Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 10.12.2005, 18:04   #1
Dorian
Wymiatacz

Data rejestracji: 10.05.2004
Dorian zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Antena panelowa - WI-FI ( do wyrzucenia? )

Witam

Problemik mam taki:

Dziś rano wysiadł mi net .

Sprawa jest dość dziwna , a mianowicie.

Przy użyciu maleńkiej antenki wszystko się łączy, pobiera adres sieciowy , a sieć zostaje znaleziona po kilku sekundach ( nie mówię nic o jakości połączenia gdyż ta jest bardzo zmienna )

Jaja są natomiast przy panelówce . Podobnie jak przy małej antence znajduje sieć w menu gdzie system pokazuje dostępne sieci bezprzewodowe. I tutaj STOP - próbuje się z dostępną siecią połączyć, ale nie mogę.Minutę prawie próbuje się łączyć, nie dochodzi do punktu, w którym pobiera adres sieciowy no i w końcu wywala komunikat o niemożności połączenia. Dodam,że znajduje sieć,a "kreseczki" z zasięgiem są na max ( w odróżnieniu od antenkowej wersji gdzie są tylko 3 ).

Dziwne to to. Nie wiem co zrobić. Czy kupować nowy panel ( chciałbym uniknąć jeśli znajduje sieć z max zasięgiem to musi działać ! ) ... czy kupić antenkę dookólną która jest razem z kabelkiem ( nie bezpośrednio wkręcana w kartę ).

Może ktoś doradzi ...

dzięki za pomoc.
Dorian jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 12.12.2005, 13:47   #2
Igloo
PiwoWar

Data rejestracji: 01.12.2003
Igloo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
witam.
a nie masz w okolicy kogoś kto ma tą samą sieć i u niego antenke sprawdzić, i moze jeszcze ISP ścignąć
Igloo jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.12.2005, 18:18   #3
siwy417
Staly poszukiwacz

Data rejestracji: 16.03.2002
siwy417 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Miemam ze masz Winde wiec sprobuj Netstumblera, spraawdz co ci znajdzie na tej paneloce, czy dostajesz dodatkowe info o sieci tzn sila sygnalu, ssid vendor,
sprawdz wtyczke czy nie uszkodzona, zmniejsz sile sygnalu w ustawienaich kart na 75% potem 50%, dodatkowo sprawdz (jesli masz mozliwosc) wizualny stan anteny, czy nic sie nie odlutowalo- obluzowalo itp,
Sprawdz na jakich kanalach sie laczysz i jesli maszm mozliwosc zmien je na inne, moze byc tak ze ktos wczraj (czyli od dnia gdy net przestal dzialac u ciebie) podlaczy w okolicy nowe zrodlo sygnalu w pasmie 2.4 wiec przy panelowce masz mozliwosc wiekszych interfencji (czy jak to sie pisze ) z tym zrodlem.
siwy417 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.12.2005, 21:59   #4
Dorian
Wymiatacz

Data rejestracji: 10.05.2004
Dorian zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Dzięki wielkie Siwy - już sobie poradziłem - okazało się,że wtyczka RP-SMA, którą wkręcam w kartę była uszkodzona.

Pisałeś też o Linksysach WRT54G - czy jeśli nie mam Linuxa, a wersja 54G to 3.1 to wycisnę coś z tego jeszcze i właściwie co może mi to dać - czy warto się bawić w firmware inne niż producenta skoro tak na moje oko osiągam max przepustowości jaką oferuje łącze .

Dzięki za odpowiedź - reputka leci oczywiście.
Dorian jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.12.2005, 01:11   #5
siwy417
Staly poszukiwacz

Data rejestracji: 16.03.2002
siwy417 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Zmiana firmware z licencjonowanego na troszke mniej licencjonowany przynosi
niezmierne korzysci.
W licencjonowanym nie masz na 100% mozliwosci podskoczenia z sila sygnalu az do 251 dBm gdzie standard to 32 dBm dodatkowo w opcjach prekierowania portow masz mozliwosc dodatkowych 8 - 12 przekierowan a nie tylko standardowych 12 czy 13 w zaleznosci od firmware, takze w skurs przychodza opcje dodatkowe jak skrypty linuksa (dodatkowe ustawienia Firewalla na routerze)
Jest podejrzewam okolo 30% wiecej opcji z bylejakim opensource firmware niz tym z fabryki
siwy417 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: