![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Guru
Data rejestracji: 29.06.2002
![]() |
Drivery do AVer FunTV-Lite
otóż posiadam bardzo stary tuner TV, bo na ISA [aż się dziwie że mam jeszcze takie gniazdo w kompie]. Opróćz tego mam jescze dołączone dwie dyskietki, ale po prostu one nie działa ją i nie mogę ich z czytać, a co dopiero zainstalować
. Próbowałem ściągać drivery, ale jedne co ściągnąłem to zarówno pod 98 jak i XP podczas instalacji mam komunikat "Invalid property array index". Czy ktoś miał podobny problem !?
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
d[-.-]b
Data rejestracji: 12.08.2003
![]() |
a prubowales instalowac drivey borga: www.borgtech.org/btv/
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Guru
Data rejestracji: 31.08.2003
![]() |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Guru
![]() |
No więc po próbowałem tych driverów co mi podaliście linki i lipa. RoKFoR, ja jak wbiłem się na stronkę BORGa to z miejsca zobaczyłem następujący komunikat: "bTV does not work on cards with Philips 3174 or CX23881 chips". A na tej karcie był widoczny napis PHILIPS. Więc borg odpada. KOWALIK... a co do tego linka co ty mi podałeś to zainstalowałem je, odpaliłem pod 98 plik "AVer FunTV-Lite95" no i tylko mi się monitor wyłącza i zawiecha systemu. A odpaliłem ten sam plik pod XP a on "powiedział", że nie znalazł odpowiedniego chip'a. Może po prostu karta jest za stara, bo przypominam, że pod ISA !!
|
|
|
|
#5 |
|
Fire Walk With Me
Data rejestracji: 20.04.2003
![]() |
Kumpel ma taką samą kartę i o uruchomieniu jej pod xp możesz tylko pomarzyć (chyba, że sam napiszesz sterowniki). Do windy 95 i 98 ma oryginalne sterowniki na dyskietkach (działają bezproblemowo), ale jak jesteś zainteresowany to może zając kilka dni. Kiedyś szukałem mu innych sterowników więc może uda mi się je jeszcze znależć w sieci.
|
|
|
#6 |
|
Guru
![]() |
Blaze... u mnie dzieją się dziwne sytuacje z driverami do tego tunera. Po pierwsze mam GeForce 4 na AGP [to normalnka, że na AGP], a pozatym to ten tuner łączy się kabelkiem tak jak dawniej łączyło się VooDoo z grafiką. To po prostu trochę mnie dziwi... Ponadto czujnik [to cuś co reaguje na pilota] to podłącza się do COM'a, a ponadto coś do tego można podłączyć. Chodzi też o to, że po włożeniu tego tunera do kompa i po odpaleniu chociażby 98 to winda nic nie zauważa. Może jej to bez różnicy co ja do niej podlącze !? Po prostu ten tuner to zdeka prymitywna rzecz, ale ucieszyłbym się, gdyby jakimś cudem zadziałała.
Blaze... nie wiem w sumie czy mógłbym się Tobie jakoś odwdzięczyć... za odrobine pomocy.
|
|
|
|
#7 |
|
Fire Walk With Me
![]() |
No trochę ta karta dziwna, ale widziałem ją w akcji i odbiera czysto z kawałka drutu. Jeśli jednak chciałbyś korzystać z niej jak z magnetowidu to niestety bez oddzielnego oprogramowania, które będzie w stanie ją obsłużyć nie da rady. Do niej jest prosty programik dający fullscreena i proste OSD obsługiwane z klawiatury.
Kumpel ma GF2mx AGP, no i niestety jest to udziwnienie z podłączaniem dodatkowo musisz podłączyć do tunera kartę dźwiękową bo będzie cisza. Ten model nie miał pilota więc nie mam pojęcia skąd tam ten czujnik i co się podłącza pod COM. Może masz jednak inny model. Windows nie wykrywa jej automatycznie (jest za stara na pnp), dopiero instalator ją poprawnie dodaje i na to nic nie poradzisz. Ze znalezieniem sterowników w sieci może być problem, bo nawet na avermedia już nie ma.
|
|
|
#8 |
|
Guru
![]() |
BLAZE... mi tylko chodzi o to by jakoś umilić sobie spędzanie czasu przed kompem po przez przejrzenie co aktualnie jest w TV. Jednak więcej czasu spędzam na XP, a wiem, że tego tunera chyba nie odpalę pod XP
. No szkoda. Jednak nawet pod 98 miałem drobne problemy... może jeszcze spróbuje przełożyć ją w inne gniazdo ISA... mam o tyle starą płyte, że mam 2 ISA, 5 PCI, AGPx2 [nie mylić z dwoma gniazdami ] oraz 4xDIMM. W sumie super maszyna to nie jest, ale no wszystko co stare to u mnie śmiga . Na koniec dodam, że podczas instalacji ów Tunera miałem kilka pytań odnośnie wyboru sygnału [AIR, CABLE], Kraju [oczywiście POLAND], no i com'a [tu chodzi o poprawne działanie zujki do pilota]. Wybrałem wszystko, a 98 pokazuje konflikt myszki, a we właściwościach BRAK KONFLIKTU. Dziwne... w wyniku czego nie działa mi scroll. Ponadto po zainstalowaniu sterowników nic nowego nie pokazuje mi się nowego w MENADŻERZE URZĄDZEŃ. Nie wiem... albo po walcze jeszcze albo dam sobie spokój...Dzięki za porady
|
|
|
|
#9 | |
|
Fire Walk With Me
![]() |
Cytat:
![]() Nadal jednak nie mam pojęcia skąd tam się wzięła czujka od pilota. Kartę kumpla i pudełko widziałem ze 2 razy ale tam ani słowem nie wspominali o pilocie. A wogóle masz pilota do niej? O myszkę się zapytam, ale nie przypominam sobie problemów, zwykła ps/2 chyba z kółkiem. Odłącz może tą czujkę. I daj znać jak chcesz te sterowniki pod 98 (byłyby najwcześniej na czwartek).
|
|
|
|
#10 |
|
Guru
![]() |
ten tuner dostałem gratis ze wszystkim od kolegi, bo on twierdzi, że on i tak z tego nie korzysta
. Powiedział także, że ponoć widział go w akcji u kolesia zanim go dawno temu kupił. Więc powinien działać, bo chyba jest sprawny. Co do czujki to mam ją właśnie podłączaną do COM'a i jeszcze mogę do tego podłączyć myszkę. Tak się zastanawiam... Bo tuner jest stary i wtedy używali takich myszek pod COM'a i może na tym rzecz polega, żeby jeszcze tam myszkę podłączyć . Na szczęście miałem gdzieś przelotkę z COM'a na PS'a . A nóż się uda. Pilot też posiadam. Tylko jeszcze się zastanawiam nad jedną rzeczą. Bo tutaj jest kabel łączący grafikę z tunerem i od tego kabla odchodzą dwa kabelki chinch [gniazda żeńskie]. Ciekawe po co to jest !?Za te sterowniki to będę bardzo wdzięczny .
|
|
|
|
#11 |
|
Fire Walk With Me
![]() |
Pod te chinche to możesz sobie podłączyć np. video czy kamerę i oglądać na kompie.
Kumpel sygnał ma z anteny za oknem i zmiana air/cable nie powodowała żadnej różnicy, chyba że masz kablówkę wtedy moze będą jakieś efekty. Problemy z myszką mogą być spowodowane tym, że przeważnie pilot może działać jak myszka, a że jest podłączany pod COM, a nie bezpośrednio do karty. Spróbuj się pobawić z podłączaniem Com1/Com2
Music Is Expression - Trance Is Life Windows XP Pro SP2 protected by Kaspersky Internet Security 6 ![]() Ostatnio zmieniany przez Blaze : 25.11.2003 o godz. 19:45 |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Guru
![]() |
ja powoli wymiękam z tum tunerem.... niedość, że kabelki od głośników mam króciutkie to jeszcze kosztuje mnie to wiele nerwów. Teraz doszedłem do tego, że brejdak źle podłączył tuner... tak tak... jednak można źle podłączyć tuner. Po prostu pomylił wejście MONITOR z VIDEO w wyniku czego po włączeniu w windowsie tunera monitor się wyłączał. Teraz, gdy to przestawiłem to już chociaż obraz mam. W zasadzie są to tylko mrówki, ale coś widzę
. Teraz próbuje rozgryźć pilot, ale jak na razie to mi się nie udaje .BLAZE... a czy nie można spróbować po prostu podłączyć tunera do kart dźwiękowej tak jak jest to rozwiązane w obecnych tunerach !? Po prostu mają tam kabelek króciutki łączący tuner z LINE-IN karty dźwiękowej. Myślę, że tak będzie lepiej, bo jak mam podłączone głośniki do tunera to nie mam głosu w windowsie . Pozatym mam takie pytanko. Chodzi mi o to, że jak twój kolega ustawia wszystko bez używana pilota !? Jako, że nie rozgryzłem obsługi pilota to chciałbym jakoś inaczej się poruszać, ale nie znam żadnej klawiszologii. Po odpaleniu tunera nie wyświetla mi się żaden pilot... Na koniec tylko chcę spytać: czy można gdzieś zmienić źródło sygnału, gdzyż jak mam kablówkę i ustawiłem podczas instalacji CABLE to tuner nie znajduje mi żadnego kanału . A wiem, że tylko podczas instalacji miałem możliwość zmiany źródła sygnału....
|
|
|
|
#13 |
|
Fire Walk With Me
![]() |
Wygodniej podłączyć dźwięk przez kartę dźwiękową, a co do klawiszologii to strzałki, +-, pgup/dn, enter i esc, od f4 do f9 (te można pominąć bo i tak wszystko uzyskasz strałkami i enter, a nie pamiętam który do czego był), a numerkami na klawiaturze możesz zmieniać kanały.
Pilot ci się żaden nie wyświetli bo tu jest OSD jak w telewizorach. Wybór sygnału jest w menu "auto scan". W sterownikach powinien być manual.wri gdzie co nieco opisali. A i jescze jedno do tej drugiej paczki sterowników był komentarz (gdzieś sprzed roku) , że jest testowana pod win2000 to na upartego możesz sprawdzić pod xp.
|
|
|
#14 |
|
Guru
![]() |
dziwne jest to, że po podłączeniu anteny [mam kablówkę] nie wykrywa mi żadnego programu
. A podczas instalacji zabezpieczyłem się i zaznaczyłem opcje AIR i CABLE. A czy ogólnie można zmieniać kolejność programów !? co do klawiszologii to: strzałki <-,-> to odpowiednio zmniejszanie/zwiększanie głośności strzałki góra, dół - zmiana kanału F4 - zakończenie TV MODE ESC - powród do systemu [w tle działa program do oglądania TV] tyle co z grubsza zaczaiłem
|
|
|
|
#15 |
|
Fire Walk With Me
![]() |
Możliwe, że kablówkę masz przez hyperband, a ten tuner niestety nie. Jak masz możliwość to podłącz zwykłą antenę okienną albo pałąk. Zobacz jakie domyślne są opcje ustawione w autoscan.
Kolejność kanałów można zmieniać w channel remapping, wybierz air/cable i wpisz numer kanału (tu chyba ten z autoscan), przejdź do CH i wybierz numer, na koniec wciśnij ADD. To jest trochę zamotane ale dość dokładnie opisane w manualu. Keyboard Controls To call up the first OSD page, that is, the Main Menu, press PgUp or PgDn. While you are in a certain OSD page, use the following keyboard strokes to move around a page and choose or adjust a setting : UP ARROW Move the cursor up DOWN ARROW Move the cursor down RIGHT ARROW Move the cursor to the right LEFT ARROW Move the cursor to the left + Increase level (e.g. to increase volume level) - Decrease level (e.g. to decrease volume level) Enter Choose a setting or level PgUp Go to previous page PgDn Go to next page ESC Return to Windows (The AVer FunTV-Lite application will be minimized to an icon.) Special Hotkeys The AVer FunTV-Lite application lets you use the following hotkeys for quicker and easier operation : ESC Return to Windows F4 Quit the AVer FunTV-Lite application F5 Select any TV channel. (You may select active, inactive, or deleted channels.) F6 Adjust volume F7 Toggle between SOUND and MUTE F8 Tune in to the previous TV channel F9 Shows current time INS Calls up the CHANNEL REMAPPING page and allows you to add the current channel number. DEL Calls up the CHANNEL REMAPPING page and deletes the current TV channel. The next memorized TV channel will then show on the screen. RIGHT / LEFT ARROW Increase / Decrease the volume level UP / DOWN ARROW Increase / Decrease the channel number Number buttons Type in your desired channel number (You may key in the channel number in 1, 2 or 3 digits)
|
![]() |
|
|