Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 30.12.2005, 18:27   #1
czechoj
Dziadek
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.06.2002
czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Funkcjonalna i ładna obudowa do kompa

W najblizszym czasie zamierzam sprawić sobie nową obudowę do kompa. Zależy mi by była dobrze wentylowana, ładna (element ważny ze względu na moją kobietę), ergonomiczna i nie może być wyższa niz 510mm.
Znalazłem cos takiego: SilverStone Temjin Serie TJ-05-X Window Silver

Czy może ktoś z Was ma, bądź widział to podełko, jak się sprawuje?
PS Proszę o ewentualne inne propozycje.

Ostatnio zmieniany przez czechoj : 30.12.2005 o godz. 20:03
czechoj jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 30.12.2005, 19:55   #2
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.06.2000
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja mam ta: http://www.thermaltake.com/xaserCase.../va8000swa.htm

Rewelacja!

Aluminiowa obudowa duzo lepiej oddaje cieplo.
Stary 30.12.2005, 20:31   #3
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.10.2002
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
nie ma to jak thermaltake..
ja mam modowana tracera - i jestem niezadowolony, bo blacha strasznie gietka i nierowna na gorze obudowy..

wkurzaja mnie tez obudowy z przednia "klapa" na napedach..
trudno teraz znalezc dobra, ladna i aluminiowa bude (do tego nie za wysoka)
pozdro
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.12.2005, 21:28   #4
REi
ClassicGOD

Data rejestracji: 24.02.2004
REi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
http://www.driverheaven.net/reviews/tsunami/index.htm ? ^^

PS. i od kiedy obudowa moze byc ergonomiczna? xD

God's Final Message to His Creation: "We apologise for the inconvenience"
REi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.12.2005, 21:52   #5
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
REi, ale przeciez ta klapa jest uciazliwa..
za kazdym razem jak do napedu cdka wkladasz ta ja trza otwierac..
no, ale buda ladna..
Stary 30.12.2005, 22:50   #6
REi
ClassicGOD

Popatrz na to z drugiej strony - napedy zazwyczaj nie zbyt ladnie wygladaja a takka klapa ma byc otwarta przez caly czas uzywania kompa.

2 inne estetyczne (nie jakies super wybajerowane z setka lampek)
http://www.driverheaven.net/reviews/xgquantum/index.htm (to jedna z najbardziej przypadajacych mi do gustu obudow... niestety kasy brak)
http://www.driverheaven.net/reviews/...view/index.htm

Stary 30.12.2005, 23:03   #7
mensir67pl
***3665;***1769;***1758;

Data rejestracji: 21.04.2004
mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Moze cos z EnLighit-a

http://us.enlightcorp.com/

mensir67pl jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.12.2005, 23:50   #8
demek
ZnakJaworznickiegoBikera

Data rejestracji: 22.03.2005
demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>demek jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
moze nie za ladna ale funkcjonalna
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=76253804
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=76700204

http://www.cooling.pl/product_info.p...roducts_id=833

http://www.cooling.pl/product_info.p...oducts_id=1058
Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz
PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK
MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM
demek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.12.2005, 00:16   #9
Calme
West Coast Player
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 07.01.2005
Calme zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Lian Li ma piekne obudowy - od niedawna choruje na cos z ich stajni
Stary 31.12.2005, 01:46   #10
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.06.2000
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez REi
Popatrz na to z drugiej strony - napedy zazwyczaj nie zbyt ladnie wygladaja a takka klapa ma byc otwarta przez caly czas uzywania kompa.

2 inne estetyczne (nie jakies super wybajerowane z setka lampek)
http://www.driverheaven.net/reviews/xgquantum/index.htm (to jedna z najbardziej przypadajacych mi do gustu obudow... niestety kasy brak)
Toz to jest prawie dokladnie to co ja mam: http://www.thermaltake.com/xaserCase.../va8000swa.htm

Przyjrzyj sie gornym zlaczom (Detailed Features obrazek 3 na stronie Thermaltake, + skladane stopki obrazek 7). Moze obrazki male, ale zareczam, ze to 100% to samo, z "na oko" identycznymi odleglosciami kazde zlacze od sasiedniego i identycznym ich ulozeniem.

Obudowa nie ma byc poreczna, ma byc skuteczna.

Na poczatku myslalem, ze aluminiowe "drzwiczki" z przodu Armora beda mi przeszkadzaly - ciagle otwieranie i zamykanie ich aby dostac sie do napedow, nawet pomimo wielkiego przeswitu pomiedzy nimi. I pewnie myslalbym tak dalej, gdyby nie to, iz empirycznie poznalem cel ich istnienia. "Drzwiczki" te wykonane sa z grubego aluminium, pomiedzy nimi jest duzy przeswit, za ktorym znajduje sie wentylator 120mm wciagajacy powietrze do wewnatrz obudowy. Calosc zostala tak skonstruowana, ze powietrze zasysane przez wentylator musi przeleciec pomiedzy drzwiczkami, co powoduje silny efekt chlodzacy dla tych drzwi. Sa one wyraznie zimne, przy dotknieciu sa nie mniej zimne niz napoj prosto z domowej lodowki. Dodatkowo, powietrze przelatujace do wentylatora jest schladzane przez te - chlodne juz - drzwiczki. Efekt tego jest taki, ze dzieki jednemu tylko wentylatorowi i znakomicie przemyslanej konstrukcji powietrze schladza drzwiczki (na poczatku pracy komputera), nastepnie samo jest schladzane przez zimne drzwiczki (przy czym odpowiednie zawirowania powietrza wciaz schladzaja te drzwiczki), oraz zimne powietrze wlatuje prosto do obudowy.

Efekt:

Temperatura CPU: 44 st.C (zwykly, w normalnych warunkach "za slaby" radiatorek, a na nim wiatrak 80mm z autom. reg. obr.)
Temperatura plyty glownej: 22 st.C (na chipsecie radiator Zalman bez wiatrakow)

Obroty CPU fan (80mm): 1776
Obroty Power fan (pod zasilaczem, 120mm): 1390
Obroty Chassis fan (z przodu obudowy, 120mm): 1422

To w trybie idle, temperatura w pokoju to ok 22-23 st.C. W full stresie temperatura procesora wzrasta o 2-3 st.C, obroty CPU fan do ok 2100, a obroty pozostalych fanow wzrastaja o ok 100.
Stary 31.12.2005, 11:02   #11
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

@Maciej moze i dobre.., ale co z tym ciaglym otwieraniem i zamykaniem drzwiczek? nie przeszkadza? a moze masz ciagle otwarte?
pytam, poniewaz prawdopodobnie w maju zmieniam praktycznie calego kompa - mobo, proc, ram, grafa i buda .., wiec tez cos dobrego i fajnego trza bedzie wybrac.., ale wtedy poradze sie was. Teraz chcialbym wiedziec jak wyglada sprawa z tymi klapami - u mnie obudowa stoi po lewej stronie tuz obok krzesla i zeby wysunac tacke musze lekko krzeslem odjezdzac..
pozdro
Stary 31.12.2005, 11:29   #12
czechoj
Dziadek
Zlotowicz

czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez REi
http://www.driverheaven.net/reviews/tsunami/index.htm ? ^^

PS. i od kiedy obudowa moze byc ergonomiczna? xD
Tsunami bardzo mi się podoba i na pewno bedzie brana pod uwagę. Zapraszam do słownika i zapoznania sie z pojęciem ergonomia.

Cytat:
Napisany przez MaciejT
Ja mam ta: http://www.thermaltake.com/xaserCase.../va8000swa.htm

Rewelacja!

Aluminiowa obudowa duzo lepiej oddaje cieplo.
Obudowa piękna, ale za wysoka poza tym moja żona woli "klasykę" - rodzaj dostojeństwa
PS MaciejT ten thermaltake zaczyna mi się coraz bardziej podobać, kurde szkoda że 2 cm za wysoki, nie wejdzie mi w biurko, ale przecież biurko można "zmodować". Najbardziej podoba mi się ilość zatok 5,25"

Ostatnio zmieniany przez czechoj : 31.12.2005 o godz. 12:10
czechoj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.12.2005, 12:06   #13
REi
ClassicGOD

Cytat:
Napisany przez czechoj
Zapraszam do słownika i zapoznania sie z pojęciem ergonomia.
xD ja wiem co to jest ergonomia... ale po prostu dla mnie obudowa stoi i czesto sie jej nie uzywa wiec o ergonomi nie ma co tu duzo gadac, no moze jak jej klapka bedzie ciezko chodzic to bedzie nieergonomiczna. Dla mnie ergonomiczna moze byc myszka, klawiatura czy ulozenie sprzetow na biurku.

Stary 31.12.2005, 12:17   #14
czechoj
Dziadek
Zlotowicz

Cytat:
Napisany przez REi
xD ja wiem co to jest ergonomia... ale po prostu dla mnie obudowa stoi i czesto sie jej nie uzywa wiec o ergonomi nie ma co tu duzo gadac, no moze jak jej klapka bedzie ciezko chodzic to bedzie nieergonomiczna. Dla mnie ergonomiczna moze byc myszka, klawiatura czy ulozenie sprzetow na biurku.
a np. montaż podzespołów, możliwość szybkiej wymiany, dostęp do wszystkich elementów... można tak wymieniać. Nic, że "używamy" obudowy z rzadka w chwili gdy chcesz coś zrobić jesteś zły bo musisz rozebrać pół kompa. Moja obecna "skrzyneczka" do ergonomicznych nie należy.
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-moje-021.jpg  
Stary 31.12.2005, 13:19   #15
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

czechoj - co to za tagan?
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: