Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 15.03.2002, 21:37   #1
Sobol
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 20.02.2002
Sobol zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
internet na całym osiedlu

Spółdzielnia wyskoczyła z inicjatywą założenia internetu dla całego osiedla. Firma która wygrała przetarg na wykonanie tego planu proponuje:
- <u>maksymalną</u> prędkość połączenia 128kbps
- 60zl-mies.
- 350zl-założenie.
Czy ktoś wie może jak to może być realizowane, inne spółdzielnie pewnie też mają takie inicjatywy. Mam nadzieję, że oni nie chcą połączyć całego osiedla (ok. 50 bloków) za pomocą jednego łącza 128kbps 8)
Sobol jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 15.03.2002, 22:47   #2
berserk
Wymiatacz

Data rejestracji: 01.01.2001
berserk zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
jakie miasto?
berserk jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.03.2002, 23:08   #3
dragal
Forumator

Data rejestracji: 28.02.2002
dragal niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Jest wiele mozliwosci na polaczenie calego osiedla, ale wydaje mi sie ,ze bedzie to realizowane tak jak u mnie. Nie tylko cale osiedle, lecz 3 miasta sa polaczone sieci z mojej TV kablowej. Wszystko laczy sie koncentrykiem, tym samym ktory podlaczony jest do telewizora. Cena jest dobra bo ja place 100. Trzeba jednak pamietac ze 128 kbps to predkosc maksymalna, musisz dowiedziec sie jaki bedzie sredni transfer. Wszystko dziala jako WAN lub LAN, staly numer ip itp.
Jak chcesz wiedziec cos wiecej pisz na emaila
Stary 16.03.2002, 00:28   #4
obar
Forumator

Data rejestracji: 07.12.2000
obar zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
z moich doświadczeń wynika ze spółdzielnie niezbyt interesuje jakość świadczonych usług przez dostawce oraz ich jakość ( w spółdzielni pracują ludzie z "dawnych" czasów dla których internet jest czymś czym sex oralny dla zakonnicy) dla nich liczy sie ile firma (czyt. tv kablowa lub inna instaytucja nosząca dumnie miano ISP) jest gotowa zapłacić ( czesto łapuwę) wygrywając "przetarg" ... a to czy koncowy odbiorca bedzie happy to juz inna bajka.

Dlatego nie ma jak wziąć sprawe we własne ręce stworzyć grupę ludzi chcących dostępu pogadać z najbliższym isp o możliwości wydzierżawienia łącza (b. czesto o wiele szybszego od poczciwego His'a = to o czym tam piszesz.) a w przypadku większej ilości pogadać z TPS'a lub cyfronetem jesili masz szczęście. Gdy liczba chętnych przekracza kilkadziesiąt -ponad 100 osób można pomyśleć o łaczach radiowych - to tylko alternatywa) ale wtedy internet chodzi optymalnie do tego ile za niego płacisz gdysz sami optymalizujecie opłaty za niego dostosowywując transfer. No i wiecie na co idzie kasa a nie pakujecie kasę żydowi który niewiele tylko mniej zdziera od TPS'y wstawiajac głodne kawałki że ma polpaka i satkę . i w ogóle wszystko jest de best.

warto sie zastanowić nad tym ... mysmy tak zrobili...nie żałujemy...!!!
obar jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.03.2002, 10:08   #5
&y
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 07.06.2001
&y zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Nie wiem jak to bedzie u ciebie realizowane, ale np. w Bialymstoku, na podobnych warunkach (oplaty, podlaczenie itp) jest to zrobione w ten sposob, ze pod osiedle (kilka/kilkanascie blokow) podciagniete jest przylacze 2Mb, a do tego podpieta siec osiedlowa.

Najprosciej bedzie chyba przejsc sie do spoldzielni i popytac.
Pozdro
Stary 16.03.2002, 12:46   #6
obar
Forumator

no tak robią różne firmy chcące zrobić konkurencje Hisowi, ale sądze ze w spółdzielnie gó..o ( ja nienawidze swojej spółdzielni - komuchy ***one zasiedziane niereformowalne nic qrwa nie wiedza i na niczym innym sie nie znają jak na wyciąganiu kasy od lokatorów) bedą wiedzieć lepiej zadzwonić do działu technicznego lub do źródła czyli do firmy ktora to zapewnia.. jeszcze jedno..przelicz na ile osób przypada max prędkość łącza..oczywiście nie jest to jakiś wskaźnik dołujący bo wiadomo ze nie wszyscy bedą siedzieć na inecie i ciągnąć ale bardziej jest to wskaźnik orintacyjny..czy nie warto szukać innej alternatywy...
Stary 16.03.2002, 13:19   #7
Neon
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 03.03.2002
Neon zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cena/szybkosc raczej mierna (biorace pod uwage ze te max 128 to dla 1 osoby..), a wogole nie mam zaufania do takich projektow i form zkladajacych Ci siec. My zorganizowalismy sie i sami zrobilismy sobie osiedlowke i nie musimy o wszystko sie jakiejs firmy upraszac....
Neon jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.03.2002, 14:58   #8
Sobol
Stały bywalec ;)

Miasto - Gdynia

Chciałem połączyć się siecią do kumpla w bloku obok bo ma SDI, więc poszedłem do zarządu aby dostać pozwolenie......
wchodzę do Kierwonik Technicznej.....
Pani po 50tce i na dodatek jadła pączki powiedziałem o co mi chodzi,
to mnie opierdzieliła za pomysł i powiedziała, że sami będą zakładać internet.
Stary 16.03.2002, 15:12   #9
Sobol
Stały bywalec ;)

Coś mi się wydaje, że ta "firma" to jakiś przekręt. Wystawili na klatki ogłoszenia, wynika z niego, że blok kolegi miał być przyłączony między 4 a 9 marca 2002, qrwa dzisiaj jest 16 a weszli już na terminy innych bloków. Dzwonię do biura obsługi klienta i...... nic.... wolny sygnał. Ja mam termin na 1-6 kwietnia zobaczymy....
Stary 16.03.2002, 15:38   #10
obar
Forumator

Neon brawo tak trzymać...

Sobol - a nie mowiłem ! a z czym były te pączki ? to wazne
NAjlepiej sie nie pytać takich osób zwłaszcza jak jedzą pączki ("Nie widzisz że jem " - cytat chyba z Misia) tylko bez pytania cichaczem a do spółdzielni można co najwyżej złożyć podanie o takie coś..a taka firma moze sobie pisać ogłoszenia i wystawiać lecz do póki nie bedzie odpowiedniej liczby chętnych na podłączenie tak by im sie opłacało... to sie bedą chu.e ociągać...
Stary 16.03.2002, 23:28   #11
Neon
Stały bywalec ;)

Cytat:
Sobol (16-03-2002 15:12):
Coś mi się wydaje, że ta "firma" to jakiś przekręt. Wystawili na klatki ogłoszenia, wynika z niego, że blok kolegi miał być przyłączony między 4 a 9 marca 2002, qrwa dzisiaj jest 16 a weszli już na terminy innych bloków. Dzwonię do biura obsługi klienta i...... nic.... wolny sygnał. Ja mam termin na 1-6 kwietnia zobaczymy....
Niedotrzymane daty, itd. to cecha znamienna takich "firemek".
Stary 16.03.2002, 23:32   #12
Neon
Stały bywalec ;)

Cytat:
Sobol (16-03-2002 14:58):
Miasto - Gdynia

Chciałem połączyć się siecią do kumpla w bloku obok bo ma SDI, więc poszedłem do zarządu aby dostać pozwolenie......
wchodzę do Kierwonik Technicznej.....
Pani po 50tce i na dodatek jadła pączki powiedziałem o co mi chodzi,
to mnie opierdzieliła za pomysł i powiedziała, że sami będą zakładać internet.
Heh, ja tez mialem (i mam) podobne przyklady z administracja. Siec juz grubo ponad rok dziala, a papiery nafdal nie zalatwione.. Juz na poczatku zlozylismy wszystkie podania, mialo byc szybko i sprawnie zalatwione bez biurokracji, a nadal jest niezalatwione. Moze to byl nasz blad ze "zapomnielismy" o koniaczku dla kierownika?
Stary 17.03.2002, 15:27   #13
Sobol
Stały bywalec ;)

Cytat:
obar (16-03-2002 15:38):
Neon brawo tak trzymać...

Sobol - a nie mowiłem ! a z czym były te pączki ? to wazne
NAjlepiej sie nie pytać takich osób zwłaszcza jak jedzą pączki ("Nie widzisz że jem " - cytat chyba z Misia) tylko bez pytania cichaczem a do spółdzielni można co najwyżej złożyć podanie o takie coś..a taka firma moze sobie pisać ogłoszenia i wystawiać lecz do póki nie bedzie odpowiedniej liczby chętnych na podłączenie tak by im sie opłacało... to sie bedą chu.e ociągać...
Pączki chyba z wódą

"Dwie, nie jedną wozem jestem" :-D:-D:-D
Stary 17.03.2002, 15:35   #14
Sobol
Stały bywalec ;)

z tego co pamiętam taki koleś z mojego bloku zbierał ludzi do sieci.
nie był chyba zbyt mądry bo chciał podpiąć 8 osób po 1 SDI.
Ale po miesięcznej akcji zebrał ok 70 osób z 5 bloków.
Poszedł do administracji i nie dostał pozwolenia na łączenie.
Poprostu administracja chce zgarniać kase od ludzi. Z nieoficjalnych źródeł dowiedziałem się, że od każdego abonamentu(60/mies) 10 idzie dla niech....
Stary 17.03.2002, 17:07   #15
obar
Forumator

źle zrobił powinien zrobić to bez zgody..a jakby sie dowalili wtedy zbierasz podpisy ludzi w tych blokach i im przedstawiasz .. wtedy mogą sie wypchać...
u nas sieć bez zgody działa już 1,8 roku
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: