![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 27.10.2004
![]() |
Jak rozładować akumulator?
Mam mały problem.
Posiadam kamerę cyfrową Panasonic NV-GS15. Przewertowałem instrukcję i nie znalazłem jak wcześniej rozładować w niej akumulator (np. jeżeli jest rozładowany do połowy, to chcem go szybciej rozładować aby go ponownie naładować cały). Jak wyciągnę kasetę to ustawię w tryb pauzy nagrywania i po 6-ciu minutach kamera się wyłańcza gdyż jest zabezpieczenie przed rozładowaniem akumulatora. To i dobrze, ale w takim razie jak szybciej go rozładować. W kamerze analogowej wyciągnąć trzeba kasetę, włączyć kamerę i już można rozładowywać akumulator. Może ktoś posiada taką kamerę lub inny model kamery miniDV i zna odpowiedź to będę wdzięczny. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Prorok na F.O.R.U.M.
Data rejestracji: 01.01.2002
![]() |
Może jak masz jakąś nagraną kasete to przewiń ją do początku i wlącz odtwarzanie na wyświetlaczu LCD.
"The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing" - Edmund Burke "Jedynym sposobem na to by zatryumfowało zło, jest gdy dobry człowiek nie robi nic." -------------------------------------------------------------------------------- Ten post NIE powstał w celu przekręcenia licznika o kolejną cyferke - copyright by nie Nimal ani nie Gallus a Eliasz ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
captain u-k
Data rejestracji: 20.12.2004
![]() |
Wlacz odtwarzanie tak jak mowi Eliasz, wtedy kamerka sie nie wylaczy najlepiej w trybie Lp o oczywiscie z wyswietlaczem lcd pobiera wiecej energii. Nie ma innego sposobu, a kasetka nie musi byc nagrana
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Albo po chamsku:
Wyjmij baterię i podłącz do niej żarówkę. ![]()
![]() |
![]() |
#5 | |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
np. baterie do tel. komórkowych potrafia szaleć z pojemnością po takich zabiegach krytycznego rozładowywania....
![]() |
![]() |
#6 | |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Jest to ryzykowne, ale jeśli ktoś wie jak obciążyć żeby nie przesadzić, no i przy jakim napięciu przestać rozładowywać to IMO nic się nie stanie. Także @stivi jeśli nie jesteś pewien jak to zrobić tą metodą to zapomnij o niej. ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Prorok na F.O.R.U.M.
Data rejestracji: 01.01.2002
![]() |
Cytat:
![]() Żeby potem nie było to oczywiście ja tego nie polecam ![]()
"The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing" - Edmund Burke "Jedynym sposobem na to by zatryumfowało zło, jest gdy dobry człowiek nie robi nic." -------------------------------------------------------------------------------- Ten post NIE powstał w celu przekręcenia licznika o kolejną cyferke - copyright by nie Nimal ani nie Gallus a Eliasz ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
..:: NYC ::..
Data rejestracji: 24.08.2003
![]() |
Cytat:
Dokladnie to mialem napisac jak zobaczylem temat ![]()
![]() |
![]() |
#9 | |
ClassicGOD
Data rejestracji: 24.02.2004
![]() |
Jezeli kamera zapobiega rozladowaniu to znaczy ze jet to bateria Litowa (lit-ion / polymer) a takich nie wolno rozladowywac! one nie maja efektu pamieciowego wiec mozna je ladowac w dowolnym momencie. Calkowite jej rozladowanie skraca jej zywotnosc moze doprowadzic do zadzialania obwodu zabezpieczajacego ktory uniemozliwi jej ponowne naladowanie.
polecam lekture: http://www.batteryuniversity.com/parttwo-34.htm Cytat:
![]() |
![]() |
#10 | |
Prison break
Data rejestracji: 27.11.2004
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
Odradzam rozładowywanie baterii do zera przez podłączenie obciążenia. W kamerze już nie będzie działać zabezpieczenie przed rozładowaniem, ponieważ akumulatory (NiCD i NiMH) "zapamiętują" do jakiego poziomu zostały ostatnio rozładowane i naładowane. Kamera wykrywa ten poziom rozładowania i na tej podstawie zarządza o zabezpieczeniu przed całkowitym rozładowaniem. Tyle tylko, że jeżeli bateria będzie "pamiętała", że została rozładowana do zera, to kamera tego nie wykryje, bo po prostu zabraknie prądu i wcześniej się wyłączy.
Poza tym możesz tej baterii już nigdy potem nie naładować, ponieważ ładowarka (procesorowa) uzna, że bateria jest uszkodzona. Jeżeli nie masz ładowarki z funkcją kontrolowanego rozładowania to naprawdę daruj sobie rozładowywanie żarówką. Przed procesem ładowania ogniwa baterii powinny być rozładowane maksymalnie do napięcia około 0,9V. Czyli przykładowo jeżeli bateria ma normalnie napięcie 4,8V - 4 ogniwa po 1,2V - to po rozładowaniu nie może mieć mniej niż 3,6V (0,9V na jedno ogniwo). Zazwyczaj stosuje się rozładowywanie prądem 200mA. Nie napisałeś co to za typ akumulatora. Powinno się rozładowywać jedynie akumulatory NiCd, natomiast najpopularniejsze NiMH jedynie raz na kilkanaście cykli ładowania. Li-Ion nie wymagają rozładowywania. Jeżeli chcesz koniecznie wyładować baterię NiMH nie mając odpowiedniej ładowarki - zostaw ją na jakiś czas w spokoju, sama się wyładuje.
Jeżeli mój post Ci pomógł - nie zapomnij o reputacji, przynajmniej będę wiedział, że ktoś czyta moje wypociny i nie produkuję się tu na próżno. Ostatnio zmieniany przez ZiP : 29.04.2005 o godz. 11:05 |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Guru
Data rejestracji: 07.01.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
a myślałem ze chodzi o samochodowy ^_^ powinieneś napisać akumulatorek
![]()
![]() |
#13 | |
Prison break
Data rejestracji: 27.11.2004
![]() |
Cytat:
Bateria w kamerze siedziała pół roku bez nie ruszania i całkiem siadła . Ale to była stara kamera i nie wiem gdzie dokupie do nień baterie ![]() Jest to kamera marki " JVC " MODEL NO. GR-AX5BKU " DC INPUNT:6V Dokupie gdzieś taką bateriee ? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Guru
Data rejestracji: 07.01.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
http://www.gpbattery.com.pl/gp.php?section=zamienniki
![]() |
![]() |
#15 | |
Wyjadacz
Data rejestracji: 09.05.2002
![]() |
Cytat:
Ewentualnie jeżeli bateria jest dobra, ale tylko wyładowana do zera i ładowarka jej nie chce ruszyć, to podładuj ją zasilaczem stabilizowanym.
![]() |
![]() |
|
|