![]() |
ups nie zauwarzyłem ilustracji jak widać na załączonym rysunku partycja różne jest w NTFS 4 i jeśli ma być startowa to też ma ograniczenie do 2GB zatem radzę założyć patrycję w fat 32
|
jeśli w fdysku nie zaznaczysz opcji obsługi dużych dysków to domyślnie sformatuje go na 2GB przygotowując tym samym miejsce dla partycji fat16 niestety nawet menager z pod xp też potrafi robić takie psikusy nawet gdyby utworzył większą partycję ale oznaczył ją jako vfat to sformatuje ją na 2GB należy jeszcze raz zdiąć wszystkie partycje i najlepiej użyć jakiegoś innego narzędzia np darmowego Ranish Partition magic
|
jezeli chcesz tego pq to moze sluzyc pq 7 pro - 22mb + slodzik lub sam slodzik, wybieraj i podaj maila ;)
edit: ups, widze ze juz niepotrzebne ;) |
Ilość załączników: 1
Ehh, widać to by było za proste...
Ściągnąłem PM i sformatowałem dysk. Wydawało mi się, że już wszystko będzie działać, ale jednak nie. Partition Magic widzi dodatkowe 27GB, Windows nie... Załączam screen z PM, może ktoś będzie wiedział więcej ode mnie (zastanawiają mnie tylko te gwiazdki przy oznaczeniach partycji tego dysku). |
Cytat:
Ale spoko, obsługę dużych dysków włączyłem na pewno, więc z tym nie może być problemu. Właściwie jedynym problemem jest teraz, że nie mogę znaleźć działającej wersji PM... @ Mantar Mam XP, więć narzędzia takie są do dyspozycji. Ale niestety są widać jednak zbyt skromne, bo Windows nie dostrzega tego dodatkowego miejsca dysku... |
Kristoferros O tej metodzie juz było w poście ze 3 razy :)
A teraz do rzeczy zapewne podczas "fdiskowania" odpowiedziałeś NIE na pytanie czy włączyć obsługe duzych dysków - wtedy tylko FAT i partycja TYLKO 2GB - nie jestem tylko pewien czy na samym FAT postawi się XP ( na FAT 32 napewno tak) ale moze coś "przeskoczyło" w fdisku i tak zrobił nawet jesli pozwolił na partycję inną niż FAT |
Cytat:
Jeśli używasz WinXp czy 2003, to możesz to zrobić spod menedżera dysków. IMHO najlepsza metoda. Pozdrawiam, |
Dobra, wygląda na to, że już wiem... Fdisk z jakiegoś powodu utworzył mi partycję jedynie na te właśnie 2 GB (co jest ciekawe, bo formatował ją później z pół godziny...). Uruchomiłem go jeszcze raz, utworzyłem na wszelki wypadek dwie partycje, w tym rozszerzoną i uruchomiłem Windowsa. Co prawda sam Windows dalej widzi dysk jako 2 GB, ale Partition Magic już widzi to dodatkowe miejsce. Szkoda tylko, że wersja demo jest tak okrojona, że nie mogę dysku nawet sformatować...
No nic, poszukam teraz wersji, w której będę mógł to zrobić i myślę, że będzie dobrze |
Ja bym sprawdził w BIOSie płyty glównej.
PS. Jakiego masz Windowsa? |
yahol żartował, spróbuj PE 2003.
|
Nie no, poddaję się, Partition Magic, jak i te narzędzia w Windowsie.. wszystko widzi dysk jako 2 GB.
Pytanie brzmi więc - co zrobić, jeśli w dosie dysk jest widoczny jako 30GB, a pod Windowsem jako 2? |
Ok, dzięki wszystkim za propozycje, będę je testował, a tymczasem krótkie odpowiedzi:
@ Remix Partition Magix ściągnąłem i zainstalowałem. W ogóle coś mu się z tym dyskiem nie podoba i na razie nie chce mi go nawet sformatować. Z tym, że pojawia się komunikat o wersji demo, zastanawiam się, czy to nie jest jakieś ograniczenie. No nic, dla celów naukowych będę się musiał zaopatrzyć w wersję "mniej graniczoną" ;) @ Zetoxa , Yahol No, może ewentualnie spróbuję, chociaż nie wiem, czy po takiej rekomendacji jeszcze będę chciał ;) @ Mantar Mogę ewentualnie tego spróbować, chociaż chyba wymienione wyżej programy powinny sobie dać radę.. @ Igloo Nie sądzę, żeby IBM w ogóle coś takiego miał, ale jeśli nawet to w tym momencie na pewno nie jest ustawione. @ Edwardo Partycji Linuxowej nie miał, ale używany był na Amidze, więc to może na jedno wychodzić. Ale pod dosem widoczny jest jako 30GB i tak został jeszcze raz sformatowany. To Windows cholera tylko ma jakieś problemy.... No nic, spróbuję się jeszcze pobawić tym Partition Magic, ale wszelkie dalsze propozycje mile widziane :) |
Musze Cie zmartwic winxp widzi partycje linuksowa - patrz zarzadzanie dyskami - takie partycje oznaczone sa jako nieznane ale zdrowe. A co do fdiska to lepiej uzyc jakiegos kombajna niz to przestarzale narzedzie do tworzenia partycji.
|
a nie mial partycji pod linuxem robionej?
bo chyba linuxowych partycji dos i winxp nie widzi... PS. pewnie glupoty gadam ;) |
a nie masz może zazworkowanego ograniczenia pojemności do 2 GB?
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:45. |