Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   formatowanie baterii w laptopie (https://forum.cdrinfo.pl/f5/formatowanie-baterii-laptopie-20312/)

esem 25.04.2003 08:21

Błąd też może być w telefonie: nie odłączył ładowania po jego zakończeniu.
Ale co pokazują pomiary baterii? Ja sprawdzam dziecku baterie (do zabawek) za pomocą amperomierza! Wychylenie wskazówki pokazuje mie jej opór wewnętrzny a więc stan naładowania. Pomiar musi być bardzo szybki aby nie rozładować baterii. 8)

Salvad0r 24.04.2003 21:30

Czyli tak czy siak wracam do punktu wyjscia :-)

Nabycie nowej baterii to ani wydatek ani jakis problem. Tak sie tylko zastanawiam, ja z tych co lubia wiedziec "czemu" i o ile taka czy inna awarie moge sobie wytlumaczyc to problemu z bateria - nie. Dociekliwy jestem i gryzie mnie to. Bateria jak najbardziej oryginalna, a w sumie to i gwarancje jeszcze jakas mam ale nie wiem czy na baterie w komorkach udziela sie w ogole gwarancji? Pewnie w najlepszym wypadku dostane wynik "ekspertyzy" z ktorej bedzie jasno wynikac ze nie umiem sie z ladowarka obchodzic lub cokolwiek typu "przebywanie z bateria w zasiegu dzialania promieniowania jadrowego przez okres dluzszy niz 300 sekund co spowodowalo spadek wydajnosci baterii a nie jest objete gwarancja" :-)

esem 24.04.2003 21:16

Cytat:

Salvad0r napisa***322;(a)
Hmm, jest lekka jak piorko i mala czyli prawdopodobnie impulsowa? W tym ukladzie wykluczylbym uszodzenie baterii. A co powiesz na blad tego typu, ze w zasadzie nie uformowalem baterii, po prostu podlaczylem i tak zostalo. Czy teraz da sie jeszcze cos z tym zrobic?
Moze to jest przyczyna problemu?

Czyli była impulsowa.
Baterie uformowałeś - 1 podejście. Obawiam się, że ta bateria była "chora" - zostaje Ci raczej jej wymiana. Profilaktycznie weź ją na miernik: jakie ma napięcie, jak 0 to jej już nic nie pomoże, jak coś jest to spróbuj rozładować np. przez żarówkę (od latarki).
Pewnie czeka Ciebie wymiana baterii - może to być drogie. Jak jest na gwarancji to reklamuj, jak nie to szukaj nowej na giełdzie. 8)

CIAPEK 24.04.2003 21:13

Cytat:

Hmm, jest lekka jak piorko i mala czyli prawdopodobnie impulsowa? W tym ukladzie wykluczylbym uszodzenie baterii. A co powiesz na blad tego typu, ze w zasadzie nie uformowalem baterii, po prostu podlaczylem i tak zostalo. Czy teraz da sie jeszcze cos z tym zrobic?

lekka i taka która nie mogła uszkodzić baterii i od nowego przecież telefonu to będzie impulsowa:)
Formowanie/formatowanie :) baterii Li-ION jak napisałem nic raczej nie daje. Nie może to być raczej przyczyną tej wady. Ile osób nie formowało starszych Ni-MH i wszystko było dobrze. Stanowczo uważam, że to nie jest powodem tej wady!
Cytat:

(...)Tak mysle o tym co napisales o uzywaniu telefonu podlaczonego jednoczesnie do ladowarki. Moze faktycznie jest tak, ze mozna sobie trzymac na ladowaniu bez ograniczen ale nie wolno w tym czasie zbyt intensywnie korzystac z telefonu.(...)
W instrukcjach od moich dwóch Siemensów jest napisane, że jest dozwolone/nie ma zastrzeżeń do wykonywania rozmów w czasie ładowania.

O ile mi wiadomo to bateria też przecież podlega gwarancji-zawsze można spróbować. Jeśli w jakiś sposób okaże się, że bateria jest na śmietnik kupienie nowej nie jest takim horrorem. Firmowe podróbki, że to tak nazwe ;) firm: Top Suxess i Forever często są lepsze od orginalnych i są o ponad połowe tańsze niż orginalne do telefonu. Tak jest z bateria do mojego SL45i.

Naprawde dziwna sprawa, może jakieś zawachanie napięcia w gniazdkach rozwaliło bateryjke?:blee: Używasz ładowarki samochodowej? W samochodzie bateria jest poddawana dużym zawachaniom prądu!
Może po prostu dostałeś wadliwą baterie?!

:3msie:

Salvad0r 24.04.2003 20:40

Laser: to nie jest jedna z tych Motoroli po 5zl w promocji :-) Tego modelu nie bylo nigdy oficjalnie w sprzedazy, ambitnie wykonana, dyktafon, menu obrazkowe, spolaryzowany wyswietlacz, wybieranie glosowe, GPRS i jeszcze pare innych rzeczy. Dlatego troche mi jej szkoda. Tak mysle o tym co napisales o uzywaniu telefonu podlaczonego jednoczesnie do ladowarki. Moze faktycznie jest tak, ze mozna sobie trzymac na ladowaniu bez ograniczen ale nie wolno w tym czasie zbyt intensywnie korzystac z telefonu. A ja korzystalem non-stop w sumie bo taka jest idea GPRS. Sam juz nie wiem, moze napisze ktos kto ma jasnosc o co tu chodzi i co ja moge zrobic z ta bateria.

Salvad0r 24.04.2003 20:37

Cytat:

esem napisa***322;(a)
). Impulsowa nie mogła zaszkodzić, transformatorowa: tak. 8)

Salvad0r 24.04.2003 20:33

Cytat:

CIAPEK napisa***322;(a)
Salvador! Przeładowanie baterii jest niemożliwe w Li-Ion.

Ale to, że ta bateria trzyma 1 dzień to rzeczywiście dziwne. A nie pprzypominasz sobie czy tej wady nie mogło spowodować jakieś inne uszkodzenie.

To cenna dla mnie informacja. Chociaz tyle wiem teraz, ze zniszczyc jej nie moglem trzymajac tygodniami bez przerwy "pod ladowaniem". Tak sie zastanawiam i mam wrazenie, ze baterii nigdy nie formowalem. Po prostu podlaczylem i wlazlem w GPRS. I tak zostalo na dlugo.. Moze to jest przyczyna? A jesli tak to co teraz moge zrobic z ta bateria?

Laser 24.04.2003 18:47

Witam !

Pamietam ze musiałem uwazac z akumulatorkami Cadmowymi / Varta 600mAh / które ładowałem w Rosyjskiej ladowarce;) - bez automatyki - potem lupilem Panasonica który wyłącza sie po 3 H

Co do przeładowania tej Motoroli - chyba niemozliwe tel po naładowaniu zaprzestaje sie lądowac;) - nie wiem tylko jak jest gdy kozystasz z zasilania akumulatorowego przy właczonej ładowarce gdy tel jest pod obciazeniem / tzn gadasz itp /

PS: Miałem Motorole M3888 - po 2 latach nawet 1 dnia nie trzymała az wreszcie pewnoego dnia nie właczyła sie - cos padło ale nie akku;)

esem 24.04.2003 18:21

Cytat:

...
To zależy od ładowarki (jej typu). Impulsowa nie mogła zaszkodzić, transformatorowa: tak. 8)

CIAPEK 24.04.2003 17:56

Salvador!
Też dowiedziałem się i potwierdziło mi to pare osób znająych się w tej dziedzinie, że:
przeładowanie baterii jest niemożliwe w Li-Ion. Ładowarka w jakiś tam sposób odłącza dostarczanie prądu do baterii i telefon leży jakby po prostu leżał bez kabelka!

Ale to, że ta bateria trzyma 1 dzień to rzeczywiście dziwne. A nie pprzypominasz sobie czy tej wady nie mogło spowodować jakieś inne uszkodzenie. Może powinieneś szukać gdzie indziej odpowiedzi na to pytanie???

Salvad0r 24.04.2003 17:47

A propos formowania baterii tudziez ratowania "slabej". Jeden z telefonow ktorych uzywam to Motorola 7389i z GPRS'em, bateria Li-Ion. Pisze tak szczegolowo bo moze ktos zna ten model i moze mi powiedziec czy fakt trzymania baterii non-stop przez np. tydzien podlaczonej do ladowarki mogl mi te baterie uszkodzic? Nie mialem wyjscia bo korzystajac z GPRS'u swego czasu wylacznie, calymi dniami trzymalem sesje, bez podlaczonej ladowarki telefon zdychal po 1-2 godzinach. Praktycznie od poczatku uzywalem tej komorki w ten sposob i nawet nie wiem czy obecnie trzymajaca 1 dzien bateria to rzecz normalna w tym modelu czy tez cos sie stalo z bateria. Prosze o podpowiedz co dalej bo telefonik bardzo fajny, bateria byla nowiutka a teraz zachowuje sie jak stara i wysluzona. Co moge zrobic?

esem 24.04.2003 17:28

Akumulatory (baterie) się formuje. Polega to na 3 krotnym naładowaniu do końca i rozładowaniu (do końca).
Stare akumulatory Ni-Cd miały efekt "pamięci" i można go było usunąć (częściowo) przez gwałtowne rozładowanie i potem pełne ładowanie (do końca) - tak też miały np. pierwsze komórki Hagenuk w opcji. Stosowanie tej opcji w każdych akumulatorach jest szkodliwe (jak każde gwałtowne rozładowanie). w akumulatorach nowej generacji co jakiś czas należy doprowadzić do pełnego rozładowania akumulatorów a następnie naładować (do końca).
I to by było na tyle. 8)

CIAPEK 24.04.2003 14:51

Cytat:

+++LeWaP+++ napisa***322;(a)
(...)
czytałem też o jakiś nowszych bateriach niż NiCd, Li-ion, które już całkiem nie mają tego efektu... nie pamiętam nazwy :(
były jakieś ???-wodorkowe :)

polimerówki też są np. - Nokia 6310i. To już następna liga. I jak zwykle tak jest im wyższa liga tym dłuższe działanie. Taka Nokia to troche trzyma!:spoko:

Laser 24.04.2003 14:49

Cytat:

+++LeWaP+++ napisa***322;(a)
dzięki

ja z kolei słyszałem (mam me45 z 800mAh Li-ion) i na początku formatowałem baterię...

czytałem z zkolei że baterie li-ion są prawie pozbawione tego efektu...

czytałem też o jakiś nowszych bateriach niż NiCd, Li-ion, które już całkiem nie mają tego efektu... nie pamiętam nazwy :(
były jakieś ???-wodorkowe :)

Witam !

Zapewno chodzi o baterie POLYMEROWE ktore maja duza wytrzymałosc - a jesli chodzi o te jeszcze inne to akumulatroki Ni - MH - / niklowo wodorkowe / ;)

CIAPEK 24.04.2003 14:48

Cytat:

Laser napisa***322;(a)
Witam !

Hmm byłem zawsze swiecie przekonany ze baterie sie FORMUJE a nie formatuje / tak jak hdd czy fdd / ale to insza inszość;)

Piszą zeby nie formowac ale co Ci szkodzi - w koncu tu chodzi o akumulator ktory bedziesz uzywał przez dłuzszy okres czasu i bedziesz czasami potrzebował jego mocy iec JA na TWOIM miejscu jednak bym poswiecił troche czasu i uformował ten akumulator;)

heh ;) formatowanie i formowanie - mówią i tak i tak, ja się przyzwyczaiłem do tego pierwszego. Co jak co myśle, że każdy wie o co chodzi!

A i formatowanie nie zaszkodzi, bo baterii też nie spalisz czy takie tam bo ma jakiś system zabezpieczający.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:43.