![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 26.06.2003
![]() |
![]()
Hej. Mam zewnętrzny nadajnik IRDA podpinany do płyty głównej, żeby wygodnie przerzucać dane z komórki do komputera i na odwrót. Mam jednak problem, bo żaden program nie rozpoznaje telefonu. W jaki sposób skonfigurować BIOS kompa żeby to urządzenie działało optymalnie? Mam następujące opcje w menu Integrated Peripheals: Onboard Serial Port B i tam do wyboru: Auto, Disabled, 3F8/COM1, 2F8/COM2, 3E8/COM3, 2E8/COM4. Niżej jest Serial Port B Mode, gdzie można wybrać: 1,6 uS, 3,16 Baud, ASKIR, Normal. Dalej jest IR Duplex Mode: Half Duplex, Full Duplex. A na końcu jest IR Pin Select: IRRX/IRTX, SINB/SOUTB. Proszę o pomoc jak mam to poustawiać i jakie wybrać opcje, bo najbardziej mam wątpliwości co wybrać w tej pierwszej opcji Onboard Serial Port B. Z góry wielkie dzięki. Jak sprawdzić, że irda działa bez użycia komórki?
|
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 | |
XII
Data rejestracji: 02.06.2004
![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Merry F****** Christmas
Data rejestracji: 22.10.2002
![]() |
http://www.protel.cad.pl/bios.html - moze w czyms pomoze
![]()
![]() |
#4 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Samsunga C100 ale na nokii 6610 też nie działało. Może ta irda padnięta?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
XII
![]() ![]() ![]() |
Cytat:
@mr_spock dal ci dobra pomoc |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
@Urelu
co do irdy to podstawa odpowiednio ustawic opcje w biosie, bo inaczej nie pojdzie (wykrywane mioze byc w wingrozie, ale poza tym nic - bo nie bedzie chodzila i wykrywala komorki) pogrzeb w biosie w zalaczniku masz kilka linkow dotyczacych irdy - mi pomogly, dawno je odpalalem wiec moga nie dzialac |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
αρχή
Data rejestracji: 16.06.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
polecam to: IrCOMM2k - Virtual Infrared COM Port for Windows 2000/XP
my pictures and sound też nie chciał wykryć telefonu. po zainstalowaniu działa bezproblemowo.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podawania przyczyny. pozdrawiam ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez woitas : 10.09.2004 o godz. 09:54 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz
Data rejestracji: 12.04.2002
![]() |
Jesli Irda jest dobrze podpięta to powinny byc takie ustawienia:
UART 2 Mode -> HPSIR IR Function Duplex -> HALF TX, RX Inverting Enable -> NO, YES Jeśli masz inny BIOS to analogicznie. Tak zawsze miałem na ECSie. A teraz w EPoxie to jeszcze nie sprawdzałem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
XII
![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Dzięki wszyskim, działa teraz super! Miałem źle to w biosie ustawione i pomógł też ten program IrComm, bo w programie do przerzucania nie było na liście portów irda, więc sobie przydzieliłem go jako port com4 i śmiga teraz dobrze!! Dzięki wszystkim za pomoc!!! Acha zapomniałem dodać: Woitas, super podpis z tym Garfieldem i neo hehehehehe
![]() Ostatnio zmieniany przez Urelu : 10.09.2004 o godz. 20:57 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|