Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Jaka jest kara probując podczas próbując uciec przed policją? (https://forum.cdrinfo.pl/f5/jaka-jest-kara-probujac-podczas-probujac-uciec-przed-policja-64842/)

nimal 26.04.2006 22:59

imho od glosnomowiacych wygodniejsze sa sluchawki BT - nie trzeba pamietac zeby aparat wkladac w uchwyt przy wsiadaniu i wyjmowac przy wysiadaniu
no i calosc jest tansza oraz nie trzeba kombinowac majac dwa autka, nie trzba przerywac rozmowy jak juz dojedziesz na miejsce i zaparkujesz, mozna uzywac na rolkach/rowerze/biegajac(przynajmniej truchtem :D )... same zalety :)
ale pykson ma racje - rozmowa strasznie zaprzata uwage i osobiscie po prostu nie odbieram telefonu jak prowadze (ale tez moj zawod tego nie wymaga)
pykson - kup sobie BT - koszt to tyle co jeden mandat ;) wiec warto - a jak zmienisz aparat czy samochod to nic nie bedziesz musial kombinowac- standart sie przyjol i raczej dlugo bedzie obowiazywal

pykson 26.04.2006 22:09

sie zrobil lekki OT, ale sensowny

@Predi - jak mam sie zatrzymac na rozmowe, kiedy narwany prezes dzwoni co 15 min, jestem w Katowicach w godz szczytu i ciesze sie ze przejechalem 2 skrzyzowania nie stajac na czerwonym?
po prostu wiecznie do mnie dzwonia, a niestety musze odbierac bo bym rachunek 4x przebil oddzwaniajac po kolei do wszystkich, ktorych nie odebralem

@Predi i @Smartek
well, system glosnomowiacy ok, ale sadze ze problem nie polega na braku wolnych konczyn (przynajmniej u mnie) ale na samym skupieniu sie na rozmowie - glosno w aucie, przerywana rozmowa, wkurzony klient i skomplikowana sprawa - to sprawia, ze skupiam sie bardziej na rozmowie niz na jezdzie, i jestem tym odkryciem conajmniej mocno zdziwiony, bo zawsze myslalem, ze mam podzielna uwage

P.S.
tym, ktorzy twierdza, ze komorka nie zaprzata ich uwagi (nawet zestaw glosnomowiacy) polecam taki maly test - zaraz po skonczeniu jakiejs konkretnej rozmowy przez tel. kom sprobujcie powiedziec, co pamietacie z tego co czy kogo mijaliscie po drodze podczas rozmowy.

Predi 26.04.2006 19:25

polecam @Pykson zestaw glosno mowiacy lub zatrzymac sie na rozmowe...
juz mnie jeden taki komorkowiec malo nie zabil.......

Smartek 26.04.2006 19:11

Cytat:

Napisany przez pykson
z racji wykonywanego zawodu nie mam szans uniknac takich rozmow, dlatego skladam samokrytyke i bede gadal dalej

fajne sa systemu glosnomowiace do samochodow z automatycznym sciszaniem radia, odbieraniem itd. :)
moze warto pomyslec?

pykson 26.04.2006 18:02

a mnie machneli przy 120, ale akurat jak bylem na ich wysokosci (zza zakretu), nie zatrzymalem sie i na razie spokoj (z rok temu)

podobnie jak gadalem przez kom, ruch jak cholera, miasto, predkosc moze 50
8 miesiecy temu, pan w czapeczce pokazal zebym zjechal na pobocze, ja bylem tak zagadany, ze go olalem, dopiero pozniej mi pasazer powiedzial, ze mnie zatrzymywali, ja jechalem dalej i go wcielo - myslal, ze zrobilem to specjalnie
moral: - gadanie przez komorke podczas prowadzenia samochodu bardzo odwraca uwage (a napewno moja), i moze byc niebezpieczne
z racji wykonywanego zawodu nie mam szans uniknac takich rozmow, dlatego skladam samokrytyke i bede gadal dalej

roman01 25.04.2006 23:54

Dzieki MacGyver, czyli wszystko jasne jak sie nie zatrymasz im do kontroli i jak Cie juz sciagna to maja prawo posadzic Cie o ucieczke i przez to mzoesz stracic prawo jazdy.

MacGyver 25.04.2006 10:40

Cytat:

art. 92. [...]
***167; 2. Kto w celu unikni***281;cia kontroli nie stosuje si***281; do sygna***322;u osoby uprawnionej do kontroli ruchu drogowego, nakazuj***261;cego zatrzymanie pojazdu, podlega karze aresztu albo grzywny.
***167; 3. W razie pope***322;nienia wykroczenia okre***347;lonego w ***167; 2 mo***380;na orzec zakaz prowadzenia pojazd***243;w mechanicznych lub innych pojazd***243;w.
***378;r***243;d***322;o: kodeks wykrocze***324;

Air 25.04.2006 08:28

Cytat:

Napisany przez Matievoo
Musze się spytać szwagra, to ci odpowiem ,bo on będzie adwokatem ta grze zna kodeks od A do Z ;p

Chłopie ty powinieneś słownik polszczyzny napisać :ysz:

ed hunter 25.04.2006 03:13

gdy byłem młody i jeszcze głupszy to na odcinku gierkówki do Katowic, na 'autostradzie' od łodzi - wtedy jakiś mały kawałek był - poleciałem sobie merolem 190km/h, na pasie zieleni stali z radarem, ale było chyba za szybko || machnął mi w ostatnim momencie lizakiem a ja dodałem jeszcze gazu :D nigdy nic nie było, czyli ne zdążyli spisać numerów.

jeszcze wcześniej podobny przypadek miałem na dwópasmówce pod Poznaniem, jadąc nad ranem z Niemiec też dałem ognia Renault 18 Diesel 2.1 poszło 170km/h, pan pies biegnąc przez rów, aby mnie zatrzymać, wywalił się jak długi i tylko lecąca czapka mi mignęła ||

MaciejT 25.04.2006 00:40

Cytat:

Napisany przez radosio
nie musisz sie zatrzymac gdy pojazd nie jest oznakowany poza terenem zabudowanym (noc***261;).

Zgadza sie, nie trzeba sie zatrzymac, poniewaz mozesz nie miec pewnosci kto probuje Cie zatrzymac: czy policja, czy przebierancy (np gdy jest bardzo ciemno, i nie widac radiowozu z bialymi drzwiami). W takim przypadku (gdy nie zatrzymales sie) masz obowiazek niezwlocznego zgloszenia sie do najblizszego komisariatu policji, i wyjasnienia sprawy. Inaczej bedzie to traktowane jak ucieczka.

roman01 24.04.2006 23:55

Cytat:

Napisany przez luminat
Akurat w nocy to moga mi g**** zrobic. Niezaleznie czy chca mnie zatrzymac w miescie czy poza nim... w takiej sytuacji nie ma obowiazku zatrzymania sie.

Chociaż moze byc roznie... Moj kumpel udawal, ze nie widzi ze patrol pieszy chce go skontrolowac (bylo w nocy). Po tym incydencie zatrzymali go dwa razy na miescie i "trzepali" mu auto w poszukiwaniu narkotyków.... Zadnych innych konsekwencji nie mial, bo nic na niego nie znalezli...

No nie bez prezsady po prostu nie ma możliwości ze uciekasz przed nimi i gadasz jeszzce na dodatek ze ich nie widziales bo to smieszne sie byc wydaje.

ro29 24.04.2006 23:54

Witam !

Zależy co rozumiemy pod słowem ucieczka ;) - tak się złożyło, że nas (mnie z Ojcem) "goniła" kiedyś Policja ...maluchem ;)
Było to chyba z 5-6 lat temu - zima, śnieg - przed wjazdem w osiedle, a po minięciu świateł, nagle z malucha obok (nieoznakowany) gościu otwiera drzwi i czymś macha - ja się nawet lekko przestraszyłem - pijany czy co :D - bo munduru nie widziałem w pierwszym momencie - Ojciec jedzie dalej, a Maluch za nami - dojechali aż pod blok (przegonić raczej nie mieli szans - mimo iż Ojciec jechał może z 40 km/h :haha: ), gościu wysiadł okazało się, że Policja - niby to zaczęło się od tego, że Ojciec przejechał na czerwonym świetle - dałbym głowę, że jeśli już to na żółtym - z tym, że skończyło się na niczym w sumie.
Ale przygoda niezła ;)

Pozdrawiam
ro29

radosio 24.04.2006 23:32

Cytat:

Napisany przez luminat
Akurat w nocy to moga mi g**** zrobic. Niezaleznie czy chca mnie zatrzymac w miescie czy poza nim... w takiej sytuacji nie ma obowiazku zatrzymania sie.

nie musisz sie zatrzymac gdy pojazd nie jest oznakowany poza terenem zabudowanym (nocą). w kazdym innym przypadku musisz sie zatrzymać. tak wiec nie tylko "g****" moga Ci zrobić.

luminat 24.04.2006 22:49

Cytat:

Napisany przez Wawelski
Znajomy który nie zauważył w nocy policjantów w krzakach przerabiał w praktyce :(

Chociaż moze byc roznie... Moj kumpel udawal, ze nie widzi ze patrol pieszy chce go skontrolowac (bylo w nocy). Po tym incydencie zatrzymali go dwa razy na miescie i "trzepali" mu auto w poszukiwaniu narkotyków.... Zadnych innych konsekwencji nie mial, bo nic na niego nie znalezli...

Oktawian89 24.04.2006 22:48

Gdzie nie wejde to OT sie robi :>
I powiem ze zgadzam sie z Zenkiem :taktak: , nie oplaca sie ucieka***263; przed policja za duzo mozna sobie szkod narobi***263; a co dopiero innym , pozatym chyba trudno zyc ze swiadomoscia cale zycie ze ma sie kogos na sumieniu :|

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:09.