![]() |
Cytat:
PS To ze przy -10 st guma na letnich oponach stywnieje to ja wiem, ale nijak sie to ma do zasady dzialania tych ukladow w samochodzie. To jest inny temat. |
Cytat:
http://www.motogazeta.mojeauto.pl/cm...1/opony2_d.JPG |
Witam
Jako że stałem się posiadaczem autka a nadchodzi zima to chce kupić opony zimowe ale niestety nie znam się do końca na tym. Możecie mi coś poradzić? Jaka firma (model czy coś). Mam ofertę kupienia nówek pirelli za 180 za sztukę - to chyba tanio za taką oponę ale liczę na pomoc zmotoryzowanych forumowiczów. rozmiar to 175/70/13 wydaje mi sie ze tanio bo tylko 5-10 zl roznicy od debicy chyba i czegos tam jeszcze nie pamietam juz (zreszta musze jeszcze dryndnąć i sprawdzić co to za model tych pirellek) Z góry dzięki |
Cytat:
powiedz jakie auto - widac ze niezbyt duze - latwiej bedzie dobra gume znalezc ja bym kupowal albo tania ... kormoran, debica, barum, bfgoodrich, fulda, kleber lub z gornej polki toyo, yokohama ... |
.. no to mam juz 4 używane zimówki Fuldy, dwie jednoroczne i dwie 2-letnie po 50 zł sztuka (155/65 R-13), ździebko głośniejsze niż letnie, ale to chyba normalne. Będę trochę spokojniejszy. Jeszcze raz dzięki wszystkim za rady :roza:
|
Cytat:
|
Cytat:
Lepeij mieć 4 używane, niż taką hybryde, bo przy zimówkach tylko z przodu lepiej wyłaczyc tylne hamulce. Jeśli byś sam zakładał zimówki- to zwróć uwagę na strzałki sygnalizuj ace w którą stronę koło ma się obracać. Biżnik zimówki tak jest zrobiony ( zresztą niekt órych letnich też) i jesli założy się koło odwrotnie - to efekt też jest odwrotny. Swoją droga warto się na zimóki szrpnąć. Ja niedowiarek jeździłem dlugo na tzw.oponach uniwersalnych dopóki nie zobaczyłem, ze jednak jest różnica w zachowaniu auta i teraz zmieniam na zimowe koło 1.11. -i jest gut- bo nie należy opon oszczedzac, bo jak się nie wyjadą to i tak po 5 latach gumę diabli wezmą |
Cytat:
za pirelli to drogo? wydawalo mi sie ze to opony wlasnie z gornej polki :) ale widocznie sie nie znam zaznaczam ze w cenie jest przelozenie na felgi wywazenie i mycie felg :) hmm jezeli "tania" debica nowa kosztuje mnie ok 170 zl to myslalem ze 180 za pirelli to tanio dzieki za wszelkie sugestie |
Cytat:
Drogie ??!! Uważam, że jak na Pirelli, to cena jest atrakcyjna (zależy jeszcze jaki to model). Pirelli ma cholernie drogie opony, ale i dobre... tak to jakoś jest, że jakość idzie w parze z ceną, niestety. Przed zakupem opon polecam odwiedzić tę stronkę i poczytać wpierw opinie użytkowników tychże oponek: http://www.opony.com.pl/ A to jest ponoć najtańszy sklep z oponkami: http://www.baloon.pl/ Tak, jak napisałem wcześniej, ja jeżdżę na Pirelli SnowControl 165/70/R14 i po przesiadce z letnich, to rewelacja, ale... to są moje pierwsze oponki zimowe i trudno mi cokolwiek powiedzieć o innych Producentach. Może wcale gorszych opon nie robią i może nie warto przepłacać. A tak na marginesie, to nie polecam opon letnich FireStone. Porażka... niby drogie, a niewiele warte. Kiedyś miałem letnie Pirelli i to były opony, a na tych FireStonach można się nieźle "przejechać", gdy jest mokra nawierzchnia. Sporo lepsza jest Dębica od wspomnianych FireStone, nie wspominając o cenie. |
najtansze pirelki w takim wymiarze chodza po okolo 140 zeta a montaz/przekladka standard 30-50 dmuchane azotem
ostatnio do xj'ta kupilem zimowe uzywki yokohama'y 255/55R16 po 100 za opone a na rover'ze mam zalozone zimowe 185/60R14 kleber'a - te to tanie kupilem nowe |
Ja w zimie jeżdżę na tych: http://www.opony.com.pl/opony/opony_...u=zimowe&link= z tym, że jak patrzę na cenę (242,- zeta) tej opony na stronie to mam wrażenie, że ich pogięło (gdzieś widziałem je niedawno w o wiele niższej cenie). Jeżdżę na tych oponach już czwartą zimę i nie zdarzyła mi się jeszcze sytuacja żeby gdzieś nie dojechać.
imho Zalety: Świetnie spisują się na śniegu. Wady: Na mokrej nawierzchni trzeba trochę uważać z hamulcem, hałasują. pozdr. |
*Vojtas* - przecież to cena katalogowa. Przecież u nich cena jest 169PLN
A co do Pirelli - zależy jeszcze jakie, ale za tę cenę, to raczej warto. Ja mam Fuldy (202PLN/szt z transportem w opony.com) i jak na razie (ale jeszcze po większym śniegu czy lodzie nie jeździłem) są OK. |
Nie czytałem wszystkiego w tym temacie, ale w zeszłym tygodniu wymieniałem 4 (prawie łyse) opony letnie na 4 używane (jak nówki) opony zimowe. W serwisie wulkanizacyjnym kosztowało mnie to wraz z wymianą opon na felgach, wyważeniem itp 300zł. Mowa tu o oponach 15''/195 (tego trzeciego wymiaru nie pamiętam :P)
|
Wawelski no tak masz rację (coś nie doczytałem;)), ale to nie zmienia faktu, że widziałem je za około 150,-zł szt. + wrzucenie na felgę i wywarzenie. Nowe oczywiście.
pozdr. |
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:40. |