Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 12.10.2004, 23:25   #1
Angel77
Bywalec

Data rejestracji: 05.09.2004
Angel77 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dodawanie napisów w VirtualDub.

Witam!

Mam problem. Nie chodzi mi jak to zrobić.
Już po załączeniu powstaje problem, a mianowicie...
...przychodzi do kompresji filmu.

Jak mam zrobić żeby film był tak samo skompresowany jak ten do którego dodaje napisy? Czy jest jakieś ustawienie w VirtualDub? Czy jest jakiś program do odczytu jakie film ma np. Bitrate żeby sobie samemu ustawić w odpowiednim kodeku...

Pozdrawiam!

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 13.10.2004, 00:13   #2
Ziele
.: AT90S2313 :.

Data rejestracji: 09.09.2002
Ziele zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
parametry filmu odczytujesz programem gspot a dodawanie napisów najlepiej użyć ffdshow.

Jak zrobić szybko sałatke z buraków? Wrzucić granata do BMW
Ziele jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.10.2004, 07:47   #3
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
samo ustawienie bitratu nic nie da - filmy czesto kompresowane sa w kilku przejsciach, jak zrobisz w jednym to uzyskasz gorsza jakosc
pozatym kazda rekompresja/kompresja dodatkowopogarsza jakosc
po kiego chcesz wbudowywac napisy do filmu? jesli palisz to potem na dvd to poczytaj poradnik cobraverde na jego stronie (szczegoly w dziale dvd), jesli chodzi ci o avi to przeciez wygodniej nakladac napisy przy odtwarzaniu (np wspomnianym ffdshow), tym bardziej ze zawsze wtedy masz mozliwosc wylaczenia apisow czy zaladowania innych
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.10.2004, 08:21   #4
Angel77
Bywalec

Cały problem w tym, że mam film w DivX'ie i nie wiem, ale jest tak zrobiony, że nachodza na siebie dwa dubbingi.
Żeby normalnie sobie go oglądnąć musze to robić w odtwarzaczu "DivX Player" (z kodeków) tylko w tym memencie powstaje problem, bo ten odtwarzacz nie czyta napisów.
Chciałem je wklepać poprzez DivXG400, ale nie idzie mi przy tym odtwarzaczu.
Podobna sytuacja ma miejsce jak zrobie właśnie przy pomocy "ffdshow" - chyba, że źle robie przy konfiguracji, ale w innych odtwarzaczach idą napisy normalnie...
Stary 13.10.2004, 08:39   #5
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
skoro ida dwa dubbingi to pewnie film ma dwie sciezki dzwiekowe, z czego jedna to ta "podwojna"
ffdshow ma tez opcje wyboru sciezki odtwarzanej, niektore plejery takze (np bsplayer)
ffdshow napewno potrafi poprawnie nalozyc napisy z plikow sub oraz txt (zarowno w formatach ramkowych jak i czasowych) - sam nie uzywam niczego innego wiec sie da
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.10.2004, 09:24   #6
Angel77
Bywalec

Jeżeli możesz to napisz mi jaśniej chodzi mi o odpowiednie ustawienie "ffdshow", bo jestem w tym momencie zielony nigdy się nim nie bawiłem.
Stary 13.10.2004, 11:40   #7
Wawelski
Always newbie

Data rejestracji: 14.11.2003
Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Zainstaluj Morgan Stream Switcher - ten film pewnie ma dwie wersje językowe.
Rekompresja filmu nie ma zazwyczaj sensu (chyba, że chcesz zrobić svcd i odtwarzać na stacjonarnym odtwarzaczu) - tracisz znacznie na jakości, trwa to dosyć długo i trzeba się na tym znać, żeby zrobić to dobrze. A napisów zaszytych na sztywno w filmie (nawet, jeżeli są polskie) nienawidzę.
Stary 13.10.2004, 12:10   #8
Angel77
Bywalec

W sumie problem rozwiązany.
Odtwarzacz podany przez "Nimal'a" rozwiązał problem dubbing'u i jest ok. Więc wklejanie napisów do filmu teraz mija się z celem.
Dzięki wielkie za info!
Stary 13.10.2004, 12:12   #9
Angel77
Bywalec

Dla zainteresowanych podaje też linka co i jak:
- http://www.cdrinfo.pl/software/artyk...450&nrstrony=6

Twoje uprawnienia: