![]() |
Dzisiaj albo wczoraj pod jednym z artykułów na temat Justyny przeczytałem dobry komentarz, który idealnie odwzierciedla mój pogląd na sport (ale sport wyczynowy), jaki mam od dłuższego czasu. Nie znajdę go już, ale generalnie chodzi to, że obecny sport to tylko pieniądze, często układy i coraz to nowe technologie, zarówno te na zewnątrz jak i.. 'wewnątrz' organizmu.
Dla mnie sport to zdrowie, ale sport amatorski. Sport zawodowy to kalectwo.. I.. szczerze mówiąc coraz mniejszą mam przyjemność z jego oglądania.. |
http://sport.fakt.pl/Petra-Majdic-at...y,97081,1.html
m in dlatego olala system i skonczyla kariere. na poczatku z kowalczyk sie nie lubialy, pozniej walczyly we dwie z astma... jest tez gdzies art, ze sa leki, ktore same w sobie tylko "wylaczaja" astme i nie powoduja zwiekszenia wydolnosci. ciekawi mnie dlaczego sie ich nie stosuje. kolejna rzecz, jak mozna uwierzyc, ze nagle w wieku prawie 30 lat sie pojawia astma...szczegolnie, ze wczesniej tez startowaly na wysokim poziomie wiec pewnie by wyszla...no ale widac sukces musi byc bez wzgledu na cene |
Skoro juz "założyłem" ;) temat to przytocze taki tekst:
http://natemat.pl/45339,sa-chore-na-...tyna-kowalczyk Cytat:
CAŁA norweska sztafeta to astmatyczki. Bez tej choroby nie biorą tam chyba do kadry || :rotfl:. |
Cytat:
Wydzieliłem, bo może być ciekawie. :mruga: |
Astma nie jest tak popularną chorobą jak katar, ale o dziwo co drugi medalista to astmatyk. Nikomu nie wydaje się to dziwne?
W praktyce to wyrównywanie szans, ale to chemia i biologia, a nie matematyka. Nikt nie jest w stanie dokładnie stwierdzić ile tych szans trzeba wyrównać i jaką dawką. I czy w ogóle kontrolują, żeby sobie nie "wyrównać za bardzo", bo taka pokusa na pewno też jest. Chorobę u Otylii wykryto przed igrzyskami w Sydney. Więc prawie wszystkie medale widoczne na wikipedii wygrała jako astmatyczka, poza jednym. Korzeniowski zachorował w 1997, czyli jeszcze przed miał całkiem spore sukcesy. Nikogo nie osądzam, nie jestem specjalistą. Po prostu statystycznie to co się dzieje jest trochę dziwne. |
Powinna być osobna kategoria dla astmatyków. :haha:
|
A czy napisałem że było?
|
@sobrus
ale jak Korzeniowski i Jedrzejczak (astmatycy) zlota zdobywali to bylo juz cacy? |
Doping w sporcie...
Cytat:
Równe szanse to znaczy dla mnie takie same warunki. Wiatr najlepiej też taki sam ;) Jeżeli ktoś nie potrafi daleko polecieć bo ma złą wagę - to trudno. Ma złą wagę. Tak samo rywalki Justyny Kolwalczyk - na sterydach dla "wyrównywania szans" bo są na coś chore. Jak ktoś jest chory to niech się nie ściga ze zdrowymi. Niedługo najlepszym zaczną przyczepiać balast, żeby wyrównać szanse. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:53. |