Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 16.05.2003, 18:24   #1
GordonS
Gordon Shumway

Data rejestracji: 16.05.2003
GordonS w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question konflikt IP

Witam wszystkich forumowiczów

Mam dziwny problem. Co jakiś czas pojawia mi się na pasku zadań komunikat w chmurce: "istnieje konflikt adresów IP z innym systemem w sieci". Po kliknięciu na stan połączenia i wybraniu opcji napraw jest OK. Dziwne jest to, że czsami pojawia się to wiele razy dziennie, a czasem przez kilka dni jest spokój. Nie przeszkadza to w pracy netu, ale jest trochę denerwujące. Razem z kilkoma sąsiadami dzielimy neo+ przez router i nikt inny takiego problemu nie ma. Mam XP pro jako jedyny, może to jego wina? Może ktoś też miał coś takiego? Jeśli tak to proszę o info. Z góry dzięki
GordonS
GordonS jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 16.05.2003, 18:35   #2
darsoon
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 16.08.2002
darsoon zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja miałem podobny problem. Z tym, że u mnie sytuacja jest troche inna. Mam net z kablowki gdzie IP jest automatycznie przydzielane przez DHCP. Jednak czasami też zdarzało mi się, że pojawiał mi sie komonikat o konflikcie.
Admin wyjaśnił mi, że może to być spowodowane tym, że któryś z użytkowników "na sztywno" wpisał sobie adres IP i jak mi serwer przydziela IP i koliduje on (jest taki sam) z tym wpisanym na sztywno to wtedy pojawia sie ten komunikat.
Stary 16.05.2003, 18:45   #3
GordonS
Gordon Shumway

Cytat:
darsoon napisa***322;(a)
Ja miałem podobny problem. Z tym, że u mnie sytuacja jest troche inna. Mam net z kablowki gdzie IP jest automatycznie przydzielane przez DHCP. Jednak czasami też zdarzało mi się, że pojawiał mi sie komonikat o konflikcie.
Admin wyjaśnił mi, że może to być spowodowane tym, że któryś z użytkowników "na sztywno" wpisał sobie adres IP i jak mi serwer przydziela IP i koliduje on (jest taki sam) z tym wpisanym na sztywno to wtedy pojawia sie ten komunikat.
Ale ja jak nacisnę "napraw" w ustawieniach połączenia to dostaje nowy IP i czasami po kilku minutach znowu pojawia mi się ten komunikat. Czyżby więcej osób wpisywało sobie sztywne adresy IP?
Stary 17.05.2003, 01:15   #4
VermilioN
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 08.09.2002
VermilioN zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
dzz

Cytat:
GordonS napisa***322;(a)
Ale ja jak nacisnę "napraw" w ustawieniach połączenia to dostaje nowy IP i czasami po kilku minutach znowu pojawia mi się ten komunikat. Czyżby więcej osób wpisywało sobie sztywne adresy IP?
Wlasnie tak jest, i nic na to nie poradzisz, chyba, ze sie przejdziesz po innych klientach z Twojej sieci Aha, a najgorzej jest jak ktos sobie wpisze IP bramy, np 192.168.1.254 a takie samo IP ma brama, wtedy to juz kapa mariana.
Stary 17.05.2003, 01:22   #5
Zelea
I have got my own WORLD..

Data rejestracji: 03.11.2002
Zelea zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
GordonS napisa***322;(a)
skoro dzielisz jedno lacze na kilku userow to zobacz u kazdego jakie ma ip i zrobcie tak abyscie nie mieli tego samego i po sprawie...
bo konflikty as kiedy 2 identyczne sa to wtedy wlasnie koliduja...
pozdro
Zelea jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.05.2003, 11:47   #6
GordonS
Gordon Shumway

OK, dzięki wszystkim za odpowiedzi. W takim razie jak inni wklepują sobie na stałe IP to czemu ja nie miałbym tak zrobić.
Pozdro, GordonS
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: