![]() |
Cytat:
|
Cytat:
1. Za niby jakie pieniądze mieliby go nam udostępnić? 2. Po co nam taki samolot, którego byśmy prawie w ogole nie wykorzystali? 3. Czy myślisz, że Amerykanie dadzą Polakom jeden z ich najnowocześniejszych samolotów?! Zapewne po to, żeby jego tajemnice wydostały się na zewnątrz :D Amerykanom aż tak nie zależy na tym interesie, żeby się w takie rzeczy bawić. 4. Konsorcjum Grippena ma mocne fundamenty finansowe i zbyt dobry samolot, aby upaść. W jakiejś z książek dot. lotnictwa przeczytałem kiedyś, że "gdyby Szwecja nie strzegła tak zawzięcie swojej neutralności [czy jakoś tak - przyp. Nol], to mogłaby zostać jednym z największych eksporterów samolotów na świecie". 5. Części wcale nie muszą być tańsze, wręcz może być przeciwnie, ale akurat tym nie zajmowałem się tym wcześniej, więc nie wiem dom końca. 6. Kolejną bolączką F-16 są jego silniki, a było ich parę w zależności od wersji rozwojowej. Co jakiś czas pojawiały się raporty o ich awariach. Co ciekawe, pierwotnie silniki pochodziły od F-15 i dlatego powinny być mało zawodne. W każdym razie być może kwestię już rozwiązano, bo wersje silników zmieniały się z czasem. Cytat:
|
Cytat:
p.s. Czy izrael tez jest wyposazony w f-16ki ? |
no wojna z koreą nikogo nie urzadza, tylko chyba samą koreę - istny koniec świata.
A co do zbliżenia koreii to owszem ale niemożliwe z ekonomicznego punktu widzenia, nie ma takiej kasy ani korea południowa aby wyrówanc niedostattek, no nie ma o czym mowić. A poza tym KORA plc NIE MA ROPY- na której najbardziej zalezy USA, nie oszukując sie śmiem twierdzic że to jest głowna przyczyną eskalacji konfliktu. lecz gdyby - to wtedy amerykanie kupowaliby od nas ISKRY :P |
A ja się nie zgadzam z większością osób. Samoloty będziemy mieli w sumie dobre, może nie najlepsze, ale zawsze coś. Co więcej poprzez współpracę z Lockheedem będziemy mieli dostęp do F22, jeżeli będziemy chcieli wymieńić kolejne samoloty. Co do Grippena to owszem jest on dobrym samolotem, ale czy takim tanim? Myślę, że części do f16 są tańszę bo jest ich więcej na rynku. Poza tym konsorcjum produkujące Grippena nie ma takiej siły na rynku i w przypadku niesprzedania wystarczającej ilości samolotów po prostu może upaść, a to raczej amerykańskiej firmie nie grozi.
Decyzja i tak jest polityczna, w tej chwili wszystko zależy od tzw lobby, amerykanie mają je silniejsze i lata przewagi nad Szwecją odnośnie wywierania wpływu przedsiębiorstw na rządy. Nikt mi ni emoże powiedzieć, że komisja odwaliła swoją pracę ze nic... |
Cytat:
Co do Kuby to juz tak jakby nieistnieje, nie ma to poparcia nikogo, ZSRR i kraje bylego Ukladu Warszawskiego nie inwestuja... wiec kwestia czasu jak tam zajda wielkie przemiany od wewnatrz, jedynie chyba bedzie jeszcze za zycia Fidela Kuba jaka znamy, potem ktoz to wie co stanie sie z tym biednym panstwem pozdrawiam:) |
skoro tak to bedą potrzebowac tych f-16tek a nie sprzedawać..:) ciekawe czy na kogo padnie po iraku, (czy znowu Bush zakręci butelką na kole miedzy koreą plc a np.: kubą)
|
Cytat:
|
jasne ze zartowałem a co myślisz ...SiD
no tak gdybać można ale może ktoś poda pare faktów za lub przeciw, ja doszukałem sie zestawienia (niestety po angielsku) poniewaz państwo Chile miało podobny problem - z tego co czytam z podobnych pobudek musiało zmienić samoloty .. gdyby ktoś miał lepsze zestawienie samolotów to chętnie poczytam... a co do rządu to tłumaczy sie nie parametrami samolotu (choc to tez po trochu) tylko fuck_off_set_em, co przy obecnej pozycji $ no może eksperci finansowi przewidzieli już że $ skoczy wyżej od euro. a link do zestawienia http://www.fach-extraoficial.com/ing...pen_mirage.htm jakby był jeszcze f-16 to by było spoko... nasz rząd zdaje sie być nieomylny i udowodnił to nie raz (przyt. inwestycje w FSO), a o amerykanaach można poczytać na w/w stronce... |
Cytat:
a z tym offset-em, co to niby miał przeważyć na stronę ameryk., też już powoli nas robią w "DU..." bo miałą być 10 mld. a już spadł do 6 mld. |
Hmmm.Ja jestem szczęsłiwy.Mam dosyć euroejskich kolonizatorów :P
|
moglo by byc to i to jak dla mnie ;)
|
obar - political fiction to nie tu...
mam nadzieje ze podales to dla zartu - bo jesli twoje prawdziwe przekonania oscyluja wokol 'tego' to... to brak mi slow |
o czym wy mowicie ??? to przecież wszystko fikcja !!!!
Przeciez najprawdziwsza prawde dowiecie się z stąd , to nas sie boją ...dlatego .... "Balcerowicz musi odejść" |
Grippeny bylyby lepsze, szczegolnie ze taka decyzje podjeli Czesi (tylko po powodzi przeznaczyli pieniadze na odbudowe Pragi i na razie wstrzymali sie z zakupem), a ci skubancy wiedza co dobre i nie kieruja sie lizusowskimi sentymentami. Pozatem bedac w jednym sojuszu z sasiadem, korzystnie jest miec maszyny tego samego typu co on. Jakas wojna, jakis konflikt, maszyny moga ladowac na lotnisku sprzymierzenca i tam bez problemu dostac materialy i czesci zamienne.
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:35. |