Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 30.01.2003, 20:16   #1
Kasprzak
...niepoprawny marzyciel.

Data rejestracji: 25.06.2002
Kasprzak zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja w styczniu 2002 roku kupowalem kompa 550Mhz, 192ram, gf2mx400 64 zwykle nie ddr, cdrw jak w podpisie i dalem 2800zl z monitorem i wtedy sam zbieralem na kompa to byl dla mnie szczyt jak kupilem, ale Sid to tutaj ma moje 3 kompy albo wiecej!Masz naprawde eXtra sprzet. Musze sie przyznac zazdroszcze ci i jescze mowisz ze Radeonek sobie w szafce siedzi-ale rozumiem studia i te klimaty.

|pozdro|

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 30.01.2003, 23:01   #2
tomgoo
&lt;&lt;&lt;Watcher&gt;&gt;&gt;

Data rejestracji: 28.06.2002
tomgoo niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Ja za cały mój sprzęt dałem 6000zł i cały czas coœ kupuje ale to drobiazgi....
tomgoo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.01.2003, 23:37   #3
ZbigNieff
..::Returned Master::..

Data rejestracji: 14.12.2002
ZbigNieff zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dodam tylko ze nigdy nie kupilem calego zestawu bo uwazam ze to
glupota mialem na poczatku 486 DX33Mhz i od niego sie zaczelo
ale ten sprzet przywiozl mi moj stary z roboty (wtedy kosztowalo to
okolo 1200zl). Dodam ze chodzi do dzis

A dokladniej bylo to takie cudo:
486 DX33mhz + jakas tam plyta glowna
Karta muzyczna MOZART
Grafika 0,5MB S3
CD-ROM 10x
8MB RAM
monitorek HighScreen`a 14" Color
dyskietka klawisze i mysz

Na tym Win95 i MARIO RULEZ!!!!

Pozniej wyminy sprzetu sie zaczely i kasa szla i szla i szla .......
az dzis mam to co mam (niedlugo tzn. na wiosne modernizuje go)

RW1: Nec 3520A - RW2: BenQ 1640
ZbigNieff jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.01.2003, 23:53   #4
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
ZbigNieff napisa***322;(a)
A dokladniej bylo to takie cudo:
486 DX33mhz + jakas tam plyta glowna
porzadny sprzet, tez od takiego czegos zaczynalem na PC
Ormianin jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.01.2003, 00:22   #5
cana
Łaskobójca

Data rejestracji: 24.04.2001
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
nie ma granicy zdrowego rozsądku jest tylko granica mozliwości finansowych / niestety / i jedna stała zasada: qpować nie h-nedowy sprzęt tylko ten ciut za nim i czesto / co jakieś 6 miechów najdłuzej/ wymieniać coś w kompie tak aby jak najmniej dołozyć do nowego podzespołu /w sumie jest to może i głupie ale dzieki temu jesteśmy non stop na "lini walk" i nie musimy JEDNORAZOWO wykładać dużej kasy /mniesze wydatki sa akceptowalne bo nie uderzają tak totalnie po kieszeni /jak by nie było za coś trzeba zrobić opłaty za chatkę, jedzonko, prasę. książki i takie tam przyjemności
aha i brac tylko elementy sprawdzone i najlepiej kręcalne z wiadomych powodów
w sumie ja się nie gra to nie ma żadnego powodu by tak postepowac / do netu i takich tam to wystarcza o wiele słabszy komp niż aktualna srednia maszyna ale już gierki wyciskają 7 poty z blaszaka /
to moja opinia, może blędna ale ja aqrat jestem zapalonym graczem /nieuleczalne stadium 8)/

pozdro
cana jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.02.2003, 23:28   #6
januszp
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.08.2002
januszp niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Osobiscie myślę iż granicy ,przynajmniej w moim przypadku nie ma .
Można zadac pytanie (100 przypadkowym przchodniom) :
"Jaka powinna być granica pojemności płyty CDR :
650MB,700MB ,2GB ,10GB ?"

"Głód" mocy uwarunkowany jest często zainteresowaniem w danej dziedzinie .

Dla gracza ,a raczej dla jego sprzetu bedzie to "DoomIII" w rozdzielczoście 1200X... przy efektach na "MAX" .
Nad tym ,aby nasz sprzęt nie pokrył się kurzem czuwają programiści ,którzy nie przywiązuja zbytnio wagi do optymizacji kodu i torturuja nimi nasz PC .
Jeśli na dziś wystrczy procesor 3GHz ,to napewno jutro przestanie wystarczać .

Nastepną grupę tworzą tzw. "hobbyści" .
"Hobbysta" to stworzenie ,które swoje zainteresownia kładzi głownie na jedną dziedzinę - np. audio ,video ,fotografia itp .
Kiedyś tam dowiedział się iż PC to sprytna maszynka potrafiąca wszystko ,więc kupił kompuyer w "Makro" i zabrał się do pracy .
Po dwóch dniach okazało sie iz komputer oczywiscie jest świetny ale zrobic na nim coś profesjonalnego to jakoś czegoś brakuje .
W tym momencie zaczyna się pogoń za sprzętem wyższj kalsy ,który zresztą i tak okaże się za wolny jak na nasze wymagania .

I tak okazuje się :
1.Procesora nigdy za dużo .
Gracze oraz osoby zajmujące się grafiką 3D ,czy kompresją , rekompresją materiału video wnet uzmysłowią sobie że dopiero procesor 10GHz może zniwelować dlugi czas poświęcony na wykonanie danej operacji .
Można oczywiście wybrać inny sposób - jakaś karta hardware-owa .
Oczywiście mozna jednak wydatek 7000zł na np. sprzętowy koder MPEG2 to suma przyprawiająca o mdłości .

Moja granica zdrowego rozsądku - 20-50GHz ,a nawet zaryzykowałbym bez granicy .

2.Karta muzyczna .
Czy ktoś się zastanawial ,iż dopiero od karty SBLive można samplować dźwięk ze zbliżoną jakością CD ? .
Jeśli nasz "hobbysta" rozpoczął zabawę w nagrywanie dźwięków na PC jakies cztery lata temu to stracił juz ok. 1500zł :
Awe32 gdy był na szczycie - ok. 500zł
Awe64 gdy był na szczycie - ok. 600zł
Sblive gdy był na szczycie - ok. 400zł
Przykład dotyczy oczywiście człowieka ,dla ktorego dźwięk był praktycznie nr1 w PC .
Można było oczywiście zakupić jakiegoś super "RIO" ,tyle że cena ówczesna powodowała zawrót głowy .

Moja granica zdrowego rozsądku - karta bezszumowa + najnowsze standardy (DTS ,5.1 itp.)przetwarzane (kompresja) hardware-owo

3.Karta graficzna .
Ten sam ,a może nawet większy wydatek dotyczył graczy nałogowych ,dla których 2fps w grze mniej od znajomego jest sprawą honoru .

Ci to już wogóle mieli przechlapane ...
Jak taki człowiek w ciągu 3 lat nie przeszedł 4-5 kart graficznych w cenie ok. 800zł to..to nie jest godzień nazywać siebie graczem z prawdziwego zdarzenia .

Moja granica zdrowego rozsądku - jakość ELSA ,wydajność - moc obliczeniowa stacji Silcon..+wyjście na hełm i okulary VR
4.Monitor .
Tutaj mamy stosunkowy spokój .
Średnio co dwa - trzy lata możemy pozwolic sobie na monitor o dwa cale większy .
Tak więc dziś możemy pozwolić sobie na 19 cali ,jednak już 21cali to wydatek przewyższający komputer o godziwych parametrach .

Moja granica zdrowego rozsądku - 52 cale ,obraz 3D (gdyby nie starczyło mi na VR)
5.Dysk .
Średnio co rok 50-100GB wicej w metalowym pudełku .
Ceny niezbyt wysokie ,jeśli chodzi o dyski do 100GB ,powyżej jest już gorzej .

Moja granica zdrowego rozsądku - taka pojemność abym nie mógł go zapełnić - kopiując pliki z szybkością RAM-u przez 6 miesięcy non stop.

Cała tą moją "granicę rozsądku" potraktowałem z przymrużeniem oka .
Nie znaczy to iż za 6-8 lat będzie to standard wśród komputerów przenosnych montowanych w fabryce Vobis-a ,za jedyne XXXXXX zł .
Cikawe czy ktoś wtedy wspomni o maszynkach do pisania z procesorem Barton ,czy Athlon ? .Jeśli wspomni to być może w podobnym temacie ,na podobnym forum .
jaro
januszp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: