![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Gość
|
Dos + Usb ?
Czy to możliwe ? Wydaje mi się, że kiedyś w internecie natknąłem się na program (sterownik) umożliwiający obsługę portu USB pod DOS-em. Konkretnie mam na myśli obsługę drukarki na USB pod DOS-em.
Ostatnio zmieniany przez sztetke : 13.09.2002 o godz. 13:06 |
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
Wydaje mi się to mało prawdopodobne. Większość ówczesnych drukarek nie ma sterowników dosowych (dlatego są takie małe), są zarówno pod USB jak i LPT. Wydaje mi się, że nawet gdyby jakiś program mógł drukować po DOS-em do usb lub emulować go w jakiś sposób to i tak nic byc nie wydrukował ...
To tylko taka moja teoria, zobaczymy co powiedzą inni. Pzozdrawiam.
|
|
|
#3 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 26.06.2002
![]() |
Jaka to drukarka? Niektóre z ówczesnych potrafią drukować pod DOS'em, ale jak masz tylko USB to pewnie to jakaś zabawka za 200zł a ta to Ci nie podrukuje.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Gość
|
HP 845C. Zabawka?. Możliwe, ale do moich celów zupełnie wystarczająca. Właściwie to mogę się obejść bez drukowania pod DOS-em(gdybym nie mógł napewno kupiłbym taką z portem równoległym), jednak uznałem, że warto popytać. Za wszystkie dotychczasowe i przyszłe głosy dziękuję. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniany przez sztetke : 15.09.2002 o godz. 18:23 |
|
|
|
#6 |
|
staruszek
Data rejestracji: 02.06.2001
![]() |
klawiaturka to rozumiem
to ze klawiatukra na usb moze dzialac pod dosem bo ma wsparcie biosu to mozliwe, ale ze drukareczka hp845?? watpie.
ja mialem troche zabawy z proba zmuszenia jej poprzedniczki (710C) z praca pod linuxem - niestey zrezygnowalem z linuxa i problem sie sam rozwiazal (a z tego co czytalem to da sie ja zmusiic do pracy w linie) pzdrwm Niktia_Bennet
|
|
|
#7 |
|
Gość
|
Co do Linuxa to akurat z HP 845C nie miałem żadnych problemów. Jak z innymi starszymi modelami nie mam pojęcia. Aha, mowa o Linux Mandrake 8.2 lub Red Hat 7.3.
|
|
|
|
#8 | |
|
staruszek
Data rejestracji: 02.06.2001
![]() |
Cytat:
chyba po zakupie drugiej 80 gb wrzuce se znowu linuxa i moze teraz na dluzej - jakos do czasu az zalatwie jakis staly dostep do netu padrwm Niktita_Bennet
|
|
|
|
#9 |
|
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
Właśnie przeglądałem sobie zasoby Komputronika. Wtem patrzę... i co widzę? Konwerter USB->LPT. Wprawdzie nie jest to bezpośrednie rozwiązanie problemu, ale idealne dla tych osób, które chcą drukować w DOS'ie, a których drukarki mają tylko złącze USB. Jeżeli Wasze drukarki mają LPT, to podłączajcie je przez LPT, bo innego sensu zakupu konwertera nie widzę.
Zobaczcie ten link: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=2094 ![]() Zaznaczam, że NIE WIEM, czy to będzie działać. No ale sprawdzić zawsze można
|
|
|
#10 |
|
Gość
|
Dzięki ZiP za odpowiedź.
Rzeczywiście jest to pewne rozwiązanie, ale trochę kosztowne i jak sam napisałeś nie sprawdzone. Oczywiście jak by się kto uparł (musiał) rozwiązać ten problem no to ... wiadomo. Szczerze mówiąc nawet nie pomyślałem o takim sprzętowym załatwieniu sprawy. Pozdrawiam |
|
![]() |
|
|