Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 26.07.2004, 02:45   #1
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

Avatar użytkownika Jabba the Hutt

Data rejestracji: 06.04.2002
Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
[FILM] King Arthur

Byłem dziś na tym filmie. Uważam go za bardzo dobry. Przedstawia jak mogła powstac legenda Artura - jakie rzeczywiste wydarzenia zostały potem tak opowiedziane przez ludzi,ze za 100,200,500 lat stały się baśnią z Avalonem, magią (sceny , kiedy rycerze Artura pojawiają się jak duchy z mgły i zabijają Sasów). Jest Okrągły Strół, Camelot może powstać później (Artorius na końcu zostaje królem cześci Brytanii), są spojrzenia między Ginewrą a Lancelotem, jest Merlin, będący jednak bardziej krewnym Herna z Robin Hooda (serial angielski) niż magiem z legend arturianskich. Być może polityczna poprawność wymazała św. Graala a może była nim wolność, której Rycerze tak pragnęli. A co bardziej zorientowani w historii Polski mogą się uśmiechnąć z sympatią na widok Sarmatów - Rycerzy Okrągłego Stołu. Przecież w przekonaniu polskiej szlachty z 17 wieku,waleczni jeźdźcy Sarmaci to jej przodkowie. A więc "Nasi tam byli" !

A poza tym świetne sceny bitew, brak dłużyzn. Być może aktorsko bardziej wybija sie Lancelot niż Artur, ale i on nabiera wigoru.

Moje wątpliwości wzbudzają prymitywne kusze w rękach Sasów... Nie za wcześnie ?

Jabba

SITH LORD
Jabba the Hutt jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 26.07.2004, 08:10   #2
Air
.:Obey Your Master:.

Data rejestracji: 18.12.2003
Air zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Na filmie byłem wczoraj. Film poprawny, ale spodziewał się czegoś więcej. Wyobrażałem sobie, że będzie to cos podobnego do pamietnego Excalibura z lat 80 lub początku lat 90 (dobrze nie pamiętam). No, ale każdy reżyser ma swoją wizję filmu.

Zwróciłeś uwagę, że Borsa grał Ray Winstone, aktor pamiętany z serialu Robin of sherwood (grał Will'a).
Air jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.07.2004, 11:40   #3
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Air
Na filmie byłem wczoraj. Film poprawny, ale spodziewał się czegoś więcej. Wyobrażałem sobie, że będzie to cos podobnego do pamietnego Excalibura z lat 80 lub początku lat 90 (dobrze nie pamiętam). No, ale każdy reżyser ma swoją wizję filmu.

Zwróciłeś uwagę, że Borsa grał Ray Winstone, aktor pamiętany z serialu Robin of sherwood (grał Will'a).
Kurcze ! Will Scarlett ! Zastanawiałem się skąd ja znam tego aktora. Męczyło mnie cały film.... Wydawał mi się jednak wyższy niż w Robin of Sherwood. A syna saskiego wodza grał Till Schweiger, Niemiec..(ten łysy). I tez myslałem, skąd ja go znam .

Jesli film byłby podobny do Excalibura, to nie miałby sensu. Tyle już było filmów o "cudownym Arturze",ze przydał się jeden o tym "jak powstawała legenda" z życia i walki zwykłych ludzi.

Jabba

SITH LORD
Stary 26.07.2004, 11:57   #4
Air

Cytat:
Napisany przez Jabba the Hutt
Kurcze ! Will Scarlett ! Zastanawiałem się skąd ja znam tego aktora. Męczyło mnie cały film.... Wydawał mi się jednak wyższy niż w Robin of Sherwood. A syna saskiego wodza grał Till Schweiger, Niemiec..(ten łysy). I tez myslałem, skąd ja go znam .

Jesli film byłby podobny do Excalibura, to nie miałby sensu. Tyle już było filmów o "cudownym Arturze",ze przydał się jeden o tym "jak powstawała legenda" z życia i walki zwykłych ludzi.

Jabba
Til'a to od razu poznałem.

Ray Winstone jednak jest już starszy o dobre 15 lat odkąd grał w Robin'ie.

Co do Excalibur'a to jestem przyzwyczajony do takiej wizji tej legendy.

A z tym Świętym Graalem to się trochę pogubiłe, ponieważ wg legendy wszystko zaczęło się od czarodzieja Merlina który nakazał rycerzom Okrągłego Stołu znalezienie kielicha. W tej adaptacji jednak z Merlinem spotkało się już tylko 4 rycerzy + Artur. No ale pamięć może mnie mylić.

pozdrawiam
Stary 26.07.2004, 12:54   #5
Kris
Nikoniarz

Data rejestracji: 26.01.2004
Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Hmmm... "Robin of Sherwood" - najlepsza opowieść o Robinie z najpiękniejszą muzyką Clannada...
cudo... chyba sobie kupię na DVD w sendit.com, bo się łezka w oku kręci

Na "Króla..." trzeba iść..

Pozdrawiam,
Kris jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.07.2004, 13:33   #6
Air

Cytat:
Napisany przez KristofS
Hmmm... "Robin of Sherwood" - najlepsza opowieść o Robinie z najpiękniejszą muzyką Clannada...
cudo... chyba sobie kupię na DVD w sendit.com, bo się łezka w oku kręci

Na "Króla..." trzeba iść..

Pozdrawiam,
Rok temu chciałem kupić ale kosztował 270 Funciaków więc zrezygnowałem. Założyłem Neo i .... fuj obżydliwe piractwo i te sieci p2p.
Stary 26.07.2004, 18:48   #7
Alinoe
thorgal to ciota

Data rejestracji: 12.04.2002
Alinoe zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
takiego szajsu od strony historycznej już dawno nie widziałem - Artur jako wojownik-sarmata o wybitnie aryjskich rysach do tego mieszkający w jurcie to ubaw po pachy, a stwierdzenie jakie słychać na wstępie "archeologia dostarcza coraz wiecej dowodów..." to nic jak tylko kolejna gadka-szmatka bo ja nigdy nie słyszałem aby jakikolwiek poszanowania godny archeolog dostarczył takowych dowodów - bardziej mi sie to kojarzy z pozycjami typu "archeologia zakazana" niż solidnie opracowanym filmem. aczkolwiek sporo w tym filmie dobrego kina (o efekty i grę kamery mi głównie chodzi) to jednak te psute są przez tendencyjny motyw miłości i mroczną scenerię otaczającą sasów która sięga komizmu. podsumowując - polecam film na randkę ale nie dla kogoś kto konfrontuje obraz z historią..

pozdro, Marcin
Alinoe jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.07.2004, 19:12   #8
epol
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz

Data rejestracji: 12.04.2002
epol niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Film zapowiada się nieźle, więc jak będe miał kase to się wybiore, a jak nie to wiadomo pozostaje mi sieć. A widział już ten film w dobrej jakości w sieci?
Stary 26.07.2004, 21:18   #9
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

Cytat:
Napisany przez Alinoe
takiego szajsu od strony historycznej już dawno nie widziałem - Artur jako wojownik-sarmata o wybitnie aryjskich rysach do tego mieszkający w jurcie to ubaw po pachy, a stwierdzenie jakie słychać na wstępie "archeologia dostarcza coraz wiecej dowodów..." to nic jak tylko kolejna gadka-szmatka bo ja nigdy nie słyszałem aby jakikolwiek poszanowania godny archeolog dostarczył takowych dowodów - bardziej mi sie to kojarzy z pozycjami typu "archeologia zakazana" niż solidnie opracowanym filmem. aczkolwiek sporo w tym filmie dobrego kina (o efekty i grę kamery mi głównie chodzi) to jednak te psute są przez tendencyjny motyw miłości i mroczną scenerię otaczającą sasów która sięga komizmu. podsumowując - polecam film na randkę ale nie dla kogoś kto konfrontuje obraz z historią..

pozdro, Marcin
Po pierwsze Artur nie był w filmie Sarmatą tylko Rzymianinem (ojciec Rzymianin, matka z Brytów),oficerem rzymskim. Nie mieszkał w jurcie tylko w drewnianej chacie. Ojciec zginął w walce, matka w pożarze wywołanym przez napad Piktów. Być może był nawet obywatelem rzymskim (co nie oznacza,że musial mieszkać w Rzymie, obywatelstwo takie przyznawało państwo). Sarmatami byli jego podkomendni i przyjaciele - Rycerze Okrągłego Stołu.

"Sarmaci, plemiona koczowniczo-pasterskie pochodzenia irańskiego, spokrewnione ze Scytami, które emigrując z Centralnej Azji poprzez południowy Ural w VI-IV w. p.n.e., stopniowo zasiedliły tereny między Donem a Morzem Aralskim. W IV w. p.n.e. Sarmaci przekroczyli Don wypierając Scytów i docierając w końcu I w. p.n.e. do Dunaju, gdzie weszli w kontakt z imperium rzymskim.

W II-III w. prowadzili wojny z Rzymem, najeżdżając m.in. na Dację i rejony dolnego Dunaju. Pod naporem Gotów, Słowian i Hunów część Sarmatów przeniosła się na teren prowincji naddunajskich, uznając zwierzchnictwo Rzymu. Część powędrowała wraz z Germanami do Hiszpanii i Afryki Północnej. Pozostali osiedlili się w górach Kaukazu i ulegli asymilacji.

Podstawą gospodarki Sarmatów była hodowla, pasterstwo i wyprawy łupieżcze. Istotne miejsce w społeczności Sarmatów zajmowały kobiety, często noszące broń i posługujące się nią na równi z mężczyznami. Prawdopodobnie wojowniczki sarmackie były dla Greków pierwowzorem Amazonek. W wiekach późniejszych nazwę Sarmaci rozciągnięto także na inne ludy. Mianem Sarmacja określano od I w. n.e. obszary na północ od Dacji, Morza Czarnego i Kaukazu. W okresie późnego renesansu i baroku szlachta polska często wywodziła swoją genealogię od rodów sarmackich"

Jak widać film oparto na prawdziwych założeniach choć bardzo ogólnych - nie wiadomo czy Sarmaci służyli w Brytanii ale służyć mogli. Oddziały posiłkowe kawalerii (np. galijskiej) były normalnym składnikiem armii Rzymu. Byli dobrymi jeźdźcami i wojownikami. W wojskach rzymskich służyli w tym czasie Galowie, Brytowie,Egipcjanie,Germanie,mieszkańcy Italii, Syrii,Grecji i iwielu innych. Co do jurt, to na to pytanie może odpowiedzieć historyk czy jakiś pasjonat historii sarmackiej.

Sasi rzeczywiście napadali Brytanię, zakładali tam królestwa. Stąd pojęcie Anglosasi (byli i Anglowie...). A potem im w d... dali Normanowie. Sasow w filmie pokazano jak Wikingów, po prostu morskich i lądowych zbójów. Przerysowano ich pewnie na potrzeby widowni amerykańskiej. Musimy pamiętać,że twórcy licza przede wszystkim na publikę amerykańską, która ma nikłe pojęcie o historii Europy.

Co do archeologii to pewnie tekst dano tak dla efektu. Raczej scenarzysta rzucił okiem do jakiejś książki historycznej. A tam mógł przeczytac,że po 450 roku n.e kiedy własciwie nie było już władzy rzymskiej w Brytanii, Celtowie wybrali na wodza-króla Aureliusza Ambrozjusza (a więc człowieka pochodzenia rzymskiego), który wiele lat skutecznie walczył z najazdami saskimi. Mógł więc posłużyć jako jeden z protoplastów Artura.

Jabba

SITH LORD
Stary 26.07.2004, 21:20   #10
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

Cytat:
Napisany przez epol
Film zapowiada się nieźle, więc jak będe miał kase to się wybiore, a jak nie to wiadomo pozostaje mi sieć. A widział już ten film w dobrej jakości w sieci?
Nie sądzę aby szybko się pokazał w dobrej wersji. Troja na przykład potrzebowała 2-3 miesięcy na wersję zdatną do ogladania (po włosku czy hiszpańsku).

Jabba

SITH LORD
Stary 26.07.2004, 23:22   #11
smyrko1
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 19.10.2002
smyrko1 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
a czy można gdzieś ściągnąć z sieci lub kupićna dvd robin hooda tego odcinkowego który nas tka zabawiał na TVP, tam gdzie Nasir tak dzielnie wymiatał 2 mieczami i ten duch-jelonek się pojawaił.czy to w ogóle możliwe aby ten serial skompletować?
smyrko1 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.07.2004, 23:49   #12
Pierwszy
Guru

Data rejestracji: 26.09.2002
Pierwszy jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Pierwszy jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez epol
w tej chwili najlepszy jakościowo to chyba
King Arthur (2004) *SVCD* *TS* - CENTROPY
Release date: 15.07
rozmiar: 55/55/54*15MB
Stary 26.07.2004, 23:57   #13
yahol
Głupi Yasio

Data rejestracji: 27.05.2003
yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>yahol po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Echhh...
Poczytajcie troche...chocby Sapkowskiego "Legenda Krola Artura", nie mowie juz o podstawowej, albo pozniejszych germanskich przerobkach.
Film ogladalem, nic specjalnego.
I nie ma on nic wspolnego z klasyczna wersja legendy, nic.
Takie sobie warjacje na temat, ...i tyle.
Ocena: 6/10 nie wiecej.
yahol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.07.2004, 01:02   #14
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

Cytat:
Napisany przez yahol
Echhh...
Poczytajcie troche...chocby Sapkowskiego "Legenda Krola Artura", nie mowie juz o podstawowej, albo pozniejszych germanskich przerobkach.
Film ogladalem, nic specjalnego.
I nie ma on nic wspolnego z klasyczna wersja legendy, nic.
Takie sobie warjacje na temat, ...i tyle.
Ocena: 6/10 nie wiecej.
Nie ma wiele wspólnego z klasyczną wersją legendy. Ponownie powtórzę moją interpertację. Pokazano jak RODZI SIĘ LEGENDA. Jak zwykli ludzie, dzięki pewnym działaniom, sprzyjającym okolicznościom, własnej odwadze i brawurze, podejmowanym decyzjom, mogą po latach jawić się jako herosi i bohaterowie jak z innego świata. Ich działania są wyolbrzymione, dodano im cudownych cech. Mówi się ,że w każdej legendzie jest ziarno prawdy. W filmie pokazano to "ziarno prawdy" (nie mówię o prawdzie historycznej, nie o to tu chodzi), w tamtej filmowej rzeczywistości. Pokazano,że legendarni bohaterowie byli ludźmi z krwi i kości. Nie odarto ich z mitologii, ona po prostu jeszcze nie powstała. Podobnie jak w Troi. Nie było mitu, on powstał wiele lat później. Taką drogą poszli moim zdaniem reżyserzy, rezygnując z greckich bogów, Graala... Legendy rodzą się na naszych oczach. Może za 100, 300 lat nasi potomkowie uznają Gatesa za anioła lub demona ?

Poza tym pamiętajmy,że twórca nie ma obowiązku trzymania się ściśle danej legendy, wersji, może zaprezentować swoją interpretację. To jest film, nie książka historyczna, historii się z niego nie uczymy, choć miło gdy zawiera jej elementy (prawodpodobne). My widzowie, jestesmy przywiązani z reguły do tego, co poznamy w dzieciństwie, młodości, poprzez nasze fascynacje, zainteresowania. To tak jak z Władcą Pierścieni, gdzie za odejścia od orginalnego tekstu ludzie chętnie by usiekli Petera Jacksona (brak Bombadila, powiekszona rola Arweny,brak Glorfindela). Choć pewne zmiany się podobały (wspólna walka elfów i ludzi w Rogatym Grodzie Rohanu).

Interpretacja legendy arturiańskiej jaką jest King Artur może się oczywiscie nie podobać, choć inspiruje się ona małymi elementami prawidziwej historii (Artur - Rzymianin, Sarmaci w służbie Rzymu, walki z Sasami i Piktami). Każdy ma prawo do swoich ocen. Ja daję filmowi 9/10.

Jabba

SITH LORD
Stary 27.07.2004, 01:04   #15
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

Cytat:
Napisany przez smyrko1
a czy można gdzieś ściągnąć z sieci lub kupićna dvd robin hooda tego odcinkowego który nas tka zabawiał na TVP, tam gdzie Nasir tak dzielnie wymiatał 2 mieczami i ten duch-jelonek się pojawaił.czy to w ogóle możliwe aby ten serial skompletować?
Robin Hood w divx wpada na jakąś polską grupę binarną ... coś w stylu alt.binaries.pl.divix czy jakoś podobnie.

Jabba

SITH LORD
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: