![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
formatowanie baterii w laptopie
mam nową baterię do laptopa fujitsu-siemens
3600 mAh Li-ION (chyba tak to się pisze ![]() czy trzeba ją sformatować ? tak jak w tel. kom. ? czyli 3 razy nałądować i rozładować na maksa ? widizałem w biosie komendę do formatowania bateri ale nie wiem jak ona działa... chodzi o to że podczas działania tej opcji nic nie można na nim robić... a w tradycyjny sposób można pracować... czy ta komenda różni się czymś od tradycyjnego formatowania? inf. dla SID-a (nie mam instrukcji od tego laptopa) :chytry: ^_^
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 17.02.2003
![]() ![]() |
Jak jest w laptopach to nie wiem
![]() Ale wracając do tematu. Baterie Li-ION w przeciwieństwie do poprzednich Ni-MH są pozbawione tzw. "efektu pamięci" który właśnie sprawia baterie mniej narażoną są na szybkie zużywanie żywotności co za TYM idzie formatowanie jest tu zbędne!(to obala ten powszechny mit) Nie musimy Li-ION tylko ładować, gdy rozładuje się na maxa-to nie wpływa negatywnie na żywotność. Ni-MH jest wręcz zalecane zawsze wyładowanie baterii do poziomu 0. Li-ION są już tej nowej technologii-lekkie, o dłuższej żywotności. Tak jest w telefonach ![]() Ja bym nie formatował. Jeśli coś pomogłem to się cieszę. Może inni? ![]()
![]() |
#3 |
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
Witam !
Hmm byłem zawsze swiecie przekonany ze baterie sie FORMUJE a nie formatuje / tak jak hdd czy fdd / ale to insza inszość ![]() Piszą zeby nie formowac ale co Ci szkodzi - w koncu tu chodzi o akumulator ktory bedziesz uzywał przez dłuzszy okres czasu i bedziesz czasami potrzebował jego mocy iec JA na TWOIM miejscu jednak bym poswiecił troche czasu i uformował ten akumulator ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Guru
Data rejestracji: 17.04.2002
![]() |
dzięki
ja z kolei słyszałem (mam me45 z 800mAh Li-ion) i na początku formatowałem baterię... czytałem z zkolei że baterie li-ion są prawie pozbawione tego efektu... czytałem też o jakiś nowszych bateriach niż NiCd, Li-ion, które już całkiem nie mają tego efektu... nie pamiętam nazwy ![]() były jakieś ![]() ![]()
![]() |
#5 | |
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
Cytat:
![]() A i formatowanie nie zaszkodzi, bo baterii też nie spalisz czy takie tam bo ma jakiś system zabezpieczający.
![]() |
![]() |
#6 | |
Guru
Zlotowicz
![]() |
Cytat:
Zapewno chodzi o baterie POLYMEROWE ktore maja duza wytrzymałosc - a jesli chodzi o te jeszcze inne to akumulatroki Ni - MH - / niklowo wodorkowe / ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#8 |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Akumulatory (baterie) się formuje. Polega to na 3 krotnym naładowaniu do końca i rozładowaniu (do końca).
Stare akumulatory Ni-Cd miały efekt "pamięci" i można go było usunąć (częściowo) przez gwałtowne rozładowanie i potem pełne ładowanie (do końca) - tak też miały np. pierwsze komórki Hagenuk w opcji. Stosowanie tej opcji w każdych akumulatorach jest szkodliwe (jak każde gwałtowne rozładowanie). w akumulatorach nowej generacji co jakiś czas należy doprowadzić do pełnego rozładowania akumulatorów a następnie naładować (do końca). I to by było na tyle. 8)
![]() |
#9 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 11.11.2002
![]() |
A propos formowania baterii tudziez ratowania "slabej". Jeden z telefonow ktorych uzywam to Motorola 7389i z GPRS'em, bateria Li-Ion. Pisze tak szczegolowo bo moze ktos zna ten model i moze mi powiedziec czy fakt trzymania baterii non-stop przez np. tydzien podlaczonej do ladowarki mogl mi te baterie uszkodzic? Nie mialem wyjscia bo korzystajac z GPRS'u swego czasu wylacznie, calymi dniami trzymalem sesje, bez podlaczonej ladowarki telefon zdychal po 1-2 godzinach. Praktycznie od poczatku uzywalem tej komorki w ten sposob i nawet nie wiem czy obecnie trzymajaca 1 dzien bateria to rzecz normalna w tym modelu czy tez cos sie stalo z bateria. Prosze o podpowiedz co dalej bo telefonik bardzo fajny, bateria byla nowiutka a teraz zachowuje sie jak stara i wysluzona. Co moge zrobic?
![]() |
#10 |
CDRinfo VIP
![]() ![]() |
Salvador!
Też dowiedziałem się i potwierdziło mi to pare osób znająych się w tej dziedzinie, że: przeładowanie baterii jest niemożliwe w Li-Ion. Ładowarka w jakiś tam sposób odłącza dostarczanie prądu do baterii i telefon leży jakby po prostu leżał bez kabelka! Ale to, że ta bateria trzyma 1 dzień to rzeczywiście dziwne. A nie pprzypominasz sobie czy tej wady nie mogło spowodować jakieś inne uszkodzenie. Może powinieneś szukać gdzie indziej odpowiedzi na to pytanie ![]()
![]() |
#11 | |
OldBoy
Data rejestracji: 18.05.2002
![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#12 |
Guru
Zlotowicz
![]() |
Witam !
Pamietam ze musiałem uwazac z akumulatorkami Cadmowymi / Varta 600mAh / które ładowałem w Rosyjskiej ladowarce ![]() Co do przeładowania tej Motoroli - chyba niemozliwe tel po naładowaniu zaprzestaje sie lądowac ![]() PS: Miałem Motorole M3888 - po 2 latach nawet 1 dnia nie trzymała az wreszcie pewnoego dnia nie właczyła sie - cos padło ale nie akku ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Wyjadacz ;)
![]() |
Cytat:
![]() |
![]() |
#14 | |
Wyjadacz ;)
![]() |
Cytat:
Moze to jest przyczyna problemu?
![]() |
![]() |
#15 |
Wyjadacz ;)
![]() |
Laser: to nie jest jedna z tych Motoroli po 5zl w promocji :-) Tego modelu nie bylo nigdy oficjalnie w sprzedazy, ambitnie wykonana, dyktafon, menu obrazkowe, spolaryzowany wyswietlacz, wybieranie glosowe, GPRS i jeszcze pare innych rzeczy. Dlatego troche mi jej szkoda. Tak mysle o tym co napisales o uzywaniu telefonu podlaczonego jednoczesnie do ladowarki. Moze faktycznie jest tak, ze mozna sobie trzymac na ladowaniu bez ograniczen ale nie wolno w tym czasie zbyt intensywnie korzystac z telefonu. A ja korzystalem non-stop w sumie bo taka jest idea GPRS. Sam juz nie wiem, moze napisze ktos kto ma jasnosc o co tu chodzi i co ja moge zrobic z ta bateria.
![]() |
|
|