Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Doradzcie jaka cyfrowka z tymi wymaganiami... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/doradzcie-jaka-cyfrowka-tymi-wymaganiami-35088/)

AleX69 24.05.2004 11:34

ziele@ ... drukowales juz ta fotke ... jestem ciekaw jak wychodzi?

Edwardo 24.05.2004 12:13

frog; kiedys widzialem na stronce mediatech przykladowe fotki z trusta. popros moze tez ludzikow na allegro co sprzedaja. moze podesla
powiem jedno ze jakosc zdjec pozostawial wiele do zyczenia, naprawde. widac golym okiem przescia miedzy nietorymi barwami szczegonie niebieski oraz przy drobnych szczegolach tworza sie przeklamania...

Edwardo 24.05.2004 12:23

Cytat:

Napisany przez shuma02
http://www.shuma02.org/kasia/1.htm

wszystkie zdjecia na tej stronie byly zrobione mojej siostry Nikon Coolpix 2100, 2.1mega pixela. oczywiscie zmniejszone na stronie, ale wywolac mozna wszystko do rozmariu 5x9 bez zadnych brakow w pixelach. aparat ten aktualnie kosztuje $149.

moze nie jestem wymagajacym klientem, ale mnie taka jakosc w zupelnosci zadawala.

moze jakosc cie zadowala, ale mnie np juz nie.
wezmy pierwsze zdjecie z brzego od gory.
poatrz jakie przeklamania zrobily sie.
spojrz na lampe, widac takie cosik dziwnego co sie porobilo z pixelami, zrobil sie dziwny blysk, bynajmniej nie slonneczny.
popatrz na kolor skory.
strasznie rozowawy szczegolnie u tego faceta (ciebie?)
to prawda ze ciocia albo babcie nie zauwazy tego, ale mnie sie od razu w oczka wbilo.
z mojego canona 2.0 zrobilem foto w a4
ja troszke widze juz ze nie jest to co powinno byc, ale znajomi nie widza tych kropeczke :)

mr_spock 24.05.2004 12:59

fakt... pixele wychodza, chyba ze kompresowales te zdjecia jeszcze?

frog 24.05.2004 13:25

Dobra panowie fachowi reporterzy ;) Prosze zerknijcie na te aukcje. Co sadzicie o tym aparaciku i o tych zdjeciach nim zrobione. Dostrzegacie jakis te wasze pixelki. Moze ten by byl w miare dobry ?? Z tego opisu powiedzcie jakie sa wady a jakie zalety. Bo sie na tych parametrach nie znam :(
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=25268311

mr_spock 24.05.2004 13:30

cos za tani jak na 4.1 ???

a na zdjecia bym nie patrzyl
1. sa male
2. kompresia robi swoje
3. nie masz pewnosci, ze to z tego aparatu

ale ciekawa oferyta

Ziele 24.05.2004 13:37

Cytat:

Napisany przez AleX69
ziele@ ... drukowales juz ta fotke ... jestem ciekaw jak wychodzi?

Tej dychy nie drukowałem ale inne fotki z nikona tak. Na A4 wychodzą w miare dobrze ale do tego musi być dobra drukarka. Bardzo dobre wychodzą jak się zrobi odbitki na papierze fotograficznym.

Ziele 24.05.2004 13:54

Cytat:

Napisany przez shuma02
ja sie z Toba Ziele lekko nie zgodze.
przewinalem sie juz przez pare cyfrowek, i moim zdaniem wszystko zalezy od zastosowania.
mozemy porownywac specyfikacje w niezkonczonosc, a wszystko po to by przy jakiejs imprezie pstryknac pare fotek ??

mam dwa modele pod tym twoim Nikon'ie. 2100 i 3200 czyli 2.2 i 3.1 mega pixele tego samego aparatu co twoj. trzymajac obok siebie dwa 4x6 wydruki tych samych zdjec JA nie moglem zauwazyc roznicy. 2200 kosztuje dzisiaj $149 dolarow czyli prawie dokladnie 600zl. wiec uwazam ze za 600zl mozna kupic dobry aparat.
przecietnej osobie niejest potrzebne nic wieciej. wiem ze wiekszosc zaraz uniesie sie honorem i powie z mysla o wielkiej karierze fotografa ze "nie jestem przecietna osoba"... blah blah blah
przed zakupem aparatu zastanowic sie trzeba do czego go kupujecie, i dla wiekszosci jest to do codziennego uzytku domowego. wiec nie ma co porownywac aparatow z funkjcami ktore nigdy nie zostana przez was uzyte, a porownywac powinno sie cos w zasiegu budzetu i przeznaczonego uzytku.

mam nadzieje ze moja opinia ma jakis sens...

hmm no to być moze. Dla osób niewymagających to wystarczy. Jeśli chodzi o mnie to fotek robie dużo. Już pare razy przepełnił mi się licznik zdjęć w aparacie. Już w sumnie nie wiem ile ich wszystkich mam. Jak robiłem archiwizacje fotek z zeszłego roku to wyszło około 20 płytek cd.

Twoje fotki wyszły nawet ładnie. Ale raczej z każdego aparatu jak się pomnijeszy 2-3x fotke to wygląda ładnie. Ciekaw jestem jak wyglądają w orginalnym formacie bez pomniejszania i obróbki. Na odbitki daje się raczej niepomniejszone zdjęcia.

AleX69 24.05.2004 14:39

na test aparatu najlepiej robi wywolanie lub wydrukowanie zdjec
kumpel wydrukowal i nastepnego dnia sprzedal :)
jaka masz pewnosc ze te fotki byly robione na tym aparacie ... po przerobce stracily juz sygnatury
MEDION, MEDALION, MEDIVO ... jeden $mietnik, za duze ryzyko
pamietaj, ze bogatego stac tylko na kupowanie wiele razy ...

shuma02 24.05.2004 15:28

oj chlopaki, widze ze nieda sie tu z Wami wygrac, hehe.
z drugiej strony jest to forum techniczne wiec zadne podstawowe zabawki Was nie zadowola...

edwardo- na zdjeciach jest siostra ewentualnie z jej chlopakiem, a skore maja rozowa bo sie spalili na sloncu...
co do tych cioci i babci to mnie kompletnie dolujesz.

ziele- tez pstrykam swoim Kodakiem duzo, choc nie tyle co Ty bo po archiwacji wszystkich fotek wyszedl mi pelny krazek DVD czyli cos okolo 4.7gb.
postaram sie po pracy wrzucic pare z tych zdjec tak jak to wyszlo z aparatu, niekompresowanych w orginalnych rozmiarach.
nawet o tym wczoraj nie myslalem, a brak miejsca na serverze zmusza do zmniejszania zdjec.

ostatni moj zakup to drukarka Canon i860. jakosc drukowanych fotek jest niesamowita. porowywnywalna tylko z jakoscia zdjecia wywolanym profesjonalnie.

wiec caly czas uwazam ze taki aparacik do domowego uzytku to super sprawa i nic wiecej.
przygladajac sie z lupa, w kazdym zdjeciu sie czegos mozna dopatrzec. chodzi o caloksztalt.

no nic, trzymajcie sie ludziska i zycze milego polowania za aparatem.

mr_spock 24.05.2004 15:36

dla tani cyfrowy aparat, to odpowiednik idioten camery analogowej, za max 100zl
musi byc jakas mozliwosc ustawiania czasu, czy przyslony itd...

AleX69 24.05.2004 16:54

shuma02@ ... tak naprawde jest to offtopic ... ale czym napelniasz i860?
mam i865 i zastanawiam sie nad refilami InkTec'a ... sprawdzales inne?

Ziele 24.05.2004 17:02

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez AleX69
na test aparatu najlepiej robi wywolanie lub wydrukowanie zdjec
kumpel wydrukowal i nastepnego dnia sprzedal :)
jaka masz pewnosc ze te fotki byly robione na tym aparacie ... po przerobce stracily juz sygnatury
MEDION, MEDALION, MEDIVO ... jeden $mietnik, za duze ryzyko
pamietaj, ze bogatego stac tylko na kupowanie wiele razy ...

Dane masz w exifie czyli są zapisane w jpg przez aparat w trakcje robienia adjęcia... Jeśli ich nie ma lub pozycji nazwy oprogramowania jest nazwa jakiegoś programu graficznego to znaczy ze fotka była modyfikowana. Niektóre aparaty mogą też nie zapisywać tych informacji.

AleX69 24.05.2004 17:12

Ziele@ ... juz to napisalem ...
ale zdjecia ktore przegladalem z aukcji aparatu (np motor i panny)
takich informacji nie posiadaja ... 8)

eeee ... korekt ja na nie nie klikalem :DDDD
/LAMA :jezyk:

Ziele 24.05.2004 17:17

No to całkiem możliwe że to nie było robione tym aparatem. Exifa sparwdziłem tylko w tym drugim (z budynkiem). Zdjęcie kiespkie bo stracznie rozmydlone. To z motorkiem coś za dobre mi się wydało na ten aparat ;) ale tego juz nie spawdziłem.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:55.