Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Zobacz rezultaty głosowania: Czy popierasz to co sie dzieje wokol Harrego Pottera
Jak najbardziej, sam czytam 9 16.67%
Tak, Niech dzieci czytaja, przynajmniej to 14 25.93%
Jest mi to obojetne, ale jestem przychylny 10 18.52%
jest mi to obojetne, ale raczej naleze do opozycji 4 7.41%
Nie, to jest fuj, dno i wodorosty 5 9.26%
Nie, naleze do (zwo)Lennikow radia maryja 12 22.22%
Wszystkich głosów: 54. Nie możesz oddać głosu w tej sondzie

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 29.01.2006, 12:29   #16
rycho
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 16.01.2002
rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>rycho ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez ed hunter
zgadzam się w pełni, przeczytałem 1 i 2, teraz wolę już filmy, czytać mi się tego nie chce, więc alleluja i do przodu, siać, siać i zbierać
Żeby nie powiedzieć więcej.
rycho jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 29.01.2006, 13:13   #17
Stanley
noob

Data rejestracji: 26.02.2005
Stanley niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
nie czytam, film mi sie nie podoba.. zreszta wogole ksiazek nie czytam, nic mnie do nich nie ciagnie
Stary 29.01.2006, 14:28   #18
Jabba the Hutt
Lord of the Sword
Zlotowicz

Avatar użytkownika Jabba the Hutt

Data rejestracji: 06.04.2002
Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Jabba the Hutt jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Wybrałem wodorosty !

HP cieniutki jest w porównaniu z Władcą Pierścieni (czytałem na długo przed filmem, podobnie jak Hobbita i Sillmarillion). Czytam trochę o zarzutach jakie HP stawiają chrześcijanie. Z niektórymi zarzutami się zgodzę. Na przykład fakt podziału społeczeństwa na mugoli i czarodziei. No i w domyśle - czarodzieje lepsi. No to poczytajcie ilu czarowników wyprawił na lepszy świat Conan z Cymerii - też niby byli lepsi.
Od Władcy Pierścieni odróżnia HP sama magia. We WP dobrzy posługują się mocą, którą można okreslić jako magiczną lecz jest ona raczej dana im od Eru (Boga) i Valarów (jakby Archaniołów Eru). Zaś HP to grzebanie w podejrzanych zaklęciach (ciekawe czy czytają Necronomicon), warzenie podejrzanych ziółek i mikstur. Jakoś nie ma tam chyba Istoty Wyższej, tej dobrej, kupa natomiast demonów, duchów itp. Kiedy czytają to ludzie trzeźwo myślący, śmieją się z tego, ale dzieciaki łykają takie bzdele i mogą potem zacząć węszyć za demoniczną rzeczywistością (no może mało prawodpodobne ale jednak).
O wiele lepsza moim zdaniem jest mania na temat Star Wars - nawet pozdrowienie "Niech Moc będzie z Wami" może w codziennym życiu dotyczyć zarówno człowieka wierzącego (wtedy mówi o Mocy Boga) ale i niewierzącego (Moc ducha, przyrody, Losu, Galaktyki).

Nie dziwcie się,że ludzie wierzący mowią o niebezpieczeństwie magii, okultyzmu itp. Jako wierzący, wierzysz w istnienie Boga. Więc wiesz także,że istnieje siła przeciwna Bogu, Dobru. I ona może manifestować się w różny sposób, także poprzez "magię", "wywoływanie" duchów. Aby w złośliwy sposób zaszkodzić umysłowi człowieka. Dla ateisty ten problem nie istnieje, bo on nie zakłada istnienia sił Dobra i zła. Polacy wierzący mają czasem dość wybiórczą wiarę - wierzą w Boga ale faktu,że jest gość co im w życiu bruździ, nie przyjmują do wiadomości.

SITH LORD

Ostatnio zmieniany przez Jabba the Hutt : 29.01.2006 o godz. 14:35
Jabba the Hutt jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.01.2006, 15:44   #19
ed hunter
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz

Data rejestracji: 30.11.2004
ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>ed hunter ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
a ja myślałem, że HP to bajka

cóż, człowiek uczy się całe życie
ed hunter jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.01.2006, 14:25   #20
ro29
Guru

Data rejestracji: 27.01.2005
ro29 niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam !
Mam problem, jaką odpowiedź wybrać - bo nie ma takiej zupełnie obojętnej
Choć w sumie chyba po namyśle wybiorę obojętną z dozą niechęci - w sumie ponieważ nie czytałem, ani nie oglądałem żadnej z części - to trudno mi to oceniać - ale ta przesadna wrzawa wokół tego i kreowanie tej serii jako najciekawszej i najlepszej książki dla dzieci i młodzieży - nie za bardzo mi odpowiada. Szczególnie, że raczej za fantastyką nie przepadam i wydaje mi się, że są pozycje literatury trochę bardziej wartościowe. Co nie oznacza, że należy Harrego Portera zakazać (jak by to chceieli np. zwollennicy Radia Maryja, Naszego Dziennika itd.) - po prostu należy podejść do tego z rozwagą - i mam wrażenie - nie wiem czy słuszne - że dużo zależy tutaj od rodziców - którzy mogą odpowiednio wyjaśnić dzieciom znaczenie treści tej książki itd.

A tak na marginesie - nie wiedziałem, że na Forum, jest aż tylu zwolenników Radia Maryja

Pozdrawiam
ro29

ro29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.01.2006, 08:38   #21
Posłany
BA/\//\/ED

Data rejestracji: 27.04.2003
Posłany w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Co do HP mnie denerwują wypowiedzi niektórych kręgów, zwłaszcza tych ala Radiomaryjnopodobnych.
Wogóle wg. mnie jest BEZ SENSU patrzeć jak ma się sprawa religii do treści książki. Przecież to fantasy jest. Tam jest wszystko możliwe. I naprawdę bez sensu jest porównywanie z nauką kościoła jej treści.
Stary 31.01.2006, 12:28   #22
Joe_Doe
...w podróży...

Data rejestracji: 20.06.2003
Joe_Doe niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Przeczytalem I oraz II tom, zeby widziec co to jest warte, i nie spodobalo mi sie. Nawet sie nie uwyma do "Wladcy Pierscieni" (oczywiscie w tlumaczeniu Skibniewskiej).
A tak wogole to jestem fanem Chucka (dlacego nie bylo takiej opcji w sondzie). Jakby Chuck "odwinal" Harremu z polobrotu, to Harry polecialby dalej i szybciej niz na Nimbusie 2000.
"I'm not going to change the way I look or the way I feel to conform to anything. I've always been a freak. So I've been a freak all my life and I have to live with that, you know. I'm one of those people." - John Lennon
"Nazywaja mnie Niezrownanym, a moze Niezrownowazonym - nigdy tego nie pamietam..." - M.K.

Ostatnio zmieniany przez Joe_Doe : 31.01.2006 o godz. 12:31
Joe_Doe jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.01.2006, 13:26   #23
Dziadek
bezdomny

Data rejestracji: 21.10.2003
Dziadek zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Jabba the Hutt
Wybrałem wodorosty !

HP cieniutki jest w porównaniu z Władcą Pierścieni (czytałem na długo przed filmem, podobnie jak Hobbita i Sillmarillion).
Wybacz, ale dla płynnie posługujących się quenya i sindarin nawet "cieniutki" jest mocno niestosowne... Jeśli rozmawiamy o filmach, to można "Władcę.." nawet do "Inwazji krwożerczych pomidorów" porównać - nie prezeszkadza mi to. Ale literatura to inny kaliber...

Edit - trochę nie na temat, bo topic o HP... ale nie wytrzymałem...

Ostatnio zmieniany przez Dziadek : 31.01.2006 o godz. 13:31
Dziadek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: