Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 22.10.2009, 11:58   #106
romanesco
Guru

Data rejestracji: 01.08.2007
romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez sobrus Podgląd Wiadomości
Wiecie co ale skoro moderator juz tu zajrzał to moze wydzielić temat na jakiś "oświetleniowy" bo całkiem zeszliśmy z toru
Pomijajac ze kiedyś swietlówki świeciły brzydziej - ale za to może dłużej
Okazuje się, że taki temat już jest:
Żarówki energooszczedne czyli świetlówki kompaktowe
Prośba do @jou, jeśli uzna to za stosowne, o przeniesienie postów o świetlówkach do tego topicu. Przynajmniej będzie odświeżony

Ostatnio zmieniany przez romanesco : 22.10.2009 o godz. 12:00
romanesco jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 22.10.2009, 12:13   #107
sobrus
Jukebox Hero

Data rejestracji: 17.09.2004
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
To ja zaczepne z tego tematu i pociągne dalej.
Ormianin wspomnaił tam o superjasnych diodach LED o skuteczności az 75lm/wat.
Ale pomyślmy troche przeciez taka skuteczność to nic wielkiego.
Wynika z tego że do zastąpienia żarówki 60W trzebaby 10W takich diodek.
Aby zastąpić świetlówke 38/40W (zależnie od kształtu) 3300lm trzebaby aż 44W z LED.

A więc - nic czego nie potrafiłaby zrobić świetlówka.
Pomijając milczeniem tanie ledy z allegro wychodzi na to że LED wcale nie jest dużo bardziej efektywny od dobrej świetlówki.
Na pewno LED jest:
- lepszy do włączania/wyłączania
- mniejszy

Ale poza tym cudów wcale nie ma! Może diody luxeon są lepsze.

Najefektywniejsze są zwykłe proste świetlówki. Mają 3300lm z 38W. Natomiast im bardziej kompaktowe i powykrzywiane tym gorzej. Ale wciąż dużo lepiej od żarówki.

A na allegro są same LEDowe syfy. Trzeba kupować tylko na aukcjach gdzie podana jest wydajnosć w lumenach. Tyle ze wtedy prawie nie ma w czym wybierać. Zarówka 220lm za 40zł? Dzięki.
Za 12zł są 40lm

edit: Luxeon Rebel na 80lm z 1W.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 22.10.2009 o godz. 12:25
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.10.2009, 12:25   #108
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Lumeny-srumeny... A żeby coś przeczytać i tak muszę zapalić zwykłą żarówkę...
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.10.2009, 12:30   #109
romanesco
Guru

romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez Reetou Podgląd Wiadomości
Lumeny-srumeny... A żeby coś przeczytać i tak muszę zapalić zwykłą żarówkę...
Ciekawe co zrobisz, jak nam wszystkie zwykłe wycofają...
Stary 22.10.2009, 12:35   #110
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
bedom ruskie, chińskie i inne wynalazki
fakt - na razie wycofali 100W i większe, a sukcesywnie będą wycofywać te słabsze
Stary 22.10.2009, 12:38   #111
Reetou
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Będę czytał przy latarce...

Nie chodzi mi o negowanie zalet świetlówek, tylko o ekscytowanie się ich krzywymi parametrami podawanymi przez producentów. Kiedyś miałem w pokoju 4x80W na zwykłych żarówkach - i było wystarczająco jasno. Jak wymieniłem na 4x20W na świetlówkach, które niby są odpowiednikiem 100W, to w pokoju jest ciemniej, czytać się przy tym nie da. I tyle.
Stary 22.10.2009, 13:03   #112
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Świetlówki maja problem z temperatura barwowa i maja "barwne dziury", są osoby (np. ja) które odczuwają ich pulsacje i czasem wyczuwają efekt stroboskopowy (działa na mnie w postaci stanu niepokoju)... osobiscie używam światła zazwyczaj żarowego, lub halogenów, tak jak pisałem świetlówki tylko tam gdzie świeci się co najmniej ponad 6 h i w jakiś zakamarkach domostwa... teraz siedzę w pracy i nade mną są oprawy ze zwykłymi rurowymi świetlówkami made in Pila... nie znoszę tego światła...
Stary 22.10.2009, 15:42   #113
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Cytat:
Napisany przez Ormianin Podgląd Wiadomości
Świetlówki maja problem z temperatura barwowa i maja "barwne dziury", są osoby (np. ja) które odczuwają ich pulsacje i czasem wyczuwają efekt stroboskopowy (działa na mnie w postaci stanu niepokoju)... osobiscie używam światła zazwyczaj żarowego, lub halogenów, tak jak pisałem świetlówki tylko tam gdzie świeci się co najmniej ponad 6 h i w jakiś zakamarkach domostwa... teraz siedzę w pracy i nade mną są oprawy ze zwykłymi rurowymi świetlówkami made in Pila... nie znoszę tego światła...
Ja generalnie po wejściu do pierwszego lepszego supermarketu, po kilku minutach mam dość i oczy pieką mnie strasznie. Zakładam jednak, że tam stosowane są najgorszej jakości źródła świata, a te do zastosowania w domu nie mają już ich wad. Jeżeli jednak nie wyeliminowano całkowicie efektu stroboskopowego, to negatywny efekt będzie zawsze, jedynie w różnym stopniu odbierany przez różne osoby.

Myślę, że cel był dobry, ale posunięto się w złym kierunku aby go osiągnąć. Należało zacząć od oświetlenia ulicznego, zewnętrznego i różnego okazjonalnego, które zużywa najwięcej energii. Potem poszukać innego rodzaju zachęt, aby ludzie chcieli stosować takie światło również u siebie w domu (i tu znowu pojawia się stałe pytanie - skoro te nowe 'żarówki' są takie wspaniałe i dodatkowo dużo tańsze to czemu ludzie ich nie kupują? Nie wiem, jak inni, ale ja jeśli mam możliwość zapłacenia mniej za produkt tej samej jakości to to robię (nawet jeśli wymaga to na początku większych wydatków)). Wybrano drogę inną - zakazu - która zawsze budzić będzie opór.

A co do stosowania halogenów, to generalnie nie mam nic przeciwko, bo to światło też jest przyjemne, ale z tego, co czytałem, ono również ma zostać wycofane tylko później (chyba do 2016).

neverending path to perfection..

Ostatnio zmieniany przez andrzejj9 : 22.10.2009 o godz. 15:50
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.10.2009, 18:35   #114
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.02.2003
icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
kiedyś to telewizory były cięższe

dziś to mało co ważą
Stary 22.10.2009, 20:14   #115
Reetou
Wydaje Ci się. Przypakowałeś trochę po prostu...
Stary 23.10.2009, 10:28   #116
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Telewizory dziś mało waza? jak wnosiłem w 2 osoby moja plazmę 42 cale to myślałem ze w portki narobię takie to było ciężkie... I tak swoja droga wogole nie jest to energooszczędne... faktem że plazmę włączam od czasu do czasu, ale swoje bierze... zazwyczaj nadal użytkuję te małe CRTki i te starsze i te nowsze... mam na myśli kuchnia, pokój dziecka i sypialnie... (inna sprawa ze ja rzadko oglądam telewizje - częściej słucham radia).

Ja się pytam jak już usuną z produkcji i ze sklepów te żarówki i być może w przyszłości halogeny... to w takim razie (może mi ktoś to wytłumaczy) jak będą oświetlać klatki schodowe w blokowiskach i budynkach wielorodzinnych... gdzie włącza się światło a wyłącznik je gasi po upływie 5 min. czy tam będą wkręcać świetlowki?
Stary 23.10.2009, 10:36   #117
romanesco
Guru

Cytat:
[...]
Ja się pytam jak już usuną z produkcji i ze sklepów te żarówki i być może w przyszłości halogeny... to w takim razie (może mi ktoś to wytłumaczy) jak będą oświetlać klatki schodowe w blokowiskach i budynkach wielorodzinnych... gdzie włącza się światło a wyłącznik je gasi po upływie 5 min. czy tam będą wkręcać świetlowki?
U mnie gaśnie jeszcze szybciej, bo po upływie minuty. Gdyby była wkręcona świetlówka, to nie wyobrażam sobie tego. Nie nadążą z wymianą...
Stary 23.10.2009, 10:55   #118
Pierwszy
Guru

Data rejestracji: 26.09.2002
Pierwszy jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Pierwszy jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Telewizory dziś mało waza? jak wnosiłem w 2 osoby moja plazmę 42 cale to myślałem ze w portki narobię takie to było ciężkie... I tak swoja droga wogole nie jest to energooszczędne... faktem że plazmę włączam od czasu do czasu, ale swoje bierze... zazwyczaj nadal użytkuję te małe CRTki i te starsze i te nowsze... mam na myśli kuchnia, pokój dziecka i sypialnie... (inna sprawa ze ja rzadko oglądam telewizje - częściej słucham radia).
Było nie kupować sprzętu tylko dlatego, że "wszyscy mają - mam i ja". Nie używasz -> sprzedaj.

aa i lcd 32" waży jakieś 10 kilo. Dużo? crt o tej samej przekątnej waży tyle samo czy mniej?

Ostatnio zmieniany przez Pierwszy : 23.10.2009 o godz. 10:58
Pierwszy jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.10.2009, 10:59   #119
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
nie przesadzajcie - u mnie w domu wszystkie zarowki to swietlowki
niektore maja po 10 lat, wiekszosc po 5-6 (remont oznaczal wymiane osweitlenia wiec - teraz glownie male gwinty, wczesniej mialem praktyczni tylko duze) np te w przedpokoju (slepym) - zapala sie je tam kilkadzisiat (?) razy dziennie i nic sie nie dzieje z nimi
wiekszosc produkcji OSRAM

w tym czasie wymienilem tylko 3 razy swietlowki w jednym konkretnym zyrandolu w lazience - wiec trwalosc to raczej kwestia dobrego napiecia podawanego przez lampe a nie samej zarowki czy ilosc jej gaszen imho
zreszta - od czego sa gwarancje?

jedyna swietlowka jaka mam i na ktorej jakosc moglbym cos zle powiedziec (a np moja Zona juz tego efektu nie dostrzega) to noname w lampce biurkowej - lekko miga
wymienic ciezko, bo nietypowe ustrojstwo
nie szukalem tez za mocno, bo nie denerwuje mnie to
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.10.2009, 12:25   #120
Reetou
Tu nie chodzi raczej o trwałość, bo ta jest na pewno wyższa niż zwykłych żarówek, tylko o to, że przy częstym włączaniu/wyłączaniu ta ekologiczna-superoszczędna świetlówka żre więcej prądu od żarówki.
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: