Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 20.05.2005, 20:42   #1
Arepo
Guru

Data rejestracji: 01.10.2004
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Ekstremalnie przydatne triki w Win XP

Witam

Przeglądając różnej maści prasę komputerową, strony internetowe czy fora można się natknąć na różnego rodzaju triki, które mogą nam mniej lub bardziej ułatwić pracę w systemie.

Chciałbym zaproponować, aby podzielić się tym, który przyniósł ze sobą największy pożytek, jaki wprowadzamy w życie od razu po instalacji systemu i bez którego ciężko się nam obejść.

Ponieważ zaraz odezwą się głosy , że wystarczy wpisać to i tamto w googlach i wyskoczy 1538 stron traktujących o tej tematyce, proponuję nie podawać setek mniej przydatnych rzeczy, które rzeczywiście są ogólnie znane, ale wybrać takiego naszego ***8222;de beściaka***8221; i go tutaj wyrzeźbić .

Mam nadzieję, że pomysł się spodoba i dowiemy się czegoś nowego .

A oto mój kandydat :

Trick : Niezwykle szybki start XP-ka - REAL !:
Przeczytałem tą poradę na jakimś forum (niestety nie pamiętam już gdzie) i podszedłem bardzo sceptycznie. Pamiętając win-a 98, i 1000 sposobów na szybki start, które trochę dawały ale raczej niewiele, nie spodziewałem się więc żadnych fajerwerków. Spróbowałem z ciekawości i w pierwszym szczena mi opadła . Po zrobieniu testów, i dosyć dokładnych pomiarów oznajmiam, iż system wstaje na moim sprzęcie 6 sekund szybciej (to na prawdę bardzo dużo !).

Miłej zabawy :

>>>>Proces startu WinXP można niewiarygodnie przyśpieszyć kasując zawartość katalogu c:/windows/prefetch.
Są to pliki, które jak myśli windows przyśpieszą ładowanie i uruchamianie programów. Oczywiście jest w
błędzie. Aby wyłączyć wstępne ładowanie na stałe wchodzimy do rejestru:
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Contro l\Session Manager\Memory Management\Prefetch Parametrs
i ustawiamy wartość 'Enable Prefetch' na 0 <<<<

Ps. Oryginalnie parametr Enable Prefetch ustawiony jest na 3

Ps.2 Chciałbym aby topic dotyczył tylko XP-ka, ale ostatecznie ...

Pozdrawiam

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  

Twoje uprawnienia: