![]() |
Ekstremalnie przydatne triki w Win XP
Witam :piwo:
:pisze: Przeglądając różnej maści prasę komputerową, strony internetowe czy fora można się natknąć na różnego rodzaju triki, które mogą nam mniej lub bardziej ułatwić pracę w systemie. Chciałbym zaproponować, aby podzielić się tym, który przyniósł ze sobą największy pożytek, jaki wprowadzamy w życie od razu po instalacji systemu i bez którego ciężko się nam obejść. Ponieważ zaraz odezwą się głosy :klotnia: , że wystarczy wpisać to i tamto w googlach i wyskoczy 1538 stron traktujących o tej tematyce, proponuję nie podawać setek mniej przydatnych rzeczy, które rzeczywiście są ogólnie znane, ale wybrać takiego naszego ***8222;de beściaka***8221; i go tutaj wyrzeźbić :). Mam nadzieję, że pomysł się spodoba i dowiemy się czegoś nowego :taktak: . A oto mój kandydat : Trick : Niezwykle szybki start XP-ka - REAL !: Przeczytałem tą poradę na jakimś forum (niestety nie pamiętam już gdzie) i podszedłem bardzo sceptycznie. Pamiętając win-a 98, i 1000 sposobów na szybki start, które trochę dawały ale raczej niewiele, nie spodziewałem się więc żadnych fajerwerków. Spróbowałem z ciekawości i w pierwszym szczena mi opadła :szczena: . Po zrobieniu testów, i dosyć dokładnych pomiarów oznajmiam, iż system wstaje na moim sprzęcie 6 sekund szybciej (to na prawdę bardzo dużo !). Miłej zabawy : >>>>Proces startu WinXP można niewiarygodnie przyśpieszyć kasując zawartość katalogu c:/windows/prefetch. Są to pliki, które jak myśli windows przyśpieszą ładowanie i uruchamianie programów. Oczywiście jest w błędzie. Aby wyłączyć wstępne ładowanie na stałe wchodzimy do rejestru: HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Contro l\Session Manager\Memory Management\Prefetch Parametrs i ustawiamy wartość 'Enable Prefetch' na 0 <<<< Ps. Oryginalnie parametr Enable Prefetch ustawiony jest na 3 Ps.2 Chciałbym aby topic dotyczył tylko XP-ka, ale ostatecznie ... Pozdrawiam :papa: |
Zamysł tematu mi się podoba, pomyślę i może sam tu coś dopiszę :)
Natomiast co do tego tricku to sam nie wiem.. ale może trzeba będzie spróbować? |
|
|
|
Muszę spróbować :taktak:
Zobaczymy jak to pomoże, chociaż i tak teraz mi się szybko uruchamia :) P.S. Bezpieczne to jest? Bo widze, że w tym folderze są pliki o nazwach Ad-Aware... |
bezpieczne, ale to, że przyśpiesza duuużo to duuuża przesada...
Winda sobie i tak, o ile nie wyłączycie tego całkowicie, będzie robiła takie pliczki :) |
ja wolę spokojnie - wszystkie bajery zawsze przyspieszały metodę by Mily_ :D
|
Cytat:
Ale faktycznie metoda jest niezawodna :D |
i co za roznica czy winda bedzie startowac w 15 sekund czy w 2 minuty :| Ja tam wole poczekac te kilkadziesiat sekund wiecej, niz potem martwic sie ze cos niedziala.
|
do kolegów którzy podali linki do kombajnów "ulepszających" system :
w tych programach tak naprawdę nie wszystko się przydaje, a sporo rzeczy może narobić więcej złego niż dobrego :taktak: o czym zapewne wiecie chodziło mi tylko o perełki, sprawdzone przez was i uznawane za najlepsze ; jeśli akurat pochodzą z tego typu programów, to świetnie gdyby podać je ze sposobem modyfikacji rejestru, aby nie trzeba było instalować całego softu dla drobnej zmiany ... odróżniło by to ten temat od dziesiątków mu podobnych, no ale zawsze można iść na łatwiznę ;) Cytat:
z wyłączonym 42 sek, czyli jakieś 13 % szybciej, dla mnie to dużo, gdyż zakładając 5 startów systemu dziennie mamy w miesiącu zaoszczędzone 15,5 minut życia :) Cytat:
Cytat:
2.) modyfikacja podana przeze mnie jest w 100% bezpieczna 3.) głównym tematem topicu nie jest - oceń czyjś trick (choć naturalnie bez tego się nie obejdzie), ale podaj swój |
Cytat:
A co do topicu to zgadzam się - nie o linki do gotowych programów tu chodzi, ale o rzeczywiste, wypróbowane przez nas sztuczki. Jak już napisałem wcześniej, zastanowię też nad tym później i może dorzucę coś od siebie. |
właśnie Workbench rządzi(ł) :)
|
Mój system startuje po modyfikacji 15 sekund :D
|
Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:34. |