Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 16.08.2006, 20:36   #1
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez nimal
tak podzial rezczny jest rozwiazaniem
ale:
najpierw robisz style stron aktywujac naglowki i stopki (ocziwscie mozesz zrobic to pozniej)
potem ustawiasz sie tam, gdzie chcesz zminic format i wstawiasz reczny znak podzialu ustawiajac jednoczescnie nastepstwo stylu!
i dziala
dowod w zalaczniku
teksty w stopkach i naglowkach mozesz edytowac w dowolnym momencie, formatowac itd PO WSTAWIENIU DANEGO STYLU W TEKSCIE!
wstawianie znaku podzialu strony za pomoca sktoru klawiszowego nie zmienia stylu strony (przyklad masz na dwoch ostatnich stronach w zalaczonym doku)
No kurde.. u ciebie działa idealnie, ale u mnie nie..

Napiszę krok po kroku, co robię. Jeśli jest tu jakiś błąd, popraw mnie:

1) Ustawiam kursor myszy na końcu powiedzmy rozdziału 1

2) Daję WSTAW --> PODZIAŁ RĘCZNY --> PODZIAŁ STRONY i tak jak mówiłeś ustawiam od razu styl - w tym wypadku "Mój styl" (tak nazwałem ten, który utworzyłem)

3) Następna strona jest stroną tytułową kolejnego rodziału, przechodzę więc na jej koniec i ponawiam procedurę.

Teraz chciałbym, aby na tej stronie tytułowej (którą teoretycznie oddzieliłem od tekstu wcześniejszego i późniejszego) nie było ani nagłówka ani stopki (tzn. być sobie może, ale żeby nie było w nim żadnej treści), więc ją kasuję - niestety jednocześnie kasuje się ona w części poprzedniej i kolejnej.

Podobnie chciałbym móc w tekście następującym po stronie tytułowej zmienić tekst w nagłówku, ale jak to robię, automatycznie zmienia się także w pozostałem części.

W którym miejscu popełniam błąd?

-----
EDIT

Ok, chyba już wiem, w czym jest problem. Przeanalizowałem dokładnie ten twój przykładowy dokument i widzę, że każda strona (poza dwoma ostatnimi) ma swój własny styl. Tak też zresztą podejrzewałem wcześniej, ale nie byłem pewien. Czyli dla każdej strony (części dokumentu) musi być osobny styl, inaczej pomimo zastosowania podziałów części są traktowane wspólnie.

Zaraz sprawdzę, czy to działa, ale jeszcze skoro już cię męczę to rzeczy to ostatecznie uporządkować:

Cały tekst dzieli się na części tworzone poprzez podział ręczny. Ale jeżeli w różnych częściach zastosuje się ten sam styl to traktowane są one jako całość (pod względem formatowania). Natomiast, żeby użyć różnych styli trzeba użyć podziałów, bo inaczej ustawić można tylko jeden styl dla całej jednej części - zgadza się?

neverending path to perfection..

Ostatnio zmieniany przez andrzejj9 : 16.08.2006 o godz. 20:41
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 31.08.2006, 22:32   #2
mgit
Guru

Data rejestracji: 22.08.2004
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9
No kurde.. u ciebie działa idealnie, ale u mnie nie..

Napiszę krok po kroku, co robię. Jeśli jest tu jakiś błąd, popraw mnie:

1) Ustawiam kursor myszy na końcu powiedzmy rozdziału 1

2) Daję WSTAW --> PODZIAŁ RĘCZNY --> PODZIAŁ STRONY i tak jak mówiłeś ustawiam od razu styl - w tym wypadku "Mój styl" (tak nazwałem ten, który utworzyłem)

3) Następna strona jest stroną tytułową kolejnego rodziału, przechodzę więc na jej koniec i ponawiam procedurę.

Teraz chciałbym, aby na tej stronie tytułowej (którą teoretycznie oddzieliłem od tekstu wcześniejszego i późniejszego) nie było ani nagłówka ani stopki (tzn. być sobie może, ale żeby nie było w nim żadnej treści), więc ją kasuję - niestety jednocześnie kasuje się ona w części poprzedniej i kolejnej.

Podobnie chciałbym móc w tekście następującym po stronie tytułowej zmienić tekst w nagłówku, ale jak to robię, automatycznie zmienia się także w pozostałem części.

W którym miejscu popełniam błąd?

-----
EDIT

Ok, chyba już wiem, w czym jest problem. Przeanalizowałem dokładnie ten twój przykładowy dokument i widzę, że każda strona (poza dwoma ostatnimi) ma swój własny styl. Tak też zresztą podejrzewałem wcześniej, ale nie byłem pewien. Czyli dla każdej strony (części dokumentu) musi być osobny styl, inaczej pomimo zastosowania podziałów części są traktowane wspólnie.

Zaraz sprawdzę, czy to działa, ale jeszcze skoro już cię męczę to rzeczy to ostatecznie uporządkować:

Cały tekst dzieli się na części tworzone poprzez podział ręczny. Ale jeżeli w różnych częściach zastosuje się ten sam styl to traktowane są one jako całość (pod względem formatowania). Natomiast, żeby użyć różnych styli trzeba użyć podziałów, bo inaczej ustawić można tylko jeden styl dla całej jednej części - zgadza się?
Ja mam identyczną sytuację, też chce by na 1 stronie był inny nagłówek, a np na 3 inny, jak ustawiam style, na trzeciej stornie to nagłówek zmienia się też na 1, co robić

Robie tak:

Daje wstawiam nagłówek, ustawiam styl jako nagłówej wpisuje tekst, następnie poniżej nagłówka wpisuje tekst ustawiam styl, jako stopka, poczym tworze ręczny podział, i na drugiejs tronie pojawia się nagłowek, który edytuje, a co zatym idzie zmiany pojawiają się też na 1 stronie

A więc, mógłbyś napisać, jak krok po kroku ustawić żeby było jak w tym załączniku, który został dany pare postów wcześniej ...

EDIT

Chyba rozgryzłem ... ze nagłówkiem prawie, tylko jak zrobić, by na drugiej stronie nagłówka nie było pozastosowanym podziale ręcznym.

wiem jak zrobić by były dwa inne nagłówki, ale jak zrobić by tak:
1 strona nagłówek (to akurat wiem jak zorbić)
2 strona po podziale ręcznym storny 1 brak nagłowka (tego nie wiem)
3 nagłówek inny niż na 1 (to akurat wiem jak zorbić)

Ostatnio zmieniany przez mgit : 31.08.2006 o godz. 23:09
mgit jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.08.2006, 23:23   #3
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez mgit
Ja mam identyczną sytuację, też chce by na 1 stronie był inny nagłówek, a np na 3 inny, jak ustawiam style, na trzeciej stornie to nagłówek zmienia się też na 1, co robić

Robie tak:

Daje wstawiam nagłówek, ustawiam styl jako nagłówej wpisuje tekst, następnie poniżej nagłówka wpisuje tekst ustawiam styl, jako stopka, poczym tworze ręczny podział, i na drugiejs tronie pojawia się nagłowek, który edytuje, a co zatym idzie zmiany pojawiają się też na 1 stronie

A więc, mógłbyś napisać, jak krok po kroku ustawić żeby było jak w tym załączniku, który został dany pare postów wcześniej ...

EDIT

Chyba rozgryzłem ... ze nagłówkiem prawie, tylko jak zrobić, by na drugiej stronie nagłówka nie było pozastosowanym podziale ręcznym.

wiem jak zrobić by były dwa inne nagłówki, ale jak zrobić by tak:
1 strona nagłówek (to akurat wiem jak zorbić)
2 strona po podziale ręcznym storny 1 brak nagłowka (tego nie wiem)
3 nagłówek inny niż na 1 (to akurat wiem jak zorbić)
Sorry, ale w połowie się pogubiłem i do końca nie wiem, o co chodzi..

Ale generalnie wnioskuję, że masz prolem z tym, żeby na dowolnych stronach móc wpisywać różne rzeczy w nagłówku lub też w ogóle zostawić go pustym.

No to robisz tak, że dajesz kursor na stronie, której styl chcesz skopiować (czyli przykładowo jakiejś z nagłówkiem), następnie wyświetlasz style (Format --> Style i formatowanie), dajesz "Nowy styl z zaznaczenia" (po prawej stronie ramki) i tam wpisujesz charakterystyczną nazwą - np. Rozdział 2.

Teraz przechodzisz kursorem w miejsce, gdzie chcesz wstawić inny nagłówek (pod warunkiem, że masz już ustawione sekcje) lub dochodzisz do końca strony poprzedzającej i wstawiasz ręczny podział z zaznaczeniem stylu na kolejnej stronie (wybierasz ten, co utworzyłeś). Potem możesz edytować nagłówek, lub całkowicie go wyrzucić bez wpływu na treść poprzedniej sekcji.

Z kolejnymi sekcjami postępujesz analogicznie - dla każdej musisz stworzyć osobny styl (najłatwiej przez wspomnianą funkcję "Nowy styl z zaznaczenia").

Stary 16.08.2006, 20:43   #4
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
tak
prawda ze proste i piekne?
cokolwiek zmienisz - zaktualizuje sie
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.08.2006, 21:01   #5
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez nimal
tak
prawda ze proste i piekne?
cokolwiek zmienisz - zaktualizuje sie
Niezłe, przyznam.. ale jest jeszcze jedno ale

Wracam do tego F11, o którym mówiłeś wcześniej, a konkretnie tworzenia styli. Bo jeśli potrzebuję osobny styl do każdego rozdziału, a tych mam koło 20, to wpisywanie tych wszystkich danych, które są identyczne (bo różnica jest tylko w zawartości nagłówka i czasem stopki, jak chcę wyrzucić numer strony) jest bez sensu. Przynajmniej ręcznie.

Więc jeszcze raz, w jaki sposób je przekopiować. Według instrukcji, tak jak zrozumiałem, wziąłem utworzyłem nowy styl (Nazwałem go "Rozdział 3") i po wypełnieniu wszystkich rubryk przycisnąłem F11. Oczywiście nic się nie stało, ale zatwierdziłem go i poprzez Utwórz nowy (przyciskając prawym na nazwie stylu "Rozdział 3" i wybierając "Nowy") chciałem utworzyć kolejny. Ale wszystkie ustawienia są wyzerowane (domyślne) i wszystko trzeba zmieniać jeszcze raz.

Gdzie tu popełniam błąd?

(chodzi mi o to, aby można było utworzyć x identycznych styli, ale o różnych nazwach)

----
EDIT

Ehh.. czemu, jak już napiszę pytanie, to znajduję na nie odpowiedź.. Nie zrozumiałem tego sformułowania 'z zaznaczenia'. Dopiero teraz znalazłem, że jest taka funkcja i jak poprzez nią tworzę nowy styl, to rzeczywiście wszystkie dane się zachowują..

Sorry za zawracanie głowy i dzięki za pomoc . Może na chwilę starczy mi tej wiedzy

Ostatnio zmieniany przez andrzejj9 : 16.08.2006 o godz. 21:05
Stary 16.08.2006, 21:15   #6
nimal
Author
Zlotowicz

nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Stary 16.08.2006, 22:13   #7
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

No i obsługa programu staje się coraz przyjemniejsza

Szkoda, że od początku pracy w nim nie pisałem..

A jeszcze taka jedna rzecz - w sumie drobna, ale może wiesz, gdzie szukać możliwości zmiany. Przy wstawianiu podpisów do Rysunków, pojawia się automatycznie początek "Rysunek x" i dalej już do wyboru separator i treść. Wszystko ok, sformatowałem to sobie w odpowiedni sposób, ale wolałbym, aby wyświetlało się "Rys. x". Mogę to zmieniać ręcznie, ale rysunków będzie sporo, więc nie bardzo mi się chce. Da się jakoś automatycznie sformatować?

Ostatnio zmieniany przez Reetou : 17.08.2006 o godz. 13:33
Stary 17.08.2006, 09:29   #8
nimal
Author
Zlotowicz

wstawiasz rysunek
potem z menu WSTAW wybierasz opcje podpis (wiem - tyle juz wiesz sam bo inaczej bys nie pytal )
a teraz wciskasz w okienku AUTOPODPIS
zaznaczasz w lewej kolumnie nowego okna "OpenOffice Writer - OBRAZ" zeby aktywowac edycje
z menu rozwijanego wybierzsz Rysunek i... kasujesz "unek" wstawiajac tam kropke

jeszcze drobne uwagi:
- swietny opis OO jest na polskiej stronie WikiPedii
- spacja nierozdzielajaca (i inne znaki nierozdzielajace) wstawia sie tak jak w WordPerfekcie czy innych pakietach, a nie tak jak w Office - czyli ctrl+space a nie ctrl+shift+space
- plik najlepiej eksportowac do pdf przed wydrukiem (ta uwaga dotyczy wszystkich mozliwych pakietow biurowych), bo edytory tekstu przed rozpoczeciem druku dokonuja formatowania pod katem drukarki (Office tez, jezeli ktos w to watpi...) co moze skutkowac (dzieje sie to bardzo, bardzo zadko, ale...) drobnymi przesunieciami w dokumencie
w pdf to jest oczywiscie niemozliwe - w koncu pdf to wizualna wersja pliku ps...

no i jeszcze jedna rzecz za ktora OO nie mozna nie kochac
im wiecej piszesz tym wiecej sie pakiet uczy uzywanych przez Ciebie slow
warto, jesli ich nie zna i podkresla na czerwono, dodawac je do slownika
bo slowa uzywane najczesciej i znajdujace sie w slowniku jako poprawne proponuje na bierzaco po wpisaniu 3 pierwszych znakow
po koniec mojej pracy mgr praktycznie pisalem po 3 litery, enter, koncowka i znowu 3 litery, enter... naprawde duzo szybciej sie pisze

qrcze - trzeci post pod rzad, ale w tym dziale edytowac mi nie wolno

to autouzupelnianie, o ktorym pisalem wyzej, jest tez w MS Office
ale prosze wiezyc - to nie to samo
OO proponuje wyrazy bez koncowek, jezeli wpisujemy je czesto w roznych odmianach - wiec latwej pisac poprawnie bez ciaglego wciskania backspace
w dodatku, po dlugiej pracy, proponuje naprawde duzo slow, a nie jaskies tam sporadyczne - pisanie idzie kilka razy szybcie
to co MS w tej kwestii zrobil to zenada

Ostatnio zmieniany przez Reetou : 17.08.2006 o godz. 13:32
Stary 17.08.2006, 13:37   #9
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Ok, po kolei

(przy okazji - pierwszy post edytować mogłeś )

Co do pierwszego posta, czyli instrukcji, to zaraz będę sprawdzał, ale podejrzewam, że zadziała i znowu okaże się, że przegapiłem jakąś funkcję Ehh.. trzeba jednak zainswestować w jakiś podręcznik, bo help - mimo, że dobry (naprawdę sporo rzeczy już w nim znalazłem) - to jednak pewne ograniczenia ma. W każdym razie.. dzięki za pomoc (znowu )

Cytat:
jeszcze drobne uwagi:
- swietny opis OO jest na polskiej stronie WikiPedii
A to zaraz sprawdzę, tam przyznam nie szukałem.

Cytat:
- spacja nierozdzielajaca (i inne znaki nierozdzielajace) wstawia sie tak jak w WordPerfekcie czy innych pakietach, a nie tak jak w Office - czyli ctrl+space a nie ctrl+shift+space
Szczerze mówiąc to tych znaków nierozdzielających nigdy jeszcze nie stosowałem, ale coraz częściej zaczynam się zastanawiać, czy może by nie spróbować. Zapamiętam w każdym razie skrót.

Cytat:
- plik najlepiej eksportowac do pdf przed wydrukiem (ta uwaga dotyczy wszystkich mozliwych pakietow biurowych), bo edytory tekstu przed rozpoczeciem druku dokonuja formatowania pod katem drukarki (Office tez, jezeli ktos w to watpi...) co moze skutkowac (dzieje sie to bardzo, bardzo zadko, ale...) drobnymi przesunieciami w dokumencie
w pdf to jest oczywiscie niemozliwe - w koncu pdf to wizualna wersja pliku ps...
Na razie z drukiem nie ma problemów (testowałem różne ustawienia, które od razu chcę podejrzeć 'na żywo', więc już to sprawdziłem), ale spróbuję na koniec. W sumie tego też jeszcze nigdy wcześniej nie próbowałem (nigdy nie miałem potrzeby).

Cytat:
no i jeszcze jedna rzecz za ktora OO nie mozna nie kochac
im wiecej piszesz tym wiecej sie pakiet uczy uzywanych przez Ciebie slow
warto, jesli ich nie zna i podkresla na czerwono, dodawac je do slownika
bo slowa uzywane najczesciej i znajdujace sie w slowniku jako poprawne proponuje na bierzaco po wpisaniu 3 pierwszych znakow
po koniec mojej pracy mgr praktycznie pisalem po 3 litery, enter, koncowka i znowu 3 litery, enter... naprawde duzo szybciej sie pisze
No właśnie jak coś dopisuję, to pokazują mi się te podpowiedzi. W sumie to na razie.. bardziej mnie to denerwuje a nie chciało mi się jeszze szukać, gdzie się wyłącza. Ale może spróbować z tego korzystać? Sam nie wiem.. większość pracy już mam napisane, więc na tym etapie mogę więcej czasu przeznaczyć na naukę obsługi, niż rzeczywiście na tym zaoszczędzę.. W każdym razie funkcja jest warta uwagi.

Stary 17.08.2006, 15:37   #10
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Jeszcze jedna uwaga odno***347;nie tworzenia nowych styli z przekopiowanymi ustawieniami. Z tego, co widz***281;, to to F11 tak naprawd***281; nie ma znaczenia, natomiast ma znaczenie to, gdzie w danym momencie jest kursor. Musi si***281; znajdowa***263; w sekcji, z kt***243;rej ustawienia chcemy przekopiowa***263;. Wtedy nowoutworzony (z zaznaczenia) styl b***281;dzie mia***322; te domy***347;lne ustawienia.

Stary 17.08.2006, 16:15   #11
nimal
Author
Zlotowicz

oczywiscie, ze tak
F11 to tylko plywajace okno zarzadzania stylami
podobne okno ma nawigator (bardzo sie przydaje, jak dokument zaczyna rosnac i byc coraz bardziej skomplikowany)
Stary 18.08.2006, 01:04   #12
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Pr***243;bowa***322;em w OO stworzy***263; spis tre***347;ci z odsy***322;aczami wed***322;ug opisu z pomocy:
Cytat:
Aby przypisa***263; hiper***322;***261;cza do wpis***243;w spisu tre***347;ci: Do pozycji spisu tre***347;ci mo***380;na przypisa***263; odsy***322;acze w postaci hiper***322;***261;czy.
  1. Kliknij prawym przyciskiem myszy spis tre***347;ci, a nast***281;pnie wybierz Edytuj indeks/spis.
  2. Kliknij zak***322;adk***281; Wpisy.
  3. Na li***347;cie Poziom kliknij poziom nag***322;***243;wka, do kt***243;rego nale***380;y przypisa***263; hiper***322;***261;cza.
  4. W obszarze Struktura kliknij pole przed przyciskiem W#, a nast***281;pnie kliknij przycisk Hiper***322;***261;cze.
  5. Kliknij pole za przyciskiem W, a nast***281;pnie kliknij przycisk Hiper***322;***261;cze.
  6. Powt***243;rz czynno***347;ci dla ka***380;dego poziomu nag***322;***243;wka, dla kt***243;rego nale***380;y utworzy***263; hiper***322;***261;cza lub kliknij przycisk Wszystko, aby zastosowa***263; formatowanie do wszystkich poziom***243;w.
jednak mi nie chce wyj***347;***263;. Zna kto***347; inn***261; metod***281; ?
Stary 18.08.2006, 09:27   #13
nimal
Author
Zlotowicz

@ndy - coz moge powiedziec... powinno dzialac
andrzejj9 - co do tych tytulow rozdzialow w naglowkach - nie musisz robic styli dla kazdego rozdzialu - przeciez jest funcja wstawiania pola "tytul rozdzialu" w zaawansowanych ustawien

Ostatnio zmieniany przez nimal : 18.08.2006 o godz. 09:29
Stary 18.08.2006, 10:32   #14
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez nimal
andrzejj9 - co do tych tytulow rozdzialow w naglowkach - nie musisz robic styli dla kazdego rozdzialu - przeciez jest funcja wstawiania pola "tytul rozdzialu" w zaawansowanych ustawien
Wiesz, coś tam na początku z tym patrzyłem, ale nie działało tak, jakbym chciał.. Ale te style już opanowałem i doskonale pasują, więc zostanę przy nich

Jeszcze jedno pytanie, szukam cały czas odpowiedzi, ale może będziesz mógł mnie chociaż naprowadzić. Męczyłem się wczoraj z ustawianiem na stronie obrazków i tabel. Z obrazkami generalnie nie ma problemu, chociaż czasami po dodaniu podpisu nie mogę zaznaczyć całości obrazka z podpisem, bo po ułamek sekundy po zaznaczeniu ono znika. Nie wiem, czemu, ale w końcu przechodzi, więc czort już z tym.
Mam natomiast problem z tabelami. Nie wiem w ogóle czy można coś takiego zrobić, ale chciałbym je mieć podobnie jak obrazki - z taką ramką wokół, żeby można je było dowolnie przesuwać. Bo teraz mogę tylko normalnie wstawiając lub usuwając linie przed tabelą podnieść ją w górę albo przesunąć w dół, natomiast nie mogę dowolnie przesuwać jej w obrębie strony. Da się jakoś to zmienić? Czy to przez zakotwiczenie (jak robię z obrazkami) czy może w inny sposób?

Stary 18.08.2006, 09:38   #15
nimal
Author
Zlotowicz

ok @ndy - juz mam
po prostu musisz klikac nie przed i po W zeby wstawic znaczniki poczatku i knca hiperlacza
daj je na sam poczatek (pierwsze okineko) i koniec (ostatnie)
w ten sposob cala linijaka bedzie hiperlaczem
kolejne okienka oddzielaja rozne elementy spisu - numer rozdzialu, tytul, strone
wiec zalezy co obejmiesz laczem
jesli wstawisz dwa znaczniki pod rzad to nie objemiesz nimi nic - czyli nie bedzie lacza
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: