![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Formatowanie dokumentu w edytorze tekstu
Zbliżam się do końca pisania treści pracy magisterskiej i zacząłem się trochę zastanawiać nad jej formą wizualną. Podczas pisania mniej więcej stworzyłem sobie projekt, jak chciałbym, aby wyglądała i teraz chcę powoli zacząć go realizować. Nie wszystko jednak potrafię zrobić.
Zaraz kilka pytań konkretnych, ale może zacznę od ogólnego - znacie może jakieś strony, na których poruszane są zagadnienia dotyczące formatowania tekstu (i grafiki) w Wordzie, ale może także w Open Office (jeszcze nie zdecydowałem, w czym ostatecznie zostawię pracę)? Strona Microsoftu jest pod tym względem całkiem przydatna, ale przydałoby się coś jeszcze. Ewentualnie także jakaś książka (ale nie 1000-stronicowa biblia..), która opisywałaby podstawowe zagadnienia i może podawała jakieś przykłady. Chętnie bym się z czymś takim zapoznał. Teraz konkrety. Kilka rzeczy znalazłem już na stronie Microsoftu, ale jednej rzeczy dalej nie potrafię zrobić. Przykład tutaj: ![]() Chodzi mi o sposób, w jaki można umieścić ten napis z lewej strony (podpis rysunków). Z tym, że nie chciałbym robić tego w formie tabulatorów, tylko mieć możliwość dowolnego redagowania zawartości tej 'lewej pustej strony'. Przykładowo coś jak dwie kolumny tekstu tylko niezależne od siebie (czyli jeśli coś dopiszę w jednej, to druga nie będzie się od razu przesuwać). Nie wiem, czy wystarczająco jasno to opisałem. W razie czego mogę jeszcze wyjaśnić. Czy w ogóle jest możliwość zrobienia czegoś takiego? Ewentualnie czy można np. wstawić podział sekcji pomiędzy dwoma kolumnami na tej samej stronie? Druga rzecz, również związana z poprzednim obrazkiem, to pytanie o czcionkę użytą w tym tekście. Wie ktoś może, co to jest? (ewentualnie jaka byłaby do tego podobna - szukam czegoś w sumie w stylu Times-a, ale trochę bardziej wydłużonego). Mam to również w PDF-ie i przekopiowałem do Worda. Tam wyświetla się jako WeidemannBkPL-Normal, ale raz, że mimo wyświetlania nazwy takiej czcionki w ogóle nie mam i nie znalazłem na internecie, a dwa, że.. tak naprawdę nie wygląda ona tak jak w tym tekście.. Zna ktoś może coś podobnego? W sumie nawet Arial Narrow mi się podoba. Ale jest trochę.. zbyt 'surowy', żeby użyć go w pracy. W każdym razie może coś podobnego. Na razie tyle. Na resztę wątpliwości znalazłem już odpowiedzi na stronie Microsoftu. Może jeszcze jedna rzecz - pytanie do osób, które miały doświadczenie z Wordem i edytorem OO. W którym.. łatwiej wprowadza się tego typu zmiany do gotowego już pliku tekstowego? W sumie na tym etapie, kiedy całe formatowanie jeszcze przede mną, mogę to wrzucić i tu i tu, więc może jednak spróbować w OO?
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
|
|