![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
Prorok na F.O.R.U.M.
Data rejestracji: 01.01.2002
![]() |
Pytanie o HDD i taśmy do HDD
Mam takie pytanie.
Otóż mam dysk Seagate Barracuda ST380023A 80GB ATA-V. Miałem go podłączonego przez tasiemke 40-żyłową. Czy jak zmienię na 80 (bo znalazłem taką) to dysk będzie działać szybciej? Właściwie to czym się różni taśma 40 od 80 żyłowej? |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
All Eyez On Me
Data rejestracji: 29.09.2001
![]() ![]() |
Tak.Bedzie szybciej dzialac.Ale czy to zauwazysz to juz inna kwestia.
Roznia sie transferem.Te 40 to bodajze max 66 mozna wyciagnac, a te 80 100/133. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Prorok na F.O.R.U.M.
Data rejestracji: 01.01.2002
![]() |
Przedchwilą podłaczyłem dysk przez 80-tkę no i chyba troche lepiej działa (ogłonie to dużo większej różnicy to nie ma).
Z ciekawości podłączyłem też mój stary dysk Fujitsu 3,2GB z którym miałem kłopoty (nie bardzo chciał współpracować na jednej tasiemce, a na tasiemce z nagrywarką transfer był bardzo wolny) no i działa na wspólnym kablu a na dodatek nareszcie jest transfer taki jaki powinien być. I jeszcze jedno. Czy dobrze mówie że kabel 80 żyłowy nie da większego transferu dla CD ROMów, nagrywarek, DVD ?? |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 15.01.2002
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
All Eyez On Me
Data rejestracji: 29.09.2001
![]() ![]() |
Cytat:
![]() Stare czasy.... |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
.: AT90S2313 :.
Data rejestracji: 09.09.2002
![]() |
To ze taśma 80 jest lepsza od 40 widać dopiero jak jest długa. Pewnie niewiele osób wie ze w taśmie 80 jest tyle samo żył transmisyjnych co w 40. Dziwne nie?
Gdyby tak nie było to w 80 wtyczki byłyby 2x wieksze Poprostu w taśmach 80 co druga żyła to masa która troche ekranuje sąsiednie żyły danych.
|
|
|
|
#7 |
|
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
Do dysków które pracują w trybie UDMA/66 i wyższe dajemy taśme 80 żyłową.
Prawidłowo podłączamy ...niebieską wtyką do kontrolera, czarna do Master , szarą do Slave. Nowe dyski ...mają zaimplementowaną sprzętową zdolność do rozpoznawania typu przewodu. Jeśli dysk wykryje taśmę 40 żyłową ...transfer zostanie obcięty do trybu UDMA-33. A przewód 80-żyłowy ma istotny wpływ na jakość sygnałów przy takich wysokich transferach. Poprawia między innymi stromość zboczy impulsów, redukuje odbicia i zmniejsza przesłuchy międzyliniowe.
|
|
|
#8 |
|
...w podróży...
Data rejestracji: 20.06.2003
![]() |
Czy DVD Asusa nie ma przypadkiem interfejsu 100?
Jesli podlaczysz dysk 33 i 66/100/133 na jednej tasmie 80 zylowej to czy transfer nie zostanie obciety do 33 dla obu dyskow?
"I'm not going to change the way I look or the way I feel to conform to anything. I've always been a freak. So I've been a freak all my life and I have to live with that, you know. I'm one of those people." - John Lennon "Nazywaja mnie Niezrownanym, a moze Niezrownowazonym - nigdy tego nie pamietam..." - M.K. |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 31.12.2002
![]() ![]() |
Cytat:
Tylko przy pracy dwóch dysków w jednym czasie ,wyższa prędkość dostosuje się zawsze do niższej.
|
|
![]() |
|
|