Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 29.09.2010, 11:48   #1
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika andrzejj9
 
Data rejestracji: 08.12.2002
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 17,900
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Internet mobilny - kilka pytań

Nie widziałem topicu na ten temat, więc założę osobny.

Swego czasu korzystałem z internetu mobilnego przez komórkę na zasadzie pakietów. Teraz mogę potrzebować go na trochę dłużej i do bardziej intensywnego użytkowania, stąd patrzę na inne oferty.

Kilka pytań:

- na co patrzeć przy ewentualnym wyborze modemu do komputera? (poza tym, że chciałbym na USB). Popatrzyłem na Allegro i można coś kupić już za około 100 zł, np: http://allegro.pl/nowy-modem-huawei-...249378531.html . Jest to coś warte?

- czy są może modemy połączone z routerem? Tak, żeby po wetknięciu karty do jednego laptopa móc korzystać z internetu na różnych komputerach (przez Wi-Fi) i ewentualnie komórkach?

- korzystałem czasami z internetu na laptopie przez łączenie z komórką. Czy da się to zrobić w odwrotną stronę? Oczywiście nie chodzi mi o stałe używanie, tylko sporadycznie w razie potrzeby, bo jednak w telefonie mam kartę jednego operatora, a jak widzę, inni mog mieć lepsze warunki przy np. ściągnięciu większego pliku.
__________________


neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 29.09.2010, 12:42   #2
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Oczywiście są routery HSDPA, wyglądają na przykład tak:
http://www.telix.pl/artykul/test-rou...0-0,27776.html

Możesz też spróbować użyć laptopa w tym celu (funkcja udostępnianie połaczenia internetowego w windows). Wifi trzeba ustawić jako AP.

Ponadto telefony z Windows Mobile potrafią działać jak punkt dostępowy wifi dla HSDPA. Trzeba tylko podpiąć zasilanie, bo w takim trybie bateria szybko zdycha.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 29.09.2010 o godz. 12:44
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.09.2010, 14:29   #3
joujoujou
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika joujoujou
 
Data rejestracji: 15.05.2004
Lokalizacja: W domu.
Posty: 37,442
joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>joujoujou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Takie rzeczy to najlepiej na http://www.bez-kabli.pl
__________________
Pozdrawiam i zapraszam na www.joujoujou.com - całkiem nową galerię zdjęć z Irlandii.
Moje filmy są tutaj.
Forum ZielonaIrlandia.
Problemy i porady wyłącznie na forum.
Prywatne wiadomości lub przez komunikatory będą ignorowane.
joujoujou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.09.2010, 14:46   #4
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika andrzejj9
 
Data rejestracji: 08.12.2002
Lokalizacja: Wrocław
Posty: 17,900
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Ciekawa strona..

Przy okazji wczytam się pewnie głębiej. Na razie spodobał mi się ten polecany modem:
http://allegro.pl/modem-hspa-k3760-o...246783084.html
__________________


neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.10.2010, 23:53   #5
pali
Թ
 
Avatar użytkownika pali
 
Data rejestracji: 13.02.2003
Posty: 3,066
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
Napisany przez andrzejj9 Podgląd Wiadomości
- czy są może modemy połączone z routerem?
Są i to od lat, miałem taki z 6 lat temu.

Ze świeższych produkcji np. Huawei E5832 z oferty Play:
-toppromostuff20100816.png
Trzeba byłoby odnaleźć manual do niego, ale podejrzewam, że jeśli ten modem do pracy wymaga podłączenia USB, to routing realizuje poprzez soft na komputerze (ani to wada ani zaleta, może tylko wymagać dosyć mocnego komputera, jeśli tak jest).
Poza tym ma on łajfaj, zapewne w trybie Access Point, możliwe że także ad hoc (IBSS).

Cytat:
Napisany przez andrzejj9 Podgląd Wiadomości
(...) Tak, żeby po wetknięciu karty do jednego laptopa móc korzystać z internetu na różnych komputerach (przez Wi-Fi) i ewentualnie komórkach?
Możesz i bez modemoroutera tak zrobić.
Zwykły penowy modem (a także te na PCIMCIA etc), np. mój HUAWEI E1750C, po instalacji dedykowanego softu, robi w w Control Panel -> Network Connections zwykłe połączenie sieciowe:
-huawei.jpg
Zapewne da się takie połączenie ustanowić nawet bez dedykowanego softu, instalując tylko sterowniki.
No i takie połączenie musisz udostępnić (routować), na inny interfejs, np. łajfaj, ethernet, firewire, bluetooth itd (za pomocą windowsowych konfiguratorów, pełno manuali w sieci).
Jeśli twoja karta łajfaj nie ma trybu AP ani ad hoc (chyba większość nie ma), to musisz np. routować na Ethernet, do zewnętrznego AP.

Cytat:
Napisany przez andrzejj9 Podgląd Wiadomości
- korzystałem czasami z internetu na laptopie przez łączenie z komórką. Czy da się to zrobić w odwrotną stronę? Oczywiście nie chodzi mi o stałe używanie, tylko sporadycznie w razie potrzeby, bo jednak w telefonie mam kartę jednego operatora, a jak widzę, inni mogą mieć lepsze warunki przy np. ściągnięciu większego pliku.
Nie wiem czy dobrze rozumiem. Chcesz korzystać z Internetu na komórce, poprzez połączenie z komputerem/routerem, który jest twoją bramą dostępu?
Jeśli tak, to możesz. Tak jak powyżej napisałem, np. wpinasz modemopena do USB, udostępniasz połączenie na ethernet, do ethernetu podpinasz APeka i podłączasz się komórką przez łajfaj, o ile taką masz. Jeśli nie masz z łajfajem, to możesz kombinować przez BT, może nawet prościej będzie, bo tylko jedna brama.

Cytat:
Napisany przez andrzejj9 Podgląd Wiadomości
- na co patrzeć przy ewentualnym wyborze modemu do komputera?
Szczerze mówiąc, to nie bardzo wiem.
Przez kilka lat okazjonalnie korzystałem z Nokia E61 i iPlusa (abonamentowo lub przez kupione pakiety). Jako modem kilka lat temu ten telefon był bezkonkurencyjny, ale teraz to średnio... Niby ma 3G, a w 2G ma taką samą prędkość tj. 115 kbps. Do tego zamula się po dłuższym korzystaniu itd Jako jedyne łącze nie nadaje się.

Teraz przeprowadziłem się do miasta, czekam na instalację broadbandu (wiwat TP) i kupiłem sobie na razie w.w. modemik od Playa, wraz ze starterem, całość za 219 zł. Wziąłem w Playu, bo chyba oni i Heyah mieli najtaniej prepaida, z w miarę prostymi zasadami.

Przy okazji, co do Internetu w Play:
- Play do rozmów korzysta z tych samych BTS co Plus, ale do Internetu ma swoje. I stąd jest tylko w dużych miastach. To taka oferta dla ubogich, co nie mają broadbanda....
- program narzędziowy jest OK, łączy się szybko
- program pokazuje, że jest połączony w HSPA lub HSDPA lub WCDMA - szczerze mówiąc, nie wiem o co chodzi, czy to jakaś różnica jest, czy to jest jedno i to samo
- łącze wyciąga ok. 50-60 KB/s, pingów nie sprawdzałem, ale jest OK. Dobra responsywność, zero rozłączeń, zwiech itp Gdyby nie koszta, mógłbym tego nawet używać na stałe.
- Play nalicza wedle połączeń do swojej bramy (Ech ten Play), co może powodować problemy.
- modem od Playa twierdzi, że nie ma simlocka na Plusa (ale nie sprawdzałem).
- taryfikacja w Play niby jest prosta, ale oczywiście musieli wsadzić kruczki Gdy rozgryzę, jak to działa, to może nowy post napiszę, bo nie jestem do końca pewny, czy dobrze to rozumiem

Podsumowując, gdybym miał kupować modem nie dla tymczasowego zamiennika broadbandu, a jako zestaw podróżny, to kupiłbym raczej Plusa. Ich sieć technicznie wydaje mi się najlepsza, jest wszędzie, a abonamenty czy pakiety są sensowne, na tle innych operatorów.
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.10.2010, 04:20   #6
DejaVu
Guru
 
Avatar użytkownika DejaVu
 
Data rejestracji: 23.08.2008
Posty: 2,813
DejaVu ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>DejaVu ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>DejaVu ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>DejaVu ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>DejaVu ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>DejaVu ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>DejaVu ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>DejaVu ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>DejaVu ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Ja jestem w Orange w Styczniu kończy mi się umowa więc biorę(chyba) free59 http://www.orange.pl/portal/map/map/..._free_discover obecnie mam to:http://www.orange.pl/portal/map/map/...=1286161821481 z limitem 3GB - dla mnie wystarcza dodatkowo mam w telefonie :http://www.orange.pl/portal/map/map/...=1286161896841
Orange dlatego że u mnie w lesie tylko oni mają namiastkę ''szerokopasmowego internetu" tak że mogę swobodnie grać w gry online ,wcześniej to miałem orange w technologii EDGE , inne sieci u mnie w lesie to mają tylko GPRS ja mam ruter Axssestel http://www.orange.pl/klienci_ind/ora...7:1755:XT_5325 jest duży ale ma bardzo dobre wi-fi , we/wy usb , rj45 tak że można podłączyć kilka PC u mnie dodatkowo korzysta z tego Samsung Wave , ruter ma też baterię więc jak nie ma prądu to parę godzin można korzystać z neta (wave) jak ktoś ma laptopa. Ten modem http://www.orange.pl/klienci_ind/ora...1:3493:XT_5402 jest pod usb ma 3G ,CDMA,2G itd.
Musisz zastanowić się gdzie chcesz korzystać z neta mobilnego i w jakiej technologii - tak żeby nie płacić za jakiś GPRS polecam tę stronkę http://mapa.btsearch.pl/ gdzie sprawdzisz jaka sieć jaki ma nadajnik- ja bym brał CDMA bo jest mniejszy ping jak w UMTS no ale ja gram-Tobie może net potrzebny jest do czegoś innego Zapraszam też na forum http://www.bez-kabli.pl/ tu znajdziesz wszystko-szczególnie w Newsach lub konkretnego operatora.
DejaVu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Kilka pytań dotyczących edycji i wklejania napisow do DVD tymek DVD-Video 19 27.11.2006 18:06
kilka pytań o GAMECUBE-a dwozny Inne 3 26.07.2006 14:30
Kilka pytan o pingwin ;) mr_spock Off topic 34 06.12.2004 09:28
Kilka pytań gazelek Napędy optyczne CD 2 12.11.2004 09:37
DVD2DVD-R kilka pytań do doświadczonych. Liar DVD-Video 6 04.11.2004 06:31


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:24.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.