![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#16 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Spryskałem kabinę prysznicową mieszanką IPA z płynem do kabin, uciekłem na minutę, spłukałem wodą... i zobaczyłem jakie te szyby są brudne od zewnątrz.
![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#17 |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
ale, że znów jakiaś degustacja
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Odnowiony Cyfrowo
Data rejestracji: 23.05.2006
Do mycia kafelek czy kabiny prysznicowej wystarczy aceton , też dobry tylko na plastik uważać
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
OK, po wątpliwościach z postów #10-#12 przygotowałem się do rozmowy
![]() Wykonałem następujące doświadczenie: - lewą połowę szkła mikroskopowego (czystego) wychochlowałem alkoholem etylowym za pomocą "patyczka" do czyszczenia optyki i wysuszyłem pod lampą promiennikową; ![]() - drugą (prawą) połowę potraktowałem alkoholem izopropylowym za pomocą kolejnego patyczka i wysuszyłem pod lampą promiennikową; - jeśli obserwujemy szkło nieuzbrojonym okiem, to wyraźnie widać delikatną mgiełkę po prawej stronie płytki. Oczywiście gdybym propanolem potraktował całą powierzchnię płytki, to wszyscy powiedzieliby, że jest czysta, hehe; - wsadziłem szkło pod mikroskop, powiększenie 10 razy: ![]() - co widać na zdjęciu? Po lewej stronie mamy idealnie przezroczyste szkło, więc to co widzimy, to stolik mikroskopu i jakieś drobiny kurzu na stoliku; prawa strona to osad po izopropanolu; - wyraźniej zobaczymy zwiększając powiększenie do 40 razy: ![]() Pojawiła się jeszcze wątpliwość co do czystości propanolu, więc dwa słowa o tym. To co można kupić po 5 złotych w markecie to produkt o czystości technicznej. Można tym odtłuścić piekarnik, albo kabinę Ed'a ![]() ![]() ![]() Grzeniu, zrobiłem próby miesznki eter:etanol na jakimś plexi - żadnych śladów, czy zmatowień, nawet pod mikroskopem. Podpytałem też naszego chemika: powiedział, że oczywiście głowy sobie nie da uciąć, ale na 99% nic się nie powinno wydarzyć. Potwierdził też moje przypuszczenia - eter w mieszance nie jest jakimś dodatkowym rozpuszczalnikiem. Powoduje tylko szybsze odparowanie mieszanki z czyszczonej powierzchni zmniejszając możliwość powstania zacieków. Więc spokojnie można traktować samym etanolem, czystsze nie będzie, a zacieków bez mikroskopu nie zobaczysz ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
Mogłoby to znaczyć, że propanol jest już zbyt ciężkim rozpuszczalnikiem, zbyt ciężkim (czy może zbyt 'tłustym') na odparowanie bez pozostałości. Był polecany do optyki jako mniej agresywny/słabszy od etanolu i przez to mniej ryzykowny. Jak widać na zdjęciach, osad pozostający po nim go dyskwalifikuje do tych celów.
Jednym słowem standard okazał się przesądem ![]() Dobra robota! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Dokładnie, zawsze słyszałem że etanol jest za mocny do optyki i może ją zniszczyć. Nie wiem tylko jaki sens ma na opakowaniu izopropanolu napis, że nie pozostawia osadu, może są tam jakieś domieszki, które powodują ten efekt ? Nie chce mi się wierzyć, że producenci dedykowanych preparatów do czyszczenia tak kłamią w żywe oczy
![]()
![]() |
![]() |
#23 |
Guru
Data rejestracji: 01.10.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
No mówię właśnie, że pewnie w tych specyfikach do czyszczenia coś dodali ...
![]() |
![]() |
#24 |
XV1100
![]() Data rejestracji: 19.02.2002
Pozostaje tylko powtórzyć eksperyment z tym specyfikiem
![]() Mnie osobiście wyniki Reetou przekonują. To co jest dostępne w handlu na pewno nie bazuje na cz.d.a. i nikt nie da głowy jakie zanieczyszczenia tam są - pomijając nawet jakieś świadome dodatki. |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
No chyba, że ten izopropanol wyciąga coś z tego patyczka.
![]() A ten etanol czysty do analizy, to by się przydał w innym temacie. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Nie, nie wyciąga z patyczka
![]() W izopropanolu płuczemy obudowy - jeśli w jakimś zagłębieniu zbierze się jego kropla, to po odparowaniu pod lampą promiennikową zostaje w tym miejscu biały osad i trzeba myć ponownie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
Qrde, fajny temat, aż by się człowiek napił z ciekawości
![]()
![]() |
Tagi |
alkohol izopropylowy, ipa, izopropanol |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
obraz gry, dvd-r, alkohol 120% i dziwne zachowanie | lukk21 | Napędy optyczne DVD | 5 | 19.02.2006 00:19 |
Czy Alkohol 120% 1.9.5 3105 ma... | Rower | Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray | 3 | 06.12.2005 21:18 |
błąd pliku afs2k.sys po instalacji alkohol 120% | garfield84 | Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray | 8 | 22.06.2005 05:25 |
Alkohol 120 a Cactus 200 | JanH | Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray | 1 | 22.07.2003 17:21 |
Clone Cd czy Alkohol 120 | tomall0 | Napędy optyczne CD | 14 | 30.10.2002 19:16 |