Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 22.04.2003, 18:59   #1
Kasprzak
...niepoprawny marzyciel.

Data rejestracji: 25.06.2002
Kasprzak zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Bad sectory czy idzie je ominąć.

jak w temacie!
Mam dysk twardy Quantum 6GB i ma on pare walnietych sektorow i mam pytanie czy idzie je tak ominac (progs albo cos) ze dysk "zmaleje" do 4GB ale nie bedzie probowal zapisywac juz na te miejsca danych przez co pojdzie go normalnie sformatowac? Jak to zrobic i czy wogole idzie?Mnie to sie wydaje nie mozliwe!!!

Ostatnio zmieniany przez Kasprzak : 22.04.2003 o godz. 19:07
Kasprzak jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 22.04.2003, 19:10   #2
Torwald
Internet Addict na odwyku

Data rejestracji: 03.10.2002
Torwald niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Z tego co wiem, po kazdym kolejnym formacie dysk trzeba ponownie skanowac w poszukiwaniu bad sectorow bo system ich nie bedzie widzial.
A jesli chodzi o miejsce na dysku, to bedzie go niestety mniej (na bad sectorach nie beda zapisywane dane).
Jesli sie myle niech mnie ktos poprawi.
Radeon 9800 SE@PRO 380/600@450/750 |
Barracuda 160GB 8MB 7.7200 |
LTR-40125S | SOHW-1693S |LCD 15" Sony SDM-X52 |
Chieftec Matrix HiFi + PSU 360W DF
Torwald jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.04.2003, 19:12   #3
Kasprzak

Cytat:
Torwald napisa***322;(a)
Z tego co wiem, po kazdym kolejnym formacie dysk trzeba ponownie skanowac w poszukiwaniu bad sectorow bo system ich nie bedzie widzial.
A jesli chodzi o miejsce na dysku, to bedzie go niestety mniej (na bad sectorach nie beda zapisywane dane).
Jesli sie myle niech mnie ktos poprawi.
ja mam wlasnie taki problem ze formatuje dysk i staje w pewnym momencie ( bad sectory oczywiscie) no i sie pytam czy idzie tak zrobic zeby na zawsze zmienic ten dysk z 6,5 na 4 GB ale pozbawiony bad sectorow i zeby smigalo cos na tym dysku>?<
Stary 22.04.2003, 19:15   #4
Torwald
Internet Addict na odwyku

Data rejestracji: 03.10.2002
Torwald niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Z tego co wiem to nie ma takiej mozliwosci..
format=scandisk potem instalka systemu....
Radeon 9800 SE@PRO 380/600@450/750 |
Barracuda 160GB 8MB 7.7200 |
LTR-40125S | SOHW-1693S |LCD 15" Sony SDM-X52 |
Chieftec Matrix HiFi + PSU 360W DF
Torwald jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.04.2003, 19:19   #5
puch
Forumator

Data rejestracji: 22.03.2003
puch zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dosłownie wczoraj wspominałem o tym w jednym poscie - kiedyś to zrobiłem wg recepty w Enterze, przy użyciu programu Norton DiskEdit - można nim ręcznie zaznaczyć pewne sektory jako złe; jeśli zaznaczy się dostatecznie duże sąsiedztwo uszkodzonych sektorów, to głowice podobno będą te obszary omijać i rozszerzanie się uszkodzenia można spowolnić. Przygotowany w ten sposób dysk Caviar 1,6 GB wrzuciłem do starego, złożonego z różnych resztek, zapasowego kompa - i od biedy jakoś działa. Ale jeśli chodzi Ci o Twój główny dysk, to nie polegałbym już na nim, tylko szybko zaczął się rozglądać za nowym - niestety.

Posługiwanie się DiskEditorem znacznie wykracza poza moją wiedzę komputerową, ale w Enterze był prosty przepis typu "step-by-step" jak go użyć do "reanimacji" twardego dysku z uszkodzonymi sektorami. Jest to w numerze 11/2001, str. 107-109 (zadałem sobie trud poszukania!).

Powinno to być dostępne w archiwum Entera.

Aha, bardzo ważne jest, by nie dopuścić do tego, by Scandisk albo inne takie narzędzie próbowało testować takie bad sectory i je naprawić! Głowice dysku mają ten obszar omijać!

Oczywiście pojemność dysku spadnie.

Ostatnio zmieniany przez puch : 22.04.2003 o godz. 19:21
puch jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.04.2003, 19:23   #6
Y@nkee_PL
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 18.11.2002
Y@nkee_PL zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
moj kuzyn mial HDD 6,4GB
uderzyl nim przez przypadek w porecz co sprawilo uszkodzenie sektorow
bawilem sie FDISKiem i ustawilem mu podstawowa partycje na ok. 4GB i juz, bo w dalszej czesci tego dysku byly te uszkodzenia

The firmware page - stronka z BIOSami do napędów optycznych
Y@nkee_PL jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.04.2003, 21:20   #7
Kasprzak

Cytat:
Y@nkee_PL napisa***322;(a)
moj kuzyn mial HDD 6,4GB
uderzyl nim przez przypadek w porecz co sprawilo uszkodzenie sektorow
bawilem sie FDISKiem i ustawilem mu podstawowa partycje na ok. 4GB i juz, bo w dalszej czesci tego dysku byly te uszkodzenia
tez tak chcialem zrobic ale wiesz na poczatku sa bleduy bo jak wlaczam kompa i go wykrywa chyba z 2 min i na koncu i w srodku co prawda jest ich malo ale uniemozliwiaja prace.

@puch:
To nie jest moj glowny dysk ale jak lezy w domu a dyski mi sa potrzebne do serverka ktory robie wiec szukam wszystkich opcji.
A masz moze linka do tego artykulu i linka do tego nortona. Nie mam czasu szukac a poza tym siedze na modemie ;(
Stary 23.04.2003, 10:27   #8
djc
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 24.08.2002
djc w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jeśli się orientujesz, w jakim miejscu dysku są te bad sektory, to możesz chociażby przy pomocy Partition Magic założyć partycję w miejscu gdzie ich nie ma. Tak zrobiłem już ponad pół roku temu z dyskiem znajomego, na którym były bad sektory na początku dysku i na końcu dysku, nie dało się go sformatować. Z dysku 6,4 zrobiłem 5GB (początek i koniec dysku zostawiłem, jako niealokowany) i z tego co słyszałem, chodzi na razie, chociaż już rzadko używany.
djc jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.04.2003, 10:47   #9
onmagarol
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 15.09.2002
onmagarol w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Jakies 4 lata temu padl mi dysk. WInda po formacie nie chciala sie zainstalowac. Oddalem go do sprawdzenia w firmie komputerowej w moim miescie. Zrobili - podobno jakis programik sie z nim meczyl ok 12 (sprawdzal kazdy cylinder czy klaster juz nie pamietam co mi gosc mowil, a podobno "normalne" programy wywalaly sie juz po 100 bledach na dysku) ale zrobil dysk i do dzis dziala.

Stracilem co prawda jakies 300 MB i mam teraz zamiast 4,3 GB to 4GB. Ale nawet skandisc nortona czy windowsa nie zauwaza nawet tych zlych sektorow. Tak jakby okroili mi twardziela

Pozdrawiam
onmagarol
onmagarol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 23.04.2003, 12:40   #10
puch
Forumator

Kasprzak,

Norton Disk Editor jest częścią komercyjnego (jakieś 300 zł.) pakietu Symantec Norton Utilities; możesz zainstalować sobie wersję trial (chyba są gdzieś dostępne - znajdź u siebie sklep, będący oficjalnym dystrybutorem Symantec'a; powinni mieć płytki demo. Chyba można to też ściągnąć z sieci, ale przez modem nie warto, bo sporo tego).

Artykuł był w Enterze 11/2001, str. 105-109.

Ja mój dysk w ten sposób "naprawiony" przeznaczyłem do zapasowego, nie mającego znaczenia komputera - jak padnie ostatecznie, wyrzucę bez zmrużenia oka. Nie powierzyłbym mu żadnego odpowiedzialnego zadania.

Faktycznie, jeśli uszkodzenia są pod koniec, można chyba f-diskiem założyć mniejszą partycję, nie zakładać dalej drugiej partycji, i tyle. Jeśli są na początku (co objawia się tym, że scandisk czy formatowanie szybko "staje"), to chyba nie ma innej rady jak posłużyć się Disk Editorem.
Stary 23.04.2003, 14:59   #11
Kasprzak

Cytat:
puch napisa***322;(a)
Kasprzak,

Norton Disk Editor jest częścią komercyjnego (jakieś 300 zł.) pakietu Symantec Norton Utilities; możesz zainstalować sobie wersję trial (chyba są gdzieś dostępne - znajdź u siebie sklep, będący oficjalnym dystrybutorem Symantec'a; powinni mieć płytki demo. Chyba można to też ściągnąć z sieci, ale przez modem nie warto, bo sporo tego).

Artykuł był w Enterze 11/2001, str. 105-109.

Ja mój dysk w ten sposób "naprawiony" przeznaczyłem do zapasowego, nie mającego znaczenia komputera - jak padnie ostatecznie, wyrzucę bez zmrużenia oka. Nie powierzyłbym mu żadnego odpowiedzialnego zadania.

Faktycznie, jeśli uszkodzenia są pod koniec, można chyba f-diskiem założyć mniejszą partycję, nie zakładać dalej drugiej partycji, i tyle. Jeśli są na początku (co objawia się tym, że scandisk czy formatowanie szybko "staje"), to chyba nie ma innej rady jak posłużyć się Disk Editorem.
no ten dysk sluzyl by do przenoszenia danych ale takich mniej waznych
A bad sectory sa na poczatku w srodku i na koncu i wiesz zeby je omijal za kazdym razem i zeby nie bral ich pod uwage. Oto mi chodzilo. A masz moze skany tego artykulu?
Stary 23.04.2003, 15:30   #12
puch
Forumator

Przypuszczam, że artykuł jest dostępny w archiwum Entera - poszukaj wg rocznika i numeru. Zdaje się, że od jakiegoś czasu Enter na swoich płytkach publikował archiwalne teksty - może tam znajdziesz.
Ew. mogę Ci to zeskanować, ale nie w tej chwili.

Podejrzewam, że mój Caviar 1,6 padł stosunkowo szybko właśnie dlatego, że pracował w kieszeni (słaba wentylacja!) i był - może niezbyt często, ale jednak - przenoszony.
Po tym doświadczeniu założyłem, że dyski twarde są jednak konstrukcyjnie przeznaczone do pracy stacjonarnej, a do przenoszenia danych używam CD, jeśli się da to RW.

Jeśli złe sektory są rozrzucone po całym dysku, to będziesz miał z tym sporo dłubaniny. Może spróbuj uruchomić scandiska, ale bez opcji naprawy, i zanotuj sektory, w których są błędy. Następnie DiskEditorem oznacz te sektory oraz bardzo szczodrze sąsiednie jako złe. Może się uda.

Ja robiłem to inaczej: uruchamialem formatowanie. Jak dochodziło do jakiegoś punktu, w którym się zacinało, uruchamiałem Disk Editora, i oznaczałem sektory jako złe w otoczeniu tego, co już zostało oznaczone jako złe. Potem znów uruchamiałem formatowanie, posuwało się troszkę dalej, i znów powtarzałem całą procedurę. Ale u mnie sektory uszkodzone są bez wyjątku pod koniec dysku - w końcu, znudzony, zaznaczyłem jako złe wszystkie do końca, bo stwierdziłem, że 10 czy nawet 100 MB w tą czy w tamtą nie robi mi żadnej różnicy.

Ostatnio zmieniany przez puch : 23.04.2003 o godz. 15:39
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: