![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#451 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
i jeszcze jedno... "w oddziale..."
a co to jest? i po co? ![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#452 | |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Wiadomo, że nie jest - nawet wykorzystują ten fakt w reklamie.
Ja się na bankowości nie znam, więc mocno nie będę SKOKów bronił. Ale wiem tyle, że mają swoją strukturę, opartą na prawie spółdzielczym, które podobno mamy w PL bardzo dobre - taki mi mówili mądrzy ludzie. Spółdzielczość ma w PL dawne, ładne tradycje. I sam suchy fakt, że SKOK bankiem nie jest, nijak mi nie przeszkadza. Nie potrafię stwierdzić, czy w naszym kraju bezpieczniejszy dla moich pieniędzy jest bank czy "kasa". Podejrzewam też, że w kraju jest tylko kilka osób, które mają taką wiedzę. Reszta to gazetowe spekulacje, oparte na niepełnych danych. Cytat:
A wierzysz, że te panoszące się wielkie banki są czyste jak łza? Jeśli np. ktoś dostaje pensję na konto i przelewa ją na rachunki, kupuje majtki na allegro, to faktycznie po co oddział. A jeśli ktoś prowadzi firmę, bierze pożyczki, wpłaca regularnie gotówkę ... To jak? Nie lubię pitolić się z konsultantami na infolinii ani być traktowany jak maszyna. Generalnie chodzi mi o to, że jestem biednym żuczkiem, a w SKOK mam taką obsługę, jaką duży bank dałby mi, gdybym przynosił mu miliony. Ostatnio zmieniany przez pali : 19.09.2009 o godz. 14:22 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#453 |
Author
Zlotowicz
kazdy uzywa czego mu wygodnie
yahol zwrocil uwage na brak ochrony przez prawo bankowe - bo SKOK nie jest bankiem jak padnie to bedziesz mial problem, ale oby wszystko bylo OK co do obslugi klienta - od kiedy jestem w mBanku to nie mam powodow do narzekan, wrecz przeciwnie - obsluga byla potrzebna doslownie raz, sprawa zostala zalatwiona blyskawicznie i prawidlowo czego nie moge powiedziec o innych bankach z ktorych kozystalem, szczegolnie PKO BP takie drobnostki jak zablokowanie hasla dostepu, wymiana karty, otwrcie konta, lokaty, kont dodatkowych... to ciezko nawet uznac za obsluge - bo trwa minute bez ruszania szanownego tylko z miejsca (wiekszosc rzeczy mozna zalatwic przez net bez kontkatku z czlowiekiem) a przez te kilka lat zdazylo mi sie srednio pewnie z raz na rok dzwonic (no i dzwonic mozna 24/7 a nie tylko w godzinach pracy i po to, by nadziac sie na sekretarke albo info, ze linie zajete) jak wiedze ludzi jadacych do oddzialow, stojacych w kolejkach, ktorzy maja udzielane bledne informacje przez obsluge (bez konsekwencji, bo rozmowa nie jest nagrywana) lub zalatwiaja minimum kilka minut najprostsza sprawe... zal mi sie robi... ich glupoty - bo jak inaczej nazwac placenie za taki poziom obslugi dalej - firma, wplaty to nie problem - oddzial do tego nie jest potrzebny (firma - via net, wplata we wplatomacie) pozyczki nie wiem, bo nigdy nie bralem, ale ponoc tez bez problemu Pali - porusyles jednak ciekawa kwestie alternatywy dla bankow napisz wiecej - jakie warunki, jakie koszty, czy masz dostep via net do kont itp
Radek Nimal - bo życie jest zbyt krótkie, żeby tracić czas blog o głupich pomysłach Życie z Chromebookiem - mój kanał na YT Ostatnio zmieniany przez nimal : 19.09.2009 o godz. 17:17 |
![]() |
![]() |
![]() |
#454 | |
Cytat:
A zasrane PKO chciało jakiś procent za zrobienie przelewu - wychodziła jakaś niezła sumka. A tak przejechałem do oddziału banku i wpłaciłem. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#455 |
Author
Zlotowicz
zdazylo mi sie wplacac nawet sporo wieksza kwote - owszem, trwalo to kolo 15 minut, z drugiej strony w banku to tez iles tam trwa
wiedzac, jak dziala wplatomat, przygotowalem sobie pliki po 30 banknotow, zeby nie rozszypywac sianka na prawo i lewo (mimo kamer i ochroniarzy zawsze jednak czlowiek czuje sie mniej pewnie z taka suma w rece) i tak czulem sie pewniej, niz jak wyplacalem kiedys tez pokazna kwote w okienku banku, ktora oczywiscie byla zamowiona na konkretna godzine (juz mogl ktos podsluchac), jak juz przyszedlem to na glos byly wszytko omowione, potem 2 razy kwota liczona i dopiero ja dostalem w postaci kilku plikow wylozonych na lade - naprawde sie zastanawialem, czy jak wyjde z placowki to mi w lep nie przylozna |
![]() |
![]() |
![]() |
#456 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
Takie większe wypłaty trzeba sobie zastrzeć, by nie były w okienku kasowym, na widoku.
Kiedyś miałem taką sytuację i nie było problemu, żeby kasjerka przyniosła i liczyła forsę w pokoju służbowym obok kasy. Nawet w pełni podzielała moje obawy. Oczywiście spytała o pozwolenie kogoś wyżej, nie było żadnych oporów. |
![]() |
![]() |
![]() |
#457 | |
Թ
Cytat:
![]() Czego i wszystkim życzę, miłej i słonecznej niedzieli ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#458 |
Lord of the Sword
Zlotowicz
Data rejestracji: 06.04.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ostatnio skorzystałem z wpłatomatu mBanku. Bez problemów.
Co do oddziałów to w samej Twierdzy Breslau sam znam dwa Centra Finansowe, są jeszcze dwa mKioski. Przy okazji - kiedy wypisałem się z PekaoSA (po kilkunastu latach), zadzwoniła do mnie Pani z Warszawy i zaproponowała powrót - dawała 9 miesięcy bez opłat. Spytałem czy po 9 miesiącach opłaty wrócą - miały wrócić. No to sie tylko zaśmiałem i podziękowałem ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#459 |
Lord of the Sword
Zlotowicz
W mBanku można już doładować telefon w Erze Tak Tak !
|
![]() |
![]() |
![]() |
#460 | |
Թ
Cytat:
SKOKów w PL jest bodajże 62 i działają one niezależnie, mają różne oferty. Jeśli Ciebie to interesuje, musisz zapoznać się z ofertą konkretnego SKOK. Są duże SKOKi jak SKOK Stefczyka i maleńkie jak np. Wesoła, Wołomin czy mój - Unii Lubelskiej. Wszystkie SKOKi są zrzeszone w Kasie Krajowej http://skok.pl - i takie usługi jak dostęp przez net http://eskok.pl czy karty/bankomaty http://skok24.com.pl mają wspólny interfejs dla wszystkich członków SKOKów - ale różne opłaty, zasady użytkowania (!). Dostęp przez net działa dobrze - zwyczajny współczesny interfejs. Z VISA korzystam jako karty bankomatowej - nie chcę karty kredytowej ani płatniczej. W SKOK korzystam głównie z tzw. konta firmowego. Miałem kilka opcji do wyboru, wybrałem taką: - oprocentowanie bliskie zeru - koszt przelewu 0,99 PLN - koszt miesięczny 10 PLN - ale te pieniądze są przelewane na tzw. IKS i ja je mogę stamtąd pobrać, one są moje! Konta osobiste generalnie mozna wybrać jako internetowe i wtedy są gratis, ale bez oprocentowania - albo z % i jakimiś tam opłatami, czyli jak wszędzie. Pożyczki - np. pożyczka 30 000 PLN na trzy miesiące kosztowała mnie łącznie około 1000 zł. --------------- Co do wiarygodności SKOK - kolejny, pewnie już 10 000 z kolei artykuł jest w najnowszym Przekroju. Autor stawia tam ponownie tezę, że atak na SKOKi jest "sponsorowany" przez banki, którym to znowu zaczęły SKOKi zagrażać. Można tam przeczytać o dobrej kondycji finansowej SKOK i Banków Spółdzielczych i o planach ustawodawczej niedźwiedziej przysługi w postaci decentralizacji i większych zabezpieczeń. Jak mówiłem, nie znam się na bankowości, ale powiem tylko tyle, że jestem przekonany, iż "polski ustawodawca" jeśli ma do wyboru działać w moim interesie lub interesie międzynarodowych korporacji, to z pewnością wybierze tych drugich. A Banki Spółdzielcze to kolejny temat. Tam jest kredytowe eldorado (szczególnie dla rolników, ale nie tylko). ------------------------------------------- Jeszcze uwaga co do kont firmowych, może komuś przyda się, bo Urzędy Skarbowe i banki zazwyczaj wprowadzają w błąd: "Konta firmowe" są zazwyczaj droższe w użytkowaniu. Jednak w polskim prawie nie ma czegoś takiego, jak "konto firmowe". Dla potrzeb US można podać dowolne konto bankowe, którego jest się dysponentem - a można też nie podawać żadnego, bo nie ma żadnego obowiązku posiadania konta bankowego dla potrzeb działalności gospodarczej. Jedyną rzeczą która odróżnia konto "osobiste" od "firmowego" jest regulamin banku, w którym zazwyczaj są zapisy, że konta osobistego nie można użytkować dla potrzeb DG. Czyli jeśli zamierzasz prowadzić DG i obracać głównie gotówką, to można podać dla US konto osobiste. Albo jeśli dużo przelewów i chce się zaoszczędzić - no też można, ryzykując konflikt z bankiem. Można też podać konto osobiste jako firmowe - przy zakładaniu działalności, np. gdy nie wiemy co jeszcze potrzebujemy. Potem można to zmienić poprzez formularz NIP-1. Aha, US wymaga też podania nr konta osobistego dla zwrotu podatku dochodowego - nie zostanie wtedy przyjęty ten sam numer konta osobistego, co zgłoszony jako "firmowy". Ostatnio zmieniany przez pali : 23.09.2009 o godz. 13:04 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#461 |
Author
Zlotowicz
dzieki za info
nie oceniam, bo nigdy nie bralem pozyczki, wiec nie porownam kosztow, choc na pierwszy zut oka, jezeli te 1300 to wszystkie poniesione koszty, wyglada to nawet niezle na konto prywatne wyraznie sie nie nadaje (prowadzenie, przelewy, karty platne lub nie, ale w bankach to wsio jest za free), na firmowe moze sie faktycznie kalkulowac dzieki za opis ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#462 | |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
Cytat:
![]() |
![]() |
#463 |
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Jest obowiązek, jak masz jednorazowe przelewy ponad 15K euro.
Kiedyś (przed podatkiem Belki) był taki obowiązek dla każdej firmy - teraz nie. klik Do czasu wprowadzenia w 2002 r. podatku Belki, każdy przedsiębiorca miał obowiązek przechowywać środki finansowe wyłącznie na rachunku firmowym. Dzięki temu nie mógł on uniknąć płacenia podatku od zysków z odsetek. Podatek ten firmy nadal muszą płacić. Na skutek niedoinformowania, blisko 1,8 miliona firm ma swoje rachunki w bankach, płacąc im sowicie za ich obsługę, pomimo braku przymusu prawnego ich posiadania. Dzięki dezinformacji banki zarabiają kilkaset milionów złotych rocznie. Fakt, że ciągle w wielu poradnikach "jak założyć swoją firmę" stoi, że trzeba założyć rachunek bankowy - a to nieprawda w 99% przypadków, bo kto robi/dostaje jednorazowe przelewy na 15K euro? A jak od wielkiego dzwonu się przytrafi, to trzeba rozbić na mniejsze ![]()
Ludzie tak bardzo lubią oszukiwać się wzajemnie, że wymyślili rząd, by robił to za nich. WAŻNE Ostatnio zmieniany przez Wawelski : 23.09.2009 o godz. 19:25 |
![]() |
![]() |
![]() |
#464 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Urząd skarbowy nie ma problemu ze znalezieniem konta jak ktoś wisi z podatkami. Przekonałem się o tym na wiosnę, bo zalegałem z podatkiem za działkę, zajęli mi 2 konta (znaczy odjęli sumę), i jeszcze z rozpędu komuś w Łodzi, o tym samym imieniu i nazwisku.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#465 |
Lord of the Sword
Zlotowicz
Oraz Eddiemu z Iron Maiden
![]() |
![]() |