Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 10.08.2006, 08:43   #1
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Formatowanie dokumentu w edytorze tekstu

Zbliżam się do końca pisania treści pracy magisterskiej i zacząłem się trochę zastanawiać nad jej formą wizualną. Podczas pisania mniej więcej stworzyłem sobie projekt, jak chciałbym, aby wyglądała i teraz chcę powoli zacząć go realizować. Nie wszystko jednak potrafię zrobić.

Zaraz kilka pytań konkretnych, ale może zacznę od ogólnego - znacie może jakieś strony, na których poruszane są zagadnienia dotyczące formatowania tekstu (i grafiki) w Wordzie, ale może także w Open Office (jeszcze nie zdecydowałem, w czym ostatecznie zostawię pracę)? Strona Microsoftu jest pod tym względem całkiem przydatna, ale przydałoby się coś jeszcze. Ewentualnie także jakaś książka (ale nie 1000-stronicowa biblia..), która opisywałaby podstawowe zagadnienia i może podawała jakieś przykłady. Chętnie bym się z czymś takim zapoznał.

Teraz konkrety. Kilka rzeczy znalazłem już na stronie Microsoftu, ale jednej rzeczy dalej nie potrafię zrobić. Przykład tutaj:

Chodzi mi o sposób, w jaki można umieścić ten napis z lewej strony (podpis rysunków). Z tym, że nie chciałbym robić tego w formie tabulatorów, tylko mieć możliwość dowolnego redagowania zawartości tej 'lewej pustej strony'. Przykładowo coś jak dwie kolumny tekstu tylko niezależne od siebie (czyli jeśli coś dopiszę w jednej, to druga nie będzie się od razu przesuwać). Nie wiem, czy wystarczająco jasno to opisałem. W razie czego mogę jeszcze wyjaśnić. Czy w ogóle jest możliwość zrobienia czegoś takiego? Ewentualnie czy można np. wstawić podział sekcji pomiędzy dwoma kolumnami na tej samej stronie?

Druga rzecz, również związana z poprzednim obrazkiem, to pytanie o czcionkę użytą w tym tekście. Wie ktoś może, co to jest? (ewentualnie jaka byłaby do tego podobna - szukam czegoś w sumie w stylu Times-a, ale trochę bardziej wydłużonego). Mam to również w PDF-ie i przekopiowałem do Worda. Tam wyświetla się jako WeidemannBkPL-Normal, ale raz, że mimo wyświetlania nazwy takiej czcionki w ogóle nie mam i nie znalazłem na internecie, a dwa, że.. tak naprawdę nie wygląda ona tak jak w tym tekście.. Zna ktoś może coś podobnego? W sumie nawet Arial Narrow mi się podoba. Ale jest trochę.. zbyt 'surowy', żeby użyć go w pracy. W każdym razie może coś podobnego.

Na razie tyle. Na resztę wątpliwości znalazłem już odpowiedzi na stronie Microsoftu. Może jeszcze jedna rzecz - pytanie do osób, które miały doświadczenie z Wordem i edytorem OO. W którym.. łatwiej wprowadza się tego typu zmiany do gotowego już pliku tekstowego? W sumie na tym etapie, kiedy całe formatowanie jeszcze przede mną, mogę to wrzucić i tu i tu, więc może jednak spróbować w OO?

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  

Twoje uprawnienia: