![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Gość
|
Zarowki Xenonki
Czy ktos mi powie na jakiej zasadzie sie je dobiera czy poprostu kupuje sie bo jest tylko jeden rodzaj. Acha, i czy to jest prawda ze do tych zarowek nalezy wymienic klosze ??
|
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 01.05.2002
![]() |
Zeby miec xenony w aucie to trzeba wymienic cale reflektory (specjalna konstrukcja, spryskiwacze, samopoziom) i zmienic instalacje elektryczna swiatel (wysokie napiecie na zarowki). Cala impreza kosztuje w granicach 4000-5000 zl.
![]() |
#3 | |
Jacoob Member
Data rejestracji: 31.08.2001
![]() |
Cytat:
eeee tam nie jest tak źle kosztuje około 2000 i nie trzeba aż tak dużo zmieniać ,reflektorki zostają stare-przychodzi przetwornica żarnik i już np. >>>>>>>>>>>>>>>TU<<<<<<<<<<<<<<< robią takie coś
![]() |
![]() |
#4 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 26.06.2003
![]() |
Jakbym miał zakładać to nawet bym dołożył 10 000 zł bo świecą świetnie. Ja mam w swoim Audi BiXenony i na żadne inne światła bym je nie zamienił. Instalację xenów lepiej poświęcić jakiemuś profesjonalnemu serwisowi, są też na rynku gotowe zestawy do samodzielnej instalacji np. do Focusa i Golfa IV. Nie piszesz jaką masz furę, na pewno nie możesz wsadzić samej żarówki w stare klosze albo nowe klosze z żarówką bez układu spryskiwaczy i układu samopoziomującego bo inaczej każdego będziesz oślepiał.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Gość
|
LOL!! Sprzyskiwacze, poziomice....
A ja biedny zuczek myslalem ze to tak jak z kupnem zarowki do lampki nocnej, albo 40W albo 150W, hehe... dzieki panowie... Moze macie jakas www do poczytania ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Stały bywalec ;)
![]() |
no tak to już jest jak chcesz mieć cudne xenonki bo bez tych poziomic i spryskiwaczów możesz zarobić niezły mandacik ;-)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Gość
|
Cytat:
Tam nic nie znalazlem, masz moze cos innego na temat ksenonow ? |
|
![]() |
![]() |
#9 |
Stały bywalec ;)
![]() |
nie wiem jaka to strona ale to wiem że trzeba mieć cały zestaw łącznie z takim układem montowanym przy zawieszeniu, który wykrywa obciążenie auta i ustawia sam reflektory. Zauważ też że KAŻDE auto które ma założone fabrycznie kseny ma układ spryskiwaczy reflektorów (widać to na zdjęciach jak jesteś spostrzegawczy)zajrzyj na www.hella.pl tam są profesjonalne akcesoria oświetlenia samochodu również w technologii ksenonowej
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Stały bywalec ;)
![]() |
Specjalnie dla ciebie cytuję artykuł "Reflektory ksenonowe: przede wszystkim jaśniej" z Auto Świata nr 8, 19 luty 2003:
"... Tak więc "przezbrojenie" auta na oświetlenie ksenonowe ma wiele zalet, choć wiąże się z wieloma obostrzeniami zawartymi w przepisach. Chodzi o obowiązkowy układ samopoziomowania i spryskiwania (oczyszczania) szyby reflektora ksenonowego. Oba te przepisy wiążą się z tym samym: potęgą strumienia wytwarzanego światła. Jest on tak silny, że oślepienie innych kierowców mogłoby być ekstremalnie niebezpieczne. Oślepianie zaś (i samooślepianie) spowodowane może być niedokładnym ustawieniem lamp, a także rozpraszaniem strumienia świetlnego przez zanieczyszczenia na zewnętrznej szybie reflektorów. Wystarczy lekkie zanieczyszczenie szyby reflektora by utracić nawet 80% skuteczności oświetleniowej". I tak dalej jest opisany montaż nowego oświetlenia pod obrazkami: I. Stary reflektor nie przyda się już, nie będzie też potrzebny fabryczny układ zmiany położenia lamp II. Konieczny dodatek obecność ksenonowych świateł mijania wymaga zainstalowania ciśnieniowych spryskiwaczy III. Przeróbka tylnego zawieszenia potrzebny jest czujnik obciążenia na bieżąco korygujący ustawienie świateł IV. Czujnik ugięcia zawieszenia również z przodu. Żle ustawione ksenony są bardzo niebezpieczne V. Instalacja podciśnieniowych spryskiwaczy reflektorów eliminuje możliwość załamywania się światła na brudnym szkle VI. Teraz tylko pozostaje montaż nowej lampy. Kompletne ksenony Helli (wraz z osprzętem) to koszt nawet 6 tys. złotych. Ale fabryczne wcale nie są tańsze... Koszt wymiany w serwisie 450-600 zł. i jest konieczna ponieważ nowe reflektory wymagają wstępnej serwisowej regulacji" No tak seryjne są duużo droższe. Mam Audi RS 6 w którym są montowane seryjnie BiXenony z dodatkowym układem doświetlającym zakręty. Gdybym nie miał ich seryjnie, musiałbym dopłaćić około 10 tys. zł. Ale z całą pewnością i przekonaniem polecam ci montaż ksenonów w twoim samochodzie. Czy to wystarczy aby cię przekonać ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Gość
|
Cytat:
Dzieki bardzo za wyyyyczerpoojaca odpowiedz ![]() Tak, to mi wystarczy ![]() |
|
![]() |
![]() |
#12 |
Stały bywalec ;)
![]() |
hehe nie ma problemu ;-) lubię pisać!! Logitech Cordless Desktop Navigator ;-)))))))))))
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Wymiatacz
Data rejestracji: 06.11.2002
![]() |
!!!witam!!!
No tak ale czytalem tez (AŚ) ze mozna kupic za ok. 2 000zl ksenonki Hella'i - ktore montuje sie w zderzaku zamiast np. swiatel przeciw mgielnych, oddajesz auto do jakiegos profesjonalnego zakladu ktory sie tym zajmuje, oni wszystko ustawia i jest(nie wiem ile to kosztuje), ale te ksenony moga byc chyba zamontowane tylko w okreslonej wysokosci od ziemi do zderzaka, maja ksztalt okragly wiec czasem(zalezy od auta) taki serwis musial by ciac zderzak(to akurat w niczym nie przeszkadza), a i jeszzce jedno take swatla sa juz jakby "obudowane" to znaczy ze nie moga byc za jeszzce jakims szklem, czyli ze nie mozna ich zamontowac/wlozyc do swatel np. wlasnie przeciw mgielnych......sa samo wystarczalne......... |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Stały bywalec ;)
![]() |
tak są takie światła w ofercie różnych firm tylko ktoś kto chce sobie założyć kseny na miejsce świateł mijania to musi założyć wszystko.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
Pilot oblatywacz
Data rejestracji: 12.05.2002
![]() |
Cytat:
a jak tylko skonczysz LO przerzucasz sie na Maybacha ![]() LOL Szacunek
![]() |
![]() |