![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
grippen czy F-16, co wy na to?
Wystarczylo popatrzec z jakimi honorami Bush podejmowal Kwasniewskiego. Juz wtedy musial byc postanowiony F-16.
Czy podjeto sluszna decyzje? Na pewno slusznie nie wybrano Mirage, na tym lataja tylko Francuzi i u nas byloby podobnie jak z Berlietem. Mi sie z tym F-16 o tyle nie podoba, ze jest to maszyna o cechach bardziej strategicznych niz Grippen. Ma wiekszy zasieg, ale co, planujemy tym latac i bic sie nad Kosowem czy Czeczenia? Nawet Grippen w obronie Polski nie bylby tankowany do pelna, bo po co nadawac mu wieksza mase startowa, zeby byl mniej zwrotny i wiecej paliwa wychlal? To juz niech lepiej wezmie wiecej uzbrojenia. Mi sie widzi ze byla w tym wszystkim decyzja scisle polityczna. Biorac Grippena zaakceptowalibysmy miejsce przeznaczone nam w Europie: jestesmy wprawdzie duzym krajem i waznym, ale miejsce dla nas jest po wszystkich dotychczasowych czlonkach Unii. A my mamy ambicje rownania sie z Hiszpania. Pokazemy wiec Unii ze nas stac na odmiennosc i ze Polska jest na tyle potezna ze prowadzi niezalezna od Unii polityke obronna tylko w porozumieniu z USA. Znowu potrzasamy polska szabelka. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 02.01.2002
![]() |
Witam !
Ja sie na tym nie znam / i nie pytam o wyjasnienie / ale zmienie troszeczke temat Minister Spraw Zagranicznych Wlodzimierz Cimoszewicz oswiadczyl, zePolska > rozpocznie wojne z Irakiem takze w sytuacji, gdy nie da na to zgody ONZ, a > nawet gdyby do wojny nie przystapily Stany Zjednoczone. > Gotowosc bojowa osiagnela juz wyborowa Podkarpacka Orkiestra > Przeciwpancerna, wyposazona w traby o srednicy 750 mm (sluzace do > niszczenia umocnien przeciwnika, np. murów), talerze antyrakietowe i beben > samonaprowadzajacy. > W tym tygodniu w strone Iraku wyplynie I Eskadra Kajaków Rakietowych > (niewykrywalnych dla radarów). Jesli nie nastapia jakies nieprzewidziane > trudnosci (np. fale), to flotylla powinna doplynac do Iraku okolo roku > 2007. > W najblizszym czasie na Bliski Wschód rusza (autostopem) I Pulk Kawalerii > Bezprzewodowej, znany z rubasznych piesni i mocnych lbów. > Jesli tylko pojawia sie sprzyjajace wiatry, to Bagdad zbombardowany > zostanie przez II Szwadron Latawców Strategicznych przy pomocy pisanek, > dzieki czemu bedzie mozna stworzyc 1000 nowych miejsc pracy dla artystek > ludowych (uzycia jaj ubieglorocznych zabraniaja konwencje miedzynarodowe). > > Decydujacy atak na palac Husajna dokona slynna I Wachocka Dywizja Ciasnych > Beretów, która wyspecjalizowala sie w desantach bez spadochronów. > Wynika to nie tylko z braku srodków na sprzet, ale z zaobserwowanego przez > naukowców wojskowych zjawiska, ze skoczek bez spadochronu jest trudniejszy > do trafienia. Tymczasem w tajnej bazie wojskowej w Pacanowie prowadzane sa > szkolenia emigrantów irackich. Gdy zostanie obalony rezim Husajna, zajma > sie oni dolewaniem oleju rzepakowego naszej produkcji bezposrednio do zloz > ropy naftowej. Nastepnie ten produkt bedzie sprzedawany odbiorcom na calym > globie. > Swiatowa opinia publiczna zamarla w oczekiwaniu na kolejne dzialania > naszego supermocarstwa. By Sniper(r) |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Freedom Fighter
Data rejestracji: 23.05.2001
![]() |
:^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^ ^_^
|
|
|
|
#4 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 05.09.2002
![]() |
Nie jestem specjalista ale Grippen to noweczesniejsza konstrukcja przystosowana do wojny elektronicznej, po prostu przyszlosciowa. F-16 ma juz swoje najlepsze lata za soba i za niedlugo zostanie zastapiony. Uwazam ze dla Polski lepszym wyborem sa Grippeny bo znajac nasz rzad i nasze mozliwosci ekonomiczne beda pewnie latac ze 30 lat
jak nie wiecej.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Forumator
Data rejestracji: 06.12.2002
![]() |
jak by niebyło, F-16 są i tak dużo lepsze od tych naszych Iskier, czy też przestażałych Mig'ów na których do tej pory lataliśmy.
moim zdaniem powinniśmy byli wybrać coś europejskiego bo wkońcu pchamy sie do Uni, i chcemy być częścią Europy, a nie jak dotąd, dalekim nie znanym wschodnim sąsiadem. ale kupując F-16 podtarliśmy tyłek amerykanom, a któż niechce mieć amerykanów po swojej stronie. jak by niebyło, i tak nam sie samoloty nieprzydadzą, dług państwowy coraz większy, a tysiące wychodzących studentów dalej pracy nie ma... ![]() shuma02 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
www.ds.art.pl
Data rejestracji: 02.05.2001
![]() |
A ja zadam inne pytanie!Ciekawe czy USA przeniesie bazy z Niemiec do nas
|
|
|
#7 |
|
Member of Blokers.net
Data rejestracji: 24.04.2002
![]() |
Laser - skąd ja to znam
))))i moja refleksja : W/g mnie Ormianin ma racje - decyzja polityczna - mirage ( oczywiscie kto tym lata poza francuzami ?? nikt czyli kiszka z miejsca out )boje sie ze kiedys te "nasze" f-16 polecą w 1 linii na wojenie USA vs ktokolwiek_kogo_usa_uzna_za_wroga bo w sumie to nie ich beda - ale czas to pokaze
|
|
|
#8 |
|
lub po prostu Paput
Data rejestracji: 07.03.2002
![]() |
Prawdę mówiąc to nie wiadomo o co do końca chodzi.
Mam wrażenia że nasz obecny, kochany, nieomylny, wszystkowiedzacy, popularny, nieustępliwy, arogancki rząd - wchodzi USA w dupę bez środka zwilżającego, ewentualnie przeciwciernego (czytaj wazeliny). F-16 - pomimo dość starego rocznika jedst bardzo dobrym samolotem, bardzo łatwym w prowadzeniu, zwinnym i manewrowym. Jest to jednak tylko mysliwiec którego cechy wielozadaniowości z trudem można zauważyć. Za tak przemawiają nie tylko cechy funkcjonalne, ale fakt iż używa go najpotężniejsza pod względem technologicznym armia - armia USA. Z drugej zaś strony, tajemnicą Poliszynela jest, iż nie jaki pan Gudzowaty skumał się z kapitałem amerykańskim w sprawie rozwoju produkcji biopaliw w Polsce i cholera mnie bierze jak w prosty sposób ten fakt można skojarzyć nie tylko z ustawą o biopaliwach, ale także z offsetem amerykańskim po wybraniu właśnie F-16. A Grippen? - niech będzie lepszy - i tak nie miał szans, ponieważ w Polsce mamy pozory demokracji, a tak naprawdę wszystko rozgrywa się w pewnych małych salonikach po za naszymi plecami i uwagą, a bezkarność sięga szczytu. |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
All Eyez On Me
Data rejestracji: 29.09.2001
![]() ![]() |
Cytat:
A nie jak zabojady halt,halt raczki do gory i dowidzenia. |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Wymiatacz
Data rejestracji: 24.10.2002
![]() |
Nasi w tyłek wchodzą a Amerykanie się cieszą - będzie rynek zbytu na samoloty które będą u nich jeszcze tylko rok czy dwa użytkowane w lotnictwie - przesiadają się na inne. Poczekamy zobaczymy czy decyzja była słuszna (czy nam się opłaci, czy dobrze wykorzystamy offset - oto to pytanie, tym na górze na pewno a nam szaraczkom? )
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
TDI
Zlotowicz
Data rejestracji: 23.09.2001
![]() |
Od dość długiego czasu (ładnych parę latek) interesuję się militariami, tj. lotnictwem wojskowym nowoczesnym i marynarką (tesh nowoczesną) i powiem tak:
F-16 to w porównaniu do Grippena nieporozumienie. Co do przyczyn wyboru takiego samolotu, to zgadzam się z powyższymi odpowiedziami userów.
|
|
|
#13 | |
|
Komandor
Data rejestracji: 29.07.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
|