![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jeżeli SX1 też cierpi na duży pobór prądu jak moja Kyocera to po kilku cyklach ładowaniach zwykłą ładowarką (zwłaszcza pewnie taką szybką) z kompletu akumulatorów zrobisz może 10 zdjeć.
Niestety akumulatory z czasem stracą możliwość oddania szybko dużego prądu, jedynie kilkudniowy refresh w BC700 będzie w stanie pomóc. Nie będzie natomiast problemu używać ich w urządzeniach o małym poborze. Ja co jakiś czas dokupowałem nowe akku bo myślałem że stare są zepsute. I mniej więcej wyglądało to tak, że przed BC700 na "zepsutych" akumulatorach robiłem 5 zdjęć, a potem na dokładnie tych samych akumulatorach ponad 100. Więc ja bym nie kombinował, niespodziewane LOW BATTERY jest bardzo bardzo denerwujące. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 13.01.2011 o godz. 08:45 |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Jukebox Hero
Ale cena....
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
za jakość trzeba zapłacić
|
|
|
#4 |
|
Jukebox Hero
Fakt, ale to prawie cena akumulatorów
![]() Ciężko mi wyobrazić sobie kto mógłby takie baterie sensownie wykorzystać. Chyba tylko hamerykanin, dla którego naładowanie akku jest zbyt skomplikowane ![]() Ew kupić sobie takie coś na wypadek "nagłej awarii" Bo termin przydatności do spożycia to pewnie przynajmniej ze 3 lata.
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
liniejący leming
Zlotowicz
Cytat:
|
|
|
|
#6 |
|
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
XV1100
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
Z litowymi mam na razie złe wspomnienia. Zakupiłem raz Philipsa i urządzenia wariowały na nich, np stacja pogodowa.
Po pomiarach okazało się, że każda z nich miała po 1,95V ![]() Jakoś je zużytkowałem, ale nie korcą mnie ponownie. W takim kombinowanym zużytkowaniu nie okazały się żadną rewelacją. Może to dlatego, że to Philips ![]() PS Macie może te energizery czy inne i możecie powiedzieć, jak tam u nich z napięciami? |
|
|
|
|
|
#8 |
|
liniejący leming
Zlotowicz
kupiłem na wakacje do mojego Kodaka,
jedna para zrobiła 120, a druga 170 fotek niestety nie mierzyłem napięcia. tu są najtańsze https://www.hurt.com.pl/?o=shpc&i=7
|
|
|
#9 |
|
Jukebox Hero
do wspomnianej Kyocery była dołączona litowa bateria panasonica 3V.
Wyglądała jak dwa połączone ze sobą paluszki. No i rzeczywiście na niej aparat działał bez zarzutu. Jednak nigdy nie wyczerpaliśmy jej do końca, bo cena takiej baterii (50zł) skutecznie odstraszała od używania... Specjalnie do tego aparatu kupiliśmy porządną dużą procesorową ładowarkę energizer (180zł). I komplet akku 1800mAh. A potem przez 4 lata jeszcze pare kompletów akku różnych firm bo zawsze były problemy ![]() W porównaniu z BC700 to był dość drogi zestaw. A potem przyszły nowe aparaty i juz raczej nie wróce do aparatów na paluszki. Kilkaset zdjeć z ładowania to norma, ładowanie 2 godziny. Przez dwa lata nie zajeździłem akku w FZ8, a zamiennik Hama do niego 5 lat gwarancji kosztuje 50zł. Niestety firma Panasonic zgłupiała z zchipowała swoje akumulatory. Zamienniki do LX5 nie pokazują już stanu akumulatora
Ostatnio zmieniany przez sobrus : 13.01.2011 o godz. 11:16 |
|
|
|
|
|
#10 |
|
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Też nie jestem zwolennikiem baterii w aparatach. Ale nie zawsze niestety jest wybór, a przy superzoomach jest to coraz częstsze rozwiązanie (niestety w wielu recenzjach bardzo chwalone).
|
|
|
#11 |
|
Jukebox Hero
Na szczęście do SX1 wchodzą nie dwa a cztery akumulatory. A to oznacza że na jeden przypadnie mniejsze obciążenie niż w mojej Kyocerze (2 akumulatory). Dodatkowo jest on na pewno dużo mniej prądożerny. Więc powinno być dobrze, ale nie oszczędzaj na ładowarce bo to sie szybko zemści. Już lepiej zaoszczędzić troche na akumulatorach.
Poważnie. I zawsze ładuj akumulatory poprzez funkcję 'discharge' (najpierw rozładowuje do końca, a potem ładuje). Wtedy nie powinno być żadnych problemów i powinny zawsze wyczerpywać się do końca a nie robić niespodzianki w połowie. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 13.01.2011 o godz. 11:49 |
|
|
|
|
|
#12 |
|
the one
CDRinfo VIP
Sprawiłem sobie wtedy w końcu ten zestaw. Używam i.. jestem zaskoczony (pozytywnie).
Mówiliście, że te akumulatorki są niezłe, ale nie wiedziałem, że mają nieskończoną pojemność Na razie zrobiłem jakieś 1200 zdjęć plus kilka (niekrótkich) filmików w FullHD, a aparat dalej chodzi i nie ma nawet sygnału o kończącej się baterii. Dla porównania na pierwszym zestawie zwykłych baterii zrobiłem jakieś 50 zdjęć..W sumie fajnie mieć takie baterie, ale w takim razie po co dawałem 8 dych za ładowarkę
|
|
|
#13 |
|
Jukebox Hero
Bo po paru ładowaniach z złej ładowarce nawet tych 50ciu nie zrobisz
![]() I to mimo że akumulatory będą "naładowane" ![]() Choć z drugiej strony jeżeli aparat robi 1200 na jednym zestawie (szacun!) to ma tak minimalny pobór prądu, że być może faktycznie przesadziliśmy
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
the one
CDRinfo VIP
1297 + kilkanaście minut filmu w FullHD (i dużo zoomu...). Dzisiaj baterie padły
![]() To teraz muszę się nauczyć jak tą ładowarkę obsługiwać ![]() ----- EDIT W sumie to aparat wyłączył się dzisiaj przy jakiś -10, więc może przy wyższej temperaturze trochę jeszcze by pociągnął.
|
|
|
#15 | |
|
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
Po naładowaniu i założeniu dzisiaj dopiero się wyładowały na.. zdjęciu numer 2695. Czyli tym razem prawie 1400, w tym trochę filmów i mniej zdjęć seryjnych. Nie jest źle
|
|
![]() |
|
|