![]() |
Cytat:
Jeśli używasz WinXp czy 2003, to możesz to zrobić spod menedżera dysków. IMHO najlepsza metoda. Pozdrawiam, |
Kristoferros O tej metodzie juz było w poście ze 3 razy :)
A teraz do rzeczy zapewne podczas "fdiskowania" odpowiedziałeś NIE na pytanie czy włączyć obsługe duzych dysków - wtedy tylko FAT i partycja TYLKO 2GB - nie jestem tylko pewien czy na samym FAT postawi się XP ( na FAT 32 napewno tak) ale moze coś "przeskoczyło" w fdisku i tak zrobił nawet jesli pozwolił na partycję inną niż FAT |
Cytat:
Ale spoko, obsługę dużych dysków włączyłem na pewno, więc z tym nie może być problemu. Właściwie jedynym problemem jest teraz, że nie mogę znaleźć działającej wersji PM... @ Mantar Mam XP, więć narzędzia takie są do dyspozycji. Ale niestety są widać jednak zbyt skromne, bo Windows nie dostrzega tego dodatkowego miejsca dysku... |
Ilość załączników: 1
Ehh, widać to by było za proste...
Ściągnąłem PM i sformatowałem dysk. Wydawało mi się, że już wszystko będzie działać, ale jednak nie. Partition Magic widzi dodatkowe 27GB, Windows nie... Załączam screen z PM, może ktoś będzie wiedział więcej ode mnie (zastanawiają mnie tylko te gwiazdki przy oznaczeniach partycji tego dysku). |
jezeli chcesz tego pq to moze sluzyc pq 7 pro - 22mb + slodzik lub sam slodzik, wybieraj i podaj maila ;)
edit: ups, widze ze juz niepotrzebne ;) |
jeśli w fdysku nie zaznaczysz opcji obsługi dużych dysków to domyślnie sformatuje go na 2GB przygotowując tym samym miejsce dla partycji fat16 niestety nawet menager z pod xp też potrafi robić takie psikusy nawet gdyby utworzył większą partycję ale oznaczył ją jako vfat to sformatuje ją na 2GB należy jeszcze raz zdiąć wszystkie partycje i najlepiej użyć jakiegoś innego narzędzia np darmowego Ranish Partition magic
|
ups nie zauwarzyłem ilustracji jak widać na załączonym rysunku partycja różne jest w NTFS 4 i jeśli ma być startowa to też ma ograniczenie do 2GB zatem radzę założyć patrycję w fat 32
|
Cytat:
@ Predi Dzięki za propozycję :) |
Cytat:
|
A przypisałeś literę temu dyskowi?
|
A moze w partition kliknij na partycje której nie widzisz w Xp potem Advenced-i zoabacz czy opcja Unhide Partition nie jest przypadkiem aktywna jesli jest - partycja jest ukryta - jesli jest aktywna kliknij tam i restart windows - potem zobacz co jest
|
@ Rycho
Tak @ Mantar Nie ;) Próbuję dalej... |
Jędrek, przyznaj się, boisz się PE 2003, prawda ?
|
Cytat:
Bo Partition Magic mam dosyć. Co z tego, że widzi mi w nim dysk jako 30GB, co z tego, że mogę to konwertować, zmieniać na nim partycje, przypisywać różne litery, skoro nie ma to żadnego efektu dla Windowsa. Cały czas widzi dysk o tej samej pojemności (czyli 2GB), nazwie i literze. Już nie wiem, co jest do cholery grane... |
zworki - master slave - warto zrobic to samo na roznych ustawieniach - zapiac samodzielnie na taśmie nie w kieszeni zadnej- choc pewnie wszystko to juz zrobiłeś - ja mialem kiedyś kłopot z samsungiem - potem doczytałem dopiero ze chodzi o 2 zworki jesli naped nie jest sam - ale to był 40Gb samsung.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:40. |