![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 04.07.2002
![]() |
No więc TAK, mam Intel Celeron 500mHz i 320 Pamięci ram SDRAM.. i mam dylemat pomiędzy procesorami AMD Athlon XP 1700+ 1447MhZ/266mHz, a Intel CELERON 1700mHz S478 400mHz 0
Ponieważ słyszałem, że do athlona potrzeba pamięci DD ram aby chodził wydajnie , a ja mam SDRAM 320.. A nie będę zmieniał ponieważ narazie drogie są te pamięci :/... Jeśli możecie to wypiszcie też różnice, plusy i minusy obu procesorów.. Z góry THX ![]() PS - Ceny .. wiec w moim sklepie Athlon kosztuje - 334zl , a celeron - 302zl..
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Łaskobójca
Data rejestracji: 24.04.2001
![]() |
jak chcesz pod athlona plyte na sdr to wex ak32 na kt266 /wiem ze wydajnosc bedzie nieoptymalna / ale jest tez inne wyjscie, wez sprzedaj mobo i cpu i qp k7 i ddr i jakas mobo na kt266a / tania bedzie ak31 na kt266a i do tego bardzo stabilna i wydajna i nie bierz ecs bo tu roznie bywa z stabilnoscia/ bo ten celek to wykastrowane p4 pierwszej generacji i mimo takiego zegara dostanie nawet w d.. od p3 t z zegarem 1.13 GHz ze nie wspomne o axp 1k7+ ktry jeszcze powiniem lazic na magistrali 155 bezproblemowo bez podnoszenia napiecia
wyzej juz malo bezpiecznie bo ak31 jak i inne mobo na kt266a / i dlatego qpilem ak53gtr2 8) a ten ma dzielnik przez 5 / nie ma dzielnika przez 5 a te procki sa zwykle z dobrych serji ->dystrybutor /action/ sie postaral i te co widzialem to wysoko chadzaja /tak ze reasumujac to axp +ddr a nie celek i ddr ps sorki za brak narodowych symboli ale ustawiam rh8 i na razie brak paru elementow
Ostatnio zmieniany przez cana : 28.10.2002 o godz. 20:50 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
***Fakt jest faktem..***
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
Mozesz kupic np. plyte ECS K7S5A (ktora obsluguje pamieci sdram i ddram) i miec Athlona na sdram'ach, a jezeli bedziesz mial wiecej kasy to kupisz sobie pamiec ddram, a sdram sprzedaz.
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Łaskobójca
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
#5 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 19.03.2002
![]() |
Wiesz.... Do Athlona tszeba DDR a do Celerona RAMBUS lub DDR
Żeby chodzily oczywiscie optymalnie. Ale z tych dwuch zdecydowanie polecam ci Athlona. Celeron z nim nie ma szans. Ja sam go posiadam wersje 1700+ i jestem happy :cool:
|
|
|
|
#6 |
|
thorgal to ciota
Data rejestracji: 12.04.2002
![]() |
Hmmmmm
cześć
co do rambusa i celerona to mam pewne wątpliwości - czy faktycznnie celek (ten model) będzie szybciej chadzał z rabusami ??!! ale nie znam się na tym więc zapytaj kogoś kto wieto na 100 %. a osobiście polecam Ci Athlona, warunek jest jeden - płyta główna, zainwestuj bo naprawdę warto - wiem to z autopsji - sam posiadając gigabytea po wcześniejszych ecsach i jakichś badziewiastych procompach wiem co mówię - tutaj wybór jednak nie jest taki łatwy - mnogość konstrukcji naprawdę dobrych - obok wspomnianego gigabytea także asus, soltek a ostatnio także chaintech ze swoim apogee sprawia że jedynym kryterium wyboru jest Twój portwel - fakt Athlon o którym mówisz pracuje na szynie 266 tak więc via kt266a w zupełności mu wystarczy ale zastanów się czy nie warto zainwestować w kt333 lub kt400 to są konstrukcje nieco bardziej przyszłościowe (jak jush pojawi się Barton na szynie 333) będziesz mógł sobie kiedys tam zmienić procka. no i sprawa ramu - Athlony żeby rozwinąć skrzydełka potrzebują ddrów bez dwóch zdań (podobnie jak PIV pokazuje jaki z niego demon przy rambusach), niewątpliwie jednak Athlon to procek lepszy od celka i wart polecenia. poczytaj sobie to i owo tu i ówdzie to sam wyciągniesz jakieś wnioski. Pozdro, Marcin |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Costam
Data rejestracji: 20.05.2002
![]() |
Bierz athlona i nie marudz :-D Najwyzej kup sobie plyte na kt133a zeby miec sdr`y, co do tego ak na kt266 to nie wiem bo nie widzialem nawet testow z pamieciami sdr czy sa wydajne na tym chipie, bo na k7s5a chodza beznadziejnie sdr`y, no i nie ma do tego agp fast writes (kaszanka).
|
|
|
#8 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 04.07.2002
![]() |
Planuje kupić płytę JETWAY V266B VIA SDR/DDR U133 ATX i czy na niej athlon xp 1700+ wraz z pamięcią 320mb sdram będzie chodził możliwie? Proszę o pomoc...
Z góry THX |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Łaskobójca
![]() |
pod koniec tego tygodnia będę testował tego ak32 więc jak chcesz to będę mógł zapodać Ci wyniki testów z pamiątkami ddr /cóz klient się uparł i nie chciał ak53gt z kt266a i 6-kanalowym soundem tylko ak32 -> a miał jeszcze proponowane ak31 r3.1 a to już rewelka za to ile kosztuje/
pozdro
|
|
|
|
#10 |
|
Costam
![]() |
To przetestuj na sdr`ach ta plyte i porownaj z wynikami chipsetu kt133A. No i ddr`y tez zeby mozna bylo zaobaczyc jak pozniej sie bedzie mozna przerzucic na ddr`y. No i czy ma agp fast writes.
|
|
|
#11 |
|
Wyjadacz
![]() |
Jak masz kupić Celerona 1.7, to lepiej weź sobie Durona 600. Oszczędzisz kupę kasy, a przy tym będziesz miał procesor szybszy od tego Celerona 1.7. Jeżeli nie chcesz na razie zmieniać pamięci na DDR, to wybierz poczciwą płytę ECS, którą obsługuje obydwa typy pamięci.
BTW a jak można w ogóle porównywać Athlona do Celerona!!! ^_^ ^_^ ^_^ ^_^
|
|
|
#12 | |
|
Costam
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
#13 |
|
Wyjadacz
![]() |
Jak to nie ma
Ja na swoim ECS K7VTA3.3 mam AGP Fast Writes i dzięki temu mój GF4-Ti osiąga 10 tysięcy w 3D Mark 2001 :cool:
|
|
|
#14 |
|
Costam
![]() |
No tak k7vta nie ma sdr i ddr, jedyny ecs ktory ma obsluge tych obu pamieci naraz jest k7s5a, ktory to jest taki a nie inny jak opisalem i jaki mu proponujesz.
|
|
|
#15 |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 15.01.2002
![]() |
A co powiecie na Gigabyte GA-7VA Via KT400 ATA/133 ?
|
|
|
|
![]() |
|
|