Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 31.03.2005, 23:52   #1
Piterniel
Cichy mod

Data rejestracji: 16.03.2003
Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Zużycie baterii - Telefon komórkowy, a zasięg

Obiło mi się o uszy kiedyś, że jak jest lepszy sygnał w telefonie [tzn. bliżej nadajnika] bateria mniej się zużywa. Nie wiem na jakiej zasadzie to działa. Mi się wydaje, że niezaleznie od odległości od nadajnika wysyłane zapytania są o jednakowej mocy. Zauważyłem, że jak jest już słaba bateryjka taka na wyczerpaniu jest problem ze złapaniem połączenia nawet jak jes t full pole.
Może wiecie czy to prawda czy może mit ?
Piterniel jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 01.04.2005, 00:12   #2
if22
:}

Data rejestracji: 18.04.2003
if22 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
To chyba mit, ale moze lepiej dziala komórka jak jest blisko nadajnika.
Stary 01.04.2005, 00:13   #3
REi
ClassicGOD

Data rejestracji: 24.02.2004
REi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
to raczej prawda bo po co telefon mial by uzywac maksymalnej mocy blisko nadajnika jak moze troche oszczedzic baterie?

God's Final Message to His Creation: "We apologise for the inconvenience"
REi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.04.2005, 00:19   #4
if22
:}

Data rejestracji: 18.04.2003
if22 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez REi
to raczej prawda bo po co telefon mial by uzywac maksymalnej mocy blisko nadajnika jak moze troche oszczedzic baterie?
Jeżeli jest to naprawdę nie za wiele to daje, bo jak wracam do domu to mam bardzo słaby zasięg, ale nie widzę różnicy w długości działania baterii.
Stary 01.04.2005, 00:27   #5
joujoujou
( o )( o )
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
W momencie nawiązania połączenia (rozmowa, sms, logowanie, aktualizacja położenia) przez ułamek sekundy telefon nadaje z pełną mocą, potem moc spada do minimalnego poziomu zapewniającego utrzymanie połączenia (im dalej od BTSa, tym moc większa). W stanie czuwania moc zużywana przez aparat jest w przybliżeniu stała i niezależna od odległości do BTSa.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.04.2005, 00:28   #6
CIAPEK
mów mi więcej :P
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 17.02.2003
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
uważam podobnie
a na chłopski: telefon nie "walczy" tak o lepszy zasięg kiedy jest on silny. Najgorsze zużywanie występuje wtedy właśnie podczas np. jazdy samochodem kiedy zasięgo zanika albo jest bardzo słaby.

P.S.
Właśnie wróciłem z Wawy - telefon prawie padł może niekoniecznie od "walki" ale...

nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.04.2005, 00:33   #7
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
prawda to
z tym ze zalezy od fona jak bardzo jest to widoczne
w kazdym kolejnym telefonie efekt ten mam coraz slabszy, w obecnej chwili wogule go nie widze - czy podrozuje czy siedze w centrum poznania przez tydzien to moje mitsubishi i tak dziala przez tydzien
ale pierwsze motki jakie uzywalem dzialay od 2 do 5 dni zaleznie od ilosci podrozy w tym czasie
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.04.2005, 00:40   #8
joujoujou
( o )( o )
Zlotowicz

joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez nimal
prawda to
z tym ze zalezy od fona jak bardzo jest to widoczne
w kazdym kolejnym telefonie efekt ten mam coraz slabszy, w obecnej chwili wogule go nie widze - czy podrozuje czy siedze w centrum poznania przez tydzien to moje mitsubishi i tak dziala przez tydzien
ale pierwsze motki jakie uzywalem dzialay od 2 do 5 dni zaleznie od ilosci podrozy w tym czasie
To chyba bardziej zależało od tego, że dawniej mniejsze było pokrycie kraju BTSami i częściej twój telefon pracował przy słabym sygnale z sieci, a teraz wszędzie pelno stacji bazowych
Inna sprawa, że baterie coraz lepsze
Stary 01.04.2005, 01:52   #9
mr_spock
Merry F****** Christmas

Data rejestracji: 22.10.2002
mr_spock zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Chyba w kazdej instrukcji od fona jest napisane - glugosc czuwana od xx do xx, w zaleznosci od sieci.

wiec jakis wplyt to raczej ma
Stary 01.04.2005, 03:11   #10
Morris
Coauctor delicti

Data rejestracji: 23.12.2002
Morris zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez joujoujou
W momencie nawiązania połączenia (rozmowa, sms, logowanie, aktualizacja położenia) przez ułamek sekundy telefon nadaje z pełną mocą, potem moc spada do minimalnego poziomu zapewniającego utrzymanie połączenia
Najlepiej jest to widoczne, czy raczej słyszalne w głośnikach, które są zakłócane przy inicjowaniu połączenia lub przychodzącym albo wychodzącym SMSie.
Gdy rozmawiasz i tracisz pole również można usłyszeć w niektórych odbiornikach jak telefon zwiększa moc nadawania.
Stary 01.04.2005, 08:10   #11
joujoujou
( o )( o )
Zlotowicz

Red face

Cytat:
Napisany przez mr_spock
Chyba w kazdej instrukcji od fona jest napisane - glugosc czuwana od xx do xx, w zaleznosci od sieci.

wiec jakis wplyt to raczej ma
Znaczy to ni mniej ni więcej tylko, że sieć na telefonie wymusza częstotliwość PLU (periodic location update), w trakcie którego pracuje nadajnik telefonu (idea co 2 godz, reszta co 3 godz.), to sieć wymusza na telefonie jak często włącza on odbiornik żeby sprawdzić czy ktoś nie dzwoni do ciebie (więcej-tutaj -parametr DRX).
Stary 01.04.2005, 09:14   #12
Piterniel
Cichy mod

Data rejestracji: 16.03.2003
Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Piterniel jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Ja zauważyłem takie zachowanie, że jak ktoś ma wyłączony telefon i nieraz trzeba długo czekać na tekst "Przpraszamy abonent czasowo niedostępny" pierdzenie w głośnikach maleje. To znaczy, że sygnał się zmieniesza ? Czy przechodzi na jakieś inne częstotliwości

Pozdro
Piterniel jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.04.2005, 11:50   #13
Morris
Coauctor delicti

Cytat:
Napisany przez Piterniel
Ja zauważyłem takie zachowanie, że jak ktoś ma wyłączony telefon i nieraz trzeba długo czekać na tekst "Przpraszamy abonent czasowo niedostępny" pierdzenie w głośnikach maleje. To znaczy, że sygnał się zmieniesza ? Czy przechodzi na jakieś inne częstotliwości
A jesteś pewien, że to pierdzenie dochodzi z głośników?
A tak poważnie, to wszystko wskazuje na to, że wtedy zostało zakończone wybieranie, a i nie bez znaczenia jest fakt, że tel. przełącza się tylko na odbiór. Ale to tylko moje
Stary 01.04.2005, 12:06   #14
mr_spock
Merry F****** Christmas

Data rejestracji: 22.10.2002
mr_spock zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
aha.
No i chyba pobor pradu zalezy od tego, na jakiej czestotliwosci pracuje telefon.
czy sie myle?
Stary 01.04.2005, 16:32   #15
Morris
Coauctor delicti

Na pewno różnica jest, bo zmiana częstotliwości, z tego co jeszcze pamiętam ze szkoły, uzależniona jest m.in. od zmiany modulacji prądu.

Twoje uprawnienia: