![]() |
faktycznie ta sztuczka przyspiesza uruchamianie windy!
pozdro ;) |
Dotyczy windows xp.
Uruchamiamy edytor rejestru a następnie przechodzimy do klucza: HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Windows \ CurrentVersion \ Explorer \ CabinetState Tworzymy nową wartość ciągu o nazwie ***8220;Use Search Asst***8221; i przypisz jej wartość ***8220;no***8221; Po tym manewrze systemowa wyszukiwarka wygląda tak jak ta z windows 2000. Mówimy Azorowi do widzenia :papa: pozdr. |
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
wyglądało to tak, że po jego zainstalowaniu system przestał się w ogóle uruchamiać (szczęście, że zawsze mam ghosta pod ręką), dlatego trzymam się od niego z daleka wiele osób go jednak poleca, więc wnioskuję, że problem wystąpił tylko u mnie z niewiadomych mi niestety powodów |
W kwestii uruchamiania systemu nie ma co się produkować - ja się kiedyś jarałem jak mi "turbo" do magnetofonu Atari 65 XE wstawili ;)
Nie przyspieszam startu, bo kilka sekund mnie nie zbawi - natomiast kilka udogodnień które stosuję to: od najgłupszych: - fanaberie typu skróty bez strzałek (ładnie wyglądają hehe) - szybkie rozwijanie menu start - menu "Nowy" - tylko notatnik, WinRAR, skrót i Folder - własne menu "wyślij do..." - naprawdę używam - wyłączone wkurzające baloon tips - Odinstalowane niepotrzebne składniki Windows - Wyłączone większość usług z tła - Przeniesione: Moje dokumenty/Ulubione*/książka adresowa**/poczta na D: - (żeby nie tracić danych - często odpalam Ghosta - naprawdę sporo nerwów zaoszczędziło - mój nr.1) pewnie jeszcze kilka, ale już nie pamiętam Dużo więcej opisane tutaj - polecam * HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\Explorer\User Shell Folders HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\Explorer\Shell Folders ** HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\WAB\WAB4\Wab File Name |
heheh to ja jeszcze dodam jedna sztuczke majaca wplyw na szybkosc startu komputera. Stosuje ja od bardzo dawna i jak do tej pory nic nie dziala tak wydajnei i szybko jak to.
Sprawa wyglada tak, ze nie wylaczam komputera i nie pozwalam na usypianie dyskow. Komputer jest maksymalnie wyciszony i pracuje 24/h przez 7 dni w tygodniu. Dostepnosc komputera wynosi 2 moze 3 sekundy od chwili jak poruszam myszka (musi sie obudzic monitor). Sprawdzone i dziala idealnie a do tego nie przeszkadza w niczym. |
Cytat:
Cytat:
Dzięki, za bardzo ciekawego linka "made by picasso", gdyby jednak ktoś podał rzecz, o której ona może nie wiedzieć, a przynajmniej jej nie opisała, to TO by mnie dopiero zdziwiło !. Jest to jednak raczej niemożliwe hehe ... Cytat:
pozdrawiam |
Cytat:
Faktycznie jedynym problemem moze byc awaria twardego dysku ale przed tym nie mozna sie zabezpieczyc - chyba, ze RAID... Cytat:
Jest jeszcze cos takiego jak Ghost i obraz partycji. Po awarii szybko mozna postawic system ograniczajac sie do 1 restartu komputera ;) - polecam jako 2 trick ;). |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
- dobre konta pocztowe z fitrami antyspamerskimi i antywirem - antywira na komputerze - firewalla na komputerze - alternatywne oprogramowanie do obslugi maila i www - robie duzo i czesto kopie danych - czasem mysle co robie ;) To wystarcza jak widac w moim przypadku. |
Z tymi wirusami to czasem przesada :) Mam sytem juz dobre kilka miechów bez antywira i założe się ze nie jest zarażony ;) Wystarczy używać opery/firefoxa oraz troche myśleć, a nie wchodzić na pałe na wszystko co się nawinie :D
PS Powie mi ktoś po jakiego diabła jest firewall? Znaczy się, nie chodzi mi o jego przeznaczenie tylko potrzebność..... do tej pory nie wiem :/ Bo mi sie wydaje że służy tylko do spowalniania kompa :ysz: |
Ja nie miałem problemów z absolutnie żadnych wirusem przez dobre kilka lat użytkowania komputera. Aż któregoś pięknego dnia stwierdziłem, że to trochę brawura i zainstalowałem swój pierwszy program antywirusowy :)
I... od tego momentu zaczęły się moje problemy z wirusami wszelkiego typu i rodzaju... Wniosek, pozostawiam każdemu do własnej analizy ;) |
Ilość załączników: 1
Cytat:
Muszę przyznać, że ja stosuję podobne zabezpieczenia jak Ty, ale kilka razy w przeciągu paru ostatnich lat mój system był niestety zarażony różnymi wirusami, mimo stosowania programów anty. Raz nie obyło się niestety bez całkowitego formatu wszystkiego. Za to codziennie w moich kilku skrzynkach pocztowych znajduję całe serie różnorakiego syfu, 2-5 dziennie czasem więcej - patrz rysunek. Wiadomo, że te meile są łatwo rozpoznawalne, ale ich ilość mnie przeraża. Do tego nastąpił wysyp trojanów na różnych stronach internetowych np.: z linkami torrentów ;). Jednym słowem trzeba mieć trochę szczęścia aby nic nie załapać. Ale przyznaję, że przy odrobinie umiejętności daje się wytrzymać. |
Cytat:
1. aktualizuje system tym co udostepnia MS 2. mam zainstalowany SP2 3. uzywam dobrych kont pocztowych (platnych) w ochrona antywirusowa i antyspamowa. Na tych kontach ustawilem sam wiele zabezpieczen i zasad dotyczacych poczty i praktycznie nie dostaje wirusow w mailach. Sporadycznie przeslizgnie sie jakis spam albo wirus i Thunderbird juz wie co z nim ma zrobic. 4. nie chodze po stronach torentowych i nie sciagam warezow i calej reszty piractwa Odpukac ale problem wirusow mnie nie dotyka i nie mam z tym najmniejszego problemu. Dodam jeszcze, ze komputer pracuje 24/h i jest caly czas podlaczony do sieci przez Neostrade (jak wiadomo w ich klasach IP grasuje pelno badziewia). |
Cytat:
Co do używania alternatywnego softu dla zwiększenia bezpieczeństwa to zgadzam się, że warto z niego korzystać, mimo, że również znajdują się w nim dziury (co widać choćby po firefoxie). Cytat:
Jest nie zastąpiony do sprawdzania jaki soft łączy mi się z siecią i kontrolowania tego co chcę aby się łączyło lub nie. Świetnie pokazuje trojany lub robaki nie wykryte przez antivira. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:12. |