![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 | |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Napiszę krok po kroku, co robię. Jeśli jest tu jakiś błąd, popraw mnie: 1) Ustawiam kursor myszy na końcu powiedzmy rozdziału 1 2) Daję WSTAW --> PODZIAŁ RĘCZNY --> PODZIAŁ STRONY i tak jak mówiłeś ustawiam od razu styl - w tym wypadku "Mój styl" (tak nazwałem ten, który utworzyłem) 3) Następna strona jest stroną tytułową kolejnego rodziału, przechodzę więc na jej koniec i ponawiam procedurę. Teraz chciałbym, aby na tej stronie tytułowej (którą teoretycznie oddzieliłem od tekstu wcześniejszego i późniejszego) nie było ani nagłówka ani stopki (tzn. być sobie może, ale żeby nie było w nim żadnej treści), więc ją kasuję - niestety jednocześnie kasuje się ona w części poprzedniej i kolejnej. Podobnie chciałbym móc w tekście następującym po stronie tytułowej zmienić tekst w nagłówku, ale jak to robię, automatycznie zmienia się także w pozostałem części. W którym miejscu popełniam błąd? ----- EDIT Ok, chyba już wiem, w czym jest problem. Przeanalizowałem dokładnie ten twój przykładowy dokument i widzę, że każda strona (poza dwoma ostatnimi) ma swój własny styl. Tak też zresztą podejrzewałem wcześniej, ale nie byłem pewien. Czyli dla każdej strony (części dokumentu) musi być osobny styl, inaczej pomimo zastosowania podziałów części są traktowane wspólnie. Zaraz sprawdzę, czy to działa, ale jeszcze skoro już cię męczę ![]() Cały tekst dzieli się na części tworzone poprzez podział ręczny. Ale jeżeli w różnych częściach zastosuje się ten sam styl to traktowane są one jako całość (pod względem formatowania). Natomiast, żeby użyć różnych styli trzeba użyć podziałów, bo inaczej ustawić można tylko jeden styl dla całej jednej części - zgadza się?
neverending path to perfection.. Ostatnio zmieniany przez andrzejj9 : 16.08.2006 o godz. 20:41 |
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
Guru
Data rejestracji: 22.08.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Robie tak: Daje wstawiam nagłówek, ustawiam styl jako nagłówej wpisuje tekst, następnie poniżej nagłówka wpisuje tekst ustawiam styl, jako stopka, poczym tworze ręczny podział, i na drugiejs tronie pojawia się nagłowek, który edytuje, a co zatym idzie zmiany pojawiają się też na 1 stronie ![]() A więc, mógłbyś napisać, jak krok po kroku ustawić żeby było jak w tym załączniku, który został dany pare postów wcześniej ... EDIT Chyba rozgryzłem ... ze nagłówkiem prawie, tylko jak zrobić, by na drugiej stronie nagłówka nie było pozastosowanym podziale ręcznym. wiem jak zrobić by były dwa inne nagłówki, ale jak zrobić by tak: 1 strona nagłówek (to akurat wiem jak zorbić) 2 strona po podziale ręcznym storny 1 brak nagłowka (tego nie wiem) 3 nagłówek inny niż na 1 (to akurat wiem jak zorbić)
![]() Ostatnio zmieniany przez mgit : 31.08.2006 o godz. 23:09 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
Ale generalnie wnioskuję, że masz prolem z tym, żeby na dowolnych stronach móc wpisywać różne rzeczy w nagłówku lub też w ogóle zostawić go pustym. No to robisz tak, że dajesz kursor na stronie, której styl chcesz skopiować (czyli przykładowo jakiejś z nagłówkiem), następnie wyświetlasz style (Format --> Style i formatowanie), dajesz "Nowy styl z zaznaczenia" (po prawej stronie ramki) i tam wpisujesz charakterystyczną nazwą - np. Rozdział 2. Teraz przechodzisz kursorem w miejsce, gdzie chcesz wstawić inny nagłówek (pod warunkiem, że masz już ustawione sekcje) lub dochodzisz do końca strony poprzedzającej i wstawiasz ręczny podział z zaznaczeniem stylu na kolejnej stronie (wybierasz ten, co utworzyłeś). Potem możesz edytować nagłówek, lub całkowicie go wyrzucić bez wpływu na treść poprzedniej sekcji. Z kolejnymi sekcjami postępujesz analogicznie - dla każdej musisz stworzyć osobny styl (najłatwiej przez wspomnianą funkcję "Nowy styl z zaznaczenia").
![]() |
![]() |
#4 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
tak
![]() prawda ze proste i piekne? cokolwiek zmienisz - zaktualizuje sie ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
![]() Wracam do tego F11, o którym mówiłeś wcześniej, a konkretnie tworzenia styli. Bo jeśli potrzebuję osobny styl do każdego rozdziału, a tych mam koło 20, to wpisywanie tych wszystkich danych, które są identyczne (bo różnica jest tylko w zawartości nagłówka i czasem stopki, jak chcę wyrzucić numer strony) jest bez sensu. Przynajmniej ręcznie. Więc jeszcze raz, w jaki sposób je przekopiować. Według instrukcji, tak jak zrozumiałem, wziąłem utworzyłem nowy styl (Nazwałem go "Rozdział 3") i po wypełnieniu wszystkich rubryk przycisnąłem F11. Oczywiście nic się nie stało, ale zatwierdziłem go i poprzez Utwórz nowy (przyciskając prawym na nazwie stylu "Rozdział 3" i wybierając "Nowy") chciałem utworzyć kolejny. Ale wszystkie ustawienia są wyzerowane (domyślne) i wszystko trzeba zmieniać jeszcze raz. Gdzie tu popełniam błąd? (chodzi mi o to, aby można było utworzyć x identycznych styli, ale o różnych nazwach) ---- EDIT Ehh.. czemu, jak już napiszę pytanie, to znajduję na nie odpowiedź.. Nie zrozumiałem tego sformułowania 'z zaznaczenia'. Dopiero teraz znalazłem, że jest taka funkcja i jak poprzez nią tworzę nowy styl, to rzeczywiście wszystkie dane się zachowują.. Sorry za zawracanie głowy i dzięki za pomoc ![]() ![]()
neverending path to perfection.. Ostatnio zmieniany przez andrzejj9 : 16.08.2006 o godz. 21:05 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Author
Zlotowicz
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
the one
CDRinfo VIP
No i obsługa programu staje się coraz przyjemniejsza
![]() Szkoda, że od początku pracy w nim nie pisałem.. A jeszcze taka jedna rzecz - w sumie drobna, ale może wiesz, gdzie szukać możliwości zmiany. Przy wstawianiu podpisów do Rysunków, pojawia się automatycznie początek "Rysunek x" i dalej już do wyboru separator i treść. Wszystko ok, sformatowałem to sobie w odpowiedni sposób, ale wolałbym, aby wyświetlało się "Rys. x". Mogę to zmieniać ręcznie, ale rysunków będzie sporo, więc nie bardzo mi się chce. Da się jakoś automatycznie sformatować?
neverending path to perfection.. Ostatnio zmieniany przez Reetou : 17.08.2006 o godz. 13:33 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Author
Zlotowicz
wstawiasz rysunek
potem z menu WSTAW wybierasz opcje podpis (wiem - tyle juz wiesz sam bo inaczej bys nie pytal ![]() a teraz wciskasz w okienku AUTOPODPIS zaznaczasz w lewej kolumnie nowego okna "OpenOffice Writer - OBRAZ" zeby aktywowac edycje z menu rozwijanego wybierzsz Rysunek i... kasujesz "unek" wstawiajac tam kropke ![]() ![]() jeszcze drobne uwagi: - swietny opis OO jest na polskiej stronie WikiPedii - spacja nierozdzielajaca (i inne znaki nierozdzielajace) wstawia sie tak jak w WordPerfekcie czy innych pakietach, a nie tak jak w Office - czyli ctrl+space a nie ctrl+shift+space - plik najlepiej eksportowac do pdf przed wydrukiem (ta uwaga dotyczy wszystkich mozliwych pakietow biurowych), bo edytory tekstu przed rozpoczeciem druku dokonuja formatowania pod katem drukarki (Office tez, jezeli ktos w to watpi...) co moze skutkowac (dzieje sie to bardzo, bardzo zadko, ale...) drobnymi przesunieciami w dokumencie w pdf to jest oczywiscie niemozliwe - w koncu pdf to wizualna wersja pliku ps... ![]() no i jeszcze jedna rzecz za ktora OO nie mozna nie kochac im wiecej piszesz tym wiecej sie pakiet uczy uzywanych przez Ciebie slow warto, jesli ich nie zna i podkresla na czerwono, dodawac je do slownika bo slowa uzywane najczesciej i znajdujace sie w slowniku jako poprawne proponuje na bierzaco po wpisaniu 3 pierwszych znakow po koniec mojej pracy mgr praktycznie pisalem po 3 litery, enter, koncowka i znowu 3 litery, enter... naprawde duzo szybciej sie pisze ![]() qrcze - trzeci post pod rzad, ale w tym dziale edytowac mi nie wolno ![]() to autouzupelnianie, o ktorym pisalem wyzej, jest tez w MS Office ale prosze wiezyc - to nie to samo OO proponuje wyrazy bez koncowek, jezeli wpisujemy je czesto w roznych odmianach - wiec latwej pisac poprawnie bez ciaglego wciskania backspace w dodatku, po dlugiej pracy, proponuje naprawde duzo slow, a nie jaskies tam sporadyczne - pisanie idzie kilka razy szybcie to co MS w tej kwestii zrobil to zenada ![]()
Radek Nimal - bo życie jest zbyt krótkie, żeby tracić czas blog o głupich pomysłach Życie z Chromebookiem - mój kanał na YT Ostatnio zmieniany przez Reetou : 17.08.2006 o godz. 13:32 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | ||||
the one
CDRinfo VIP
Ok, po kolei
![]() (przy okazji - pierwszy post edytować mogłeś ![]() ![]() Co do pierwszego posta, czyli instrukcji, to zaraz będę sprawdzał, ale podejrzewam, że zadziała i znowu okaże się, że przegapiłem jakąś funkcję ![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#10 |
the one
CDRinfo VIP
Jeszcze jedna uwaga odno***347;nie tworzenia nowych styli z przekopiowanymi ustawieniami. Z tego, co widz***281;, to to F11 tak naprawd***281; nie ma znaczenia, natomiast ma znaczenie to, gdzie w danym momencie jest kursor. Musi si***281; znajdowa***263; w sekcji, z kt***243;rej ustawienia chcemy przekopiowa***263;. Wtedy nowoutworzony (z zaznaczenia) styl b***281;dzie mia***322; te domy***347;lne ustawienia.
![]() |
#11 |
Author
Zlotowicz
oczywiscie, ze tak
F11 to tylko plywajace okno zarzadzania stylami podobne okno ma nawigator (bardzo sie przydaje, jak dokument zaczyna rosnac i byc coraz bardziej skomplikowany) |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Pr***243;bowa***322;em w OO stworzy***263; spis tre***347;ci z odsy***322;aczami wed***322;ug opisu z pomocy:
Cytat:
![]() |
![]() |
#13 |
Author
Zlotowicz
@ndy - coz moge powiedziec... powinno dzialac
![]() andrzejj9 - co do tych tytulow rozdzialow w naglowkach - nie musisz robic styli dla kazdego rozdzialu - przeciez jest funcja wstawiania pola "tytul rozdzialu" w zaawansowanych ustawien
Radek Nimal - bo życie jest zbyt krótkie, żeby tracić czas blog o głupich pomysłach Życie z Chromebookiem - mój kanał na YT Ostatnio zmieniany przez nimal : 18.08.2006 o godz. 09:29 |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
![]() Jeszcze jedno pytanie, szukam cały czas odpowiedzi, ale może będziesz mógł mnie chociaż naprowadzić. Męczyłem się wczoraj z ustawianiem na stronie obrazków i tabel. Z obrazkami generalnie nie ma problemu, chociaż czasami po dodaniu podpisu nie mogę zaznaczyć całości obrazka z podpisem, bo po ułamek sekundy po zaznaczeniu ono znika. Nie wiem, czemu, ale w końcu przechodzi, więc czort już z tym. Mam natomiast problem z tabelami. Nie wiem w ogóle czy można coś takiego zrobić, ale chciałbym je mieć podobnie jak obrazki - z taką ramką wokół, żeby można je było dowolnie przesuwać. Bo teraz mogę tylko normalnie wstawiając lub usuwając linie przed tabelą podnieść ją w górę albo przesunąć w dół, natomiast nie mogę dowolnie przesuwać jej w obrębie strony. Da się jakoś to zmienić? Czy to przez zakotwiczenie (jak robię z obrazkami) czy może w inny sposób?
![]() |
![]() |
#15 |
Author
Zlotowicz
ok @ndy - juz mam
po prostu musisz klikac nie przed i po W zeby wstawic znaczniki poczatku i knca hiperlacza daj je na sam poczatek (pierwsze okineko) i koniec (ostatnie) w ten sposob cala linijaka bedzie hiperlaczem kolejne okienka oddzielaja rozne elementy spisu - numer rozdzialu, tytul, strone wiec zalezy co obejmiesz laczem jesli wstawisz dwa znaczniki pod rzad to nie objemiesz nimi nic - czyli nie bedzie lacza |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|