Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Dwie opony zimowe (https://forum.cdrinfo.pl/f5/dwie-opony-zimowe-43598/)

B@rtek 30.11.2004 19:55

Ja polecam GoodYear :taktak:

Ojciec ostatnio kupił do Toyoty Avensis i co nas zaskoczyło, że są cichsze niż letnie Michelin.

Przyczepnośc bardzo dobra, mieliśmy okazję się przekonać jak jechaliśmy ostatnio do Niemiec i zaczął nagle padać śnieg na autostradzie.

Fakt trochę drogie :ysz:

Nie pamiętam dokładnie modelu:
http://www.goodyear.pl/services/tyre...ra_grip_6.html

albo to te:

http://www.goodyear.pl/services/tyre...grip_gw-3.html

Chociaz po kształcie bieżnika wydaje mi się, że to te pierwsze :taktak:

Don Laser 30.11.2004 20:43

Cytat:

Napisany przez legion
a druga sprawa jest podobna jak jezdzisz na zimowych oponach latem czym wysza temperatura tym opony miekna mozna sie niezle poslizgac na nich od ciepla sprobuj na zimowych oponach wejsc latem jak jest upal setka w zakret :D zycze wtedy powodzenia :D

Nikt , tym bardziej ja nie poleca jeżdżenia na letnich oponach zimą i to bezwzględu na to czy auto ma ESP czy nie. Powszechnie zaś wiadomo że ten dodatek elektroniczny poprawia tor jazdy ( do pewnych granic) i tyle.
Latem tak samo , nie jeździ się na zimówkach bo po prostu .......szkoda je niszczyć na takiej nawierzchni - sa miękkie i szybko się ścierają.
Nie wiem czy gdziekolwiek w moim postcie poddałem w wątpliwość powyższe stwierdzenia, że starasz się mi coś wytłumaczyć
Dość przekornie wobec tego zapytam , jak się ma Twoja teoria poślizgu na miękkich oponach na suchej nawierzchni latem z stosowaniem - chyba nie w celu poślizgania się - ^_^ opon typu "slick" które są bardzo miękkie , a stosuje się je właśnie na suche asfaltowe nawierzchnie w rajdach czy też w F1, właśnie po to by była największa przyczepność.

legion 30.11.2004 21:08

Cytat:

Napisany przez Don Laser
Dość przekornie wobec tego zapytam , jak się ma Twoja teoria poślizgu na miękkich oponach na suchej nawierzchni latem z stosowaniem - chyba nie w celu poślizgania się - ^_^ opon typu "slick" które są bardzo miękkie , a stosuje się je właśnie na suche asfaltowe nawierzchnie w rajdach czy też w F1, właśnie po to by była największa przyczepność.

ja ci niechce nic wytlumaczyc :>

ja mowie o oponach zimowych z wysokim bierznikiem kiedys widzialem wypadek gdzie gosciu na wszystkich obreczach mial zimowki nie zachamowal odstepu i polecial jak dlugi a byl wtedy upal jakies 36 stopni :D przyczna wypadku za szybka jazda na zmimowych oponach auto stalo sie nad sterowne :D
ale zauwasz jak sliki sa profilowane a jak opony zimowe :D

Majonez 01.12.2004 17:20

hmm mam jak zwykle dylemat wybór padł na pirelli ale teraz do wyboru mam dwa modele i nie wiem która lepsza będzie na jazdę głównie po mieście może ktoś z was miał okazję mieć albo wie coś więcej o niżej wymienionych modelach

pirelli carving - kosztuje 155,18 zł (w sklepie internetowym)

pirelli w160s - kosztuje 138,51 zł (w sklepie internetowym)

wszelkie uwagi mile widziane :D

PS kurde przy kupowaniu takich rzeczy zachowuje się prawie jak baba :D - nie mogę się zdecydować

Pawel_k 01.12.2004 17:34

biez Pirelli W 160 S lepiej trzyma na sniegu ;)

Ricki 01.12.2004 18:06

wyobrażam sobie jazdy na letnich oponach zimą, przecież te systemy głupieją i powodują, że wyjście z opresji jest już w sumie nie możliwe. Wiem coś o tym po testach w A4, gdzie nawet napęd quatro nie pomoże, dlatego zimą jeżdżę tylko na zimówkach obecnie Dunlop WinterSport M3 195/65 R15. Aha i można odłożyć między bajki wymiane opon tylko na jednej osi, spróbujcie sami założyć na jedną nogę but zimowy a na drugą jakiegoś adidasa na lato :spoko:

AleX69 01.12.2004 18:22

z ta cena to juz spoko ...
no i co Majonez@ ... tamta cena byla dobra ... :>

Majonez 01.12.2004 18:35

Cytat:

Napisany przez AleX69
z ta cena to juz spoko ...
no i co Majonez@ ... tamta cena byla dobra ... :>

heh niby tak ale dolicz do tego koszt zalozenia/wywazenia i cena wcale sie tak roznic juz nie bedzie :)
aczkolwiek i tak chyba zamowie w tym sklepie internetowym bedzie 40 zl wiecej na autoalarm - cos lepszego bede mogl kupic

AleX69 01.12.2004 18:50

Cytat:

Napisany przez Majonez
heh niby tak ale dolicz do tego koszt zalozenia/wywazenia i cena wcale sie tak roznic juz nie bedzie :)
aczkolwiek i tak chyba zamowie w tym sklepie internetowym bedzie 40 zl wiecej na autoalarm - cos lepszego bede mogl kupic

doliczylem ... i jest taniej :D
jak bys po miescie poszukal - zareczam ze bys cos jeszcze taniej znalazl ... :mruga:

Majonez 03.12.2004 11:10

jakby ktos byl zainteresowany kupieniem opon zimowych to znalazlem chyba najtanszy sklep http://www.motoricus.com/

zamowilem juz zobaczymy jak sie spisza - przesylka powyzej 500 zl gratis (co przy kupnie 4 opon jest latwe do spelnienia :) )

Wawelski 03.12.2004 17:29

Wileka różnica - 2-3PLN/szt w stosunku do opony.com. Tylko, że opony.com przesyłkę mają zawsze wliczoną w cenę.

RiT2 03.12.2004 17:35

Zetoxa - nie martw sie! Oglaszam brak zimy i niskich temperatur! A tak na powaznie kup uzywane np. Michelin zamiast zimowych polskich. Sam tak robie a mieszkam w gorach. Ilosc - tylko 4, zadnych kombinacji zima-lato. Dlaczego uzywane??? Raz poszla mi zbieznosc, czasu nie bylo i nowe oponki Pirelli szlag trafil. Uzywek mniej zal, a i predkosci zima nie osiagasz astronomicznych.

Majonez 03.12.2004 20:43

Cytat:

Napisany przez Wawelski
Wileka różnica - 2-3PLN/szt w stosunku do opony.com. Tylko, że opony.com przesyłkę mają zawsze wliczoną w cenę.

hmm 2-3 zl?
albo ja nie widze jakiejs promocji albo

-------------------motoricus.pl---opony.com
PIRELLI CARVING-----136,00--------160,00
PIRELLI W 160 S+----129,21--------201,00

hmm jak dla mnie to roznice sa wieksze :P ale nie bedziemy sie spierac o szczegoly

natomiast ciekawe jest ze cena pirelli carving od wczoraj zmniejszyla sie o 9 zl :) (wczoraj bylo 145 zl :D)

Wawelski 06.12.2004 19:28

Dziwne. Patrzyłeś na te same rozmiary?
PIRELLI CARVING 175/65R14 82T na motoricus kosztują 207,43 a na opony.com 182
Pirelli W 160 S - 175/65R14 82 Q 189,00 i 173 zł
Więc nawet na opony.com znacznie taniej.

AleX69 06.12.2004 21:45

Cytat:

Napisany przez Wawelski
Dziwne. Patrzyłeś na te same rozmiary?
PIRELLI CARVING 175/65R14 82T na motoricus kosztują 207,43 a na opony.com 182
Pirelli W 160 S - 175/65R14 82 Q 189,00 i 173 zł
Więc nawet na opony.com znacznie taniej.

ale wiesz jak jest ... grunt to znalezc ... :rotfl:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:56.