Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   GG - niedostepny a jednak dostepny (https://forum.cdrinfo.pl/f5/gg-niedostepny-jednak-dostepny-20363/)

pepperman 26.04.2003 12:05

Cytat:

-Sid-The-Rat=> napisal(a)
...nie prowadze konwersacji ktore ktos chcialby podsluchac i nie mam LANa wiec brak szyfrowania mi troche nie przeszkadza :)
a co ze sniffingiem Sid? wlasciciel serwera tez moze Cie podsluchac. ja tam nie czuje sie w jakis sposob inwigilowany, ale nie widzi mi sie perspektywa, aby ktos czytal co ja napisze. do jakiegos czasu tez mnie to nie obchodzilo, ale ostatnio cos mnie tknelo.

-Sid-The-Rat=> 26.04.2003 12:12

wlasciciel serwera? ilu jest userow? 4 miliony? wiesz jaka to jest ilosc informacji do przetworzenia? jesli ktos to gdzies zapisuje to jest chory na umysle i przed nim i tak sie nie uchronisz, poza tym - chyba opcja p2p uwalnia cie od przechodzenia przez serwer gg :) [bo nawet jesli na raz jedzie 10% - to 300000 userow ciezko na jednym serwerze uciagnac...

mam lacze z tepsy - jesli mnie tam podsluchuja to przed tym sie nie obronie - choc staram sie dorwac szyfrator do maila :)

a gg niech sobie czyta jesli chce - dowie sie o moich problemach i radosciach - co mu po tym?

pepperman 26.04.2003 12:38

Cytat:

...jesli ktos to gdzies zapisuje to jest chory na umysle i przed nim i tak sie nie uchronisz...
przy sniffingu nie musi zapisywac. szyfrujac przekaz moze sobie podsluchiwac. zeby sobie polamie.

Cytat:

a gg niech sobie czyta jesli chce - dowie sie o moich problemach i radosciach - co mu po tym?
w sumie tak, ale gorzej jesli przesylasz bardziej poufne informacje. paranoikiem nie jestem, ale skoro mozna zaszyfrowac to czemu tego nie zrobic.

-Sid-The-Rat=> 26.04.2003 13:43

nie wiem czy nie demonizujesz sniffingu - naturalnie ze majac zalozone 'uszy' na routerku w LANie podsluchasz co ci sie zywnie podoba, tak samo na wezle na sieci szkieletowej, tak samo na serwerze gg - pytania:
a) komu sie chce wylawiac z MORZA informacji te jedna jednyna?
b) czy jest to wogole praktycznie wykonalne? (przy sieciach szkieletowych o obciazeniu ~300Mbits praktycznie nie ma mozliwosci kontroli tych informacji)

nie neguje mozliwosci podsluchu sesji gg (mam gdzies nawet zapisana specyfikacje naglowkow pakietow gg - tak zeby wiedziec cczego szukac) - i faktycznie szyfrowanie mila rzecz - ale czy FAKTYCZNIE potrzebna? [moze ci od pgg dodadza wtyczke z pgp?]

rowniez nie jestem paranoikiem - staram sie oceniac programy wg potrzeb i tego do czego ich uzywam - u mnie gg sprawdza sie swietnie i narazie nie szukam alternatywy (choc sprawdzam proponowane przez innych programiki)

Tomek777 27.04.2003 00:57

Re: Do Tomka777

Cytat:

JacoM napisa***322;(a)
Niewiem czy dobrze trafiłem ale chcę podziekowac za pokazanie mi tak fajnej sprawy jaka jest Forum CDRinfo
Jaco z "Gigabitu"

Chyba dobrze trafiles :). Spox Jaco, zawsze do uslug. Powiem Ci, ze zam jeszcze wieeeele "fajnych spraw", ale te juz moge pokazac tylko na privie :D:D:D:D:D.
Pozdrawiam

Tomek777 27.04.2003 01:11

Cytat:

Adik napisa***322;(a)
chodzi o to, ze jak laczysz sie z serwerem gg ze statusu niedostepny, to ci ludzie, ktorzy maja zainstalowane pgg widza, ze ci sie zmienia status z niedostepny/niewidoczny na niedostepny/niewidoczny i wiadomo, ze jestes na gg, ale siedzisz na niewidocznym, a jak uzywasz ukrywacza, to on blokuje wysylanie informacji o zmianie statusu, przez co dla ludzi przed ktorymi sie ukrywasz masz caly czas status niedostepny, i nic im nie sygnalizuje, ze wszedles- kumasz ??????
Prosze jeszcze o wyjasnienie jednego szczegolu. Otoz kiedy odpalam sobie Ukrywacza i zaznacze jakis kontakt, to pozniej kiedy w oknie kontaktow klikam prawym przycisiem myszy na ow kontakt i zaznaczam "Ukryj status przed" w Ukrywaczu zostaje on odznaczony. Co wiec trzeba zrobic, aby uzyskac wspomniany przez Adika efekt? Zdaje sobie, ze jest to w pewnym sensie lamerskie pytanie, ale naprawde dosc pilnie szukalem jakiegos opisu tych wtyczek i nigdzie tego nie ma.
Pozdrawiam

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:45.