Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Dwie opony zimowe (https://forum.cdrinfo.pl/f5/dwie-opony-zimowe-43598/)

AleX69 30.11.2004 13:18

Cytat:

Napisany przez Majonez
Witam

Jako że stałem się posiadaczem autka a nadchodzi zima to chce kupić opony zimowe ale niestety nie znam się do końca na tym.
Możecie mi coś poradzić? Jaka firma (model czy coś).
Mam ofertę kupienia nówek pirelli za 180 za sztukę - to chyba tanio za taką oponę ale liczę na pomoc zmotoryzowanych forumowiczów.

rozmiar to 175/70/13 wydaje mi sie ze tanio bo tylko 5-10 zl roznicy od debicy chyba i czegos tam jeszcze nie pamietam juz (zreszta musze jeszcze dryndnąć i sprawdzić co to za model tych pirellek)

Z góry dzięki

ciutke drogo ...

powiedz jakie auto - widac ze niezbyt duze - latwiej bedzie dobra gume znalezc

ja bym kupowal albo tania ... kormoran, debica, barum, bfgoodrich, fulda, kleber

lub z gornej polki toyo, yokohama ...

Majonez 30.11.2004 13:07

Witam

Jako że stałem się posiadaczem autka a nadchodzi zima to chce kupić opony zimowe ale niestety nie znam się do końca na tym.
Możecie mi coś poradzić? Jaka firma (model czy coś).
Mam ofertę kupienia nówek pirelli za 180 za sztukę - to chyba tanio za taką oponę ale liczę na pomoc zmotoryzowanych forumowiczów.

rozmiar to 175/70/13 wydaje mi sie ze tanio bo tylko 5-10 zl roznicy od debicy chyba i czegos tam jeszcze nie pamietam juz (zreszta musze jeszcze dryndnąć i sprawdzić co to za model tych pirellek)

Z góry dzięki

AleX69 30.11.2004 13:04

Cytat:

Napisany przez grzeniu
PS To ze przy -10 st guma na letnich oponach stywnieje to ja wiem, ale nijak sie to ma do zasady dzialania tych ukladow w samochodzie. To jest inny temat.

mala korekta ... nie przy -10 lecz przy 10 :>

http://www.motogazeta.mojeauto.pl/cm...1/opony2_d.JPG

grzeniu 30.11.2004 12:56

Cytat:

Napisany przez legion
no to zobaczymy jak temp. zejdzie do -10 stopni czy ESP ci pomoze jak letnie opony ci zesztywnieja :D

jeszcze pamietajcie ze opony zimowe czym zimniej tym sa nadal mieki a letnie czym zimniej tym bardzie sztywnieja traca swoja przyczepnosc nawet na sluchej powieszchni jezdni :D

Legion - napisalem wyzej, ze nie uzywam opon zimowych i wiem jaka jest roznica w jezdzie zima autem z elektronicznym wspomaganiem toru jazdy czy jak to tam sie zwie (bo oznaczane jest roznie) i bez tych bajerow. Poprzednia Honda ktora jezdzilem tego nie miala, a moja obecna Toyota ma i wiem co pisze. Te elektroniczne dodatki tylko wspomagaja jazde w trudnych warunkach, potrafia wyprowadzic auto z drobnych poslizgow czy zapobiegaja poslizgowi kol podczas ruszania z miejsca i naprawde jest to odczuwalne. Nie napisalem natomiast, ze te bajery moga zastapic opony zimowe. Zadne tego typu bajery nie zastapia opon zimowych i wyobrazni kierowcy. To tyle z mojej strony.

PS To ze przy -10 st guma na letnich oponach stywnieje to ja wiem, ale nijak sie to ma do zasady dzialania tych ukladow w samochodzie. To jest inny temat.

Turboni 30.11.2004 10:58

ale przy jakiej temperaturze :>

Don Laser 30.11.2004 10:51

Cytat:

Napisany przez legion
no to zobaczymy jak temp. zejdzie do -10 stopni czy ESP ci pomoze jak letnie opony ci zesztywnieja :D

jeszcze pamietajcie ze opony zimowe czym zimniej tym sa nadal mieki a letnie czym zimniej tym bardzie sztywnieja traca swoja przyczepnosc nawet na sluchej powieszchni jezdni :D

Chodzi o to że z ESP na letnich oponach zimą jest bezpieczniej niż na letnich , bez ESP.
Poza tym to nie jest tak że na suchej powierzchni letnia opona nie będzie miała przyczepności - owszem będzie twardsza, ale przyczepność będzie miała prawidłową, wszak nie od dziś wiadomo, a i z fizyki mozna się dowiedziec że największa przyczepność na suchej
nawierzchni ma opona ......łysa. Diametralnie się to zmienia wtdedy gdy popada deszcz lub śnieg

legion 30.11.2004 10:31

Cytat:

Napisany przez grzeniu
Owszem pomaga, a niby czemu na letnich ma nie pomagac? Tez mam i tez sprawdzone.
Oczywiscie efekt nie jest taki jak na zimowkach.
Ale cudow nie ma - auto za ciebie myslec nie bedzie. 8 )

AleX69 30.11.2004 09:19

kup jakies uzywki z zastrzezeniem ze jak bedzie cos nie tak to zwrot
ten co sprzedaje tez pewnie nie wie co tak dokonca sprzedaje
najgorszy w uzywka jest mozliwosc pojawienia sie purchla
niedawno kumpel kupil 2 opony (zimowe) uzywane z felgami za 80,-

lub kup jakies najtansze nowe kormorany czy debice
btw ... jaki masz rozmiar?

Zetoxa 30.11.2004 09:08

... dzięki za opinie drodzy forumowicze, już wiem, że wymienię 4 a nie 2 oponki, pewnie będą używane, na pewnym forum motoryzacyjnym zwyzywali mnie kulturalnie od samobójców i zabronili wymiany 2 opon. Jestem młodym kierowcą (rok prawo jazdy) i właściwie to pierwsza zima przede mną.

Proton 30.11.2004 08:56

Cytat:

Napisany przez Turboni
kleberki sa dobre to samo barumki i sa dosyc tanie :)

Jasne, a teraz wszyscy zaczną zachwalać opony, które posiadają. Nie są to rady obiektywne. No chyba, że miałeś okazję jeździć na wielu różnych oponach... ale wątpię.
A może jakbyś pojeździł np. na Michelin czy Dębicy, stwierdziłbyś że te Barumki są niewiele warte i lepiej zapłacić sporo więcej, a wziąć inne opony.
Też mogę napisać, że super się jeździ na Pirelli SnowControl (bo takie mam) ale równie dobrze się może okazać, że opony o połowę tańsze są lepsze lub nie ustępują im wcale.
Wybór konkretnego Producenta i modelu powinien podjąć już Zetoxa, a sugerować się powinien opiniami użytkowników, którzy opisują różne opony na odpowiednich stronkach/forach.

grzeniu 29.11.2004 21:07

Cytat:

Napisany przez Bartek15
A w jednej z gazet gdzie był test opon pisali, że ESP nie pomoże na letnich oponach :nie:

Owszem pomaga, a niby czemu na letnich ma nie pomagac? Tez mam i tez sprawdzone.
Oczywiscie efekt nie jest taki jak na zimowkach.
Ale cudow nie ma - auto za ciebie myslec nie bedzie. 8 )

Turboni 29.11.2004 19:28

kleberki sa dobre to samo barumki i sa dosyc tanie :)

esem 29.11.2004 19:21

Cytat:

Napisany przez Bartek15
A w jednej z gazet gdzie był test opon pisali, że ESP nie pomoże na letnich oponach :nie:

I tak jeżdżę na zimówkach. Pisałem o tym wcześniej. 8 )

B@rtek 29.11.2004 19:16

Cytat:

Napisany przez esem
Przetestowane, pomaga; wiem co piszę. 8 )

esem 29.11.2004 19:14

Cytat:

Napisany przez Bartek15
Nawet ESP ci nie pomoże jak masz letnie opony :nie:

Przetestowane, pomaga; wiem co piszę. 8 )

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:18.