![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#421 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
miałem kiedyś w mbanku 30tys i dostawałem coś ok 100zł miesięcznie
![]() Wiem że są lepsze formy trzymania pieniedzy niestety potrzebowałem ich w razie czego - wiec odpadały. (btw szkoda ze nie jestem jasnowidzem trzeba było kupić wtedy za nie dolary ![]() Całe szczęście że ojciec odradził mi zabawy na giełdzie... Zawsze lepsza stówa niż nic. Od wielu lat mam mBank i jak na razie jestem zadowolony. Nie płace za konto i przelewy kompletnie nic. Euronet jakiś zawsze sie znajdzie. Choc kiedyś było bodajże 5,7% a nie jakieś marne 4,1% ![]() Ostatnio zmieniany przez sobrus : 17.08.2009 o godz. 11:00 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#422 |
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ależ tu się burżujstwo okropne szerzy
![]()
![]() |
#423 | |
Wymiatacz
Data rejestracji: 17.12.2002
![]() |
Mam 2 pytanka.
Wiem że samemu należy analizować, ale krótka analiza obejmuje obecną chwilę a chciałbym się dowiedzieć czego bardziej obiektywnego czasowo. Potrzebuję 2 konta, a w zasadzie 1 konto na co dzień i 1 rachunek/lokatę na który chciałbym odkładać kasę na przyszłość - może jakiś w miarę niezbyt rozklekotany samochód, no ale...... Aktualnie mamy z małżonką konto w mbanku - to bym zostawił dla małżonki, a dla siebie jakąś alternatywę. Myślę o: - ing direct i do tego otwarte konto oszczędnościowe - dbNET konto internetowe i db Konto Oszczędnościowe -> wygląda lepiej niż ing, wszystkie bankomaty za darmo, wyższe oprocentowanie itp. Ale jakoś nazwa Deutsche Bank PBC S.A. do mnie nie przemawia. Może jakieś propozycje ?? Ewentualnie zastanawiam się nad ofertami GETIN Bank lub Fortis. Plus dla getinbaku to to, że oddział mam na osiedlu, blisko domu. Fortis, Ing, Deutsche sa oddziały w mojej mieścinie. Meritum - czysty internet,bez oddziału na miejscu. Jedynym potwierdzeniem lokaty jest email. Kurcze, jakoś nie ufam takim rzeczom. Nawet "czysto" internetowy mBank przysyła papiery do podpisu oraz umowę kurierem. A nie Cytat:
Mozilla Firefox + The Bat! ![]() ![]() Benq sobie radzi ![]() ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez Conti : 26.08.2009 o godz. 12:10 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#424 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja również mam konto z MBanku i stojąc przed podobną decyzję, zostawiłem je sobie, a dodatkowo otworzyłem dwa konta Emax+. Co prawda wtedy było trochę lepsze oprocentowanie bo ponad 6%, ale i teraz chyba nie jest bardzo źle. Na jedno Emax spływa mi wynagrodzenie, na drugie dochody z innego źródła i całość ładnie widzę po zalogowaniu. Pieniądze na bieżące wydatki przelewam raz w miesiącu (przelew bezpłatny, kolejne płatne 5 zł, ale na szczęście od jakiegoś czasu można je wykonywać samemu z poziomu panelu użytkownika, bo wcześniej trzeba było dzwonić na mlinię) na ekonto i na nim wykonuję wszystkie pomniejsze operacje.
Nie twierdzę, że to jest najlepsze rozwiązanie, bo od dawna nie analizowałem dokładnie konkurencyjnych ofert, ale na pewno jest bardzo wygodne. Zwłaszcza jeśli masz już i tak jedno konto w MBanku.
![]() |
#425 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Mam dokładnie tak jak andrzejj9, poza tym ze emax+ tylko jeden. Również jestem zadowolony od paru lat.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#426 |
Wymiatacz
![]() |
To tak mamy - ekonto + emax + emax plus. Jednak chcemy otworzyć drugi rachunek w innym banku, fizycznie znajdującym się na miejscu.
![]() |
#427 |
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
ING Direct
![]()
![]() |
#428 |
Lord of the Sword
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.04.2002
Otworzyłem niedawno eKonto i trzy eMax Plusy. Wynagrodzenie spływa na eKonto, to co chcę przelewam na eMaxy. I jest OK. Po co otwierać jeszcze konto w drugim banku ? Lokaty mBank też przecież ma.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#429 | |
Wymiatacz
![]() |
Cytat:
![]() Stąd mbank zostaje dla małżonki, ja potrzebuję innego. Jeśli nie ma lepszej alternatywy to otworzę w mbanku, ale po co oboje mamy mieć w mbanku, skoro może jednak jest ciekawa alternatywa .... Prościej sprawy wyłożyć już nie potrafię. Obecnie zastanawiam się nad ING, City, Getin bank
![]() |
![]() |
#430 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
Oczywiście nie namawiam, żeby nie było że dla MBanku pracuję ![]()
![]() |
![]() |
#431 |
Wymiatacz
![]() |
mBank ma 1 wadę. Ograniczone możliwości wyciągnięcia gotówki. Nie zawsze da radę zapłaić przelewem czy kartą.
Rzadko, ale czasami potrzebna jest gotówka. W zeszłym roku miałem obchód bankomatów żeby zgromadzić fundusze na zakup używanego samochodu - konieczna była gotówka. I od tamtej pory chodzi mi po głowie konto z możliwością wypłaty gotówki w kasie banku. A że doszliśmy do wniosku, że potrzebujemy oddzielnych kont to jest okazja poszukać i rozejrzeć się. mBanku wcale nie skreślam. Pytam się tylko właśnie o ewentualną, atrakcyjniejszą ofertę. City bank ma opcję wypłaty w okienku gotówki 1x w miesiącu bez prowizji. Konto oszczędnościowe jest oprocentowane ~ 6%. Przeglądam ich warunki, szukam haczyków. Jak na razie ich konto oszczędnościowe wygląda lepiej niż emax plus. Zwykłe konto jest podobne do ekonta, z tym, że wymagają stałego dochodu. Getin jest tak zawiły, że nie mogę się przez niego przegryźć więc raczej go sobie daruje. ING ma gorszą ofertę niż mBank - odpadł.
![]() |
#432 |
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Ograniczenie sam sobie ustawiasz - ja raz wyciągałem 8tys. (przestawiwszy uprzednio przez Internet limit).
Musiałem zapłacić notariuszowi - i nie ma innej opcji. W każdym innym przypadku duże kwoty przelewam. Jak sprzedający chce sprawdzić, to można założyć konto w tym samym banku - znajomy tak kupował mieszkanie. Specjalnie założył konto, u notariusza przelew, sprzedający loguje się na swoje konto - pieniądze przelane, sprawdzone, papiery podpisane. Citibank - kiedyś miałem. Ale drożyzna była wtedy u nich okrutna. Tylko karta kredytowa mi została. Do tego haczyki. Przecież całkiem wyraźnie masz napisane, o tych 6%: Od 15 lipca br. wyższe oprocentowane na Koncie Oszczędnościowym - aż 6,06 % w skali roku już od pierwszej złotówki na nowe środki. >> więcej Oprocentowaniem 6,06% w skali roku są objęte nowe środki, które zostaną wpłacone na Konto Oszczędnościowe Citibank od 15 lipca 2009. Nowe środki to nadwyżka nad łącznymi środkami Klienta na dzień 14 lipca 2009 r. zgromadzonymi w Banku na rachunku Konta Osobistego w złotych, na lokatach terminowych w złotych, na rachunkach Konta Oszczędnościowego w złotych i Konta SuperOszczędnościowego w złotych, gdzie Klient jest posiadaczem lub pierwszym Współposiadaczem wskazanym w Umowie. Za ostatni dzień miesiąca naliczane są odsetki w wysokości 4,04%. Należna różnica między 4,04% a 6,06% za ostatni dzień miesiąca naliczana jest w kolejnym miesiącu. Oprocentowanie dla starych środków wynosi 4,04% w skali roku wg zmiennej stopy procentowej.
Ludzie tak bardzo lubią oszukiwać się wzajemnie, że wymyślili rząd, by robił to za nich. WAŻNE Ostatnio zmieniany przez Wawelski : 27.08.2009 o godz. 16:16 |
![]() |
![]() |
![]() |
#433 |
Lord of the Sword
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.04.2002
Mając mBank wyjmujesz kasę w bankomatach Banku Zachodniego, mBanku, Euronetu, eCard i chyba Cash4You. Jak chcesz mieć multum bankomatów to tylko PKO BP (nawet w Karpaczu jest), Pekao SA.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#434 | |
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
![]() |
![]() |
#435 |
Wymiatacz
![]() |
No dobra
Po pierwsze - konto w mbanku mamy i nie rezygnujemy. Znam mBank i jest ok. 8000 to 4 bankomaty czy 5 ?? 16 000 to 8 - 10 x bankomat ?? Z zaznaczeniem że trzeba zmienić limit kwoty wypłaty oraz limit ilości wypłat - to poprzez mlinię. Ale nie o mbanku tutaj. Tylko o ewentualną alternatywę. Wychodzi na to, że n ie ma alternatywy ?? Co do City -> mają zawiłe sformułowania, ALE do tej pory nie miałem tam konta, czyli wynikałoby, że całość jaką tam wpłacę będzie objęta 6%. Z drugiej strony City też jakoś średnio mi się podoba. Faktycznie to chyba mimo niższego oprocentowania w miarę przywoity jest ING. Tak swoją drogą jak czytam te regulaminy, tabele itd to wychodzi takie bagno, że wcale się nie dziwię, że był / jest kryzys bankowy. Oni najchętniej przyjeliby kasę i pojechali na wyspy kanaryjskie. Bo przecież klienci nie są potrzebni, żeby im wypłacać kasę ale tylko żeby oddawali kasę bankom Ech, głowa mnie już boli. Chyba faktycznie skończy się na dodatkowym koncie w mbanku. Do poniedziałku jak mnie nie oświeci lub zaciemni to na tym stanie. P.S. A z inteligo można wypłacać bez obciążeń w kasie banku ?? Zależy jeszcze jakie to obciążenie. 5zł - nie ma sprawy, grubsza kasa rzadko potrzebna, ale jeśli rypią jakiś procent -> zaraz sprawdzam. Bo faktycznie PKO BP to na każdym rogu jest ......
Mozilla Firefox + The Bat! ![]() ![]() Benq sobie radzi ![]() ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez Conti : 27.08.2009 o godz. 16:58 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|