Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 21.02.2003, 23:41   #1
+++LeWaP+++
Guru
 
Avatar użytkownika +++LeWaP+++
 
Data rejestracji: 17.04.2002
Lokalizacja: Kłodzko
Posty: 2,534
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Question :: Dość dziwny problem z HDD Seagate 3.2 ::

Mam w domu kompa:

p2 350 (slot1)
nieznaną płytę z wbud. dźwiękiem i kartą graf. (ati 8mb wbudowane)3 pci 1 isa
cd-rom 40x
flop
obudowa atx
hdd seagate medalist 3,2gb

na w/w dysku był zainstalowany win me... działał dosyć długo
pewnego razu po włączeniu kompa były problemy z cd-romem - zniknął z windowsa, potem przestała się wysuwac tacka z cdka (na pewno jest sprawny)
następnie system przestał się włączać - pisło no system or system error.... bla bla bla... znacie to

i tak miałem instalowac win98 se pl
przełożyłem hdd do swojego kopa... skasowałem partycję... zrobiłem na nowo... sformatowałem.... wrzuciłem instalke windy

wkręciłem hdd na jego miejsce w starym kompie i odpaliłem system z dyskietki, po czym zacząłem instalować winde
po 1 resecie system powinien pójść z hdd i winda powinna skończyć się instalowac i konfigurować

ale dupa!!! znowu napisał znany komunikat że nie ma systemu
spr. czy partycja była aktywna i była

przełożyłem hdd do swojego kompa i t samo

zrobiłem też fdisk /mbr i to nie pomogło

czy mógł się uszkodzić w jakiś sposób bios dysku? (jest on normalnie wykrywany w biosie płyty gł. i dane sie kopiują bez problemu)

o co chodzi ?
__________________
lewap3@tlen.pl
+++LeWaP+++ jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 21.02.2003, 23:46   #2
Ormianin
Komandor
 
Avatar użytkownika Ormianin
 
Data rejestracji: 29.07.2002
Lokalizacja: Oława
Posty: 6,348
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Re: :: Dość dziwny problem z HDD Seagate 3.2 ::

trudno powiedziec z tego co napisales... ale jesli zatrl sie boot sektor, lub byly jakies proby ingerencji w strukture logiczna dysku, wszystko mozliwe... ja zrobilbym zwyczajny format, to pomaga, szczegolnie po manipulacjach fdiskiem


pozdrawiam
Ormianin jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.02.2003, 23:53   #3
+++LeWaP+++
Guru
 
Avatar użytkownika +++LeWaP+++
 
Data rejestracji: 17.04.2002
Lokalizacja: Kłodzko
Posty: 2,534
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
1. nic nie było ruszane... komp chodził i pewnego razu po włączeniu system nie odpalił

2. był fdisk i usuwanie/sakłądanie partycji + aktywowanie

3. formatowanie na fat32

4. był też fdisk /mbr

5. i dalej jest kaszana (na różnych kompach)
__________________
lewap3@tlen.pl
+++LeWaP+++ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.02.2003, 03:01   #4
Flacha1
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika Flacha1
 
Data rejestracji: 26.06.2002
Lokalizacja: Area 51
Posty: 126
Flacha1 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
+++LeWaP+++ napisał(a)
1. nic nie było ruszane... komp chodził i pewnego razu po włączeniu system nie odpalił

2. był fdisk i usuwanie/sakłądanie partycji + aktywowanie

3. formatowanie na fat32

4. był też fdisk /mbr

5. i dalej jest kaszana (na różnych kompach)

No zjawisko rzeczywiście dziwne. Ja bym jeszcze spróbował z innymi partycjami np. NTFS albo Linux najlepiej przy uzyciu butowalnej płyty.
__________________
.oO Pozdrawiam Oo.
Kliknij tutaj, by wysłać do mnie list. Dzięki!
Flacha1 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.02.2003, 15:40   #5
Maro
hidden
 
Avatar użytkownika Maro
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Posty: 144
Maro zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Siemka
Sprobuj jeszcze usunac partycje Partition Magiciem i je ponownie zalozyc.
Oczywiscie podlacz ten uszkodzony dysk do jakiegos kompa z zainstalowanym P.Magiciem.
Pozdro...
Maro jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.02.2003, 18:23   #6
Ormianin
Komandor
 
Avatar użytkownika Ormianin
 
Data rejestracji: 29.07.2002
Lokalizacja: Oława
Posty: 6,348
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Maro napisał(a)
Siemka
Sprobuj jeszcze usunac partycje Partition Magiciem i je ponownie zalozyc.
Oczywiscie podlacz ten uszkodzony dysk do jakiegos kompa z zainstalowanym P.Magiciem.
Pozdro...
A ja robilbym od poczatku wszystko.. fdisk, fat32, format c, bez partycjonowania to wszytsko, potem scandiskiem zbadac poprawnosc sektorow

pozdrawiam
Ormianin jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.02.2003, 19:30   #7
+++LeWaP+++
Guru
 
Avatar użytkownika +++LeWaP+++
 
Data rejestracji: 17.04.2002
Lokalizacja: Kłodzko
Posty: 2,534
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
jak większość komponentów dysk też ma bios i wydaje mi się że coś znim jest nie tak... chociaż go wykrywa w biosie płyty gł.


usunąłem partycje
założyłem
formatowałem
przywracałem MBR
i nic
....



dzisiaj załatwiłem hdd 4.3 i go wrzucę do tego zestawu

dzięki za pomysły
__________________
lewap3@tlen.pl
+++LeWaP+++ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:33.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.