![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Capo di tutti capi
Data rejestracji: 24.09.2002
![]() |
SuSE 10 - potrzebuje pomocy z dzwiekiem
Witam!
Mam prosbe do znawcow SuSE, aby wytlumaczyli mi jak mam zrobic dzwiek. Przegladnalem kilka forum i znalazlem tematy o problemach z dzwiekiem, ale albo nie bylo odpowiedzi, albo bylo to wytlumaczone w sposob, ktorego ja nie pojmuje. Jestem poczatkujacym uzytkownikiem Linuxa i nie bardzo wiem co i jak. Wybralem SuSE, bo dzieki YaST latwo mi sie instaluje programy, ktore potrzebuje lub chce miec. Wczesniej w Audorze nie umialem zainstalowac Opery - teraz wystarczy jedno klikniecie ![]() Do rzeczy: System: SuSE 10.0 na srodowisku graficznym KDE Karta muzyczna: 1. SoundStorm na plycie 2. Audigy 4 (teraz przez system widzialen jako Audigy 2) Glosniki: Creative 5.1 T6060 Czego dokonalem: 1. Najpierw jak wszedlem w manager sprzetu i dalem gloscosc karty, to moglem tam robic test i dzwiek z glosnikow BYL! 2. Zrobilem auktualizacje i teraz jest lekka lipa, bo niby karty sa widoczne, ale nie ma juz regulacji glosnosci ![]() 3. Zainstalowalem XMMS i dzialal, pliki mp3 sie odpalaly, ale nie bylo glosu, teraz po tej aktualizacji nie chce mi w ogole odpalic mp3 i wywala komunikat: Nie mozna otworzyc wyjscia dzwieku Please check that: Your soundcard is configured properly You have the correct output plugin selected No other program is blockin the soundcard Tekst rozumiem oczywiscie, ale nie wiem gdzie mam zaczac poszukiwania w rozwiazaniu problemu. Najchetniej to bym przeczytal jakas banalna istrukcje krok po kroku jak poprawnie zainstalowac i skonfigurowac karte dziwiekowa i glosniki (no juz nie musze miec tego dzwieku 5.1) i co ustawic w XMMS i Skype, abym mogl slyszec dzwiek. Co do Skype, to podejrzewam, ze jak poprawnie wykryje karte to i mokrofon zacznie dzialac. Bardzo prosze o pomoc... najlepiej w formie lopatologicznej jak dla najwiekszego laika. Sprobuje jeszcze zrestartowac system - moze cos sie naprawi ![]() ps. sciagnalem ALSA ale to plik tar.bz2 i nie umiem nic z nim zrobic, tzn otwierac go moge ale tam sa same katalogi. ps2. wczesniej w systemie juz bylo ALSA. -EDIT -- UPDATE - Po restarcie wrocilem do punktu wyjscia, tzn w ustawienaich karty jak robie test to jest dzwiek, XMMS tez odgrywa utwory, ale tu nie ma dzwieku ![]() Pozawiam pytanie... jak to poustawiac, zebym mial dzwiek w systemie, w XMMS i w Skype - reszta mi wisi kolo d** ![]() Znalazlem taka strone: http://www.alsa-project.org/alsa-doc...module=emu10k1 Przeczytalem, ale nic nie rozumiem co mam zrobic... tzn rozumiem angielski, ale nawet jakby bylo po polsku napisane, to bym nie wiedzial co zrobic... moze mnie ktos oswieci?
Pozdrawiam Remix aka Wielki M Ostatnio zmieniany przez Remix : 27.04.2006 o godz. 11:46 |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
HDmaniak
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Moze ja sprobuje - choc nie wytlumacze Ci wszystkiego, bo u mnie dzwiekowke SoundBlastera wykryl odrazu i 5.1 dzialal od samego poczatku bez mojej ingerencji (przynajmniej na sluchawkach Zalmana - nie wiem jak na glosnikach, bo ich praktycznie nie uzywam
![]() Zaczne od tego, ze MP3 i kodeki DivX/XviD musisz doinstalowac recznie, bo suse nie ma licencji na te formaty i bez grzebania - po prostu NIE DZIALAJA, wiec sie nie dziw, ze u Ciebie jest 'glucho;, polecam wiec zastosowac sie do instrukcji z tego linka: http://www.susek.info/suse.php/content/view/433/38/ Najlepiej z zachowaniem kolejnosci instalowania wymienionych tam pakietow. Po tym - wszystko powinno dzialac (wlacznie z filmami). Zrodla do YaSTa mam nadzieje, ze dodales? Tj. repozytoria: http://suse.ehelp.pl/modules/articles/article.php?id=38 ^ rowniez bardzo dobry HOWTO, polecam sie do niego zastosowac.. -- Sam zas zainstalowalem i skonfigurowalem sobie SMARTa, tez wedlug jakiegos opisu - dziala na zasadzie apt-get'a z debiana (moim zdaniem lepsze rozwiazanie od YaSTa, bo w konsoli - co za tym idzie szybciej i sprawniej!), wpisujesz tylko "smart install nazwapakietu" - przeszukuje podane mu FTP w konfiguracji i jak znajdzie - instaluje! Jesli Cie interesuje: tu masz pakiety pod SuSE 10.0 do instalacji smarta (rpm -Uvh nazwapakietu.rpm): ftp://ftp.pbone.net/mirror/ftp.gwdg....se100.i686.rpm i gui : ftp://ftp.pbone.net/mirror/ftp.gwdg....se100.i686.rpm Zrob tez sobie czcionki wg. mojego HOWTO umieszczonego gdzies na forum.. zdaje sie, ze w temacie "Linux" To by bylo chyba tyle ze wstepnej konfiguracji.., wiecej Ci nie potrafie teraz pomoc, ale postaram sie poszukac i jak cos bede wiedzial to napisze. pozdro ![]() -edit- a co do Skype - po poprawnej konfiguracji karty dzwiekowej i glosnikow - mikrofon powinien dzialac odrazu i rozmowy tez, wiec sie nie martw ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Capo di tutti capi
![]() |
Witam!
Dzieki wielkie zaraz zabieram sie do pracy ![]() Co ciekawe na stronie ALSA zauwazylem, ze akurat moja karta Audigy 4 (non Pro) ma status braku wsparcia przez ALSA - byc moze dlatego nie moge uzyskac dzwieku - no ale dlaczego w takim razie dzwiek jest podczas testu?
![]() |
#4 |
HDmaniak
CDRinfo VIP
Hmm, przeszukalem forum susa i faktycznie za wiele tam o tym 5.1 Audigy nie ma - a tymbardziej jakis konkretow..
ale wszedzie pisza o tych sterach ALSA, wiec moze sprobuj zainstalowac najnowsza paczke? moze pod smartem w rpmie bedzie jak kompilowac nie umiesz ![]() pozdro ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Capo di tutti capi
![]() |
Witam!
Zainstalowalem wszystko po kolei jak w instrukcji - istotnie filmy juz teraz dzialaja ![]() Sprawdzilem, czy nie jest wyciszony glos - ustawilem wszystko na maksa, przeprowadzilem test - glos w tescie jest. Niestety nie ma go ani w filmach, ani w odtwarzaczu mp3 ![]() Cos caly czas jest zle ustawione - juz nie mam pomyslow. SMART'a jeszcze nie probowalem, musze powoli do tego wszystkiego podchodzic. No wlasnie - kompilowac nie umiem, ale nie wiem czy najnowsze ALSA cos dadza, skoro oficjalnie nie obsluguja Audigy 4 (non Pro). Jeszcze poprobuje z ustawieniami. W najgorszym wypadku oleje glos i bede pracowal w ciszy ![]() ![]()
![]() |
#6 | |
HDmaniak
CDRinfo VIP
Cytat:
U mnie na szczescie smiga wszystko - wczoraj zajalem sie ogolnym wygladem KDE i wreszcie udalo mi sie normalnie zamontowac iRivera H10 i wgrac do niego sterowniki - meczylem sie 2 dni, az wczoraj wieczorem wpadlem na genialny pomysl, ktory rozwiazal problem ![]() pozdro ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Capo di tutti capi
![]() |
Witam!
Windowsa to i tak mam ![]() Nie mam zamiaru rezygnowac z SuSE ![]() Zainstalowalem na drugim kompie SuSE i tam dzwiek dziala bez problemu - widocznie faktem jest, ze Audigy 4 nie jest obslugiwane poki co. Na drugim kompie mam problem ze skanerem, bo owszem jest na liscie, ale tez napisane jest Unsupported. Coraz bardziej mi sie podoba SuSE ![]() Mojemu ojcu tez sie spodobal i dlatego jemu tez zainstalowalem - mam nadzieje, ze bedzie go uzywal ![]()
![]() |
#8 |
Capo di tutti capi
![]() |
Witam!
Zrobilem male obejscie - podlaczylem glosniki do karty na plycie (SoundStorm) i teraz jest glos w Skype i mikrofon tez dziala. Nawet mp3 ladnie slychac ![]() Troche to klopotliwe przelaczanie tych wszystkich kabelkow, no ale poki co, jak nie ma wsparcia dla Audigy 4 to jedyny sposob abym mogl uzywac Skype w SuSE ![]() Jakos sobie z tym poradze. Nie umiem tylko jeszcze zainstalowac skanera ScanMaker 3800, znalazlem instrukcje, ale tam jest znowu mowa o tych strasznych plikach taz czy jakos tak. Spokojnie wszystkiego sie naucze to i tym bede dobrze zarzadzal. Teraz popracuje nad szata graficzna - bardzo mi sie to podoba ![]() Ludziom, ktorzy maja troche checi i chca zaczac przygode z Linuxem polecam SuSE - bardzo przyjazna dystrybucja.
![]() |
#9 | |
HDmaniak
CDRinfo VIP
Cytat:
tar.gz rozpakowujesz poleceniem: tar -zxf nazwapliku.tar.gz - oczywiscie mozna to bylo wyczytac poleceniem "tar --help", nastepnie procedura [najczesciej] wyglada tak, ze wchodzi do utworzonego katalogu i wpisujesz: "./configure --prefix=/usr" (prefix zbedny - sciezka, gdzie ma sie program skompilowac/instalowac) potem (jak configure przejdzie bezblednie) wpisujesz "make" i ostatni krok to wpisanie "make install" potrzebujesz oczywiscie pakietow gcc, make, qt itd. potrzebnych do kompilacji - bez tego ani rusz - i wszystkie czynnosci wykonujesz pod root'em (w konsoli wchodzisz w roota poleceniem "su" i podajesz haslo). Faktycznie SuSE na poczatek nie jest zle, ale - standardowy brak mp3 i kodekow filmowych moze nie co odstraszac - w mandrivie jest to odrazu ![]() Jutro moze sprobuje Kubuntu, bo dla mnie distro bez KDE nie wchodzi w gre. Co do wygladu - polecam zainstalowac "Superkaramba", najlepiej wersje spod wczesniej wspominanego "smarta" - w nim juz bez problemu dodasz bardzo fajne rzeczy - np. ze stronki http://kde-look.org . pozdro ![]() Ostatnio zmieniany przez Smartek : 27.04.2006 o godz. 23:41 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Capo di tutti capi
![]() |
Witam!
DZIEKI! bardzo mi pomogles - teraz juz bede wiedzial jak podchodzic do tych tar'ow ![]() Co do SMART - probowalem go zainstalowac - wystapil jakis konflikt z XML czy cos takiego (nie pamietam) i musialem to downgrade'owac - no ale poszlo jakos, potem instalowalem te biblioteki i tutaj juz nie dalo rady tego obejsc - musialem uzyc opcji "Zaniechaj instalacji" ![]() Jak ja mam teraz tego SMARTa znalezc? Jutro poprobuje zainstalowac cos z tar'a - na poczatek pojda stery do skanera, bo jakies znalazlem. Powolutku wszystko poznaje, poradzilem jzu sobie z filmami, mp3, dzwiekiem, Skype, Opera itp. Wielka w tym Twoja zasluga ![]() Czekam na opinie o Kubuntu.
![]() |
#11 |
Zeropostowiec
Data rejestracji: 12.09.2005
![]() |
smartek kodeki "robi" si***281; w 5 min wi***281;c nie wiem co mo***380;e odstraszy***263;.
Problem z kart***261; radz***281; poruszy***263; na forum suse.pl mo***380;e tam co***347; wymy***347;l***261; |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
vel Shah
Data rejestracji: 01.11.2005
![]() |
Cytat:
jesli smart Ci sie zainstalował to w konsole wpisz: Kod:
smart --gui ![]() zerknij równiez na to pozdrawiam ps. ktoś uzywa protokołu pppoe na suse?? bo sobie nie mogę poradzic ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
HDmaniak
CDRinfo VIP
Cytat:
ze sterownikami do ATI to dopiero sa problemy! ![]() -edit- cofam to co powiedzialem.. instalacja tego jest w sumie banalna ![]() Ostatnio zmieniany przez Smartek : 28.04.2006 o godz. 13:51 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Wiszę sobie ...
Data rejestracji: 16.10.2004
![]() ![]() ![]() |
tak , to czekamy na jakis poradnik
![]()
DVD-RW SAMSUNG 182-M BLACK OEM ![]() MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM "One World, One Web, One Program" Microsoft slogan "Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer" Adolf Hitler |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |
HDmaniak
CDRinfo VIP
Cytat:
wlasnie mialem format.. tak kombinowalem z XGLem ze partycja zamontowana w /home/ sie posypala ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|