Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 14.11.2002, 14:02   #1
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.06.2000
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dokładne info o RAID potrzebuję

Witam
Proszę o pomoc wszystkich tych, którzy znają się na temacie i ew. robili coś podobnego.
Potrzebuję dokładnych informacji o trybie RAID, w którym to dwa dyski twarde (zdaje się że muszą być identyczne: producent i model) funkcjonowałyby jako jeden dysk twardy. Chodzi o to aby kontroler zapisywał na obu dyskach w 100% identyczne informacje (partycje, pliki, uruchamianie systemu, praca w systemie). Na ten temat nie wiem właściwie nic, poza tym że można tak zrobić i ja mam to zrealizować.
Tak więc: jaki to tryb, jak poustawiać kontroler, jaki powinien to być kontroler aby obsługiwał tą funkcję, podłączenia dysków (na jakich taśmach muszą być & Master/Slave).
Potrzebuję coś takiego w celu zabezpieczenia danych przed ewentualną awarią dysku twardego, gdyż nie mogę pozwolić sobie na żadne postoje w pracy kompa. W przypadku awarii odłączałbym uszkodzony dysk i system funkcjonowałby w dalszym ciągu normalnie (jeśli dobrze rozumuję).
I jeszcze jedno: czy takie ustawienie kontrolera RAID nie będzie powodowało jakichś opóźnień/wydłużenia czasu potrzebnego na wykonanie danego polecenia przez dysk z powodu niezsynchronizowanej pracy dysków.
I jeszcze: czy w takim ustawieniu kontroler równocześnie korzysta z obu dysków, czy też mam możliwość wyboru dysku głównego, a drugi dysk będzie jako kopia zapasowa.

Ale wyczerpujące. Będę wdzięczny za konkretne odpowiedzi na moje pytania.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 14.11.2002, 14:23   #2
+++LeWaP+++
Guru

Data rejestracji: 17.04.2002
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Dokładne info o RAID potrzebuję

Zadajesz pytania, na które tak do końca nie znam odp.

Mogę Ci powiedziec jedynie, że tryb, o który Ci chodzi to tzw. mirroring czyli odbicie jednego hdd na 2.

nie wiem jak musi to byc podł. aby działało jak najlepiej

wiem tylko, że jeżeli masz np. kontroler HPT (high point) i ma on menu w swoim BIOSIE to tam można wybrac co i jak ma działac.

Tez słyszałem że dyski powinny byc tej samej firmy o tych samych parametrach.

tyle wiem na razie
Stary 14.11.2002, 14:28   #3
+++LeWaP+++
Guru

Data rejestracji: 17.04.2002
+++LeWaP+++ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
http://ad2.hoga.pl/los/banb.asp?js=2...0&r=0&c=FFFFFF

tu jest troche NFO
Stary 14.11.2002, 14:56   #4
Pedros
Second variety

Data rejestracji: 11.01.2002
Pedros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Chodzi Ci prawdopodobnie o mirroring - level 1
Na szybkiego - artykuł z CHIPA - może Ci się przyda
Dołączone pliki
File Type: pdf macierz.pdf (249.2 KB, 311 oglądane)
Stary 14.11.2002, 14:58   #5
Yahol
Gość

Z resztek, co mi sie peta po glowie:
Kontroler RAID laczy dwa (wiecej) dyskow w jeden (system widzi jeden duzy dysk)
Zoltrix wypuscil kontroler ATA133 RAID z ciekawa opcja podlaczania dyskow "na goraco" bez wylaczania systemu (nie sprawdzalem)
Z tego co czytam i rozumiem, chodzi ci o to aby na obu dyskach zapisywalo to samo (robilo kopie zapasowa na biezaco?) sadze ze do tego potrzeba programu duplikujacego? uruchamianego razem z systemem!
W BIOSIE mojego HPT nie moge sie doczytac opcji ustawiania zapisu dyskow, tylko standart (ale on ma 2 lata i nie ma RAIDU)
PS: tak odemnie - na plytach K7 instalacja dodatkowego kontrolera to KOSZMAR z Elm Street:-D
  Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.11.2002, 15:00   #6
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Dzięki, czekam na jeszcze.
Nie mam K7. Wszystko jest w profil/hardware.

Pozdrawiam
Stary 14.11.2002, 15:12   #7
Pedros
Second variety

No to jeszcze małe uzupełnienie w/w pdf-a
Dołączone pliki
File Type: rar matrix.rar (343.9 KB, 31 oglądane)
Stary 14.11.2002, 15:39   #8
Pedros
Second variety

Testy jak testy... ale może linki się przydadzą?
Dołączone pliki
File Type: rar matrix3.rar (231.5 KB, 22 oglądane)
Stary 14.11.2002, 19:24   #9
BD
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 15.07.2002
BD zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
a z tego co pamietam to Barakudy nie nadaja sie do pracy w mirroringu ... sa bardzo wolne ...
BD jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.11.2002, 20:09   #10
cana
Łaskobójca

Data rejestracji: 24.04.2001
cana zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
BD napisa***322;(a)
a z tego co pamietam to Barakudy nie nadaja sie do pracy w mirroringu ... sa bardzo wolne ...
to chyba nie mirroring był
pozdro
cana jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.11.2002, 20:10   #11
surff
Ramblings of a Madman

Data rejestracji: 25.06.2002
surff zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Tu nie chodzi o mirroring tylko o stripping czyli RAID0 - Mirroring to RAID1, a w tym akurat przypadku Barracudy jak najbardziej się nadają - nie radzą sobie z macierzą 0.
Stary 15.11.2002, 18:37   #12
januszp
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.08.2002
januszp niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Pracuje na "RAID-zie" już około roku ,dlatego tez myślę iż mógłbym pomóc w konfiguracji oraz w wyborze kontrolera .
Chociaz moje dyski pracują w trybie "RAID 0" ,a RAID1 (o który chyba Ci chodzi) różni sie w swoim przeznaczniu ,to jednak konfiguracja i przystosowanie dysków do pracy w tym trybie nie jest zbytnio skomplikowane .
Na razie postaram sie odpowiedzieć na niektóre tylko pytania zawarte w poniższych postach :

1. "Potrzebuję dokładnych informacji o trybie RAID, w którym to dwa dyski twarde (zdaje się że muszą być identyczne: producent i model) funkcjonowałyby jako jeden dysk twardy."

Zarówno w trybie RAID0 jak i RAID1 wskazane jest aby dyski były identycznej pojemności oraz identycznej szybkości (ATA) .
Wskazane - co nieznaczy że jest to twardy warunek (w razie szczegółowych pytan postaram sie ten wątek rozwinąć).

2. "Chodzi o to aby kontroler zapisywał na obu dyskach w 100% identyczne informacje (partycje, pliki, uruchamianie systemu, praca w systemie)." .

Do tego celu służą odpowiednio tryby :
- RAID1
- RAID 0+1

W pierwszym przypadku musimy posiadać dwa dyski ,w drugim cztery dyski twarde (w razie szczegółowych pytan postaram sie ten wątek rozwinąć).

3."I jeszcze jedno: czy takie ustawienie kontrolera RAID nie będzie powodowało jakichś opóźnień/wydłużenia czasu potrzebnego na wykonanie danego polecenia przez dysk z powodu niezsynchronizowanej pracy dysków."

Stanowczo nie ,dyski czy to w RAID0 czy w RAID1 tworzą spoistą całośc (dwa dyski skonfigurowane w RAID widziane są przez wszystkie programy od "fdisk-a" począwszy jako jeden dysk twardy ) pliki zapisywane są jednym ciągiem ,w przypadku RAID1 podczas jednego ruchu głowicy na dysku zapisywane są dwa pliki jednocześnie - jak to możliwe ? - odpowiedź jest prosta :
łącząc dwa dyski w RAID mamy do dyspozycji dwie głowice (dysk 1 oraz dysk2) przez co w jednym powiedzmy "takcie" zostają zapisane dwa pliki .

4. "I jeszcze: czy w takim ustawieniu kontroler równocześnie korzysta z obu dysków, czy też mam możliwość wyboru dysku głównego, a drugi dysk będzie jako kopia zapasowa."

Po krotce nieco już to wyjasniłem ,jednak co sie tyczy możliwości wyboru dusku (master,slave) to ta opcja jest widoczna tylko na samym początku konfiguracji RAID-a ,podczas początkowych ustawień w biosie kontrolera .

Osobiście pracuję na kontrolerze wbudowanym w płytę głowną "Abit KT7A RAID "(HPT370).Osobiście chciałem doswiadczyć opisywanych na boardach zagranicznych przyrostu szybkości dysku twardego w trybie RAID0 ,tak wiec ok. rok temu pokusiłem się o konfigurację (2XIBM 7200obr. ATA100) .Wynik przerósł moje oczekiwania ...
Średni przyrost szybkości po zastosowaniu tryby RAID0 to ok. 95% .
Mały przykład :
plik 100MB kopiowany z partycji na partycję bez trybu RAID0 to czas ok. 15s. ,po RAID-zie 0 to 7s .
Jeśli komus zależy na przyspieszniu transmisji na dysku twardym - to goraco polecam .
Peoblem z utratą danych na dysku ,był zawsze problemem bardzo poważnym ,dlatego tez dla tych którzy narażeni sa na takie "nispodzianki" stworzono RAID1 .RAID1 to naprawdę skuteczna ochrona .
Przepraszam że trochę nie na temat ... ale w razie szczegółowych pytan ,w miarę moich mozliwości służe pomocą .jaro

PS.
Stanowczo ,do zabawy w macierz dyskowa odradzam dyski firmy "Seagate" .Obojętnie czy jest to RAID0 czy RAID1 .
januszp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.11.2002, 17:00   #13
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Wielkie dzięki.

Twoje uprawnienia: