...

AleX69 05.05.2010 06:08

szkoda ze nie zrobilem zdjecia zaraz po

smrod, dymiace ogniwa i czarny wyswietlacz

oddam ja do 'ekspertyzy' czy da sie ustalic na 100% przyczyne

czy to lidlowskie wynalazki ktore nie spelnialy nawet parametrow pojemnosci
czy tez ladowarka ...

dobrze ze bylem w domu az strach sie bac co by bylo gdyby ...

loki7777 14.05.2010 09:16

Moze nie o aku ale wylaly mi baterie alkaliczne i co ciekawe nie byly to byle jakie baterie a Energizer. Szlag trafil akurat pilota od PS2(dzis bede probowal go odratowac, bo kwasu niby nie ma ale nie dziala,dioda sie swieci). Takze od dzis wale juz takie baterie i wole akumulatorki, tam jak rozsadza ladowarke to przynajmniej dym bedzie:)

sobrus 17.05.2010 08:19

To juz nie pierwsze narzekania na firmę energizer.

prometeusz 17.05.2010 09:47

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1098068)
To juz nie pierwsze narzekania na firmę energizer.

Wydaje mi sie ze to niekoniecznie firma jest temu winna, a posrednicy((
Gdy widze jak "znajomy" :sciana: przetrzymuje towar u siebie w domu i w jakich warunkach jesli idzie o chemie i drobne jak baterie, szczoteczki, pasty. To ****a nigdy bym tego nie kupil. Dziwic sie potem ze czlowiek w sklepie kupuje jakies brudne jak to w takim syfie przetrzymuja.
Acha i drobnymi towarami dla malych dzieci tez, na szczescie nie zywnoscia:sciana:
Wiec nie zdziwil bym sie jakby te baterie byly poprostu przemrozone zawilgocone itd(( i potem w takim stanie przez przedstwaiciela/hurtownika dostarczone na sklep

loki7777 17.05.2010 10:13

One mialy gwarancje do 2014 wiec stare chyba tez nie byly. Napisalem do energizera Polska ale zero odezwu.

CIAPEK 22.05.2010 11:22

Witam Panów!

Czy jakieś nowości na rynku jeśli chodzi o akumulatorki w stylu Sanyo Eneloop i Panasonic Infinium?
Czas "odświeżyć flotę" :)

marynarz 22.05.2010 11:58

Dalej Sanyo jest w czolowce. Nic sie nie zmienilo.

nimal 22.05.2010 12:02

i dalej w pojemnosci 2000 mAh
tylko ze nadal faktycznej ;) czyli wiekszej niz marketowe 2800 :szczerb:
mozna kupic biale lub kolorowe :szczerb: serio ;)

andrzejj9 11.01.2011 14:16

Jako, że sprawiłem sobie aparat na duże paluszki, rozglądam się za jakimiś akumulatorkami i ładowarką do tego. Przejrzałem nasze topiki na forum i widzę, że jeśli chodzi o baterie najczęściej polecane są Sanyo Eneloop (wystarczy zresztą spojrzeć dwa posty wyżej ;) ). Na wszelki wypadek dopytam, czy w międzyczasie nie pojawiło się coś innego godnego uwagi, oraz przede wszystkim - czy kupować można gdziekolwiek, czy jak w przypadku wielu innych tego typu rzeczy - trzeba uważać na podróbki? Ewentualnie - jeżeli tak, to może jest jakiś pewny sprzedawca/sklep, gdzie można kupić bez ryzyka?

Tylko się upewnię - to jest ten najlepszy zestaw?
http://allegro.pl/akumulatorki-sanyo...398548588.html (przykładowa aukcja)

Druga sprawa to ładowarka. Tutaj przyznam mam trochę wątpliwości. Też widzę, że najbardziej polecane są BC-700 ewentualnie 900 i nawet bym taką wziął. Widzę jednak, że kosztuje prawie stówę, a ja nie jestem do końca przekonany, czy na pewno będę z tego często korzystał. Aparat dopiero dostanę, więc przekonam się w praktyce, ale niewykluczone, że ma funkcję ładowania akumulatorków bezpośrednio z aparatu, co pewnie częściej bym robił. A do żadnego innego sprzętu akumulatorków nie używam. Jestem zwolennikiem kupowania raczej droższych i porządniejszych sprzętów, dlatego sam model mi się podoba, ale jeśli mam tego nie używać (zbyt często) to może na początek coś tańszego.

W każdym razie - jeśli ktoś ma coś innego, to może poleci mi jakąś wersję econo ;) A ja się jeszcze zdecyduję co wziąć.

Kilka stron wcześniej ktoś dawał linka do tej ładowarki, jako potencjalnego konkurenta BC-700:

Wiadomo już, czy jest to coś warte? Kupić można już za ok. 40 zł:
http://allegro.pl/item1408377651.html

Albo coś takiego:
http://allegro.pl/ladowarka-sanyo-mq...398533198.html

W zestawie z akumulatorkami za ~50 zł.

Jak warto to kupię najdroższą, zawsze może kiedyś się przyda. Ale chcę jeszcze rozważyć inne opcje.

http://allegro.pl/ladowarka-bc-700-4...392585041.html

sobrus 11.01.2011 14:35

Ja bym kupił BC-700. Miałem aparat na paluszki i bez BC-700 to było można sobie go na półce położyć.

SX1 na pewno nie jest aż tak prądożerny ale i tak bym nie ryzykował, że nagle pojawi mi sie komunikat low battery (a baterie świeżo po ładowaniu).
Nie za często używam paluszków (głównie do padów xboxa i ostatnio lampy błyskowej) ale i tak jak mi sie spali BC to od razu kupuje drugą.

andrzejj9 12.01.2011 15:01

Pewnie się zdecyduję, ale jeszcze się zastanawiam, bo okazało się, że mamy jakąś ładowarkę na stanie.

Nazywa się to cudo Duracell cef80ktneu, firma niby znana, na podstawie symbolu trudno coś znaleźć. Na opakowaniu jest "1Hr Charger" co mi się już mniej podoba, ale może do Sanyo Eneloop, które same w sobie są bardzo dobre, wystarczy.

ed hunter 12.01.2011 17:31

Wystarczy, żeby je zamordować po kilku cyklach. :]

Co do Eneloop, to faktycznie są takie "nierozładowywalne: tylko jak są nowe, po jakimś przebiegu powoli tracą te właściwości, Chociaż nadal rozładowują się wolniej niż zwykłe akumulatorki, wystarczy je wrzucić na doładowanie prądem 500 mA i potem znowu trzymają kilka tygodni. Potem rozładować i naładować, jak zaczną za mało łapać, to refresh.

andrzejj9 12.01.2011 17:35

Czyli jednak BC-700?

A tak w ogóle to dostałem już aparat, kupiłem jakieś baterie, żeby go wypróbować (tanie, ale firmowe, żeby nie było). Wczoraj pobawiłem się może z 10 minut, dzisiaj z 15 i.. aparat pokazał informację o kończącej się baterii, a po jakiejś minucie się wyłączył. Mam jeszcze jeden komplet, ale chyba akumulatorki by się przydały ;)

ed hunter 12.01.2011 17:45

Z tymi firmowymi bateriami, to teraz jest tak, że kupiłem do latarki alkaliczne GRUNDIG, od razu świeciła słabo, teraz ledwo świeci, używam tej latarki sporadycznie, wyświeciła może ze 20 minut... :sciana: Made in China. :|

BC-700 na pewno warto kupić, to chyba nadal jedyna tania ładowarka, która ma takie możliwości.

andrzejj9 12.01.2011 18:54

Z baterii ja kupuję zawsze Panasonici PowerMax 3 o ile dobrze pamiętam. Na jednej giełdzie, od osoby, która przywozi z Niemczech. Są naprawdę dobre. Teraz potrzebowałem coś na szybko, a że w sklepie kosztują ona około 15 złotych, a ja płacę zwykle 5 (na dodatek nie mam pewności, czy to nie jakaś specjalna seria na wschodni rynek..) to kupiłem, co się dało za sensowniejsze pieniądze (ale nie jakieś SANY, PONASONIC czy cholera wie, co jeszcze). Nie spodziewałem się cudów, ale.. 20 minut działania w sumie też nie ;)

Jutro kupię Sanyo i zobaczę, jak się sprawują :)

grzeniu 12.01.2011 19:00

Aparat nie będzie długo chodził na bateriach. Za duży pobór prądu, siada napięcie i aparat się wyłącza.
Można je mieć awaryjnie, w razie "W" na parę/naście klatek.
Nie ma porównania do akumulatorów.

sobrus 13.01.2011 07:41

Jeżeli SX1 też cierpi na duży pobór prądu jak moja Kyocera to po kilku cyklach ładowaniach zwykłą ładowarką (zwłaszcza pewnie taką szybką) z kompletu akumulatorów zrobisz może 10 zdjeć.

Niestety akumulatory z czasem stracą możliwość oddania szybko dużego prądu, jedynie kilkudniowy refresh w BC700 będzie w stanie pomóc. Nie będzie natomiast problemu używać ich w urządzeniach o małym poborze.

Ja co jakiś czas dokupowałem nowe akku bo myślałem że stare są zepsute.

I mniej więcej wyglądało to tak, że przed BC700 na "zepsutych" akumulatorach robiłem 5 zdjęć, a potem na dokładnie tych samych akumulatorach ponad 100.

Więc ja bym nie kombinował, niespodziewane LOW BATTERY jest bardzo bardzo denerwujące.

Zetoxa 13.01.2011 08:39

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1138972)
Z baterii ja kupuję zawsze Panasonici PowerMax 3 o ile dobrze pamiętam.

z baterii to tylko litowe, zrobisz spokojnie około 100-150 zdjęć :spoko:

http://www.fresh24.pl/Produkt/ENERGI...DVr3aYfQTaCA==

sobrus 13.01.2011 08:50

Ale cena....

Zetoxa 13.01.2011 09:08

za jakość trzeba zapłacić k***a

sobrus 13.01.2011 09:10

Fakt, ale to prawie cena akumulatorów :)
Ciężko mi wyobrazić sobie kto mógłby takie baterie sensownie wykorzystać.
Chyba tylko hamerykanin, dla którego naładowanie akku jest zbyt skomplikowane :szczerb:

Ew kupić sobie takie coś na wypadek "nagłej awarii" :) Bo termin przydatności do spożycia to pewnie przynajmniej ze 3 lata.

ed hunter 13.01.2011 09:12

Za tyle można 4 Eneloopy kupić. :rotfl:

http://www.ramtech.pl/-p-752.html

Zetoxa 13.01.2011 09:19

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1139054)
Ew kupić sobie takie coś na wypadek "nagłej awarii" :) Bo termin przydatności do spożycia to pewnie przynajmniej ze 3 lata.

dokładnie 11 lat:taktak:

grzeniu 13.01.2011 09:35

Z litowymi mam na razie złe wspomnienia. Zakupiłem raz Philipsa i urządzenia wariowały na nich, np stacja pogodowa.
Po pomiarach okazało się, że każda z nich miała po 1,95V :O
Jakoś je zużytkowałem, ale nie korcą mnie ponownie. W takim kombinowanym zużytkowaniu nie okazały się żadną rewelacją.
Może to dlatego, że to Philips :sciana:

PS Macie może te energizery czy inne i możecie powiedzieć, jak tam u nich z napięciami?

Zetoxa 13.01.2011 09:55

kupiłem na wakacje do mojego Kodaka,
jedna para zrobiła 120, a druga 170 fotek
niestety nie mierzyłem napięcia.
tu są najtańsze

https://www.hurt.com.pl/?o=shpc&i=7

sobrus 13.01.2011 10:01

do wspomnianej Kyocery była dołączona litowa bateria panasonica 3V.
Wyglądała jak dwa połączone ze sobą paluszki.
No i rzeczywiście na niej aparat działał bez zarzutu.

Jednak nigdy nie wyczerpaliśmy jej do końca, bo cena takiej baterii (50zł) skutecznie odstraszała od używania...

Specjalnie do tego aparatu kupiliśmy porządną dużą procesorową ładowarkę energizer (180zł). I komplet akku 1800mAh.
A potem przez 4 lata jeszcze pare kompletów akku różnych firm bo zawsze były problemy :szczerb:
W porównaniu z BC700 to był dość drogi zestaw.

A potem przyszły nowe aparaty i juz raczej nie wróce do aparatów na paluszki. Kilkaset zdjeć z ładowania to norma, ładowanie 2 godziny. Przez dwa lata nie zajeździłem akku w FZ8, a zamiennik Hama do niego 5 lat gwarancji kosztuje 50zł. Niestety firma Panasonic zgłupiała z zchipowała swoje akumulatory. Zamienniki do LX5 nie pokazują już stanu akumulatora :(

andrzejj9 13.01.2011 10:15

Też nie jestem zwolennikiem baterii w aparatach. Ale nie zawsze niestety jest wybór, a przy superzoomach jest to coraz częstsze rozwiązanie (niestety w wielu recenzjach bardzo chwalone).

sobrus 13.01.2011 10:46

Na szczęście do SX1 wchodzą nie dwa a cztery akumulatory. A to oznacza że na jeden przypadnie mniejsze obciążenie niż w mojej Kyocerze (2 akumulatory). Dodatkowo jest on na pewno dużo mniej prądożerny. Więc powinno być dobrze, ale nie oszczędzaj na ładowarce bo to sie szybko zemści. Już lepiej zaoszczędzić troche na akumulatorach.
Poważnie.
I zawsze ładuj akumulatory poprzez funkcję 'discharge' (najpierw rozładowuje do końca, a potem ładuje). Wtedy nie powinno być żadnych problemów i powinny zawsze wyczerpywać się do końca a nie robić niespodzianki w połowie.

andrzejj9 29.01.2011 18:55

Sprawiłem sobie wtedy w końcu ten zestaw. Używam i.. jestem zaskoczony (pozytywnie).

Mówiliście, że te akumulatorki są niezłe, ale nie wiedziałem, że mają nieskończoną pojemność ;) Na razie zrobiłem jakieś 1200 zdjęć plus kilka (niekrótkich) filmików w FullHD, a aparat dalej chodzi i nie ma nawet sygnału o kończącej się baterii. Dla porównania na pierwszym zestawie zwykłych baterii zrobiłem jakieś 50 zdjęć..

W sumie fajnie mieć takie baterie, ale w takim razie po co dawałem 8 dych za ładowarkę :>

sobrus 30.01.2011 19:08

Bo po paru ładowaniach z złej ładowarce nawet tych 50ciu nie zrobisz :D
I to mimo że akumulatory będą "naładowane" :taktak:
Choć z drugiej strony jeżeli aparat robi 1200 na jednym zestawie (szacun!) to ma tak minimalny pobór prądu, że być może faktycznie przesadziliśmy :P

andrzejj9 30.01.2011 19:16

1297 + kilkanaście minut filmu w FullHD (i dużo zoomu...). Dzisiaj baterie padły ;)

To teraz muszę się nauczyć jak tą ładowarkę obsługiwać ;)

-----
EDIT

W sumie to aparat wyłączył się dzisiaj przy jakiś -10, więc może przy wyższej temperaturze trochę jeszcze by pociągnął.

Patrix 30.01.2011 19:23

Ja używam Technoline BC-700
jak narazie to polecam :)

http://www.komputerswiat.pl/media/394232/ladowarka2.jpg

andrzejj9 30.01.2011 20:10

Jak każdy ;) (zerknij na ostatnie strony tematu)

Patrix 30.01.2011 20:37

Cytat:

Napisany przez andrzejj9 (Post 1142536)
Jak każdy ;) (zerknij na ostatnie strony tematu)

Faktycznie, hehe :) Ja ją sobie kupiłem parę dni temu bo spaliła mi się poprzednia - ta niżej.
Obciach nawet nie czytałem tego tematu :sciana::)

Cytat:

Napisany przez romanesco (Post 1052648)
Zanim kupiłem BC 700, używałem takiej:
http://forum.cdrinfo.pl/attachments/...la-forever.jpg
I muszę szczerze powiedzieć, że byłem z niej zadowolony. Nie "zajeździła" mi akku. Pomimo, że prąd ładowania ma 1000 mA a rozładowania 500 mA.
Te same akku, które były w niej ładowane, ładuję w BC 700 i nadal używam.

To moja poprzednia ładowarka, podczas ładowania potrafiła dziwnie piszczeć coś jakby piezo + rozładowujący się kondensator ;)
1000 mA to jednak zbyt dużo - przy ładowaniu 4 sztuk baterii - po wyjęciu parzyły w ręce, pod tym napisem jak są kratki na dole wypiłowałem dziury.
Padła i został sam zasilacz.

rosol 31.01.2011 22:09

szukam jakiejś tańszej ładowarki (tańszej od bc700). Polecicie coś?
Do tej pory miałem MW8168GS ale coś jej odwaliło i ładuje 5 minut i pokazuje że naładowano. Myślałem że stare akumulatorki się zużyły, kupiłem nowe i to samo...

http://allegro.pl/ladowarka-forever-...399987160.html
Coś takiego może?

gallus 31.01.2011 22:19

Mi tam wystarcza bc250, a jak się rozsypie to zastanowię się nad bc700 ;)

rosol 31.01.2011 23:32

a nie za wolna jest? prad ladowania 250mA w przypadku ogniw AA... w 8168GS mialem 500mA

sobrus 01.02.2011 07:18

Za to zdrowsza dla ogniw i dokładniej ładuje.
W instrukcji BC700 jest napisane że należy stosować prąd 250mA, chyba że naprawde nam sie spieszy.

Powinno się ładować 1/10*C czyli 250mA jest dobre dla akumulatorów 2500mAh, a dla mniejszych jest już za duże. Poza tym przy większym prądzie ogniwo szybciej wskaże stan naładowania, czyli wejdzie w nie nieco mniej prądu.

Tym niemniej warto mieć większe natężenia na wypadek gdyby nam sie spieszyło :taktak:.
Np przychodzi kolega a tu pady w X360 rozładowane :szczerb:

sobrus 02.02.2011 09:15

Dodam jeszcze troche technologicznego bełkotu ;)

Ładowanie akumulatorów tanimi ładowarkami zwiększa opór wewnętrzny ogniwa (dlaczego - tego akurat nie wiem).

Takie ogniwo ma w sobie energię, ale przez duży opór nie jest w stanie jej sprawnie oddać.
Można ją rozładować powoli, ale jeżeli urządzenie zażąda dużego prądu to siada.
Podobnie przy ładowaniu bateria taka będzie sie bardzo nagrzewać.

Teoretycznie takiemu akumulatorowi nie jest już w stanie nic pomóc.
W praktyce refresh w BC700 lub porównywalnej ładowarce działa doskonale i wszystkie akumulatory które zespułem poprzednią używam z powodzeniem do dziś. Choć mają już po 5-7 lat.

andrzejj9 02.02.2011 10:00

Przy okazji - czy nowe akumulatorki w BC-700 ładować.. po prostu ładując czy warto dać z raz refresh? W polskiej instrukcji nie ma nic o takiej potrzebie, ale w angielskiej piszą, że można to zrobić.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:05.