![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Pingwin specjalista.
Cytat:
Dzisiaj ładowałem nią 4 akku (program 500) po jakiś 3 godzinach zaczęła piszczeć, coś jakby piezo rozładowywało kondensator - hałas jednostajnie cichnący. Co się dzieje ?
|
|
|
|
#3 |
|
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jak każdy
(zerknij na ostatnie strony tematu)
|
|
|
#4 | |
|
Pingwin specjalista.
Faktycznie, hehe
Ja ją sobie kupiłem parę dni temu bo spaliła mi się poprzednia - ta niżej.Obciach nawet nie czytałem tego tematu ![]() ![]() Cytat:
![]() 1000 mA to jednak zbyt dużo - przy ładowaniu 4 sztuk baterii - po wyjęciu parzyły w ręce, pod tym napisem jak są kratki na dole wypiłowałem dziury. Padła i został sam zasilacz.
|
|
|
|
#5 |
|
Guru
Data rejestracji: 28.12.2002
![]() |
szukam jakiejś tańszej ładowarki (tańszej od bc700). Polecicie coś?
Do tej pory miałem MW8168GS ale coś jej odwaliło i ładuje 5 minut i pokazuje że naładowano. Myślałem że stare akumulatorki się zużyły, kupiłem nowe i to samo... http://allegro.pl/ladowarka-forever-...399987160.html Coś takiego może? |
|
|
|
|
|
#6 |
|
gÓru
Data rejestracji: 20.12.2003
![]() ![]() ![]() |
Mi tam wystarcza bc250, a jak się rozsypie to zastanowię się nad bc700
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Guru
Data rejestracji: 28.12.2002
![]() |
a nie za wolna jest? prad ladowania 250mA w przypadku ogniw AA... w 8168GS mialem 500mA
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Za to zdrowsza dla ogniw i dokładniej ładuje.
W instrukcji BC700 jest napisane że należy stosować prąd 250mA, chyba że naprawde nam sie spieszy. Powinno się ładować 1/10*C czyli 250mA jest dobre dla akumulatorów 2500mAh, a dla mniejszych jest już za duże. Poza tym przy większym prądzie ogniwo szybciej wskaże stan naładowania, czyli wejdzie w nie nieco mniej prądu. Tym niemniej warto mieć większe natężenia na wypadek gdyby nam sie spieszyło .Np przychodzi kolega a tu pady w X360 rozładowane
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Jukebox Hero
Dodam jeszcze troche technologicznego bełkotu
![]() Ładowanie akumulatorów tanimi ładowarkami zwiększa opór wewnętrzny ogniwa (dlaczego - tego akurat nie wiem). Takie ogniwo ma w sobie energię, ale przez duży opór nie jest w stanie jej sprawnie oddać. Można ją rozładować powoli, ale jeżeli urządzenie zażąda dużego prądu to siada. Podobnie przy ładowaniu bateria taka będzie sie bardzo nagrzewać. Teoretycznie takiemu akumulatorowi nie jest już w stanie nic pomóc. W praktyce refresh w BC700 lub porównywalnej ładowarce działa doskonale i wszystkie akumulatory które zespułem poprzednią używam z powodzeniem do dziś. Choć mają już po 5-7 lat. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 02.02.2011 o godz. 10:19 |
|
|
|
|
|
#10 |
|
the one
CDRinfo VIP
Przy okazji - czy nowe akumulatorki w BC-700 ładować.. po prostu ładując czy warto dać z raz refresh? W polskiej instrukcji nie ma nic o takiej potrzebie, ale w angielskiej piszą, że można to zrobić.
|
|
|
#11 |
|
Jukebox Hero
mozna refresh, ale stracisz na starcie kilka cykli (to akurat nie probilem) i kilka dni życia (to juz większy).
Jeżeli zawsze bedziesz ładować poprzez "discharge" to tym samym przez cały czas będziesz robił małego refresha. Refresh to nic innego jak cykliczne ładowanie i rozładowywanie i nie ma chyba przeciwwskazań, aby większość rozładowania wykonał aparat ![]() Ale jeżeli potrzebujesz od razu max pojemności to tak, na pewno warto. Bo leżenie w sklepie dobrze na kondycje nie wpływa. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 02.02.2011 o godz. 12:42 |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Guru
Data rejestracji: 01.05.2002
![]() |
Wystarczy ze dasz Discharge 100mA zamiast od razu Charge i nie bedziesz potrzebowal refresha dlugo. Wtedy nawet jak masz aku uzywane w komplecie i nierowno rozladowane naladujesz je do pelna.
|
|
|
#13 |
|
the one
CDRinfo VIP
Ok, czyli wystarczy Discharge.
Swoją drogą akumulatorki ładują się od wczoraj, dwa już skończyły na około 2200 mAh, natomiast dwa doszły już do 2640 i idą dalej. Wiem, że to niekoniecznie musi się przekładać na pojemność, ale jak na 2000 mAh to i tak chyba dość sporo.
|
|
|
#14 | |
|
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Tak naprawdę funkcja testowania też nie jest miarodajna jeżeli chodzi o stan akumulatorów. Najlepiej naładować, poczekać kilka dni i sprawdzić, ile akumulator odda jeszcze prądu. Funkcja test najpierw doładowuje aku a potem od razu je rozładowuje i pokazuje pomiar rozładowania. A zużyte aku potrafią mieć całkiem sporo tuż po naładowaniu, ale w kilka dni ta energia ulega zniknięciu. Wbrew tradycyjnej zasadzie, że trzeba ładować natężeniem nie więcej niż 1/10c twierdzę inaczej. Ładowarki impulsowe przy wyższym natężeniu wcale tak bardzo nie szkodzą aku a jak mają jeszcze zabezpieczenie przed przegrzaniem, to ja używam i polecam ładowanie stopień wyżej. Mam też wrażenie, że przy ładowaniu 200mA procesor nie potrafi tak dobrze rozpoznać stopnia naładowania aku i je nieco przeładowuje (objaw właśnie taki, że "upycha" więcej, niż powinien). Przy 500mA nie zauważyłem czegoś takiego. Przy wyższym natężeniu precyzyjniej określa stopień naładowania aku i kończy ładowanie co jest korzystne dla żywotności aku.
|
|
|
|
#15 |
|
Jukebox Hero
Trzeba liczyć że max 70% z tego to pojemnosć. Sprawność ładowania nie jest tak wysoka jak przy li-ion i wynosi mniej więcej właśnie z 60-70%.
Ale z akku 2,0Ah może 2,1 a nawet 2,2 realnej pojemności czasem uda sie uzyskać. A równie dobrze moze być 1,8 ..loteria. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 02.02.2011 o godz. 14:31 |
|
|
|
![]() |
|
|