Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 06.11.2009, 01:44   #1
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Wzbudziłbyś większe zaufanie, gdybyś nie brał przykładu z Gosiewskiego...

/Dyskusja wydzielona z http://forum.cdrinfo.pl/f4/jesli-mas...8/#post1057292. Warto na ten temat porozmawiać. Nie rozumiem tłumaczeń typu "pisałem na szybko", czy "nieważna forma, ważny sens". Piszemy na komputerze, komputer dość dobrze sobie radzi z sprawdzaniem i korygowaniem ortografii, więc wszelkie tłumaczenia i machanie papierkami dys- mnie nie przekonają... Czy ja piszę poprawnie? Na pewno nie, pewnie zdarza mi się popełnić błąd składniowy, interpunkcyjny, czy ortograficzny. Dawniej nie miałem takich problemów, ale jestem wzrokowcem i czytując wypociny różnych dys- piszących na szybko, zdarza mi się to coraz częściej...

Ostatnio zmieniany przez Reetou : 08.11.2009 o godz. 01:00
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 06.11.2009, 07:22   #2
romanesco
Guru

Data rejestracji: 01.08.2007
romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>romanesco jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Przecież to dyslektyk jest...
romanesco jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.11.2009, 09:58   #3
GameShopPL
Nowy na forum

Data rejestracji: 05.11.2009
GameShopPL w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
ehm...

Nie czepiajcie sie panowie ta informacja byla pisana na szybko, pozatym nie liczy sie sposob pisania tylko to co zawiera tresc, ale dziekuje za zwrocenie uwagi, poprawie bledy mimo to skoro odwiedziliscie tego posta to chyba jestescie zainteresowani tak??
GameShopPL jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.11.2009, 13:35   #4
joujoujou
( o )( o )
Zlotowicz

Data rejestracji: 15.05.2004
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
U nas się liczy i treść, i forma - niechlujne pisanie najczęściej świadczy o ogólnej niechlujności piszącego.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.11.2009, 15:16   #5
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.10.2002
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Poza tym, jesteś Polakiem, piszesz na polskim forum i tutaj też obowiązują pewne zasady. W tym także zasady pisowni.
Nie mogę się powstrzymać, żeby nie wypisać błędów:
"zakurzone" (w temacie),
"nie mam" - nie z czasowniki osobno,
"póki co", "sprzedaż", "Koszalina", "poza tym" - osobno,
Poza tym mnóstwo błędów interpunkcyjnych, najczęściej brak przecinków.

Jak Ty chcesz, żeby "klienci" traktowali Cię poważnie, kiedy sadzisz takie orty?
"Sprzedaż" w twoim ortograficznym wykonaniu woła o pomstę do nieba...
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.11.2009, 15:45   #6
czero
-=| GodFather |=-

Data rejestracji: 30.04.2003
czero niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>czero niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Smartek Podgląd Wiadomości
Nie mogę się powstrzymac, żeby nie wypisać błędu.
Jak już wytykasz czyjeś błędy (a robisz to dość często), to dbaj także o formę swoich wypowiedzi.
W przeciwnym wypadku podważasz swój autorytet.
czero jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.11.2009, 19:26   #7
Sunna
lołn łulf

Data rejestracji: 15.07.2005
Sunna jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Sunna jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Sunna jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Interpunkcja i pisownia wyrazow z nie to jest ostro po bandzie. Jezeli nie jestes geniuszem polonistyki to sie od takich rzeczy odtenteguj delikatnie mowiac.
Co do reszty to ff ma mozliwosc sprawdzania pisowni.

'Staram się pisać poprawnie po polsku' - zdaje mnie sie ze ci brakuje kropki na koncu. Nie moglem sie powstrzymac bo to wola o pomste do nieba
Sunna jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.11.2009, 22:08   #8
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.10.2002
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
Napisany przez czero Podgląd Wiadomości
Nie mogę się powstrzymac, żeby nie wypisać błędu.
Jak już wytykasz czyjeś błędy (a robisz to dość często), to dbaj także o formę swoich wypowiedzi.
W przeciwnym wypadku podważasz swój autorytet.
Masz rację, przyznaję się do błędu, dałem plamę.

Swoją drogą, to jest dziwna sprawa u mnie z tymi końcówkami momentami.
Często mylę osoby, albo piszę nieświadomie tak jak wyżej.
Zdarza mi się też pisać tak jak słyszę, czyli np. "p" zamiast "b", "k" zamiast "g", ktoś wie o co chodzi?
Głównie jak nie przywiązuję większej uwagi do tego, co aktualnie staram się przekazać.

Moim zdaniem, w moim przypadku bardziej pasuje: "Nie czepiajcie sie panowie ta informacja byla pisana na szybko" ;-).

@Sunna - nad kropką w tym zdaniu w podpisie zastanawiałem się dwa razy.
Pierwszy raz, gdy była tam wersja: "Piszę poprawnie po polsku" i drugi, gdy przerobiłem ją na: "Staram się (...)" (bo mimo wszystko, jak wyżej mi udowodniono, też popełniam błędy) i za każdym ostatecznie decydowałem, że mi tam nie pasuje. Po prostu. Nie wiem dlaczego, ale niech tak zostanie :-).
Poza tym nie zgodzę się z Tobą w sprawie interpunkcji, ponieważ sądzę, że jest podstawą, jeśli chodzi o prawidłowe budowanie zdań i chęć przekazywania dokładnie tego, co masz na myśli - często ich brak w znacznym stopniu utrudnia odczytywanie postów, a jak widzę post bez ani jednego przecinka, to nawet nie zaczynam go czytać, bo jest to dla mnie straszne męka...

Ostatnio zmieniany przez Smartek : 06.11.2009 o godz. 22:16
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.11.2009, 22:35   #9
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

Avatar użytkownika Jabba the Hutt

Data rejestracji: 06.04.2002
Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Nie wiedziałem,że na takim poważnym forum egzystuję.... No tak, ale gdzie mógł trafić Lord . Miodek będzie dumny jak mu opowiem. Princess też

SITH LORD
Jabba the Hutt jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.11.2009, 02:54   #10
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
(...)
Swoją drogą, to jest dziwna sprawa u mnie z tymi końcówkami momentami.
(...)
Zdarza mi się też pisać tak jak słyszę, czyli np. "p" zamiast "b", "k" zamiast "g", ktoś wie o co chodzi? (...)
Myślę, że wiem. Powodem są Pabianice, czyli rejon gdzie przez ostatnie dwieście lat przyjechało pół świata. To zostawiło ślady w języku, zarówno w leksyce jak i wymowie. Wiem to też z autopsji, kilka lat temu spędziłem dzień w Pabianicach i słuchałem
Ty jesteś młody i uczysz się dopiero, tak jak niemowlak, który próbuje różnych wersji. Słyszysz "obcych" w radio i TV, a na dodatek język bazowy - pabianicki, masz skomplikowany i niejednorodny. Nie wiem co u Ciebie dominuje, musiałbym Ciebie posłuchać, wynotować leksykę i poszukać wpływów, ale na pewno miałbyś "łatwiej" gdybyś np. wychował się na podlaskiej wsi.

A co do końcówek: posłuchaj starszych miejscowych i zobaczysz, że główną cechą wymowy łódzkiej jest zniekształcanie, unikanie zmiękczeń w końcówkach, szczególnie czasowników w I os. l. poj.

Cytat:
(...) Głównie jak nie przywiązuję większej uwagi do tego, co aktualnie staram się przekazać. (...)
Jak każdy młody, nie przejmuj się - przejdzie Przeczytaj dokładnie jakich bzdur naopowiadałeś mi w temacie Liceum s. Technikum (nic nie szkodzi, domyśliłem się w czym rzecz).

Cytat:
"zakurzone" (w temacie),
Mamy tu kilka poważnych błędów
Nie mogę się powstrzymać Nie mogę powstrzymać się

RJP nie uznała przestawienia zaimka zwrotnego się za błąd, głównie z tego powodu że w bardzo wielu konstrukcjach takie przestawienie ma różne funkcje, choćby ekspresywne; szczególnie w zdaniach pytających. Jednak w zdaniach oznajmujących, w szczególności w tekstach urzędowych, oficjalnych, naukowych, prasowych takie przestawienie uważane jest za poważny błąd, przez niektórych nazywany infantylizmem językowym. Tutaj mamy swobodną wypowiedź na forum, jednak treść tej wypowiedzi powinna skłaniać do niepopełniania tego błędu

"zakurzone" (w temacie),

Nie mogę powstrzymać się, żeby nie wypisać błędów:
- "zakurzone" (w temacie),
- "nie mam" - nie z czasownikami osobno,
- "póki co", "sprzedaż", "Koszalina", "poza tym" - osobno.

LUB

Nie mogę powstrzymać się, żeby nie wypisać błędów:
- "zakurzone" (w temacie)
- "nie mam" - nie z czasownikami osobno
- "póki co", "sprzedaż", "Koszalina", "poza tym" - osobno.

Niestosowanie myślnika lub dowolnego innego punktora jest błędem edytorskim, gdyż taka forma przysługuje tylko tekstom składanym w ciągu (wersja z przecinkiem ) lub poezji.

No i kropką kończymy zdanie, a nie przecinkiem

Jest jeszcze kilka innych blędów, ale dam spokój językowemu ORMO.

Wypowiedziało się w temacie dwóch moderatorów, którzy subtelnie i dowcipnie zwrócili uwagę autorowi wątku i nie powinieneś Smartku ich wyręczać

Ostatnio zmieniany przez pali : 07.11.2009 o godz. 03:03
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.11.2009, 03:17   #11
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
Napisany przez Sunna Podgląd Wiadomości
'Staram się pisać poprawnie po polsku' - zdaje mnie sie ze ci brakuje kropki na koncu. Nie moglem sie powstrzymac bo to wola o pomste do nieba
Cytat:

@Sunna - nad kropką w tym zdaniu w podpisie zastanawiałem się dwa razy.
Pierwszy raz, gdy była tam wersja: "Piszę poprawnie po polsku" i drugi, gdy przerobiłem ją na: "Staram się (...)" (bo mimo wszystko, jak wyżej mi udowodniono, też popełniam błędy) i za każdym ostatecznie decydowałem, że mi tam nie pasuje. Po prostu. Nie wiem dlaczego, ale niech tak zostanie :-).
Niech tak zostanie, bo nie stawiamy kropki po napisach o charakterze hasłowym, propagandowym. Nie powinno być kropki na szyldach, afiszach, transparentach, wszelakich zawołaniach zamieszczonych w realu lub wirtualu.

Podobnie nie stawiamy kropki po wszelakich tytułach: książek, filmów itp Także nie stawiamy w przypadku podawania krótkich informacji np. na wizytówce.
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.11.2009, 23:45   #12
Patrix
Pingwin specjalista.

Data rejestracji: 22.06.2002
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
pali, kim Ty jesteś z wykształcenia ? bo piszesz mądrze i znasz się na tym, tak mi się wydaje
Stary 07.11.2009, 23:55   #13
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Smartek - w Twoim ostatnim poscie jest kilka bledow - dwa skladniowe i kilka interpuncyjnych
wiec prosze: "kto jest bez winy niech pierwszy zuci kamieniem..."

i proponuje tym optymistycznym akcentem zamknac ten oftop i wrocic do tematu
jutro posprzatam, chwilowo zostawiam dla ciekawskich
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.11.2009, 00:17   #14
grzeniu
XV1100

Data rejestracji: 19.02.2002
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
no proszę
każdego poprawiającego można poprawić
nie będę pokazywał, bo zaraz mnie poprawią
Stary 08.11.2009, 00:18   #15
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez nimal Podgląd Wiadomości
Smartek - w Twoim ostatnim poscie jest kilka bledow - dwa skladniowe i kilka interpuncyjnych
wiec prosze: "kto jest bez winy niech pierwszy zuci kamieniem..."

i proponuje tym optymistycznym akcentem zamknac ten oftop i wrocic do tematu
jutro posprzatam, chwilowo zostawiam dla ciekawskich
Ja żucem
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: