Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 13.10.2002, 04:59   #1
/||\aster
Gość

Ile mozna wycisnac z lini telefonicznej??

To jest pytanie jak najbardziej powazne. Mianowicie, czy nie ma jakiegos sposobu na wycisniecie wiecej niz 5kb/s z lini tel. Czy macie jakis pomysl jak tego mozna dokonac. Nie chodzi mi o jakies programy, tylko o sprzet np. podlaczyc modem ISDN na linie tel. za miast zwyklego (to tylko przyklad). Kupic inne kable naprawde nie wiem, doradzcie cos.
I teraz sie nie smiac
Czy jest mozliwe realne wycisniecie 15 kb/s tak zeby ten transfer byl stabilny.
  Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 13.10.2002, 07:29   #2
Pedros
Second variety

Data rejestracji: 11.01.2002
Pedros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>

~56000 bps / 8 bit = 7000 B
7000 B / 1024 = 6,84 kB/s
Tyle modem. ISDN pracuje na dwóch kanałach. I to wszystko
Stary 13.10.2002, 08:07   #3
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
teoretycznie po lini transmisyjnej jaka jest 'para miedziana' mozna przy uzyciu modemu ADSL lub HDSL wyciaganc 8MBit - tyle jest w stanie teoretycznie wysicnac z tego kabal Neostrada - problem jest taki ze jak kazdy elektonik wie - im wieksza czestotliwosc tym bardziej podatny sygnal na zaklocenia - jakakolwiek nieregularnosc lini telefonicznej - odbicie, zaklocenia, przesluch - i w efekcjei brak synchronizaji i braz net'a - dlatego tez w Polskich warunkach mozna dac maks 2/3Mbit a np. w kanadzie (urzywajac identycznych urzadzen) oferuje sie 3mbit i wiecej

jestes w stanach, tak? to wez poszukaj za ile moga ci zalozyc ADSL i bedziesz mial 2mbit za smieszne pieniadze
Stary 13.10.2002, 08:54   #4
Laser
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 02.01.2002
Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
,

Witam !

Ja naprzykład wczoraj koło południa ściagałem parę pliczków ze średnio uczęszczanego serwisu i ash oczom nie wierzyłem transfer na modemie 10KB/s serio !!!! / tyle ze pliki były małe.

Potem wchodze na nVidia.com klikam po nowe ogumienie do larty graficznej i ... na samym poczatku transfer 52Kb/s !!!!! utrzymał się taki przez minute a póxniej systematycznie spadał ash do 4kb/s!

Kiedyś coś czytałem ze to ograniczenie do 5kb/s jest zwiazane zustawieniem serwera tzn że każdemu który sciaga plik przydziela sie tylko max 5kb/s żeby każdy mógł skozystać - modemowcy i inni.
Laser jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.10.2002, 14:52   #5
/||\aster
Gość

Cytat:
-Sid-The-Rat=&gt; napisa***322;(a)
teoretycznie po lini transmisyjnej jaka jest 'para miedziana' mozna przy uzyciu modemu ADSL lub HDSL wyciaganc 8MBit - tyle jest w stanie teoretycznie wysicnac z tego kabal Neostrada - problem jest taki ze jak kazdy elektonik wie - im wieksza czestotliwosc tym bardziej podatny sygnal na zaklocenia - jakakolwiek nieregularnosc lini telefonicznej - odbicie, zaklocenia, przesluch - i w efekcjei brak synchronizaji i braz net'a - dlatego tez w Polskich warunkach mozna dac maks 2/3Mbit a np. w kanadzie (urzywajac identycznych urzadzen) oferuje sie 3mbit i wiecej

jestes w stanach, tak? to wez poszukaj za ile moga ci zalozyc ADSL i bedziesz mial 2mbit za smieszne pieniadze
<SID>
Narazie, nie chce zakladac ADSL ani zadnego stalego bo moj komputer to zlom i sie nie oplaca, myslalem ze jest jakis sposob zeby wcyiagnac wiecej niz 5kb. Tutaj DSL jest w sredniej cenie przez pierwsze 3 miesiace placisz 40USD (to tak na zachete) a pozniej przez rok placisz 60USD. W mojej sytuacji jest to nieoplacalne bo i tak sobie ta moim sprzecie nie pogram, a nie chce teraz kupowac jakiegos zlomu za pare groszy zaby za pol roku juz na nim nic nie chodzilo, wole poczekac.
<LASER>
U mnie tez sie tak dzieje na poczatku gdy sciagam cos transefer jest ok 10kb/s i spada do ok 4-5 kb/s, wiec myslalem ze jest jakis sposob zeby to utrzymac.

DZieki za odpowiedzi, jezeli nikt juz nie ma zadnych pomyslow to temat zamkniety.
  Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.10.2002, 01:46   #6
bas
MAJSTER zlotowy

Data rejestracji: 16.05.2002
bas niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
To, że jakiś program (np.eksplorer) pokazuje, że ciągniesz na modemie więcej niż 56kb/s wynika z błędów w algorytmie liczącym transfer.
Co do nvidia.pl to faktycznie mają ograniczenie, skrypty którymi realizuje się takie ograniczenia mają to do siebie, że konfiguruje się w nich wielkość pakietu powyżej jakiego mają ograniczać i faktycznie na początku transferu możesz widzieć więcej a jak dodać do tego jeszcze błędy w algorytmie np. eksplorera to może to tak śmiesznie wyglądać a poza tym do ustalenia transferu potrzeba pewnej ilości pakietów(podobnie jak przy ABS'ie-nie działa poniżej pewnej prędkości, gdyż nie jest wstanie precyzyjnie obliczać prędkości obrotowych kół poniżej pewnej prędkości obrotowej "piast", na których zamontowane są czujniki).
Stary 14.10.2002, 14:54   #7
diki
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 04.07.2002
diki zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Re: Ile mozna wycisnac z lini telefonicznej??

Cytat:
/\aster napisa***322;(a)
To jest pytanie jak najbardziej powazne. Mianowicie, czy nie ma jakiegos sposobu na wycisniecie wiecej niz 5kb/s z lini tel. Czy macie jakis pomysl jak tego mozna dokonac. Nie chodzi mi o jakies programy, tylko o sprzet np. podlaczyc modem ISDN na linie tel. za miast zwyklego (to tylko przyklad). Kupic inne kable naprawde nie wiem, doradzcie cos.
I teraz sie nie smiac
Czy jest mozliwe realne wycisniecie 15 kb/s tak zeby ten transfer byl stabilny.

Witam
Wcześnij gdy miałem modem też zauwazyłem że ściąganie rozpoczynało się od 10 kb/s i spadal transfer do 4 kb /s
Teraz mam his-a z "kochanej" TPSA i transfer waha się zawsze pomiędzy 13 kb/s a 10 kb/s ale na pl stronach jest prawie zawsz 11 kb/s
diki jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: