Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Internet przez LAN - triki (https://forum.cdrinfo.pl/f5/internet-przez-lan-triki-35668/)

mikas 07.06.2004 18:52

Pytanko z innej beczki. Mam Internet w sieci osiedlowej i ostatnio nie działa mi Outlook, P2P, FTP, Windows Update i strony WWW, które wykorzystują inny port niż 80. (np. http://213.158.119.18:7070/) Rozmawiałem z administratorem i powiedział mi, że żadnych portów nie blokował, tylko te od p2p. Z tego, co mówił to sądzi, że padła mi karta sieciowa, ale od dwóch tygodni nie może jakoś do mnie przyjść i mi ją wymienić. Wydaje mi się, że gościu coś kręci, tym bardziej, że innym w sieci wszystko działa oprócz p2p. Czy może mnie jednego zablokować i czy mogę jakoś to obejść?

Edwardo 07.06.2004 17:53

identyfikator urządzenia dostępowego - a co to jest? tak na chlopski jezyk?

czy ja wiem... prgramik TCPNV dziala chyba na takiej samej zasadzie jak "wyszukaj komputer" albo program superscan.
jeszcze nie przyszli to nie przyjda, nie chce sie im pewnie. a skanowalem juz jakis czas temu...

imola 07.06.2004 17:05

Cytat:

Napisany przez Edwardo
albo uzyskanie limitu 512 zamiast 128 :)

odpalam scaner lan, zczytuje mi wszytkie adresy MAC dostepne, potem w nocy np jak ludziska ida spac patrze czy dany adres jest widaoczny, jak nie to podmieniam gou siebie i juz :)
albo trafie na koljeny 128 albo na 512, kwaestia sprawdzenia w dwa wieczory.
a potem juz wszytko wiadomo co i jak :)

no ale nie praktykuje juz tego bo mam stly IP ktory jest mi potrzebny caly czas, wiec nie podmieniam juz macow ;)

Logi serwera zostają, moga Cie namierzyc przez identyfikator urządzenia dostępowego, albo zauwazyc skanowanie i pupa.

Edwardo 07.06.2004 15:34

Cytat:

Napisany przez imola
Zmienianie MAC adresu moze tylko spowodować brak netu.

albo uzyskanie limitu 512 zamiast 128 :)

odpalam scaner lan, zczytuje mi wszytkie adresy MAC dostepne, potem w nocy np jak ludziska ida spac patrze czy dany adres jest widaoczny, jak nie to podmieniam gou siebie i juz :)
albo trafie na koljeny 128 albo na 512, kwaestia sprawdzenia w dwa wieczory.
a potem juz wszytko wiadomo co i jak :)

no ale nie praktykuje juz tego bo mam stly IP ktory jest mi potrzebny caly czas, wiec nie podmieniam juz macow ;)

imola 07.06.2004 14:40

Cytat:

Napisany przez Edwardo
nie TV kablowej tylko sieci osiedlowej LAN CITYNet... wszystko na skretce, hubach switchach...

To nie ma znaczenia, bez konszachtów z adminem nic nie podkręcisz. A i tak admin nie zawsze wszystko może, bo jak ktos juz napisał ograniczania transferu moze odbywac sie automatem na serwerze, ruterze czy ewentualnie switchu i bez dostepu do tych urządzeń nic nie zdziałasz.
Zmienianie MAC adresu moze tylko spowodować brak netu.

Edwardo 07.06.2004 14:24

Cytat:

Napisany przez yahol
Zreszta lacze Eduardo to lacze z TV kablowej i jest monitorowane na serwerze

nie TV kablowej tylko sieci osiedlowej LAN CITYNet... wszystko na skretce, hubach switchach...

yahol 07.06.2004 14:12

Cytat:

Napisany przez imola
.. urządzenia dostępowe stosowane w sieciach tv kablowej też mają adresy MAC i jak najbardziej są one wykorzystywanye do identyfikacji klienta.
Ruch jest naliczany dla danego urządzenia dostępowego...

Zgadza sie. I tez jest prawda, ze Macadres mozna zmienic sofwarowo. Robilem to na ruterze dzielacym lacze.
Wracajac do tematu:
zapytalem sie swojego admina (Aster) co sie dzieje jak, np. uzywam optymizera lub kombinuje na podkrecaniu lacza:
odpowiedz: -wylaczamy dostep do netu i wysylamy ostrzezenia (wewnatrz sieci dostep jest).
Tak wiec nieumiejetne kombinowanie, podkrecanie lacza mija sie z celem.
Zreszta lacze Eduardo to lacze z TV kablowej i jest monitorowane na serwerze - tak wiec podkrecic go sie nie da.
.....i to by bylo na tyle.

Ps; a mlodych mamy coraz bardziej pyskatych :klotnia: :) watro by troche :bicz: dyscypliny :bicz: i pdkrecic modow coby :spie: :spie: :)

imola 07.06.2004 13:49

Cytat:

Napisany przez AleX69
nikt z obecnych na rynku provider'ow nie spisuje/nie pyta o mac adres ... i jescze do tego by sterowac bandwitch'em

juz tlumacze ...

mac adresy sa stosowane w sieciach 'bez osobowych' ...
obecnie w wiekszosci (neo, chello, osledlowki) blokowane sa l/p ... i tak ze admin nie ma zabardzo wplywu na przyspieszenie (jesli nawet by bylo mozliwe) - automat ... maskowanie nr kienta (ochrona danych osobowych) i te sprawy

yahol@ ...widze ze nie spales na lekcjach - ale software'owo tez (wrecz przedewszystkim) mozna go zmienic

Panie wszystkowiedzący, urządzenia dostępowe stosowane w sieciach tv kablowej też mają adresy MAC i jak najbardziej są one wykorzystywanye do identyfikacji klienta.
Ruch jest naliczany dla danego urządzenia dostępowego.
A jak w sieci adresy przydzialane są po DHCP to jak zidentyfikuja dany host za pomocą wahadełka?

MaciejT 07.06.2004 12:22

prosze o spokoj, trzymajcie sie tematu :)

AleX69 07.06.2004 10:32

Loczek@ wlasnie malolat ... daj se spokoj bo sie spocisz :rotfl:

Loczek 07.06.2004 10:24

Rozpierdalasz mnie normalnie..... Alex, nie chce mi sie z toba szarpac.

AleX69 07.06.2004 09:45

Loczek@ kibic z dala niech sie nie wpie****a ... :D

Loczek 07.06.2004 08:34

Alex kiedys napisałem ci ze jestes chamski i znowu piszesz po 3 4 wyrazy ktorymi opierdlasz kogoś. Działasz mi na nerwy chlopie !!! albo piszesz i tłumaczysz albo nic nie pisz.

AleX69 07.06.2004 00:46

do czytajacych ... juz z Edwardo dalsimy se po pysku - wytlumaczylismy sobie wszystkie niejasnosci

Edwardo 07.06.2004 00:10

Cytat:

Napisany przez AleX69
nikt z obecnych na rynku provider'ow nie spisuje/nie pyta o mac adres ... i jescze do tego by sterowac bandwitch'em

juz tlumacze ...

mac adresy sa stosowane w sieciach 'bez osobowych' ...
obecnie w wiekszosci (neo, chello, osledlowki) blokowane sa l/p ... i tak ze admin nie ma zabardzo wplywu na przyspieszenie (jesli nawet by bylo mozliwe) - automat ... maskowanie nr kienta (ochrona danych osobowych) i te sprawy

helloo...
nie bardzo czaje o co ci chodzi w tym poscie...

czemu obciach jak pisze o MACu?
wciaz nie uzyskalem odpowiedzi...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:08.