Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 08.02.2005, 01:18   #1
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.06.2000
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Jak zdjąć radiator z karty graficznej?

Witam,

Chcialbym zdjac z karty graficznej Elsa Erazor X2 <GeForce 256> ( http://www.hothardware.com/reviews/i...X2/X2board.jpg ) radiator, gdyz wiatrak na nim dawno juz sie zuzyl i bardzo halasuje. Nie jest to pierwszy wiatrak, ani nawet drugi, a jak wiadomo wymieniac trzeba to czesto, a przy okazji halasuje...

Wpadlem na pomysl zamontowania (za pomoca kleju - w komplecie) na karcie radiatora Zalmana ( http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6185 ) - czy sprosta on chlodzeniu ukladu?

No i najwazniejsze: JAK zdjac oryginalny radiator? Z tego co mu sie przyjrzalem i pomacalem wyglada na przyczepiony (przyklejony, bo zaczepow nie znalazlem) calkiem solidnie.
Czy jest na to jakas specjalna technika odrywania (moze ruchy kuliste, a moze "odrywajace")? Lepiej probowac gdy uklad jest cieply czy zimny?

Oczywiscie mam zamiar zdjac oryginalny radiator nie uszkadzajac ukladu...

Jak ktos robil cos podobnego to zapraszam do wypowiedzi

PS. Z chipsetu plyty glownej Solteka SL75DRV5 oryginal zszedl leciutko w porownaniu z ta karta graficzna...

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 08.02.2005, 01:43   #2
Czołgista
dupa a nie
Zlotowicz

Data rejestracji: 06.08.2004
Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Czołgista jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
No tego nie robiłem ale wylkuczam rwanie, raczej poruszać na boki delikatnie może puści.
I jak już to chyba na ciepło bo może wtedy klej będzie miększy.
Delikatność zalecana.
Można spróbować cienką stalówką (struna gitarowa) podciąć .
Ja bym tak kombinował .
Ale podkreślam , nigdy w takiej sytuacji nie byłem.
Stary 08.02.2005, 01:46   #3
Remix
Capo di tutti capi

Data rejestracji: 24.09.2002
Remix niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Witam!

Ja zrywalem radiator z mojego Radka 9500... byly zaczepy i je wyjalem, ale byl jeszcze przyklejony bezposrednio do GPU - gdzies wyczytalem, zeby zdejmowac na cieplej karcie... no to zaczalem zdejmowac (odrywac) i udalo sie... klej ciagnal sie jak guma, ale jednak byl dosc twardy. Sporo go zostalo na GPU - dosc ciezko bylo to oczyscic - zastosowalem patyczki do ucha i spirytus - jakos zeszlo - pozniej zablalem sie za montaz ZM80C-HP + ZM-OP1 i teraz jest SUPER
Stary 08.02.2005, 08:53   #4
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
na mojej karcie sa zaczepy wiec problem mniejszy - potem byla juz tylko warstwa temorprzewodnika ktory w miare latwo pozscil po dluzszym nacisku...
przypuszczam ze uniwersalnej metody nie ma, ale proponuje na cieplo

edit - i imho jednak rwanie zeby przypadkim nie uszkodzic ruchami tracymi jakis sciezek
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.02.2005, 08:55   #5
Air
.:Obey Your Master:.

Data rejestracji: 18.12.2003
Air zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja wymieniałem na płycie głównej na Zalmana tylko tego niebieskiego (droższy chyba o 3 zł). No ale u mnie były zaczepy więc nie było problemu.
Air jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.02.2005, 09:14   #6
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
uwazaj, jak tak kiedys topowego diamonda zepsulem w ten sposob, to byla Riva TNT2, radiator byl przyklejony na twardo, a ja na sile pod wplywem emocji zaczalem juz go podwazac metalowym narzedziem, nie puscil i tak, wiec poddalem sie wlozylem do kompa, grafika sie juz nie wlaczyla, dobrze ze byl na gwarancji, ale miesiac trwala jego wymiana, teraz ostroznie podchodze do tego typu zabiegow
Stary 08.02.2005, 09:16   #7
Air
.:Obey Your Master:.

Data rejestracji: 18.12.2003
Air zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Ormianin
a ja na sile pod wplywem emocji zaczalem juz go podwazac metalowym narzedziem, nie puscil i tak,
To jest dobre
Air jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.02.2005, 10:10   #8
siwy_mw
dzien sadu juz blisko

Data rejestracji: 05.11.2002
siwy_mw zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ja mam calkiem odmienny sposob, karte szczelnie zapakowac w folie i wlozyc do zamrazalnika na przyjamniej -20°C na cala noc. Rano mozna zaczac lekoko "ukrecac" radiator. Sprawdzone na wlasnej GF3 i poszlo bordzo gladko. Tak mi polecono dawno temu w serwisie i jak do tej pory nie zniszczylem zadnej karty.
Stary 08.02.2005, 10:45   #9
Ormianin
Komandor

Data rejestracji: 29.07.2002
Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Ormianin ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez Air
To jest dobre
Tak! Chcialem za wszelka cene zdjac ten radiator, rzucalem miesem i podwazalem srubokretem, krzycac jak dzikus w trakcie kontrnatarcia
Stary 08.02.2005, 11:40   #10
Maciej
.:Esin Member:.
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 31.12.2002
Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Maciej niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez siwy_mw
Ja mam calkiem odmienny sposob, karte szczelnie zapakowac w folie i wlozyc do zamrazalnika na przyjamniej -20°C na cala noc. Rano mozna zaczac lekoko "ukrecac" radiator. Sprawdzone na wlasnej GF3 i poszlo bordzo gladko. Tak mi polecono dawno temu w serwisie i jak do tej pory nie zniszczylem zadnej karty.
sposób sprawdzony i praktykowany przez serwisy komputerowe.
Stary 08.02.2005, 16:39   #11
Y@nkee_PL
Maciek: Reaktywacja
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 18.11.2002
Y@nkee_PL zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
ja ostatnio wyrywałem radiator z mojego Radka 9100, dziad był na klej
jeden ze sposobów to wrzucenie karty do zamrażarki na ~5 godzin, po wyjęciu należy po prostu poruszać radiatorkiem, kręcić itp., klej powinien ładnie puścić

drugi sposób troche drastyczniejszy - ja na niego się zdecydowłem
po prostu podważałem radiator małym śrubokrecikiem, troszke z lewej, troszke z prawej, 2 min i klej elegancko się poddał
punktem oporu była płytka krzemowa na której jest rdzeń

teraz mojego Radka chłodzi to > http://sklep.benchmark.pl/pelny_10451.html

The firmware page - stronka z BIOSami do napędów optycznych

Ostatnio zmieniany przez Y@nkee_PL : 08.02.2005 o godz. 16:43
Y@nkee_PL jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.02.2005, 18:45   #12
adbok
Guru

Data rejestracji: 11.05.2003
adbok zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez siwy_mw
Sprawdzone i dziala jest jeszcze kilka sposobow na zdjecie radiatorka, tez sprawdzone
1. mozesz odlaczyc wiatraczek i pograc kilka h (tylko uwazaj zeby Ci sie karta nie zjarala
2.zdjac wiatrak z karty i "dmuchac"goracym powietrzem z suszarki w radiator
Ja osobisie stosowalem zimny i 2 gorace sposoby jakos zeszlo Moj GeForce 256 na takim samym zalmanie co Chcesz uzyc chodzi spox przez kilka dni karta jakos bardzo sie grzala;( i musialem dochladzac wiatraczkiem 8cm ;/ teraz juz jest spox dziala bez problemu i nie jest juz taka goraca
PS jak bedziesz zakladal to uwazaj na ilosc kleju termoprzewodzacego na GPC;/ ja przesadzilem i musialem pozbywac sie zbednych ilosci;/
adbok jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.02.2005, 18:50   #13
kiewas
Matrix has him

Data rejestracji: 29.10.2003
kiewas zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez siwy_mw
Wow, o takich metodach nie słyszałem
Ale tak się składa że na moim GF FX radiator z wentylatorem nie był przyklejony, więc nie miałem najmniejszych problemów z wymianą chłodzenia na pasywne.

Twoje uprawnienia: