Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 27.04.2006, 11:27   #1
Remix
Capo di tutti capi

Data rejestracji: 24.09.2002
Remix niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
SuSE 10 - potrzebuje pomocy z dzwiekiem

Witam!

Mam prosbe do znawcow SuSE, aby wytlumaczyli mi jak mam zrobic dzwiek.
Przegladnalem kilka forum i znalazlem tematy o problemach z dzwiekiem, ale albo nie bylo odpowiedzi, albo bylo to wytlumaczone w sposob, ktorego ja nie pojmuje.
Jestem poczatkujacym uzytkownikiem Linuxa i nie bardzo wiem co i jak.
Wybralem SuSE, bo dzieki YaST latwo mi sie instaluje programy, ktore potrzebuje lub chce miec.
Wczesniej w Audorze nie umialem zainstalowac Opery - teraz wystarczy jedno klikniecie

Do rzeczy:

System:
SuSE 10.0 na srodowisku graficznym KDE

Karta muzyczna:
1. SoundStorm na plycie
2. Audigy 4 (teraz przez system widzialen jako Audigy 2)

Glosniki:
Creative 5.1 T6060

Czego dokonalem:
1. Najpierw jak wszedlem w manager sprzetu i dalem gloscosc karty, to moglem tam robic test i dzwiek z glosnikow BYL!
2. Zrobilem auktualizacje i teraz jest lekka lipa, bo niby karty sa widoczne, ale nie ma juz regulacji glosnosci
3. Zainstalowalem XMMS i dzialal, pliki mp3 sie odpalaly, ale nie bylo glosu, teraz po tej aktualizacji nie chce mi w ogole odpalic mp3 i wywala komunikat:
Nie mozna otworzyc wyjscia dzwieku
Please check that:
Your soundcard is configured properly
You have the correct output plugin selected
No other program is blockin the soundcard

Tekst rozumiem oczywiscie, ale nie wiem gdzie mam zaczac poszukiwania w rozwiazaniu problemu.

Najchetniej to bym przeczytal jakas banalna istrukcje krok po kroku jak poprawnie zainstalowac i skonfigurowac karte dziwiekowa i glosniki (no juz nie musze miec tego dzwieku 5.1) i co ustawic w XMMS i Skype, abym mogl slyszec dzwiek.
Co do Skype, to podejrzewam, ze jak poprawnie wykryje karte to i mokrofon zacznie dzialac.

Bardzo prosze o pomoc... najlepiej w formie lopatologicznej jak dla najwiekszego laika.

Sprobuje jeszcze zrestartowac system - moze cos sie naprawi

ps. sciagnalem ALSA ale to plik tar.bz2 i nie umiem nic z nim zrobic, tzn otwierac go moge ale tam sa same katalogi.
ps2. wczesniej w systemie juz bylo ALSA.

-EDIT -- UPDATE -

Po restarcie wrocilem do punktu wyjscia, tzn w ustawienaich karty jak robie test to jest dzwiek, XMMS tez odgrywa utwory, ale tu nie ma dzwieku

Pozawiam pytanie... jak to poustawiac, zebym mial dzwiek w systemie, w XMMS i w Skype - reszta mi wisi kolo d**

Znalazlem taka strone: http://www.alsa-project.org/alsa-doc...module=emu10k1
Przeczytalem, ale nic nie rozumiem co mam zrobic... tzn rozumiem angielski, ale nawet jakby bylo po polsku napisane, to bym nie wiedzial co zrobic... moze mnie ktos oswieci?

Ostatnio zmieniany przez Remix : 27.04.2006 o godz. 11:46
Remix jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 27.04.2006, 12:06   #2
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.10.2002
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Moze ja sprobuje - choc nie wytlumacze Ci wszystkiego, bo u mnie dzwiekowke SoundBlastera wykryl odrazu i 5.1 dzialal od samego poczatku bez mojej ingerencji (przynajmniej na sluchawkach Zalmana - nie wiem jak na glosnikach, bo ich praktycznie nie uzywam )...

Zaczne od tego, ze MP3 i kodeki DivX/XviD musisz doinstalowac recznie, bo suse nie ma licencji na te formaty i bez grzebania - po prostu NIE DZIALAJA, wiec sie nie dziw, ze u Ciebie jest 'glucho;,
polecam wiec zastosowac sie do instrukcji z tego linka:

http://www.susek.info/suse.php/content/view/433/38/

Najlepiej z zachowaniem kolejnosci instalowania wymienionych tam pakietow. Po tym - wszystko powinno dzialac (wlacznie z filmami).

Zrodla do YaSTa mam nadzieje, ze dodales? Tj. repozytoria:

http://suse.ehelp.pl/modules/articles/article.php?id=38

^ rowniez bardzo dobry HOWTO, polecam sie do niego zastosowac..

--
Sam zas zainstalowalem i skonfigurowalem sobie SMARTa, tez wedlug jakiegos opisu - dziala na zasadzie apt-get'a z debiana (moim zdaniem lepsze rozwiazanie od YaSTa, bo w konsoli - co za tym idzie szybciej i sprawniej!), wpisujesz tylko "smart install nazwapakietu" - przeszukuje podane mu FTP w konfiguracji i jak znajdzie - instaluje!
Jesli Cie interesuje:
tu masz pakiety pod SuSE 10.0 do instalacji smarta (rpm -Uvh nazwapakietu.rpm): ftp://ftp.pbone.net/mirror/ftp.gwdg....se100.i686.rpm
i gui : ftp://ftp.pbone.net/mirror/ftp.gwdg....se100.i686.rpm

Zrob tez sobie czcionki wg. mojego HOWTO umieszczonego gdzies na forum.. zdaje sie, ze w temacie "Linux"

To by bylo chyba tyle ze wstepnej konfiguracji.., wiecej Ci nie potrafie teraz pomoc, ale postaram sie poszukac i jak cos bede wiedzial to napisze.
pozdro

-edit-

a co do Skype - po poprawnej konfiguracji karty dzwiekowej i glosnikow - mikrofon powinien dzialac odrazu i rozmowy tez, wiec sie nie martw
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.04.2006, 12:10   #3
Remix
Capo di tutti capi

Witam!

Dzieki wielkie zaraz zabieram sie do pracy

Co ciekawe na stronie ALSA zauwazylem, ze akurat moja karta Audigy 4 (non Pro) ma status braku wsparcia przez ALSA - byc moze dlatego nie moge uzyskac dzwieku - no ale dlaczego w takim razie dzwiek jest podczas testu?
Stary 27.04.2006, 12:23   #4
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Hmm, przeszukalem forum susa i faktycznie za wiele tam o tym 5.1 Audigy nie ma - a tymbardziej jakis konkretow..

ale wszedzie pisza o tych sterach ALSA, wiec moze sprobuj zainstalowac najnowsza paczke?
moze pod smartem w rpmie bedzie jak kompilowac nie umiesz
pozdro
Stary 27.04.2006, 12:52   #5
Remix
Capo di tutti capi

Witam!

Zainstalowalem wszystko po kolei jak w instrukcji - istotnie filmy juz teraz dzialaja
Sprawdzilem, czy nie jest wyciszony glos - ustawilem wszystko na maksa, przeprowadzilem test - glos w tescie jest.
Niestety nie ma go ani w filmach, ani w odtwarzaczu mp3

Cos caly czas jest zle ustawione - juz nie mam pomyslow.
SMART'a jeszcze nie probowalem, musze powoli do tego wszystkiego podchodzic.
No wlasnie - kompilowac nie umiem, ale nie wiem czy najnowsze ALSA cos dadza, skoro oficjalnie nie obsluguja Audigy 4 (non Pro).

Jeszcze poprobuje z ustawieniami.

W najgorszym wypadku oleje glos i bede pracowal w ciszy , tylko szkoda tego Skype'a
Stary 27.04.2006, 15:41   #6
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez Remix
Jeszcze poprobuje z ustawieniami.

W najgorszym wypadku oleje glos i bede pracowal w ciszy , tylko szkoda tego Skype'a
Nic na sile - cos nie dziala to sie nie mecz tylko wracaj na windowsa i czekaj, az cos wymysla!
U mnie na szczescie smiga wszystko - wczoraj zajalem sie ogolnym wygladem KDE i wreszcie udalo mi sie normalnie zamontowac iRivera H10 i wgrac do niego sterowniki - meczylem sie 2 dni, az wczoraj wieczorem wpadlem na genialny pomysl, ktory rozwiazal problem , do linuksa potrzeba cierpliwosci.
pozdro
Stary 27.04.2006, 16:37   #7
Remix
Capo di tutti capi

Witam!

Windowsa to i tak mam
Nie mam zamiaru rezygnowac z SuSE

Zainstalowalem na drugim kompie SuSE i tam dzwiek dziala bez problemu - widocznie faktem jest, ze Audigy 4 nie jest obslugiwane poki co.
Na drugim kompie mam problem ze skanerem, bo owszem jest na liscie, ale tez napisane jest Unsupported.

Coraz bardziej mi sie podoba SuSE
Mojemu ojcu tez sie spodobal i dlatego jemu tez zainstalowalem - mam nadzieje, ze bedzie go uzywal
Stary 27.04.2006, 22:16   #8
Remix
Capo di tutti capi

Witam!

Zrobilem male obejscie - podlaczylem glosniki do karty na plycie (SoundStorm) i teraz jest glos w Skype i mikrofon tez dziala.
Nawet mp3 ladnie slychac

Troche to klopotliwe przelaczanie tych wszystkich kabelkow, no ale poki co, jak nie ma wsparcia dla Audigy 4 to jedyny sposob abym mogl uzywac Skype w SuSE

Jakos sobie z tym poradze.

Nie umiem tylko jeszcze zainstalowac skanera ScanMaker 3800, znalazlem instrukcje, ale tam jest znowu mowa o tych strasznych plikach taz czy jakos tak.
Spokojnie wszystkiego sie naucze to i tym bede dobrze zarzadzal.

Teraz popracuje nad szata graficzna - bardzo mi sie to podoba

Ludziom, ktorzy maja troche checi i chca zaczac przygode z Linuxem polecam SuSE - bardzo przyjazna dystrybucja.
Stary 27.04.2006, 23:39   #9
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez Remix
Spokojnie wszystkiego sie naucze to i tym bede dobrze zarzadzal.

Teraz popracuje nad szata graficzna - bardzo mi sie to podoba

Ludziom, ktorzy maja troche checi i chca zaczac przygode z Linuxem polecam SuSE - bardzo przyjazna dystrybucja.
tar.bz2 rozpakowujesz poleceniem: tar -jxf nazwapliku.tar.bz2
tar.gz rozpakowujesz poleceniem: tar -zxf nazwapliku.tar.gz

- oczywiscie mozna to bylo wyczytac poleceniem "tar --help",

nastepnie procedura [najczesciej] wyglada tak, ze wchodzi do utworzonego katalogu i wpisujesz:

"./configure --prefix=/usr" (prefix zbedny - sciezka, gdzie ma sie program skompilowac/instalowac)
potem (jak configure przejdzie bezblednie) wpisujesz "make"
i ostatni krok to wpisanie "make install"

potrzebujesz oczywiscie pakietow gcc, make, qt itd. potrzebnych do kompilacji - bez tego ani rusz - i wszystkie czynnosci wykonujesz pod root'em (w konsoli wchodzisz w roota poleceniem "su" i podajesz haslo).

Faktycznie SuSE na poczatek nie jest zle, ale - standardowy brak mp3 i kodekow filmowych moze nie co odstraszac - w mandrivie jest to odrazu ..

Jutro moze sprobuje Kubuntu, bo dla mnie distro bez KDE nie wchodzi w gre.
Co do wygladu - polecam zainstalowac "Superkaramba", najlepiej wersje spod wczesniej wspominanego "smarta" - w nim juz bez problemu dodasz bardzo fajne rzeczy - np. ze stronki http://kde-look.org .
pozdro

Ostatnio zmieniany przez Smartek : 27.04.2006 o godz. 23:41
Stary 28.04.2006, 00:23   #10
Remix
Capo di tutti capi

Witam!

DZIEKI! bardzo mi pomogles - teraz juz bede wiedzial jak podchodzic do tych tar'ow

Co do SMART - probowalem go zainstalowac - wystapil jakis konflikt z XML czy cos takiego (nie pamietam) i musialem to downgrade'owac - no ale poszlo jakos, potem instalowalem te biblioteki i tutaj juz nie dalo rady tego obejsc - musialem uzyc opcji "Zaniechaj instalacji"
Jak ja mam teraz tego SMARTa znalezc?

Jutro poprobuje zainstalowac cos z tar'a - na poczatek pojda stery do skanera, bo jakies znalazlem.
Powolutku wszystko poznaje, poradzilem jzu sobie z filmami, mp3, dzwiekiem, Skype, Opera itp.

Wielka w tym Twoja zasluga Jeszcze raz dzieki Smartek.

Czekam na opinie o Kubuntu.
Stary 28.04.2006, 07:44   #11
Arcadio
Zeropostowiec

Data rejestracji: 12.09.2005
Arcadio zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
smartek kodeki "robi" si***281; w 5 min wi***281;c nie wiem co mo***380;e odstraszy***263;.

Problem z kart***261; radz***281; poruszy***263; na forum suse.pl mo***380;e tam co***347; wymy***347;l***261;

Arcadio jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.04.2006, 10:31   #12
radosio
vel Shah

Data rejestracji: 01.11.2005
radosio niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez Remix
Witam!
(...)
Jak ja mam teraz tego SMARTa znalezc?
siemanko

jesli smart Ci sie zainstalował to w konsole wpisz:
Kod:
smart --gui
proponuje tez poczytać tą instrukcje bedziesz miał dostęp do wszystkich pakietów bez szukania ich w sieci

zerknij równiez na to

pozdrawiam

ps. ktoś uzywa protokołu pppoe na suse?? bo sobie nie mogę poradzic
radosio jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.04.2006, 12:17   #13
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez radosio
ps. kto***347; uzywa protoko***322;u pppoe na suse?? bo sobie nie mog***281; poradzic
kij z protokolami..

ze sterownikami do ATI to dopiero sa problemy!

-edit-
cofam to co powiedzialem..
instalacja tego jest w sumie banalna

Ostatnio zmieniany przez Smartek : 28.04.2006 o godz. 13:51
Stary 28.04.2006, 20:17   #14
Oktawian89
Wiszę sobie ...

Data rejestracji: 16.10.2004
Oktawian89 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Oktawian89 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Oktawian89 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
tak , to czekamy na jakis poradnik

"One World, One Web, One Program" Microsoft slogan
"Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer" Adolf Hitle
r
Oktawian89 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 28.04.2006, 22:48   #15
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez Oktawian89
tak , to czekamy na jakis poradnik
chwilowo musicie sie wstrzymac, bo..

wlasnie mialem format..
tak kombinowalem z XGLem ze partycja zamontowana w /home/ sie posypala
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: