![]() |
Cytat:
|
Jesli ci sie zwali na gwarancji i wyczaja ze jechales na zamiennikach to pozegnaj sie z gwarancja.
|
Cytat:
|
u mnie na stoliku stoi sobie grzecznie hp 845c i za nic nie zmaieniłbym jej na którykolwiek z tych nowych modeli hp.
zero stresów z refilami, szybko drukuje, a do tekstu i projektów z archicada jest wystarczjąca. |
HP 5150 w www.proline.pl za 399 + 14 zł koszt przesylki a bedziesz zadowolony. :peace:
|
Cytat:
Z tego co mi wiadomo w 3550 czarny jest nr 27 (8 ml?) i kolor nr 28 (10 ml?) Cen nie znam, ale czarny napełniacz chyba za 12 zet. btw - nie mam w domu hp-ka ale właśnie epsona 480 złożonego z 2, bo musiałem kupić używaną drukarkę, żeby właśnie głowicę wymienić. Z 480 mam złe doświadczenia ale jak widać z poprzednich odpowiedzi może działać długo i dobrze :) Acha - i nie pracuję w HP ;) |
Cytat:
Z drugiej strony - atrament tam występuje jedynie w miejscu parkowania głowic - więc to miejsce trzebaby chyba brać pod lupę, żeby coś skumać. Oczywiście - tak słyszałem. Sam się nie certolę, jak trzeba to napełniam atramenty z napełniacza i już :) Dopuki głowica to wytrzymuje. |
Miałem ten problem w grudniu. Wybrałem HP3650: narazie jestem zadowolony. 8)
|
Ja osobiście zajeździłem Canona BJC210. To była tragedia. Wymienny wkład niby zawierał głowicę, ale był tak przerażliwie mały, że z ledwością wystarczył na druk pracy dyplomowej, którą szybciej przepisałbym ręcznie. Tępo pracy poniżej zadowalającego. W późniejszych modelach wcale nie jest lepiej.
Drukarki Epsona i Lexmarka nie drukują szybciej, ale są bezkonkurencyjne jeżeli chodzi o jakość wydruku w wysokich rozdzielczościach za niewielki koszt utrzymania. Ale też mogą paść głowice po używaniu tańszych tuszy. Sam używam obecnie HP 959c i dopóki nie ogłosi upadłości to się z nią nie rozwiodę. Czarna głowica połyka bez problemu 80ml tuszu, kolor 3x40ml. koszt to 50+3*25=125 złociszy wydanych rok temu. Pozostaje jeszcze problem zdobycia pustych wkładów, które wytrzymują max 2 takie nabicia, no i drukarki, której to już nie dostaniesz nowej. Ciekawe czy są modele pracujące na tych starych WIELKICH kałamarzach. |
wujek ma w pracy Canona MPC 400.jest to drukarka wielofunkcyjna z jedna glowica, do ktorej wklada sie pojemniki z tuszem, sztuk 4(czarny i 3 kolorki).
drukuje duzo, bo kmplet tuszy starcza mu na ok. miesiac, a drukarke ma juz chyba 2,5 roku. i glowicy jeszcze nie wymienial, raz tylko w serwisie byla, bo zle drukowala. a jakosc druku jest jak na nowej glowicy, golym okiem nie widac roznicy. |
Ja nie twierdzę, że głowica w modelu X padnie po 13 miesiącach, a w Y dopiero po 17.
Uważam, iż nie można za jedyne kryterium zakupu uważać ceny tuszy, ale trzeba patrzeć na to z szerszej perspektywy. Chodzi o to, że do drukarni ze stałą głowicą są tańsze tusze (ale nie zawsze przeliczając na 1 ml), ale może paść element roboczy - głowica, a wcale nie jest to wielki wyczyn. Koszt naprawy to tyle co nowa drukarka. W HP jest inaczej. Zmieniasz tusz=zmieniasz głowicę, ale niestety bulisz za to, i to słono. Z drugiej zaś strony, koszt zakupu strzykawki z tuszem jest stosunkowo niewielki, tak długo dopuki i tu nie padnie zbiornik z głowicą. Trzecia sprawa to planowany sposób eksploatacji sprzętu. Jeżeli ktoś nastawia się na drukowanie ściąg przez najbliższe 5 lat to zakup lasera jest warty przemyślenia, a kolor zlecić w firmie, która się tym zajmuje. Z tego co mi wiadomo, niektóre tonery mają gwarantowany wydruk 3000 stron tekstu. To jest 6 RYZ PAPIERU. No i urządzenia tanieją. |
wybór padł na HP 5150 :) własnie wróciłem z wrocławia :) z zakupem, wydrukowałem strone testową i jest ok :)
zapłaciłem 409zł :) dzieki wszystkim za porady :) |
HP 920 mam takiego po prostu muuuuusisz to mieć
<dop[isame) Cholera był szybszy o ułamek sekundy:p |
Teraz poszukaj tylko kogoś, kto używa wyłącznie oryginalnych tuszy.
Wiedza ta przyda Ci się kiedy padną twoje, dołączone do drukarni. |
Gratulacje wyboru - mysle ze trafny. Chociaz bym sie zastanawial nad Canonem i350 - bardzo tanie zamienniki. Ale i tak bym nie zamienil mojej HP 930c na zadna inna. Chyba ze na Epsona R300 lub R200 ze wzgledu na mozliwosc druku na plytkach cd.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:51. |